Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - SIJEČANJ

1Blažena Djevica Marija Bogorodica
1Sveti Odilo
1Sveti Josip Marija Tomasi
1Sveti Fulgencije
2Sveti Bazilije Veliki i Grgur Nazijanski
2Sveti Makarije Aleksandrijski
2Sveti Adalard
3Presveto Ime Isusovo
3Sveta Genoveva
3Sveti Henok
4Sveta Angela iz Foligna
4Sveta Elizabeth Ann Seton
4Sveta Zdislava
5Sveti Gerlach
5Sveti Ivan Nepomuk Neumann
5Sveti Simeon Stilit Stariji
6Bogojavljenje (Tri kralja)
6Sveti Andrija Bessette
6Sveta Rafaela Marija od Presvetoga Srca Isusova Porras y Ayllón
7Sveti Rajmund Penjafortski
7Sveti Karlo iz Sezzea
7Sveti Valentin iz Passaua
8Krštenje Gospodinovo
8Gospa brze pomoći
8Sveti Severin
8Sveti Erhard iz Regensburga
8Blažena Eurosia Fabris Barban
9Sveti Adrian
9Blažena Alix Le Clerc
9Blaženi Józef Pawłowski i Kazimierz Grelewski
10Sveti Agaton
10Sveti Vilim iz Bourgesa
10Sveta Nazaria Ignacia March Mesa
11Sveti Higin
11Sveti Teodozije
11Sveti Tommaso iz Corija
12Sveti Arkadije
12Sveta Marguerite Bourgeoys
12Sveta Tatjana Rimska
13Sveti Hilarije
13Sveti Agricije iz Triera
13Sveti Knut
14Sveti Feliks iz Nole
14Blaženi Odorik iz Pordenonea
14Sveti Remigije
15Sveta Anastazija (Stošija)
15Sveti Pavao pustinjak
15Sveti Habakuk
16Sveti Marcel papa i mučenik
16Sveti Fursa
16Sveti Tozzo
17Sveti Antun opat
17Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo
17Blaženi Peter To Rot
18Sveta Margareta Ugarska
18Sveti Romedije
18Sveti Deikol
19Sveti Henrik iz Uppsale
19Sveti Josip Sebastijan Pelczar
19Sveti Mario, Marta i sinovi
20Sveti Fabijan i Sebastijan
20Blaženi Cyprian Michael Iwene Tansi
20Sveta Eustochia Calafato
21Sveta Agneza
21Sveti Publije
21Sveti Meinrad
22Sveti Vinko đakon i mučenik
22Blaženi László Batthyány-Strattmann
22Sveta Teodolinda
23Sveti Vinko Pallotti
23Sveta Emerencijana
23Sveti Abel
24Sveti Franjo Saleški
24Blaženi ukrajinski mučenici iz Pratulina
24Sveti Arno Salzburški
25Obraćenje svetog Pavla
25Sveti Ananija
25Sveti Poppo
26Sveti Timotej i Tit
26Sveta Paula Rimska
26Sveti José Gabriel del Rosario Brochero
27Sveta Angela Merici
27Blaženi Henrik Suso
27Blaženi Jurgis Matulaitis-Matulevičius
28Sveti Toma Akvinski
28Blaženi Karlo Veliki
28Sveta Devota
29Sveti Gelazije II
29Blaženi Julijan Maunoir
29Blaženi Bronisław Markiewicz
30Sveta Martina
30Sveta Hijacinta Marescotti
30Sveta Aldegunda
31Sveti Ivan Bosco
31Sveti Francesco Saverio Maria Bianchi
31Blaženi Nicholas Bunkerd Kitbamrung

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveta Martina

Sveta Martina

Sveta Martina

Danas slavimo svetu Martinu, rimsku mučenicu iz III. stoljeća. Bila je kći uglednog i bogatog Rimljanina koji je obnašao službu konzula. Kad je ostala bez oba roditelja, iz ljubavi prema Kristu sve je razdijelila siromasima i svoj život posvetila služenju bolesnicima i pomaganju sirotinji. Bila je izvanredno lijepa djevojka te ju je za ženu htio uzeti car Aleksandar Sever, ali ona ga je odbila. Kad je car doznao da je Martina kršćanka, dao ju je zatvoriti i izvesti pred sud. Nije htjela častiti poganske bogove i odreći se vjere u Isusa Krista pa je podvrgnuta raznovrsnim groznim mukama. Zlotvori ju nisu mogli slomiti pa su joj godine 228. naposljetku odrubili glavu, u vrijeme pontifikata pape Urbana I.
O njoj kruže mnoge legende i pripisuju joj se različita čudesa. Nad Martininim grobom uskoro je podignuta bazilika, a vjernici je od davnine štuju kao primjer postojanosti i hrabrosti u vjeri. Njezine relikvije pronađene su 1634. u crkvenoj kripti nedaleko Mamertinske tamnice na rimskom forumu. Papa Urban VIII. obnovio je tu crkvu posvećenu svetoj Martini i njoj u čast ispjevao himne. Prema predaji, nakon smaknuća iz njezinog tijela nije potekla krv već mlijeko pa je zbog toga proglašena ne samo zaštitnicom Rima nego i zaštitnicom dojilja.

Sveta Martina

Slika: Sveta Martina

Sveta Martina

Slika: Sveta Martina

Sveta Martina

Slika: Sveta Martina

Sveta Martina

Slika: Sveta Martina

Sveta Martina

Slika: Sveta Martina

Sveta Martina

Slika: Sveta Martina

Svetac dana - Sveta Hijacinta Marescotti

Sveta Hijacinta Marescotti

Sveta Hijacinta Marescotti

Sveta Hijacinta (Giacinta) Marescotti, talijanska franjevačka trećoredica, rođena je kao Clarice Marescotti 16. ožujka 1585. u Vignanellu kod Viterba (Lazio), u plemićkoj obitelji. Kći grofa Marcantonija Marescottija i grofice Ottavije Orsini, školovala se zajedno sa sestrama Ginevrom i Ortensijom u samostanu svetog Bernardina, franjevačkog trećeg reda u Viterbu. Po završetku škole Ginevra je ostala u samostanu i uzela redovničko ime Immacolata. Clarice je bila naočita, nestašna, nemirna djevojka, sklona zabavama. Zaljubila se u mladog Paola Capizucchija, ali on je zaprosio njezinu mlađu sestru, Ortensiju. Razočarana i nesretna, postala je franjevačka trećoredica i stupila u samostan svetog Bernardina, u kojem je boravila i njezina sestra Ginevra. Uzela je redovničko ime Hijacinta (Giacinta). Njezino obraćenje nije bilo iskreno, već samo posljedica razočaranja i povrijeđene taštine, tako da je u samostanu živjela potpuno svjetovnjački. Svoju redovničku ćeliju uredila je raskošno, poput sobe u dvorcu u Vignatellu, primala je goste, a služile su joj dvije mlade novakinje. Živjela je tako sve do 1615, kada je ozbiljno oboljela. Zapala je u ozbiljnu duhovnu krizu i osjetila neizmjernu samoću i tjeskobu. Zavapila je tada: „O, Bože, molim te, daj smisao mojem životu, daj mi nadu, daj mi spasenje!“ Bila je posve iskrena i dragi Bog ju je uslišio.

Idućeg dana posjetio ju je njezin ispovjednik, ostao zgrožen raskošnim uvjetima u njezinoj redovničkoj ćeliji i postavio pred nju sudbonosnu odluku-ili će se vratiti kući ili će živjeti poniznim redovničkim životom. Giacinta je provela cijelu noć u molitvi i odjednom osjetila nadzemaljsku vedrinu. Javno se pokajala pred svim sestrama, ispričala im se, odbacila skupocjenu odjeću i obuću, iskreno se obratila i nastavila živjeti u poniznosti, molitvi i strogoj pokori. Obavljala je u samostanu najteže poslove, dvorila oboljele od kuge i ostatak života posvetila pomaganju nevoljnika i siromaha u gradu Viterbu. Iz nutrine samostana upravljala je brojnim milosrdnim djelima, a uz pomoć građanina Francesca Pacinija i negdašnjih imućnih prijatelja osnovala je dvije laičke bratovštine, jednu zvanu Sacconi, koja se bavila liječenjem i njegom bolesnika, i drugu, Marijine oblate, koja je vodila brigu za ostarjele siromahe. Bila je izvrsna poglavarica novakinja i naročito pažnju posvećivala „prezrenima, nesebičnima i tužnima“. Posebnu pobožnost razvila je prema mukama Krista Gospodina i postala trajnim uzorom ostalim sestrama. Preminula je u Viterbu na današnji dan, 30. siječnja 1640, a njezine relikvije počivaju u samostanu svetog Bernardina, u crkvi koja nosi njezino ime. Blaženom ju je proglasio 1726. papa Benedikt XIII, a svetom 1807. papa Pio VII. Zaštitnica je rodnog Vignanella.

Sveta Hijacinta Marescotti

Slika: Sveta Hijacinta Marescotti

Sveta Hijacinta Marescotti

Slika: Sveta Hijacinta Marescotti

Sveta Hijacinta Marescotti

Slika: Sveta Hijacinta Marescotti

Sveta Hijacinta Marescotti

Slika: Sveta Hijacinta Marescotti

Sveta Hijacinta Marescotti

Slika: Sveta Hijacinta Marescotti

Sveta Hijacinta Marescotti

Slika: Sveta Hijacinta Marescotti

Sveta Hijacinta Marescotti

Slika: Sveta Hijacinta Marescotti

Sveta Hijacinta Marescotti

Slika: Sveta Hijacinta Marescotti

Sveta Hijacinta Marescotti

Slika: Sveta Hijacinta Marescotti

Svetac dana - Sveta Aldegunda

Sveta Aldegunda

Sveta Aldegunda

Sveta Aldegunda ili Adelgunda (Aldegundis, Adelgundis, Aldegonde, Adelgonde, Aldegonda, Alda), franačka benediktinska redovnica, utemeljiteljica i poglavarica opatije Maubeuge, rođena je oko 630. u Cousolreu (departman Nord, Francuska), u obitelji iz grofovije Hainaut, rodbinski povezanoj s merovinškom kraljevskom obitelji, kao kći Walberta, namjesnika franačkog kralja Klotara II. i njegove supruge, Bertille Tirinške. Odrasla je u vrlo pobožnoj obitelji, a svetima su kasnije proglašeni i njezini roditelji, starija sestra Waldetrude, nećakinje Aldetrude i Madelberte, nećaci Landry i Dentelin. Kao djevojčica čula je glas: ”Nemoj tražiti drugog zaručnika nego samo Sina Božjega.” Kad se njezina sestra Waldetrude udala, Aldegunda je htjela stupiti u samostan. Roditelji su je namjeravali udati, ali ona je pobjegla. Prema legendi, u bijegu preko rijeke Sambre pomogao joj je jedan anđeo. Neko vrijeme živjela je kao pustinjakinja, a pripisuju joj se mnoga čudesa i vizije. Kad su joj roditelji obećali ispuniti želju, vratila se kući i s dopuštenjem svetog biskupa Amanda iz Maastrichta stupila 651. u samostan. Prema legendi, tada je doletjela golubica i stavila veo na njezinu glavu.

Nakon smrti roditelja, Adelgunda je njihovom baštinom i uz biskupovu podršku u Maubeugeu (tadašnjem Malbodiumu, grofovija Hainaut), na obali rijeke Sambre, utemeljila 661. dvostruki samostan, mušku i žensku granu, Kao uzor poslužila joj je njezina sestra Waldetrude, koja je osnovala benediktinski samostan u belgijskom gradu Monsu (provincija Hainaut, Valonija). Kao poglavarica opatije Aldegunda je bila glasovita po svojoj brizi za bolesnike i siromahe, a osnovala je i bolnicu. Preminula je 30. siječnja 684. u opatiji Maubeuge od posljedica teške zloćutne bolesti (vjerojatno raka dojke), od koje je bolovala dvadesetak godina. Tamo je i pokopana. Na mjestu poglavarice naslijedile su je njezine nećakinje, Aldetruda i Madelberta. Aldegundine relikvije nalaze se u župnoj crkvi u Maubeugeu (departman Nord, Hauts-de-France, sjeverna Francuska). Zazivaju je kod zloćudnih, dječjih i očnih bolesti, oteklina, groznice, glavobolje, epilepsije, rana i u smrtnoj opasnosti. Posvećene su joj mnoge župe, crkve i kapele u sjevernoj Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj. Njezinim imenom nazvan je i jedan asteroid.

Sveta Aldegunda

Slika: Sveta Aldegunda

Sveta Aldegunda

Slika: Sveta Aldegunda

Sveta Aldegunda

Slika: Sveta Aldegunda

Sveta Aldegunda

Slika: Sveta Aldegunda

Sveta Aldegunda

Slika: Sveta Aldegunda

Sveta Aldegunda

Slika: Sveta Aldegunda

Sveta Aldegunda

Slika: Sveta Aldegunda

Sveta Aldegunda

Slika: Sveta Aldegunda

Sveta Aldegunda

Slika: Sveta Aldegunda

Sveta Aldegunda

Slika: Sveta Aldegunda

Sveta Aldegunda

Slika: Sveta Aldegunda

Sveta Aldegunda

Slika: Sveta Aldegunda

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani