Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Župski crkveni zbor Svetog Nikole Jastrebarsko

Povijest spasenja pokazuje da u susretu s Bogom čovjekov govor prelazi u pjesmu, koju mu nadahnjuje Duh Sveti. To se očitovalo osobito u otajstvu utjelovljenja i rođenja Kristova, gdje su propjevali svi koji su susreli otajstvo spasenja: Blažena Djevica Marija, Zaharija, Elizabeta, Šimun. Evanđelje izvještava o pjesmi silne nebeske vojske: Slava Bogu na visini, a na zamlji mir ljudima, miljenicima njegovim. To se isto zbiva u liturgijskom slavlju koje zato uvijek traži pjevanje. A posebnu čar liturgijskom slavlju daje zvuk orgulja i zbor, pjevači, svojim pjevanjem.

Župski crkveni zbor Svetog Nikole Jastrebarsko je mješoviti četveroglasni zbor, a neprekidno djeluje od 1988. Na inicijativu tadašnjeg župnika velečasnog Stjepana Ptičeka, a pod stručnim vodstvom sestre Rahele Dolovski, osnovan je Župski crkveni zbor sv. Nikole, Jastrebarsko. Zbor nastavlja kontinuirano djelovati uz rad i strpljenje sestre Tihomile Sente do današnjih dana, uz angažman sestre Paule Puzjak.

Današnjih tridesetak članova je najrazličitijih profila i zanimanja - od učenika, studenata, radnika i službenika do magistara znanosti. I danas, isto kao i prije 23 godine, to su ljudi voljni darovati svoje vrijeme, svoj dar drugima, a sve na veću slavu Božju. Svako razdoblje pjeva Gospodinu novu pjesmu, Bogu daruje najzreliji plod svoga nadahnutog genija. Glazbena je baština Crkve blago neprocjenjive vrijednosti, jer se ističe između ostalih izraza umjetnosti posebno time što sveto pjevanje, združeno s riječima, tvori potrebit i sastavni dio svečane litturgije (II. Vatikanski sabor). Crkva želi da svaki glazbeni izraz u liturgijskom slavlju posjeduje svojstva plemenitosti, svetosti i molitve. "Sveta će glazba, dakle, biti to svetija što se tješnje poveže s liturgijskim činom, bilo da promiče jednodušnost, bilo da svete obrede obogati većom svečanošću" (SC VI, 112). Stoga je potrebno njegovati pjevanje pučko, jedoglasno i zborsko, višeglasno. Bogata tradicija pjevanja u našem narodu pokazuje da je pjevanje važan čimbenik kulturnog i duhovnog lica našeg naroda. U izdanju mnogih pjesmarica: Kor Pavlinske, Citare octochorde, 3. izdanja pjesmarice Đure Veljkovića, Hrvatski crkveni kantual, "Pjevajte Gospodinu pjesmu novu" i druge, i danas su priznati kao biseri duhovnog naslijeđa.

Zato i mi danas njegujemo crkveno pjevanje: zborsko i pučko. Učimo i trudimo se pjesmom uzveličati liturgijsko slavlje. Dići srca u molitvi Bogu. Pokloniti se dobroti i ljubavi koju nam Bog sveudilj daje, hrabri nas na našem životnom putu dok ne stignemo k njemu i s anđeoskim korovima pjevamo novu pjesmu. Zato oni koji su od Boga primili dar pjevanja, neka mu poklone i pjesmu i vrijeme za radost, druženje i svečanost. Neka Gospodin obilno blagoslovi sva nastojanja u dobroj liturgijskoj glazbi, pjevanju i moliltvi. A kako je molitva Crkve djelo Duha Svetoga koji viče u nama: Abba - Oče, bit će pjevana molitva daleko prikladniji znak tih "neizrecivih uzdisaja" Duha Božjeg u nama, jer joj pjevanje već daje obilježje pomazanja Duhom.

Stalnim članovima čestitamo na hrabrosti i ustrajnosti, unatoč teškoćama. Isplati se. Bog plaća u najvećoj valuti...

Pozivamo sve one koji nam se žele priključiti da nam se pridruže. Redovite tjedne probe župski zbor održava utorkom i četvrkom u 20 sati u Pastoralnom centru. Radosno vas očekujemo!

Ana Novosel