Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - KOLOVOZ

1Sveti Alfonz Liguori
1Sveti Petar Julijan Eymard
1Sveti Petar Faber
2Gospa od anđela
2Sveti Euzebije iz Vercellija
2Sluga Božji Aleksa Benigar
3Blaženi Augustin Kažotić
3Sveta Lidija iz Tijatire
3Sveti Nikodem
4Sveti Ivan Marija Vianney
4Sveti Stjepan I
4Sveti Luigi Scrosoppi
5Gospa Snježna
5Sveta Nona
5Sveti Osvald
6Preobraženje Gospodinovo
6Sveti Hormizda
6Sveti Kremet
7Sveti Siksto II, papa i mučenik
7Sveti Kajetan
7Sveti Albert iz Trapanija
8Sveti Dominik
8Sveti Cirijak Rimski
8Sveta Mary MacKillop
9Sveta Terezija Benedikta od Križa
9Sveti Emigdije
9Sveta Marianne Cope
10Sveti Lovro, đakon i mučenik
10Blaženi Franciszek Drzewiecki
10Sluga Božji Nikola Bijanković
11Sveta Klara
11Sveti John Henry Newman
11Sveta Filomena
12Blaženi Inocent XI.
12Blaženi Karl Leisner
12Blažena Carmen Elena Rendiles Martínez
13Sveti Kasijan
13Sveti Poncijan i Hipolit
13Blaženi Marko iz Aviana
13Sveta Radegunda
14Sveti Maksimilijan Kolbe
14Sveti Dominik Ibánez de Erquicia i Franjo Shoyemon
14Sveti Antonio Primaldo i otrantski mučenici
15Velika Gospa
15Sveti Tarzicije
15Sveti Alfred iz Hildesheima
16Sveti Rok
16Sveti Stjepan kralj
16Sluga Božji Antun Mahnić
17Sveti Hijacint
17Sveta Klara iz Montefalca
17Sveti Ivan Rilski
18Sveta Jelena Križarica
18Sveti Agapit
18Sveti Alberto Hurtado Cruchaga
19Sveti Ivan Eudes
19Sveti Sebald
19Sveti Ljudevit Anžuvinac
20Sveti Bernard
20Sveta Maria de Mattias
20Sveti Samuel
21Sveti Pio X.
21Blaženi Aleksandar Haleški
21Sveti Sidonije Apolinar
22Blažena Djevica Marija Kraljica
22Sveti Simforijan iz Autuna
22Blaženi Bernard iz Offide
23Sveta Ruža Limska
23Sveti Filip Benizi
23Sluga Božji Josip Stadler
24Sveti Bartol
24Blaženi Miroslav Bulešić
24Blažena Veronica Antal
25Sveti Ljudevit
25Sveti Josip Calasanz
25Sveti Thomas de Cantilupe
26Sveti Aleksandar iz Bergama
26Sveta Marija od Propetog Isusa Baouardy
26Sveti Melkisedek
26Blaženi Ivan Pavao I
27Sveta Monika
27Sveta Emilija de Vialar
27Sveti David Lewis
28Sveti Augustin
28Sveta María Micaela Desmaissières
28Blažena Levkadija (Lavrentija) Harasimiv
29Mučeništvo svetog Ivana Krstitelja
29Sveta Sabina Rimska
29Blažena Bronislava
30Sveta Margaret Ward
30Blaženi Alfredo Ildefonso Schuster
30Sveta Narcisa od Isusa
31Sveti Rajmund Nonat
31Sveti Josip iz Arimateje
31Gospa od Suza

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Ivan Marija Vianney

Sveti Ivan Marija Vianney

Sveti Ivan Marija Vianney

Današnji sveti zaštitnik Ivan Marija (Jean-Baptiste-Marie) Vianney, legendarni arski župnik (Curé d'Ars), rodio se 8. svibnja 1786. kao seljački sin u Dardillyju kraj francuskog grada Lyona (departman Rhône). Djetinjstvo i mladost proveo je u vrijeme strahovlade francuske revolucije. Na vjeronauk je išao potajno, a prvu pričest primio u štaglju. Zaređen je za svećenika 1815. iako nije bio dobar student (padao je gotovo na svakom ispitu) i loše je vladao latinskim jezikom. Najprije je djelovao kao župni vikar u Ecullyju a 1818. postavljen je za župnika malenog i siromašnog, vjerski zapuštenog i zanemarenog sela Ars-sur-Formans blizu Lyona (departman Ain). Obilazio je svoje župljane, naročito bolesnike i siromahe, provodio noći u molitvi pred Presvetim Sakramentom i trapeći se činio pokoru za svoje vjernike. Omiljeni i neumorni ispovjednik, čudotvorac i prorok, iskušavan je i uznemiravan od Zloga, osobito kad bi noćima pokušao zaspati 2 do 3 sata.

Mnogo je molio, nosio kostrijet, bičevao se i hranio se samo krumpirom. Sam sebe je nazivao "seoskim glupanom", po 12 sati dnevno boravio je u ispovjedaonici, a njegovo čitanje ljudske savjesti bilo je pravo čudo. O ljudima je znao stvari o kojima nikom nisu govorili i neizmjerno im je pomagao. Mnoštva vjernika i pokajnika hrlila su na njegove propovijedi i ispovijedi, a 1855. u selu koje se pretvorilo u pravo proštenište, boravilo je oko 20 tisuća hodočasnika. Osnovao je i dom za siromašne djevojčice. Pripisuju mu se mnoga čuda. Prvo čudo koje je učinio je umnažanje brašna. U Arsu je služio kao župnik 40 godina, a u njemu je i preminuo na današnji dan, 4. kolovoza 1859. Blaženim ga je proglasio 1905. papa Pio X, a svetim 1925. papa Pio XI. Zaštitnik je svećenika, ispovjednika i župnika te mnogih naselja, biskupija, župa i crkava diljem svijeta.

Sveti Ivan Marija Vianney

Slika: Sveti Ivan Marija Vianney

Sveti Ivan Marija Vianney

Slika: Sveti Ivan Marija Vianney

Sveti Ivan Marija Vianney

Slika: Sveti Ivan Marija Vianney

Sveti Ivan Marija Vianney

Slika: Sveti Ivan Marija Vianney

Sveti Ivan Marija Vianney

Slika: Sveti Ivan Marija Vianney

Sveti Ivan Marija Vianney

Slika: Sveti Ivan Marija Vianney

Svetac dana - Sveti Stjepan I

Sveti Stjepan I

Sveti Stjepan I

Sveti Stjepan (Stephanus) I, 23. rimski papa i mučenik, sin Jovija, rođenjem Rimljanin, podrijetlom Grk, vladao je Crkvom od 12. svibnja 254. do 2. kolovoza 257. Za vladavine pape Lucija I. obavljao je službu rimskog arhiđakona. Kao papa protivio se ponovnom krštenju krivovjeraca i otpadnika od Crkve koji su se obratili ili pokajali. Smatrao je da je njihovo krštenje valjano te je za njihov povratak u Crkvu dovoljna ispovijed i pokora. Zapadne Crkve podržale su papu Stjepana u toj odluci, dok je mišljenje u istočnim Crkvama bilo podijeljeno. Sukobljavao se zbog toga s afričkim i azijskim biskupima, posebno s Ciprijanom Kartaškim, koji su zagovarali ponovno krštenje. Papa Stjepan podržao je i ponovno djelovanje nekih španjolskih biskupa koji su od Crkve ranije otpali zbog progona. Donio je i odluku da se liturgijska odjeća može nositi samo kod održavanja kršćanskih obreda. Obredi se ne mogu služiti u uličnoj odjeći, a na ulicama se ne smije nositi crkvena odjeća.

Iako je vladao samo tri godine, svojim mudrim potezima utvrdio je primat rimskoga biskupa. Pozivao se na Matejevo evanđelje, u kojem je dokazan Petrov primat. Kako je rimska biskupska stolica Petrova stolica, to je njezin primat prešao i na njegove nasljednike. Stjepan I. zalagao se i za nerazrješivost braka i za uvođenje zaručničkog prstenja kao simbola bračne vjernosti. Prema predaji preminuo je kao mučenik 2. kolovoza 257. Car Valerijan je tada ponovno počeo progoniti kršćane pa su njegovi vojnici odrubili glavu papi Stjepanu dok je sjedio na papinskom prijestolju i predvodio misu. Drugi pak izvori smatraju da nema dokaza o njegovom mučeništvu. Bio je pokopan na Kalistovom groblju na Apijevoj cesti. Njegove relikvije nalaze se u rimskoj crkvi svetog Silvestra, u crkvi svetog Stjepana u Pisi, u katedrali njemačkog grada Speyera i u našem Hvaru. Relikvije (glavu) svetog Stjepana I. poklonio je 1899. hvarskom biskupu Fulgenciju Carevu mletački patrijarh Giuseppe Sarto, kasniji papa Pio X. Crkva slavi Stjepana I. 2. kolovoza, a zaštitnik je mnogih naselja, župa i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Hvarska biskupija, otok Hvar, grad Hvar, hvarska katedrala, Stari Grad na Hvaru, otok Vis, Barbat na otoku Rabu).

Sveti Stjepan I

Slika: Sveti Stjepan I

Sveti Stjepan I

Slika: Sveti Stjepan I

Sveti Stjepan I

Slika: Sveti Stjepan I

Sveti Stjepan I

Slika: Sveti Stjepan I

Sveti Stjepan I

Slika: Sveti Stjepan I

Sveti Stjepan I

Slika: Sveti Stjepan I

Sveti Stjepan I

Slika: Sveti Stjepan I

Sveti Stjepan I

Slika: Sveti Stjepan I

Sveti Stjepan I

Slika: Sveti Stjepan I

Sveti Stjepan I papa - župna crkva u Starom Gradu

Slika: Sveti Stjepan I papa - župna crkva u Starom Gradu

Sveti Stjepan I papa - katedrala u Hvaru

Slika: Sveti Stjepan I papa - katedrala u Hvaru

Sveti Stjepan I papa - župna crkva u Barbatu

Slika: Sveti Stjepan I papa - župna crkva u Barbatu

Svetac dana - Sveti Luigi Scrosoppi

Sveti Luigi Scrosoppi

Sveti Luigi Scrosoppi

Sveti Luigi Scrosoppi, talijanski svećenik, utemeljitelj kongregacije Sestara Božje providnosti svetog Kajetana, član kongregacije Oratorija svetog Filipa Nerija, zaštitnik nogometaša, rođen je 4. kolovoza 1804. u Udinama (pokrajina Furlanija), kao treći sin draguljara Domenica Scrosoppija i Antonije Lazzarini. Odrastao je u kršćanskoj obitelji, prožetoj dubokom vjerom i milosrđem. Njegova braća Carlo i Giovanni Battista bili su svećenici pa je i Luigi krenuo njihovim stopama. Zaređen je za svećenika 31. ožujka 1827. u udinskoj katedrali. Franjevac trećoredac, bio je voditelj Društva Srca Isusovog i posvetio se 1829. gradnji dječjeg sirotišta zajedno s bratom Carlom. „Dom napuštenih“ (Casa delle Derelitte) otvoren je u Udinama 1. veljače 1837. U tom domu živjelo je 100 djevojčica, a još 230 se školovalo. Furlanija je bila tada pogođena velikom sušom, glađu, siromaštvom, zaraznim bolestima i ratovima pa je otac Luigi osjetio poziv da pomogne svim nevoljnicima. S kolegama svećenicima i skupinom mladih učitelja okupljao je siromašne i napuštene djevojčice i djevojke iz Udina i okolice. Vodio je brigu o njihovom smještaju, odgoju i obrazovanju. Postale su vješte u šivanju i vezenju, ali i u čitanju, pisanju i računanju. U svakoj prilici nastojao u njih uliti vjeru u dragog Boga i njegovu neizmjernu ljubav pa su mnoge od njih odlučile svoj život u potpunosti posvetiti Kristu Gospodinu. Zbog toga je Padre Luigi Scrosoppi 25. prosinca 1845. uz potporu skupine uglednih udinskih žena utemeljio kongregaciju Sestara Božje providnosti svetog Gaetana da Thienea (Suore della Provvidenza di San Gaetano da Thiene). O svetom Kajetnu pišemo u prilogu od 7. kolovoza.

Kongregacija oca Luigija željela je djevojčice i mlade djevojke naučiti svemu što je potrebno za častan i dostojanstven život. Sam Luigi se težio još više posvetiti Bogu i pod dojmom ideala siromaštva i bratstva svetog Filipa Nerija, sveca molitve, poniznosti i milosrđa, pridružio se 1846. s bratom Carlom obnovljenom Oratoriju svetog Filipa Nerija u Udinama i postao 1854. njegovim nadstojnikom. Otvarao je sirotišta, utočišta, škole, a u bolnicama vodio naročitu brigu o siromasima i nevoljnicima. Tako je 7. ožujka 1857. otvorio školu i dom za gluhonijeme djevojke. Preminuo je 3. travnja 1884. u Udinama, a pokopan je u obližnjem Orzanu (općina Remanzacco). U vrijeme njegove smrti djelovalo je dvanaest kuća njegove kongregacije Sestara Božje providnosti. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 4. listopada 1981, a svetim 10. lipnja 2001. Danas Sestre Božje providnosti djeluju u Europi, Africi, Aziji i Latinskoj Americi, s oko 750 redovnica u 87 samostana.

Austrijski nogometni navijač Manfred Pesek iz Koruške te njemački filozof i teolog Nikolaus Knoepffler, sveučilišni profesor etike u Jeni, na čelu skupine nogometnih entuzijasta, godinama su tragali za svecem koji bi bio najprikladnijim zaštitnikom nogometa i nogometaša. Proučavali su živote brojnih svetaca i zaključili da bi svojim životom i djelom, brigom za mladež, timskim duhom, poštenjem i upornošću, najbolje odgovarao sveti Luigi Scrosoppi. Nakon podnesenog zahtjeva Papinskom vijeću za laike i dogovora s udinskim nadbiskupom Andreom Brunom Mazzocatom, 22. kolovoza 2010. u župnoj crkvi Pörtschach am Wörthersee (Koruška) sveti Luigi Scrosoppi proglašen je zaštitnikom nogometa, nogometašica i nogometaša. Tada je prvi put izložen njegov kip koji je blagoslovio biskup Gurka i Klagenfurta Alois Schwarz, vjerni podupiratelj te inicijative.

Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani