Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - STUDENI

1Svi Sveti
1Sluga Božji Josip Lang
1Sveti Zygmunt Gorazdowski
2Dušni dan
2Sveti Just iz Trsta
2Sveta Ruta
3Sveti Hubert
3Sveti Martín de Porres
3Sluga Božji Placido Cortese
4Sveti Karlo Boromejski
4Sveti Malahija iz Armagha
4Blaženi Pavol Peter Gojdič
5Sveti Emerik
5Sveti Elizabeta i Zaharija
5Blaženi Serafin Kodić Glasnović i Anton Muzić
6Sveti Leonard
6Sveti Pavao Carigradski
6Sveti Willibrord
7Sveti Engelbert
7Blaženi Antonio Baldinucci
7Sveti Prosdocim
8Blaženi Ivan Duns Scot
8Sveti Adeodat
8Sveti Geoffroy iz Amiensa
9Blaženi Gracija Kotorski
9Sveta Elizabeta od Presvetog Trojstva
9Sveti Teodor iz Amasije
10Sveti Leon Veliki
10Sveti Andrija Avellino
10Blažena Odette Prévost
11Sveti Martin
11Blaženi Kamen Vičev i bugarski mučenici
11Sveti Ivan Milosrdni
12Sveti Jozafat
12Sveti Emilijan
12Sveti Astrik
13Sveti Stanislav Kostka
13Sveti Brcko
13Sveta Agostina Pietrantoni
14Sveti Nikola Tavelić
14Sveti Ivan Trogirski
14Sveti Laurence O'Toole
15Sveti Albert Veliki
15Sveti Josip Pignatelli
15Sveti Leopold Austrijski Pobožni
16Sveta Margareta Škotska
16Sveta Gertruda
16Sveti Edmund Rich
17Sveta Elizabeta Ugarska
17Sveti Dionizije Aleksandrijski
17Sveti Roque González, Alfonso Rodríguez i Juan del Castillo
17Blažena Salomea Krakovska
18Sveta Rose Philippine Duchesne
18Blažena Karolina Kózka
18Sveti Noa
19Sveta Matilda von Hackeborn
19Sveti Rafael Kalinowski
19Sveti Obadija
19Sveti Faust Aleksandrijski
20Sveti Feliks de Valois
20Sveti Bernward iz Hildesheima
20Blažena Anna Kolesárová
21Prikazanje Blažene Djevice Marije i Gospa od Zdravlja
21Sveti Mauro Porečki
21Sveti Gelazije I
22Sveta Cecilija
22Sveti Filemon, Apija i Arhip
22Sveti Pedro Esqueda Ramírez
23Sveti Klement
23Sveti Kolumban
23Sveti Spes
24Krist Kralj
24Sveti vijetnamski mučenici
24Sveti Krševan
24Sveti Albert iz Leuvena
25Sveta Katarina
25Sluga Božji Ante Josip Tomičić
25Blažena Elizabeta iz Reutea
26Sveti Leonardo da Porto Maurizio
26Sveti Ivan Berchmans
26Blaženi Giacomo Alberione
27Sveti Virgilije
27Sveti Francesco Antonio Fasani
27Blaženi Bernardino iz Fosse
28Sveti Jakov Markijski
28Sveti Grgur III.
28Sveti Grgur Nisenski
29Sveta Katarina Labouré
29Sveti Saturnin i Sizinije
29Sveti Krispin i Krispinijan
30Sveti Andrija
30Sveti Silvestar Guzzolini
30Sveti Cuthbert Mayne

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Feliks de Valois

Sveti Feliks de Valois

Sveti Feliks de Valois

Današnji zaštitnik je sveti Feliks (Felix) de Valois, pustinjak i suosnivač reda Presvetog Trojstva ili trinitaraca. Rodio se 16. travnja 1127. u pokrajini Valois, sjeveroistočno od Pariza, dok je po nekima dobio prezime po francuskoj kraljevskoj kući. Već se u mladosti odrekao svih posjeda i provodio samotnički pustinjački život u gustoj šumi, na mjestu zvanom Cerfroid (biskupija Meaux), gdje je kasnije osnovao istoimeni samostan. Takvim životom želio je postići evanđeosko savršenstvo i u njemu je ustrajao nekoliko desetljeća. S vremenom se oko njega okupila skupina učenika, kojima je bio duhovni vođa i učitelj.

Godine 1194. u Cerfroid je došao budući svetac, Ivan (Jean) de Matha, koji je nekoliko mjeseci ranije zaređen za svećenika. Bavio se mišlju o osnivanju reda Presvetog Trojstva za otkup kršćanskih robova. Feliks de Valois i trojica njegovih prijatelja oduševili su se za tu zamisao i posvetili se njezinom ostvarenju. Postao je najbližim suradnikom svetog Ivana de Mathe, a njegov život otada je vezan uz postanak i razvoj novoga reda koji je spasio mnoge žrtve tadašnjeg gusarskog terorizma. Red je 1198. odobrio papa Inocent III, a za 40 godina brojio je oko 600 samostana diljem Europe. Feliks je preminuo 4. studenoga 1212. u samostanu Cerfroid (Pikardija). Svetim ga je proglasio 1262. papa Urban IV. Umjetnici ga obično prikazuju odjevenog u bijeli škapular i plašt s crveno-plavim križem, kakav nose redovnici trinitarci ili s bijelim jelenom, koji među rogovljem ima križ ili kako mu Presveto Trojstvo pruža škapular s crveno-plavim križem ili s raskidanim okovima u ruci. Sretan imendan želimo našim Srećkima!

Sveti Feliks de Valois

Slika: Sveti Feliks de Valois

Sveti Feliks de Valois

Slika: Sveti Feliks de Valois

Sveti Feliks de Valois

Slika: Sveti Feliks de Valois

Svetac dana - Sveti Bernward iz Hildesheima

Sveti Bernward iz Hildesheima

Sveti Bernward iz Hildesheima

Sveti Bernward, biskup Hildesheima, rodio se oko 950. u nizozemskom gradu Utrechtu. Bio je potomak plemenite saksonske obitelji, unuk grofa Adalbera von Sachsena. U djetinjstvu je ostao bez roditelja pa ga je odgajao Folkmar, biskup Utrechta, a školovao se u katedralnoj školi u Hildesheimu. Studirao je od 975. znanost i umjetnost, a 987. imenovan je carskim kapelanom i odgojiteljem šestogodišnjeg njemačkog kralja Otona III. Studije je završio u Mainzu, gdje je zaređen za svećenika. Kad je 993. postao trinaesti biskup Hildesheima (Donja Saska), posvetio se odgoju svećenstva, podizanju duhovne i kulturne razine samostana i ustrajnom radu za dobrobit svojih vjernika. Organizirao je izgradnju gradskih zidina i podizanje tvrđave, zaštite od pljačkaških normanskih i slavenskih pohoda. Kao carski biskup posjećivao je Rim, Flandriju i Francusku. Bio je čovjek duboke vjere i mirotvorac, a pretvorio je Hildesheim u značajno kulturno središte onog razdoblja.

Utemeljio je radionice iz kojih su proistekla jedinstvena djela arhitekture, slikarstva i kiparstva te zlatarske i književne umjetnosti. I sam se bavio zlatarskim umijećem i ostavio za sobom vrijedna djela, među njima i primjerke evanđelja, pisane i ukrašene njegovom rukom. Naročito vješt bio je u izradi crkvenog posuđa i ornamenata od srebra i zlata. Obnavljao je vrijedne građevine i gradio nove. Pokrenuo je i gradnju prekrasne ranoromaničke samostanske crkve svetog Mihaela, koju je posvetio u rujnu 1022, iako još nije bila dovršena. Smatra se da su njegovo djelo i brončana katedralna vrata u Hildesheimu, koja i danas nose njegovo ime (Bernwardstür). Oko 1020. povukao se u benediktinski samostan i posljednje dane života provodio u molitvi. Preminuo je na današnji dan, 20. studenoga 1022. Njegov životopis (Vita Bernwardi episcopi Hildesheimensis) napisao je njegov negdašnji učitelj, Thangmar von Hildesheim. Papa Celestin III. proglasio ga je svetim 1192. Zaštitnik je arhitekata, zlatara, slikara i kipara te mnogih njemačkih župa, crkava i kapela, naročito u biskupiji Hildesheim.

Sveti Bernward iz Hildesheima

Slika: Sveti Bernward iz Hildesheima

Sveti Bernward iz Hildesheima

Slika: Sveti Bernward iz Hildesheima

Sveti Bernward iz Hildesheima

Slika: Sveti Bernward iz Hildesheima

Sveti Bernward iz Hildesheima

Slika: Sveti Bernward iz Hildesheima

Sveti Bernward iz Hildesheima

Slika: Sveti Bernward iz Hildesheima

Sveti Bernward iz Hildesheima

Slika: Sveti Bernward iz Hildesheima

Svetac dana - Blažena Anna Kolesárová

Blažena Anna Kolesárová

Blažena Anna Kolesárová

Blažena Anna Kolesárová, zvana Anka, slovačka mučenica, rođena je 14. srpnja 1928. u mjestu Vysoká nad Uhom (okrug Michalovce, biskupija Košice, Košický kraj) kao kći Jána „Hruške“ Kolesára i Anne Kušnírove, u pobožnoj seljačkoj obitelji. Bila je najmlađa od troje djece. Ostala je bez majke s deset godina i nastojala voditi kućanstvo svojeg oca i starijeg brata Michala. Bila je skromna i draga djevojka koja je svako jutro odlazila na misu. Kad je sovjetska vojska krajem II. svjetskog rata prodrla u njihov kraj, tada okupiran od Mađarske, žitelji su se nastojali skloniti pred bitkama i pred često surovim i nasilnim vojnicima. Annin otac sklonio se s djecom i susjedima u podrum ispod kuhinje. U njihovom skrovištu otkrio ih je 22. studenog 1944. jedan pijani sovjetski vojnik. Annin otac ponudio mu je da nešto pojede i da se napije vode. Anna mu je pripremila jelo, a on ju je zatim pokušao silovati.

Anna je počela bježati u podrum kako bi zatražila pomoć oca i brata. Zlikovac ju je slijedio i ustrijelio automatskom puškom, pogodivši je s dva hica u prsa i lice. Njezine posljednje riječi bile su: „Zbogo, tata! Isuse, Marijo, Josipe!“ Uvečer narednog dana pokopana je bez svećenika na skrovitom mjestu jer su se u okolici vodile žestoke borbe. Pravi pokop uslijedio je 29. studenog u Ankinom rodnom mjestu, Vysoká nad Uhom, a sprovodni obred vodio je svećenik Anton Lukáč, župnik u selu Pavlovce nad Uhom. Za vrijeme komunističke vladavine u Slovačkoj bilo je zabranjeno spominjanje tog događaja i okupljanje na Ankinom grobu. Po dolasku slobode njezin je grob u Vysokoj nad Uhom postao mjesto hodočašća i štovanja slovačke mladeži. Annu Kolesárovu blaženom je proglasio 1. rujna 2018. papa Franjo, a njezinu beatifikaciju predvodio je na stadionu Lokomotive u Košicama pred oko 30 tisuća vjernika kardinal Giovanni Angelo Becciu, prefekt Kongregacije za kauze svetaca. Annine relikvije časte se u katedrali svete Elizabete u Košicama i u župnoj crkvi u njezinom rodnom mjestu.

Blažena Anna Kolesárová

Slika: Blažena Anna Kolesárová

Blažena Anna Kolesárová

Slika: Blažena Anna Kolesárová

Blažena Anna Kolesárová

Slika: Blažena Anna Kolesárová

Blažena Anna Kolesárová

Slika: Blažena Anna Kolesárová

Blažena Anna Kolesárová

Slika: Blažena Anna Kolesárová

Blažena Anna Kolesárová

Slika: Blažena Anna Kolesárová

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani