Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - SIJEČANJ

1Blažena Djevica Marija Bogorodica
1Sveti Odilo
1Sveti Josip Marija Tomasi
1Sveti Fulgencije
2Sveti Bazilije Veliki i Grgur Nazijanski
2Sveti Makarije Aleksandrijski
3Presveto Ime Isusovo
3Sveta Genoveva
4Sveta Angela iz Foligna
4Sveta Elizabeth Ann Seton
5Sveti Gerlach
5Sveti Ivan Nepomuk Neumann
5Sveti Simeon Stilit Stariji
6Bogojavljenje (Tri kralja)
6Sveti Andrija Bessette
6Sveta Rafaela Marija od Presvetoga Srca Isusova Porras y Ayllón
7Sveti Rajmund Penjafortski
7Sveti Karlo iz Sezzea
7Sveti Valentin iz Passaua
8Gospa brze pomoći
8Sveti Severin
8Sveti Erhard iz Regensburga
8Blažena Eurosia Fabris Barban
9Sveti Adrian
9Blažena Alix Le Clerc
10Sveti Agaton
10Sveti Vilim iz Bourgesa
11Sveti Higin
11Sveti Teodozije
12Krštenje Gospodinovo
12Sveti Arkadije
12Sveta Marguerite Bourgeoys
12Sveta Tatjana Rimska
13Sveti Hilarije
13Sveti Agricije iz Triera
14Sveti Feliks iz Nole
14Blaženi Odorik iz Pordenonea
15Sveta Anastazija (Stošija)
15Sveti Pavao pustinjak
15Sveti Habakuk
16Sveti Marcel papa i mučenik
16Sveti Fursa
16Sveti Tozzo
17Sveti Antun opat
17Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo
18Sveta Margareta Ugarska
18Sveti Romedije
19Sveti Henrik iz Uppsale
19Sveti Josip Sebastijan Pelczar
19Sveti Mario, Marta i sinovi
20Sveti Fabijan i Sebastijan
20Blaženi Cyprian Michael Iwene Tansi
21Sveta Agneza
21Sveti Publije
22Sveti Vinko đakon i mučenik
22Blaženi László Batthyány-Strattmann
22Sveta Teodolinda
23Sveti Vinko Pallotti
23Sveta Emerencijana
24Sveti Franjo Saleški
24Blaženi ukrajinski mučenici iz Pratulina
24Sveti Arno Salzburški
25Obraćenje svetog Pavla
25Sveti Ananija
26Sveti Timotej i Tit
26Sveta Paula Rimska
27Sveta Angela Merici
27Blaženi Henrik Suso
28Sveti Toma Akvinski
28Blaženi Karlo Veliki
29Sveti Gelazije II
29Blaženi Julijan Maunoir
29Blaženi Bronisław Markiewicz
30Sveta Martina
30Sveta Hijacinta Marescotti
31Sveti Ivan Bosco
31Sveti Francesco Saverio Maria Bianchi

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Timotej i Tit

Sveti Timotej i Tit

Sveti Timotej i Tit

Današnji sveti zaštitnici su apostoli i biskupi Timotej i Tit, najvjerniji i najdraži učenici, sljedbenici i pomoćnici svetog Pavla.
Sveti Timotej se rodio oko godine 7. u Listri (Mala Azija, danas Turska, nedaleko grada Konya). Otac mu je bio Grk, poganin, a majka Židovka, imenom Eunika. Obratio ga je sveti Pavao oko 47. na svom prvom misijskom putovanju i Timotej je postao njegov najdraži učenik. Pratio je Pavla na njegovim apostolskim putovanjima i proživljavao s njim sve patnje i nevolje. Pavao ga je 65. postavio za predstojnika crkve u Efezu, a u teškim okolnostima svojeg drugog rimskog sužanjstva pozvao je Timoteja kao najvjernijeg suradnika u Rim. Uputio mu je dvije svoje poslanice. U prvoj, pisanoj oko 65. iz Makedonije, kao mladog crkvenog starješinu upozorio ga je na budnost protiv krivih učitelja i poučio o disciplini unutar crkvene zajednice, o odnosu prema vlastima i o biskupskim dužnostima. U toj se poslanici nalazi i jedna od najstarijih kršćanskih molitvi: „Kralju vjekova, besmrtnomu, nevidljivomu, jedinom Bogu, čast i slava u vijeke vjekova! Amen.“ U drugoj poslanici, pisanoj u Rimu, svojevrsnoj duhovnoj oporuci, predosjećajući skori svršetak, potaknuo je Timoteja da sve sile posveti Evanđelju i da čuva pravovjerje. Timotej je preminuo u Efezu oko godine 80. ili 97. kao mučenik. Pokušao je propovijedati poganima koji su slavili svoje idole, a oni su ga istukli, vukli ulicama i na kraju kamenovali. Zazivaju ga kod bolesti želuca i probavnih smetnji. To je vezano uz Pavlov prijateljski savjet, upućen u prvoj poslanici: „Ubuduće ne pij samo vode, već uzimaj malo vina, zbog želuca i svojih čestih slabosti!“ (5,23) Posvećene su mu mnoge župe, crkve i učilišta diljem svijeta.
Sveti Tit potječe iz poganske grčke obitelji, po svemu sudeći iz Antiohije, a vjerojatno ga je obratio sam sveti Pavao. Kad mu je Pavao pisao poslije prvog rimskog sužanjstva, Tit je upravljao crkvom na otoku Kreti, a kasnije je otišao u Dalmaciju. Poslanica Titu sadrži upute o svojstvima kandidata za crkvene službe, o različitim skupinama vjernika, o odnosima kršćana s vlastima i ostalim građanima te o budnosti protiv krivih učitelja. Tit je bio mirotvorac, revan dušobrižnik i osoba velikog Pavlovog povjerenja, njegov iskreni prijatelj pa ga je apostol poslao u Korint da tamo sredi crkvene prilike. Kasnije ga je opet poslao u Korint kao nositelja Druge poslanice Korinćanima i kao organizatora sakupljanja milostinje za jeruzalemsku Crkvu. Preminuo je 96. ili 107. u Gortynu na Kreti, u dobi od 95 godina. Zaštitnik je Krete i mnogih župa i crkava u svijetu.

Sveti Timotej i Tit

Slika: Sveti Timotej i Tit

Sveti Timotej i Tit

Slika: Sveti Timotej i Tit

Sveti Timotej i Tit

Slika: Sveti Timotej i Tit

Sveti Timotej i Tit

Slika: Sveti Timotej i Tit

Sveti Timotej i Tit

Slika: Sveti Timotej i Tit

Sveti Timotej

Slika: Sveti Timotej

Sveti Timotej

Slika: Sveti Timotej

Sveti Timotej

Slika: Sveti Timotej

Sveti Tit

Slika: Sveti Tit

Sveti Tit

Slika: Sveti Tit

Sveti Tit

Slika: Sveti Tit

Svetac dana - Sveta Paula Rimska

Sveta Paula Rimska

Sveta Paula Rimska

Sveta Paula Rimska (Paola Romana), rođena 5. svibnja 347. u Rimu, bila je učenica i sljedbenica svetog Jeronima, koji je napisao i njezin životopis. Paula, kći Blesile i Togata, potjecala je iz visokog rimskog društva, iz senatorske obitelji, a kao vrlo mlada djevojka udala se za uglednog rimskog građanina, plemića Toksocija (Toxotius). Njihov brak je bio sretan i blagoslovljen s petero djece (Toksocije, Blesila, Paulina, Eustohija i Rufina). Kad su Pauli bile 32 godine, iznenada joj je umro suprug. Bio je to za nju strašan udarac pa je mislila da ga neće moći podnijeti. Utjehu i snagu potražila je u vjeri i molitvi te u brizi za siromahe. Molitva ju je dovodila do smirenja i pouzdanja u volju Božju. Njezini prijatelji bili su sveta Marcela, sveti Epifanije i sveti Paulin iz Antiohije. U to vrijeme, godine 382, u Rim je došao i slavni znanstvenik, prevoditelj Svetog pisma, sveti Jeronim. Paula ga je upoznala i u njemu pronašla svoga duhovnika i učitelja. S njim je ulazila u dubine Svetoga pisma i sve više otkrivala Božji glas i Božje poruke. Kad je Jeronim oputovao u Palestinu, Paula se s njim dopisivala, a on ju je u svojim dugim pismima poučavao u duhovnom životu. Konačno je donijela odluku da će se odreći svih zemaljskih dobara i posve se posvetiti Kristu Spasitelju i to na onom mjestu gdje se on rodio, u Betlehemu.

Uputila se s kćerkom Eustohijom godine 385. na daleki put prema Istoku. Najveći dio svoga imetka Paula je podijelila siromasima. Mali dio je zadržala i u Betlehemu podigla gostinjac za hodočasnike i otvorila jedan muški i jedan ženski samostan, u kojem je obavljala dužnost nadstojnice. U Betlehemu je provodila život u razmatranju Svetog pisma, dvorila bolesnike i hodočasnike i poučavala mladež kršćanskoj vjeri. Paula i Eustohija bile su najbliže suradnice i pouzdanice svetog Jeronima i svesrdno mu pomagale u prevođenju Svetog pisma s hebrejskog jezika na grčki i latinski. Sveta Paula preminula je u Betlehemu na današnji dan, 26. siječnja 404, u 57. godini. Njezina kćerka Eustohija opisala je život svoje majke, a sveti Jeronim uvrstio je taj zapis u svoja djela. Santa Paola Romana, ugledna i bogata dama, posvetila se duhovnom životu i djelima ljubavi pa je postala pravim uzorom za kršćanske žene. Zaštitnica je udovica. Njezina kći, sveta Eustohija (Eustochium), preminula je u Betlehemu 28. rujna 419. Kad je umro sveti Jeronim, godine 420, pokopan je blizu Paulinog i Eustohijinog groba.

Sveta Paula Rimska

Slika: Sveta Paula Rimska

Sveta Paula Rimska

Slika: Sveta Paula Rimska

Sveta Paula Rimska

Slika: Sveta Paula Rimska

Sveta Paula Rimska

Slika: Sveta Paula Rimska

Sveta Paula Rimska

Slika: Sveta Paula Rimska

Sveta Paula Rimska

Slika: Sveta Paula Rimska

Sveta Paula Rimska

Slika: Sveta Paula Rimska

Sveta Paula Rimska

Slika: Sveta Paula Rimska

Sveta Paula Rimska

Slika: Sveta Paula Rimska

Sveta Paula Rimska

Slika: Sveta Paula Rimska

Sveta Paula Rimska

Slika: Sveta Paula Rimska

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani