Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Zbor mladih Ruah

Zbor mladih Ruah počeo je djelovati u župi prije 9 godina kao mala zajednica koja se okupljala na molitvu i pjesmu, u prostorima sadašnjeg pastoralnog centra.

Sve je započelo s oduševljenjem koje je donijelo sudjelovanje na duhovnim ili kako ih se češće naziva karizmatskim susretima.

Prvotna namjera i motivacija za ovakve susrete bilo je ozračje bratske ljubavi, doživljaj prisutnosti Duha Svetog i kroz njega dublji doživljaj vjere i jasnije spoznavanje Boga, kao i radost, jednostavne a lijepe pjesme, ali i kroz sve to prisutna želja za snažnijim življenjem onoga u što vjerujemo.

Tek na poticaj tadašnjeg kapelana Konrada Žižeka mala skupina mladih odlučila je aktivno sudjelovati kod večernje mise (pjevanjem, čitanjem, ministriranjem). Dogodilo se to prvi put na prvu korizmenu nedjelju 2002.

Budući da je tako zapravo nastao zbor, odlučeno je da će uzeti ime Duha Svetoga kao pravog osnivača i inicijatora cijele ove priče, a kako u Jastrebarskom postoji i kapela Duha Svetoga, to je to bio još jedan razlog za ime. Izabrano je ime Ruah, hebrejska riječ koja na hrvatskom znači dah Božji ili duh Božji djelatan u svijetu. To je i Duh Božji koji je bio prisutan kod stvaranja.

Od tada zbor djeluje s većim ili manjim brojem članova, kako svirača, tako pjevača, a kroz njega je prošlo mnoštvo mladih i manje mladih ljudi. Promijenilo se i nekoliko voditelja (Natali Rajnović, Čedo Antolić, Jelena Crnković, Zvonimira i Ivan Vlašić, Josipa Fran, Daniela Bobinski).

Upravo njegovo stalno živo i promjenjivo tijelo donijelo je u njega bogatstvo i raznolikost koju sa sobom donosi mladost.

Kroz godine, osim animiranja misa, kako u župnoj crkvi, tako i ponekad u okolnim mjestima, kao i samostanu, pjevalo se uz vjenčanja, krštenja, sudjelovalo se na duhovnim obnovama, na koncertima, kako u Jastrebarskom, tako i u drugim župama, te su tako nastala i trajna prijateljstva i veze s drugim ljudima i zborovima (Brdovec, Klinča Sela, Duga Resa). Sudjelovalo se i na manifestacijama vezanima uz Advent, Božić, kako u našem gradu, tako i u Zagrebu.

Upravo zbog lijepih iskustava i doživljaja koje smo imali prilike proživjeti kroz prošlih nekoliko godina, koristimo ovu priliku i pozivamo sve mlade ljude s imalo sluha ili vještinom sviranja bilo kojeg instrumenta (dobro, osim bubnjeva ...), a sa željom za pjevanjem, sviranjem, druženjem, znači aktivnim sudjelovanjem u životu župe, da se jave i priključe što je moguće prije. To se svakako odnosi i na stare, trenutno bivše članove, koji bi se opet htjeli uključiti u rad zbora (i u sve ostale zabavne aktivnosti vezane uz njega ).

Probe zbora su srijedom u 20 sati te nedjeljom sat vremena prije mise.

Dođite, jer svatko ima nešto dobro što može donijeti u sebi te dijeljenjem s drugima može učiniti ovu zajednicu još življom, boljom, snažnijom i bogatijom.

Daniela Bobinski