Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - PROSINAC

1Sveti Edmund Campion
1Sveti Eligije
1Sveti Šimun Cirenac
1Sveti Charles de Foucauld
1Sveti Nahum
2Sveta Bibijana
2Blaženi Ivan Ruysbroeck
2Sluga Božji Antonio Rendić Ivanović
3Sveti Franjo Ksaverski
3Blaženi Rafael Chyliński
3Sveti Modest Karantanski
4Sveta Barbara
4Blaženi Adolph Kolping
4Sveti Maruta
5Sveti Saba
5Blaženi Niels Stensen
5Blaženi Jean-Baptiste Fouque
6Sveti Nikola
6Blaženi János Scheffler
6Sveti Pedro Pascual
7Sveti Ambrozije
7Sveta Marija Josipa Rossello
7Blaženi Marin iz Kotora
8Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije
8Sveta Gorgonija
8Sveti Teobald iz Marlyja
9Sveti Petar Fourier
9Sveta Valerija iz Limogesa
9Blažena Leonella Sgorbati
10Loretska Gospa
10Sveti Miltijad
10Blaženi Anton Durković
11Sveti Damaz
11Sveti Sabin iz Piacenze
11Sveta María Maravillas de Jesús
12Gospa od Guadalupe
12Sveta Ivana Franciska de Chantal
12Sveti Simon Phan Đac Hoa
13Sveta Lucija
13Sveta Odilija
13Sveti Jodok
14Sveti Ivan od Križa
14Sveti Spiridon
14Sveti Nimatullah Kassab
15Blažene Drinske mučenice
15Sveta Kristijana Gruzijska
15Sveta Virginia Centurione Bracelli
16Sveta Adela
16Sveta Marija Crocifissa Di Rosa
16Sveta Paulina
17Sveti Josip Manyanet
17Sveti Ivan de Matha
17Sveti Modest Jeruzalemski
18Sveti Gracijan Tourški
18Sveti Malahija prorok
18Blažena Giulia Nemesia Valle
19Blaženi Urban V.
19Sveti Anastazije I.
19Blaženi Guglielmo di Fenoglio
20Sveti Dominik iz Silosa
20Sveti Filogonije
20Sveti Vincenzo Romano
21Sveti Petar Kanizije
21Blaženi Oton Pulski
21Blažena Angela Truszkowska
22Sveta Francesca Cabrini
22Blažena Jutta iz Sponheima
22Sveti Flavijan
23Sveti Ivan Kentski
23Sveti Antun od Svete Ane Galvão
23Sveti Dagobert
24Badnjak
24Sveti Charbel Makhlouf
24Sveti Jakov patrijarh
24Sveti Adam i Eva
25Božić
25Sveti Petar Nolasco
25Blaženi Jacopone da Todi
26Sveti Stjepan
26Sveti Dionizije papa
26Blaženi tajlandski mučenici
27Sveti Ivan Evanđelist
27Blaženi Francesco Spoto
27Blažena Sára Salkaházi
28Nevina dječica
28Sveta Fabiola Rimska
28Sveta Caterina Volpicelli
29Sveti Toma Becket
29Sveti David, prorok i kralj
29Sveti Trofim iz Arlesa
30Blažena Eugenia Ravasco
30Blažena Margherita Colonna
30Sveti Eugen Milanski
31Sveta Obitelj
31Sveti Silvestar
31Sveti Ivan Franjo Régis
31Sveta Melanija Mlađa

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Saba

Sveti Saba

Sveti Saba

Današnji zaštitnik je sveti Saba, zvan i Saba Veliki, jedan od značajnih osnivača i promicatelja redovničkog života na kršćanskom Istoku. Rodio se 439. u Mutalaski, blizu Cezareje Kapadocijske (Mala Azija, danas središnja Anatolija u Turskoj), kao sin rimskog časnika. Kad mu je otac premješten u Egipat, ostavio je petogodišnjeg sina na brizi ženinog brata, dječakovog ujaka. No, ujna nije trpjela dječaka pa je on pobjegao stricu, očevom bratu. To je izazavalo svađu među obiteljima pa se Saba s 8 godina sklonio u obližnji samostan. Nakon deset godina pokorničkog života hodočastio je 456. na sveta mjesta u Jeruzalemu. U Aleksandriji se susreo s ocem koji ga je pokušao odgovoriti od redovničkog života, ali bez uspjeha. Nakon dolaska u Jeruzalem, s 20 godina postao je duhovni učenik svetog Eutimija Velikog, a potom i svetog Teoktista. Od 30. godine živio je kao pustinjak u jednoj spilji, posvetio se molitvi i uzdržavao se izradom vrbovih košara za obližnji samostan.

Nakon Eutimijeve smrti preuzeo je vodstvo više od 1000 redovnika i pustinjaka, a u obližnjim brdima osnivao je samostane, među njima 483. i glasoviti Mar Saba, u gudurama Cedrona, jugoistočno od Jeruzalema, na Istoku poznat kao „Velika lavra“. Kao opat toga samostana borio se protiv tadašnjih vjerskih zabluda, monofizita i origenista. Pripisuju mu i bogoslužni red za čitavu crkvenu godinu, takozvani „jeruzalemski tipikon“, te redovničko pravilo koje nosi njegovo ime. Na glasu čudotvorac, prema predaji ozdravljivao je bolesnike, dozvao bi kišu u vrijeme suše, a u svojem samostanu stvorio izvor svježe vode. Za arhimandrita svih samostana u Palestini postavljen je 494. Preminuo je u Jeruzalemu na današnji dan, 5. prosinca 532, u dubokoj starosti od 93 godine. Kao sveca ga časti i istočna i zapadna Crkva. Njemu u čast u Rimu, na Aventinu, sagrađena je lijepa bazilika, a njegove relikvije godinama su se nalazile u Veneciji. Kako bi posvjedočio ljubav prema istočnoj kršćanskoj braći, papa Pavao VI. odobrio je 1965. da se te relikvije prenesu u samostan svetog Sabe u Jeruzalemu. Svetom Sabi posvećena je župa Kaštel kod Buja (Istra).

Sveti Saba

Slika: Sveti Saba

Sveti Saba

Slika: Sveti Saba

Sveti Saba

Slika: Sveti Saba

Sveti Saba

Slika: Sveti Saba

Sveti Saba

Slika: Sveti Saba

Svetac dana - Blaženi Niels Stensen

Blaženi Niels Stensen

Blaženi Niels Stensen

Blaženi Niels Stensen (latinski Nicolaus Steno ili Stenonius, talijanski Niccolò Stenone), danski svećenik i biskup, liječnik, anatom i geolog, rođen je 11. siječnja 1638. u Kopenhagenu u luteranskoj obitelji, kao sin zlatara. U to vrijeme Danskom je harala epidemija kuge, koja je usmrtila 246 njegovih suučenika. Niels je upisao 1656. studij medicine u Kopenhagenu. Još kao student otkrio je 1661. izvodni kanal žlijezde slinovnice. Mnogo je putovao Europom (Nizozemska, Belgija, Francuska) i upoznao glasovite znanstvenike i njihova djela. Služio se s osam svjetskih jezika. Od 1666. bio je u Firenci liječnik toskanskih vojvoda iz obitelji Medici. Obratio se 1667. na katoličku vjeru. Osobito je na njega djelovala jedna tijelovska procesija u Livornu i potakla ga na razmišljanje o presvetoj euharistiji. Svoje vjerske sumnje i tjeskobe povjerio je jednoj redovnici u firentinskoj samostanskoj ljekarni, a ona mu je preporučila neka mnogo moli. Veliki anatom poslušao je njezin savjet i pronašao put do Krista Spasitelja. Prvi je otkrio mišićnu građu srca, istražio građu i funkciju mozga, mišića i krvnih žila. Dokazao je da i životinje koje rađaju žive mlade imaju u spolnim žlijezdama jajašca. Niels Stensen je bez sumnje jedan od najznačajnijih anatoma XVII. stoljeća. Mnogo je putovao Italijom i došao do zanimljivih geoloških otkrića pa ga se može smatrati osnivačem kristalografije. Iznio je ideju da su fosili zapravo ostaci drevnih organizama i da su mnoge stijene nastale kao posljedica sedimentacije. Wilhelm von Humboldt nazvao ga je „ocem geologije“. Bio je od 1672. do 1674. profesor anatomije u rodnom Kopenhagenu, a nakon toga opet u Italiji, gdje se sve više bavio teologijom. Zaređen je za svećenika 1675. u Firenci i boravio na dvoru Medicijevih kao duhovnik i ispovjednik.

Papa Inocent XI. imenovao ga je 1677. naslovnim biskupom Titiopolisa i apostolskim vikarom nordijskih misija (sjeverna Njemačka i Skandinavija). Igrao je značajnu ulogu u protureformacijskom pokretu u sjevernoj Njemačkoj. Do 1680. djelovao je u Hannoveru (Niedersachsen), a potom je postavljen za pomoćnog biskupa u Münsteru (Nordrhein-Westfalen). Bio je na glasu zbog svoje iskrene pobožnosti, a kako bi pomogao siromasima i nevoljnicima, prodao je svoj biskupski prsten i križ. Od 1683. djelovao je u Hamburgu, a od 1685. u Schwerinu. Živio je asketski, spavao na slamnjači, oblačio se u trošnu odjeću, vozio se po snijegu i kiši u otvorenoj kočiji, danima živio samo o crnom kruhu i mlijeku. Znatno je oslabio pa nije uspio otputovati na oporavak u svoju voljenu Italiju. Preminuo je na današnji dan, 5. prosinca 1686, u Schwerinu (Mecklenburg). Njegovo tijelo otpremljeno je na zahtjev Cosima Medicija brodom u Livorno i pokopano u bazilici svetog Lovre u Firenci. U svijetu vjere i srcima vjernika često se javljaju određene sumnje i bojazni pa ponekad poput svetog Tome neprestano tražimo nove dokaze i potvrde. Stoga je istinski dar Crkvi Kristovoj i pravi povod za slavlje kad se vrhunski znanstvenik kao što je Niels Stensen obrati na katoličanstvo i postane svećenik i biskup. Činjenica da dolazi iz Danske, u kojoj je 80 posto stanovništva luteranske vjere, taj događaj čini još ljepšim i vjerničkom srcu dražim. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Nielsa Stensena blaženim 23. listopada 1988. Njegovim imenom nazvani su muzeji, instituti, minerali, krateri na Marsu i Mjesecu, škole, bolnice, ulice, crkve i kapele, većinom u Njemačkoj i Danskoj. Spomenimo da je prema nekim podacima na poziv kneginje Katarine Zrinske blaženi Niels Stensen boravio u Hrvatskoj i sudjelovao u lovu na imanju Zrinskih.

Blaženi Niels Stensen

Slika: Blaženi Niels Stensen

Blaženi Niels Stensen

Slika: Blaženi Niels Stensen

Blaženi Niels Stensen

Slika: Blaženi Niels Stensen

Blaženi Niels Stensen

Slika: Blaženi Niels Stensen

Blaženi Niels Stensen

Slika: Blaženi Niels Stensen

Blaženi Niels Stensen

Slika: Blaženi Niels Stensen

Blaženi Niels Stensen

Slika: Blaženi Niels Stensen

Svetac dana - Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Blaženi Jean-Baptiste Fouque, francuski svećenik, utemeljitelj Bolnice svetog Josipa u Marseilleu, rođen je 12. rujna 1851. u Marseilleu (Provansa, jugoistočna Francuska), u pobožnoj obitelji, kao sin Louisa Fouquea i Adèle Anne Remuzat. Polazio je školu koju je u Marseilleu otvorio svećenik Joseph-Marie Timon-David, utemeljitelj Kongregacije presvetog Srca Isusovog (Congrégation du Sacré-Coeur de Jésus). Sluga Božji Joseph-Marie Timon-David i velečasni Jean-Joseph Allemand, utemeljitelj ustanove „Djelo mladosti“ („l'Œuvre de la jeunesse“), usmjerili su Jean-Baptistea prema socijalnom katoličanstvu i duhovnom zvanju. Za svećenika je zaređen 10. lipnja 1876. u Marseilleu. Od 1876. do 1885. služio je kao kapelan u Auriolu (departman Bouches-du-Rhône), a od 1885. do 1888. u crkvi La Major u Marseilleu. Najduže, čak 38 godina, od 15. travnja 1888, službovao je u župi Svetog Trojstva u Marseilleu, u kojoj ga je i zatekla smrt. Cijeli život ostao je kapelan, a pokrenuo je brojne učinkovite akcije u korist mladeži, staraca, siromaha i bolesnika. Pred njegovom ispovjedaonicom uvijek je bio dugačak red i tražile su ga mnoge osobe, koje su u njemu pronašle Božjeg čovjeka koji je razumio njihovu ljudsku dušu. U prosincu 1891. njegov župnik zamolio je oca Jean-Baptistea da se pobrine za siročad i napuštenu djecu. On je osnovao dom za djevojke „Le Sainte Famille“ („Sveta obitelj“) i povjerio ga brizi Sestara od prikazanja iz Toursa.

Takav model koristio je i za otvaranje brojnih drugih kuća i ustanova u svojem gradu i svojoj biskupiji, domove za djevojke, mladiće i kućne pomoćnice. Otvorio je 1905. i dom za stare i nepokretne osobe u jednom starom samostanu. Za vrijeme I. svjetskog rata (1914-1918) pomagao je ranjenicima i izbjeglicama. Nakon rata nije bilo mnogo novca za nastavak njegovog rada pa je otac Jean-Baptiste uvjerio neke liječnike da daruju svoje slobodno vrijeme siromasima i nevoljnicima. Zatražio je i dobio financijsku pomoć industrijalaca i trgovaca. Otac Jean-Baptiste uspio je 1919. započeti gradnju bolnice za siromahe, a 20. ožujka 1921. otvorena je Bolnica svetog Josipa u Marseilleu. Prozvan je „marsejskim Vinkom Paulskim“. Preminuo je 5. prosinca 1926. u bolnici svetog Josipa u Marseilleu. Njegove relikvije počivaju od 29. travnja 1993. u bolničkoj kapeli svetog Josipa. Blaženim ga je 30. rujna 2018. proglasio papa Franjo. Obred beatifikacije predvodio je u katedrali svete Marije Velike u blaženikovom rodnom Marseilleu kardinal Giovanni Angelo Becciu, prefekt Kongregacije za kauze svetaca. „Blaženi Jean-Baptiste Fouque je prorok, jer je u njemu gorio oganj ljubavi za Boga i ljubavi za bližnjega“, naglasio je u svojoj propovijedi.

Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Slika: Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Slika: Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Slika: Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Slika: Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Slika: Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Slika: Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Slika: Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Slika: Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Slika: Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Slika: Blaženi Jean-Baptiste Fouque

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani