Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - TRAVANJ

1Veliki četvrtak
1Sveti Hugo
1Sveta Marija Egipatska
1Sveti Venancije
1Blaženi Karlo Austrijski
2Veliki petak
2Sveti Franjo Paolski
2Sveti Franjo Coll Guitart
2Sveti Dominik Tuoc
3Velika subota
3Sveti Richard iz Chichestera
3Sveti Pedro Calungsod
3Blaženi Piotr Edward Dańkowski
4Uskrs
4Sveti Izidor Seviljski
4Blažena Aleta
4Sveti Benedikt Moro
5Uskrsni ponedjeljak
5Sveti Vinko Ferrer
5Sveta Julijana iz Liègea
5Sveta Maria Crescentia Höss
6Sveti Celestin I.
6Blaženi Michele Rua
6Sveti Eutihije
7Sveti Ivan de La Salle
7Sveti Hermann Joseph
7Sveti Henry Walpole
8Sveti Albert Jeruzalemski
8Sveta Julija Billiart
8Blaženi August Czartoryski
9Sveta Marija Kleofina
9Blaženi Toma iz Tolentina
9Sveti Hagaj
10Sveti Mihael de Sanctis
10Sveti Ezekijel
10Sveta Magdalena od Canosse
11Bijela nedjelja
11Sveti Stanislav
11Sveta Gemma Galgani
11Blažena Elena Guerra
12Sveti Josip Moscati
12Sveti Zeno iz Verone
12Sveti Julije I
13Sveti Hermenegildo
13Sveti Martin I
13Blažena Margherita iz Castella
14Sveta Lidvina
14Sveta Terezija de Los Andes
14Sluga Božji Alojzije Palić
15Sveti Benedikt Josip Labré
15Sveti Damjan De Veuster
15Sluga Božji Petar Barbarić
16Sveta Bernardica Soubirous
16Blaženi Arcangelo Canetoli
16Sveti Aron
17Sveta Kateri Tekakwitha
17Blažena Mariana od Isusa Navarro
17Blaženi Rudolf iz Berna
17Sveti Inocent iz Tortone
18Blažena Marija od Utjelovljenja
18Blažena Marija Ana Blondin
18Sveta Debora
19Sveti Leon IX.
19Sveti Ekspedit iz Melitene
20Sveta Agneza iz Montepulciana
20Blaženi Simone Rinalducci
21Sveti Anzelmo
21Sveti Román Adame Rosales
21Sveti Joseph Vaz
22Sveti Konrad von Parzham
22Sveti Kajo I, papa
22Sveti Leonida
22Sveti Teodor Sikeot
23Sveti Juraj
23Sveti Adalbert Praški
23Blaženi Egidije Asiški
23Blažena Terezija Marija od Križa Manetti
24Sveti Fidelis
24Sveta Marija Eufrazija Pelletier
25Sveti Marko
25Sveti Petar od svetog Josipa Betancur
25Blaženi Benedikt XII
26Blaženi Jakov Zadranin
26Majka dobrog savjeta
26Sveti Pashazije Radbert
26Sveti Anaklet
27Blažena Ozana Kotorska
27Sveta Zita
27Sveti Antim iz Nikomedije
28Sveti Petar Chanel
28Sveti Ljudevit Montfortski
28Sveti Pavao Pham Khac Khoan
29Sveta Katarina Sijenska
29Sveti Petar Veronski
30Sveti Pio V.
30Sveti Josip Benedikt Cottolengo
30Blažena Paulina von Mallinckrodt

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Blažena Marija od Utjelovljenja

Blažena Marija od Utjelovljenja

Blažena Marija od Utjelovljenja

Danas slavimo Blaženu Mariju od Utjelovljenja, mističarku i utemeljiteljicu francuskih bosonogih karmelićanki. Rodila se u Parizu 1. veljače 1566. kao Barbara (Barbe) Jeanne Avrillot, kći ugledne katoličke obitelji (njezin otac Nicolas bio je glavni računovođa Pariške trgovačke komore i kancelar kraljice Margarete Navarske). Odrasla je u vrijeme strašne “bartolomejske noći”, u kojoj je 1572. izvršen pokolj nad francuskim hugenotima. Kao djevojčica boravila je i školovala se kod klarisa u Longchampu. Tamo je primila prvu pričest, zavoljela samostanski život i željela postati redovnica. No, njezini roditelji imali su s njom druge planove. Morala se udati već sa 16 godina, 1584, za mladog aristokrata Pierrea Acarieja i postala poznata kao Madame Acarie. Iako se udala protiv volje, u 30 godina bračnoga života bila je uzorna supruga i majka šestoro djece. Omiljena u društvu, naučila je kako se svetost može postići i izvan samostana, a posebno se isticala dobrotvornim djelatnostima te brigom za siromahe i bolesnike. Mnogo joj je pomogao sveti Franjo Saleški, koji ju je duhovno vodio. U jesen 1601. pročitala je duhovne spise svete Terezije Avilske, koji su toliko utjecali na nju da je odlučila njezinu obnovu karmelićanskog reda primijeniti u Francuskoj. Uz pismeno odobrenje pape Klementa VIII. sagradila je 1603. u Parizu prvi samostan bosonogih karmelićanki. Duhovno ih je vodio njezin bratić, mističar i budući kardinal Pierre de Bérulle. Sudjelovala je i u otvaranju karmelićanskih samostana u Pontoiseu, Dijonu i Amiensu, a među bosonoge karmelićanke stupile su i tri njezine kćeri, dok je jedan sin postao svećenik. Barbarin muž Pierre razbolio se 1613, a ona ga je dvorila i nije se udaljavala od njegove bolesničke postelje sve dok nije umro. Tada je mogla ispuniti želju iz mladosti i postati karmelićanka. Za nju su se otimali svi karmelićanski samostani, a ona je stupila je u najsiromašniji, onaj u Amiensu.

Obukla je redovničku odjeću 7. travnja 1614. i uzela ime Marija od Utjelovljenja. Kao redovnica voljela je siromaštvo, bila ponizna i jednostavna, a najradije je obavljala kuhinjske poslove i dvorila bolesnice. Bila je potpuno posvećena ljubavi prema Bogu i bližnjemu, a prema svjedočanstvu očevidaca njezino je lice od “vatre ljubavi” bilo neopisivo svijetlo i sjajno. Još kao Madame Acarie govorila je: “Da budemo dostojni Boga, moramo se osloboditi svih drugih stvari i potpuno se podvrgnuti Njegovoj volji." Njezin život bio je stoga plodan dobrim djelima i u svijetu i u samostanu. Pročula se po svojim vizijama, ekstazama i nadnaravnim darovima. Zbog zdravstvenih razloga pozvana je 1616. u samostan u Pontoiseu, gdje je nakon duge i mukotrpne bolesti preminula na današnji dan, 18. travnja 1618. Blaženom ju je proglasio 1791. papa Pio VI. Zaštitnica je udovica, siromaha, roditelja odvojenih od djece, djece bez roditelja te mnogih župa i crkava.

Blažena Marija od Utjelovljenja

Slika: Blažena Marija od Utjelovljenja

Blažena Marija od Utjelovljenja

Slika: Blažena Marija od Utjelovljenja

Blažena Marija od Utjelovljenja

Slika: Blažena Marija od Utjelovljenja

Blažena Marija od Utjelovljenja

Slika: Blažena Marija od Utjelovljenja

Blažena Marija od Utjelovljenja

Slika: Blažena Marija od Utjelovljenja

Blažena Marija od Utjelovljenja

Slika: Blažena Marija od Utjelovljenja

Blažena Marija od Utjelovljenja

Slika: Blažena Marija od Utjelovljenja

Svetac dana - Blažena Marija Ana Blondin

Blažena Marija Ana Blondin

Blažena Marija Ana Blondin

Blažena Marija Ana (Marie-Anne) Blondin, kanadska redovnica i učiteljica, utemeljiteljica kongregacije Sestara svete Ane (Sœurs de Sainte-Anne), rođena je na današnji dan, 18. travnja 1809, u Terrebonneu (zapadni Québec), danas predgrađu Montréala, kao Esther Blondin, kći farmera Jean-Baptistea Blondina i Marie-Rose Limoges. U djetinjstvu je bila nepismena, kao i ostali članovi njezine obitelji te većina njezinih znanaca. Radila je od dvadesete godine kao služavka kod seoskog trgovca i u samostanu družbe Sestara Naše Gospe, gdje je naučila čitati i pisati. Stupila je 1833. kao novakinja u tu družbu, ali je zbog lošeg zdravlja morala napustiti samostan. Postala je te iste godine učiteljica u župnoj školi u Vaudreuilu (Québec). Kasnije je imenovana ravnateljicom te škole, poznate pod imenom Académie Blondin, u kojoj je podučavala buduće učiteljice u seoskim školama. Tada je shvatila razloge nepismenosti u kanadskim ruralnim područjima. Djevojčice su mogle podučavati samo žene, a dječake samo muškarci. Župe koje nisu mogle uzdržavati dvije škole, u tom slučaju nisu imale nijednu. Stoga je Esther Blondin 1848. zatražila dopuštenje za osnivanje kongregacije koja će u istoj školi moći podučavati i dječake i djevojčice. Bila je to u ono vrijeme radikalna zamisao, ali su je vlasti podržale, a i biskup Montréala, Ignace Bourget, dao je zeleno svjetlo.

Kongregacija Sestara svete Ane osnovana je u Vaudreuilu 8. rujna 1850, kada su prve redovnice položile svečane zavjete. Esther Blondin izabrana je za prvu poglavaricu družbe i tada je uzela redovničko ime Marie-Anne. Družba je uspješno djelovala i širila se, a matična kuće prebačena je 1853. u Saint-Jacques (regija Lanaudière, Québec). Novi dušobrižnik kongregacije, otac Louis-Adolphe Maréchal, zloupotrijebio je svoj položaj, diktatorski se miješao u financijski i duhovni život reda te je na sve moguće načine sabotirao rad majke Marie-Anne. Na kraju je uspio u nastojanju da osnivačica reda 18. kolovoza 1854. bude uklonjena sa svoga položaja. Bila je postavljena za ravnateljicu škole u Sainte-Genevièveu (Île de Montréal, jugozapadni Québec), ali je i dalje bila izložena Marechalovim napadima. Vraćena je u listopadu 1858. u matičnu kuću, koja je 1864. preseljena u Lachine (danas dio grada Montréala). Tamo je provela posljednje 32 godine života. U tom razdoblju nije smjela biti birana na neku upravnu dužnost, a ostalim sestrama bilo je naređeno da je ne smiju nazivati „majkom“. Marie-Anne je shvatila da bi svako opiranje s njene strane i borba za pravdu mogla naštetiti njezinoj voljenoj kongregaciji pa je mirno prihvatila svoju sudbinu. Radila je u praonici rublja i prostoriji za glačanje te obavljala najgrublje fizičke poslove. Nekoliko puta su je sestre birale u poglavarstvo kongregacije, ali zbog zabrane od strane biskupa ona nije prihvaćala nikakve dužnosti. Njezina poniznost i pomirenost sa sudbinom isplatila se jer je kongregacija Sestara svete Ane iz dana u dan rasla, a univerzalno školovanje postalo je društvenom normom. Majka Marie-Anne Blondin preminula je 2. siječnja 1890. u Lachineu. Njezino svetište nalazi se u crkvi svete Ane, uz matičnu kuću njezine kongregacije. Blaženom ju je 29. travnja 2001. proglasio papa Ivan Pavao II. Sestre svete Ane i danas uspješno djeluju u Kanadi, SAD-u, Haitiju, Čileu i Kamerunu, a uz oko 840 redovnica danas u družbi radi i oko 300 suradnika i suradnica.

Blažena Marija Ana Blondin

Slika: Blažena Marija Ana Blondin

Blažena Marija Ana Blondin

Slika: Blažena Marija Ana Blondin

Blažena Marija Ana Blondin

Slika: Blažena Marija Ana Blondin

Blažena Marija Ana Blondin

Slika: Blažena Marija Ana Blondin

Blažena Marija Ana Blondin

Slika: Blažena Marija Ana Blondin

Blažena Marija Ana Blondin

Slika: Blažena Marija Ana Blondin

Svetac dana - Sveta Debora

Sveta Debora

Sveta Debora

Sveta Debora (hebrejski Debōrāh, „pčela“), židovska proročica, živjela je u 12. stoljeću prije Krista. Prema starozavjetnoj Knjizi o sucima bila je Lapidotova žena i neko vrijeme sutkinja Izraela. Nakon Mojsijeve sestre Mirjam bila je prva žena označena kao proročica. Suci su u ono vrijeme bili vojni i duhovni predvodnici dvanaest plemena izraelskih, izbavitelji, Božji poslanici. Od trinaest biblijskih sudaca, među kojima je zacijelo najpoznatiji Samson, Debora je jedina žena. Već to dovoljno govori o njezinom ugledu i značaju. Živjela je pod Deborinom palmom između Rame i Betela u Efrajimovoj gori i k njoj su dolazili Izraelci da presuđuje u njihovim sporovima.

Debora je pomogla oslobođenju Izraelaca od Kanaanaca. Potakla je na borbu izraelskog vojskovođu Baraka i pomogla mu da pobijedi kanaanskog kralja Jabina i vojskovođu Siseru. Dogodilo se to 1125. godine prije Krista. Znakovit je Barakov odgovor na Deborin poziv i njegov uvjet, koji najbolje govori o Deborinoj veličini i snazi: „Ako ti pođeš sa mnom, poći ću“. Debora kao jamstvo daje samu sebe: „Idem s tobom“. „Deborina pjesma“, kojom slavi pobjedu, jedna je od najstarijih i najljepših židovskih junačkih pjesama. Ona za veliko djelo poziva na hvalu Bogu, a silna pobjeda dovodi do proslave Boga. Dvaput u pjesmi poziva: „Blagoslivljate Gospodina!“

Sveta Debora

Slika: Sveta Debora

Sveta Debora

Slika: Sveta Debora

Sveta Debora

Slika: Sveta Debora

Sveta Debora

Slika: Sveta Debora

Sveta Debora

Slika: Sveta Debora

Sveta Debora

Slika: Sveta Debora

Sveta Debora

Slika: Sveta Debora

Sveta Debora

Slika: Sveta Debora

Sveta Debora

Slika: Sveta Debora

Sveta Debora

Slika: Sveta Debora

Sveta Debora

Slika: Sveta Debora

Sveta Debora

Slika: Sveta Debora

Sveta Debora

Slika: Sveta Debora

Sveta Debora

Slika: Sveta Debora

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani