Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani

Sveti Luigi Scrosoppi - 4. kolovoz

Sveti Luigi Scrosoppi

Sveti Luigi Scrosoppi, talijanski svećenik, utemeljitelj kongregacije Sestara Božje providnosti svetog Kajetana, član kongregacije Oratorija svetog Filipa Nerija, zaštitnik nogometaša, rođen je 4. kolovoza 1804. u Udinama (pokrajina Furlanija), kao treći sin draguljara Domenica Scrosoppija i Antonije Lazzarini. Odrastao je u kršćanskoj obitelji, prožetoj dubokom vjerom i milosrđem. Njegova braća Carlo i Giovanni Battista bili su svećenici pa je i Luigi krenuo njihovim stopama. Zaređen je za svećenika 31. ožujka 1827. u udinskoj katedrali. Franjevac trećoredac, bio je voditelj Društva Srca Isusovog i posvetio se 1829. gradnji dječjeg sirotišta zajedno s bratom Carlom. „Dom napuštenih“ (Casa delle Derelitte) otvoren je u Udinama 1. veljače 1837. U tom domu živjelo je 100 djevojčica, a još 230 se školovalo. Furlanija je bila tada pogođena velikom sušom, glađu, siromaštvom, zaraznim bolestima i ratovima pa je otac Luigi osjetio poziv da pomogne svim nevoljnicima. S kolegama svećenicima i skupinom mladih učitelja okupljao je siromašne i napuštene djevojčice i djevojke iz Udina i okolice. Vodio je brigu o njihovom smještaju, odgoju i obrazovanju. Postale su vješte u šivanju i vezenju, ali i u čitanju, pisanju i računanju. U svakoj prilici nastojao u njih uliti vjeru u dragog Boga i njegovu neizmjernu ljubav pa su mnoge od njih odlučile svoj život u potpunosti posvetiti Kristu Gospodinu. Zbog toga je Padre Luigi Scrosoppi 25. prosinca 1845. uz potporu skupine uglednih udinskih žena utemeljio kongregaciju Sestara Božje providnosti svetog Gaetana da Thienea (Suore della Provvidenza di San Gaetano da Thiene). O svetom Kajetnu pišemo u prilogu od 7. kolovoza.

Kongregacija oca Luigija željela je djevojčice i mlade djevojke naučiti svemu što je potrebno za častan i dostojanstven život. Sam Luigi se težio još više posvetiti Bogu i pod dojmom ideala siromaštva i bratstva svetog Filipa Nerija, sveca molitve, poniznosti i milosrđa, pridružio se 1846. s bratom Carlom obnovljenom Oratoriju svetog Filipa Nerija u Udinama i postao 1854. njegovim nadstojnikom. Otvarao je sirotišta, utočišta, škole, a u bolnicama vodio naročitu brigu o siromasima i nevoljnicima. Tako je 7. ožujka 1857. otvorio školu i dom za gluhonijeme djevojke. Preminuo je 3. travnja 1884. u Udinama, a pokopan je u obližnjem Orzanu (općina Remanzacco). U vrijeme njegove smrti djelovalo je dvanaest kuća njegove kongregacije Sestara Božje providnosti. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 4. listopada 1981, a svetim 10. lipnja 2001. Danas Sestre Božje providnosti djeluju u Europi, Africi, Aziji i Latinskoj Americi, s oko 750 redovnica u 87 samostana.

Austrijski nogometni navijač Manfred Pesek iz Koruške te njemački filozof i teolog Nikolaus Knoepffler, sveučilišni profesor etike u Jeni, na čelu skupine nogometnih entuzijasta, godinama su tragali za svecem koji bi bio najprikladnijim zaštitnikom nogometa i nogometaša. Proučavali su živote brojnih svetaca i zaključili da bi svojim životom i djelom, brigom za mladež, timskim duhom, poštenjem i upornošću, najbolje odgovarao sveti Luigi Scrosoppi. Nakon podnesenog zahtjeva Papinskom vijeću za laike i dogovora s udinskim nadbiskupom Andreom Brunom Mazzocatom, 22. kolovoza 2010. u župnoj crkvi Pörtschach am Wörthersee (Koruška) sveti Luigi Scrosoppi proglašen je zaštitnikom nogometa, nogometašica i nogometaša. Tada je prvi put izložen njegov kip koji je blagoslovio biskup Gurka i Klagenfurta Alois Schwarz, vjerni podupiratelj te inicijative.

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Slika: Sveti Luigi Scrosoppi

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani