Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - VELJAČA

1Sveta Brigita Irska
1Sveti Sigebert
2Prikazanje Gospodinovo (Svijećnica)
2Sveti Kornelije iz Cezareje
2Sveti Ivan Teofan Vénard
2Sveta Marija Katarina Kasper
2Blaženi Andrea Carlo Ferrari
3Sveti Blaž (Vlaho)
3Sveti Tripun
3Sveti Ansgar
3Sveta Berlinda
4Sveti Andrija Corsini
4Sveta Veronika
4Sveti Ivan de Brito
4Sveti Gilbert
5Sveta Agata
5Sveta Adelheida iz Vilicha
6Sveti Pavao Miki i mučenici iz Nagasakija
6Sveti Amand iz Maastrichta
7Sveti Rikard
7Blaženi Pio IX
7Blaženi Nivard
7Sveti Ivan Triorski
8Sveti Jeronim Emiliani
8Sveta Jozefina Bakhita
8Sveti Pavao Verdunski
9Sveta Apolonija
9Sveta Skolastika
10Blaženi Alojzije Stepinac
10Blažena Ana Katarina Emmerick
10Blažena Klara Agolanti iz Riminija
11Gospa Lurdska
11Sveti Benedikt iz Anianea
12Sveti Grgur II.
12Sveta Eulalija iz Barcelone
12Sveti Ludano
12Blaženi Reginald Orleanski
12Sveti Damjan Afrički
13Sveta Katarina de' Ricci
13Sveti Agab
13Sveti Benigno iz Todija
14Sveti Valentin
14Sveti Adolf iz Osnabrücka
15Sveti Claude de la Colombière
15Sveti Sigfrid Švedski
15Blaženi praški mučenici
16Sveta Julijana
16Sveti Onezim
17Sedam utemeljitelja Reda slugu Marijinih
17Sveti Evermod iz Ratzeburga
17Sveti Bonozije
18Sveti Šimun Jeruzalemski
18Sveti François-Régis Clet
19Sveti Konrad iz Piacenze
19Blažena Elizabeta Picenardi
20Sveti Eleuterije
20Sveti Euherije iz Orléansa
21Sveti Pier Damiani
21Sveti Robert Southwell
22Katedra svetog Petra apostola
22Sveta Margareta iz Cortone
22Sveti Maksimijan Ravenski
23Sveti Polikarp
23Blaženi Stefan Wincenty Frelichowski
24Sveti Modest iz Triera
24Sveti Etelbert
24Sveti Sergije iz Cezareje
25Sveti Donat
25Sveti Luigi Versiglia i Callisto Caravario
25Sveta Walburga
26Pepelnica
26Sveti Aleksandar
26Sveta Paula od svetog Josipa iz Calasanze
26Sveti Agrikola iz Neversa
26Blažena Edigna
27Sveti Gabrijel od Žalosne Gospe
27Sveti Porfirije iz Gaze
28Sveti Roman
28Blaženi Daniel Brottier
29Sveti Hilarije papa
29Blažena Villana Delle Botti

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Pier Damiani

Sveti Pier Damiani

Sveti Pier Damiani

Današnji sveti zaštitnik je Petar (Petrus, Pietro, Pier) Damiani (Damiano), crkveni naučitelj i obnovitelj, jedan od najpoznatijih pisaca XI. stoljeća. Rođen je 1007. u Ravenni (Emilia-Romagna). Rano je ostao bez roditelja, a brigu o njegovom odgoju i naobrazbi preuzela su njegova braća. Svom imenu dodao je ime brata Damiana, svećenika u Ravenni. Školovao se u Ravenni, Faenzi i Parmi i najprije djelovao kao učitelj u Parmi i Ravenni. Sjajan polemičar i profesor, oko 1035. pridružio se pustinjacima u opatiji Fonte Avellana nedaleko Gubbija (Umbrija). Redovnik, benediktinac kamaldoljanin, zagovornik stroge pokore (nosio je košulju od kostrijeti, bičevao se i postio), sastavio je pravila pustinjačkog života i postao 1043. prior toga samostana. Osnovao je slične pustinjačke nastambe u mnogim krajevima. Ugledni teoretičar i obnovitelj ćudorednog života, u svojim djelima borio se protiv simonije (trgovanje crkvenim dobrima, službama i častima) i neodržavanja svećeničkog celibata.
U burnim vremenima pomagao je rimskim biskupima u obnovi Crkve i često putovao kao papinski izaslanik u raznim misijama, mirotvorac i uspješni posrednik u mnogim sukobima vladarskih kuća i svećenstva. Papa Stjepan IX. imenovao ga je 1057. kardinalom i biskupom Ostije. Zaslužan je za pomirenje grada Ravenne i pape Aleksandra II. Uz svoga prijatelja, kardinala Hildebranda (kasniji papa Grgur VII) bio je najvažniji pobornik crkvene obnove. Zbog oštrih izraza i čvrstih stajališta u teološkim raspravama uspoređivali su ga sa svetim Jeronimom. Asketskim djelima obilježio je srednjovjekovnu kršćansku duhovnost, a kao promicatelja evanđeoskog siromaštva smatraju ga prethodnikom svetog Franje Asiškog. Veliki štovatelj Marije, autor je brojnih djela, od kojih se ističu propovijedi, životopisi, pisma i poezija na latinskom jeziku. Dante ga je u svojoj „Božanstvenoj komediji“ smjestio u sedmo nebo i opisao ga kako u svojoj bijeloj odjeći oštro napada pokvarenost u crkvenim redovima. Preminuo je 22. veljače 1072. u Faenzi (Emilia-Romagna). Crkvenim naučiteljem proglasio ga je 1828. papa Leon XII.

Sveti Pier Damiani

Slika: Sveti Pier Damiani

Sveti Pier Damiani

Slika: Sveti Pier Damiani

Sveti Pier Damiani

Slika: Sveti Pier Damiani

Sveti Pier Damiani

Slika: Sveti Pier Damiani

Sveti Pier Damiani

Slika: Sveti Pier Damiani

Sveti Pier Damiani

Slika: Sveti Pier Damiani

Svetac dana - Sveti Robert Southwell

Sveti Robert Southwell

Sveti Robert Southwell

Sveti Robert Southwell, engleski svećenik, isusovac, mučenik i pjesnik, rođen je 1561. u selu Horsham St Faith (grofovija Norfolk, istočna Engleska), kao treći sin i najmlađi od osmero djece Richarda Southwella i njegove supruge Bridget Copley. Bilo je to vrijeme kad se Engleska već odcijepila od Rima, a Robertovi roditelji željeli su da im sin bude odgojen kao katolik. Stoga su ga 1576. poslali na školovanje u Douai (sjeverna Francuska), gdje mu je u isusovačkom kolegiju profesor bio slavni flamanski teolog Leonardus Lessius. Školovanje je zatim nastavio u Parizu, u glasovitom učilištu Collège de Clermont. Već je tada daroviti i pobožni mladić osjetio živu želju za duhovnim zvanjem, čemu je znatno pridonio i njegov učitelj, isusovac Thomas Darbyshire. Tako je Robert 18. listopada 1578. stupio u rimski novicijat Družbe Isusove, a novicijat je dovršio u Tournaiu (Valonija, Belgija). Tamo je 1580. položio i prve zavjete. Vratio se u Rim, gdje je dovršio filozofske i teološke nauke, a 1584. zaređen je za svećenika. Određen je za nadstojnika studija u rimskom engleskom kolegiju, ali je osjetio zov domovine, u kojoj je Katolička crkva krvarila. Zamolio je 1585. da ga pošalju u Englesku, gdje će djelovati u svojem narodu i položiti život za Krista Gospodina. Krenuo je iz Rima 8. svibnja 1586, u društvu isusovca Henryja Garneta, a iskrcali su se na istočnoj engleskoj obali. Njegov dolazak odmah je dojavljen tajnoj službi engleske kraljice Elizabete I. Morao je djelovati vrlo oprezno i skrivati se, a tajna skrovišta pružale su mu brojne ugledne katoličke obitelji. Ponekad se kretao i u protestantskim krugovima, pod lažnim prezimenom Cotton. Nakon šest godina misijskog rada izdala ga je pod mukama vjernica Anne Bellamy, koja je pala u ruke glavnog kraljičinog lovca na svećenike, zloglasnog mučitelja Richarda Topcliffea.

Oca Roberta Southwella uhvatili su Topcliffeovi zlotvori 5. lipnja 1592. Pretrpio je strašne muke i naredne tri godine boravio u zloglasnom londonskom Toweru. U tamnici je krijepio dušu molitvom, razmatranjem i pisanjem. Autor je niza izvrsnih pjesama i eseja koji po svojem manirizmu sadrže značajke predbaroka. Njegove najljepše pjesme nastale su za trogodišnjeg tamnovanja. Bio je duboko uvjeren da kao zanimljive i dostojne pjesničke teme mogu služiti ne samo svjetovni užici, nego i duhovne kreposti. Značajan je preteča engleske metafizičke poezije, a od njegovih djela ističu se „Tužaljka svetoga Petra“, „Maeoniae“, „Četverostruko razmišljanje o četiri posljednje stvari“ i „Kratka pravila dobrog života“. Svojim stvaralaštvom utjecao je na mnoge književnike, među njima i na Williama Shakespearea. Veliki dramatičar Ben Johsnon izjavio je jednom da bi spalio mnoga svoja djela, samo kad bi smio potpisati Southwellovu najslavniju pjesmu „Dijete u ognju“. Pred sudom je pater Southwell priznao da je „njegova jedina namjera bila dijeljenje sakramenata prema obredima Katoličke crkve, a nipošto urota protiv kraljice ili kraljevstva“. Na današnji dan, 21. veljače 1595, otac Robert Southwell, velikan engleske Crkve i engleske književnosti, obješen je i raščetvoren u Tyburnu nedaleko Londona. Na vješalima je ponavljao: „Bog je sebe tebi dao, daj se i ti njemu!“. Blaženim ga je 1929. proglasio papa Pio XI, a svetim 1970. papa Pavao VI.

Sveti Robert Southwell

Slika: Sveti Robert Southwell

Sveti Robert Southwell

Slika: Sveti Robert Southwell

Sveti Robert Southwell

Slika: Sveti Robert Southwell

Sveti Robert Southwell

Slika: Sveti Robert Southwell

Sveti Robert Southwell

Slika: Sveti Robert Southwell

Sveti Robert Southwell

Slika: Sveti Robert Southwell

Sveti Robert Southwell

Slika: Sveti Robert Southwell

Sveti Robert Southwell

Slika: Sveti Robert Southwell

Sveti Robert Southwell

Slika: Sveti Robert Southwell

Sveti Robert Southwell

Slika: Sveti Robert Southwell

Sveti Robert Southwell

Slika: Sveti Robert Southwell

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani