Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - STUDENI

1Svi Sveti
1Sluga Božji Josip Lang
2Dušni dan
2Sveti Just iz Trsta
3Sveti Hubert
3Sveti Martín de Porres
4Sveti Karlo Boromejski
4Sveti Malahija iz Armagha
5Sveti Emerik
5Sveti Elizabeta i Zaharija
5Blaženi Serafin Kodić Glasnović i Anton Muzić
6Sveti Leonard
6Sveti Pavao Carigradski
7Sveti Engelbert
7Blaženi Antonio Baldinucci
8Blaženi Ivan Duns Scot
8Sveti Adeodat
9Blaženi Gracija Kotorski
9Sveta Elizabeta od Presvetog Trojstva
10Sveti Leon Veliki
10Sveti Andrija Avellino
11Sveti Martin
11Blaženi Kamen Vičev i bugarski mučenici
12Sveti Jozafat
12Sveti Emilijan
13Sveti Stanislav Kostka
13Sveti Brcko
14Sveti Nikola Tavelić
14Sveti Ivan Trogirski
15Sveti Albert Veliki
15Sveti Josip Pignatelli
16Sveta Margareta Škotska
16Sveta Gertruda
17Sveta Elizabeta Ugarska
17Sveti Dionizije Aleksandrijski
17Sveti Roque González, Alfonso Rodríguez i Juan del Castillo
18Sveta Rose Philippine Duchesne
18Blažena Karolina Kózka
18Sveti Noa
19Sveta Matilda von Hackeborn
19Sveti Rafael Kalinowski
19Sveti Obadija
20Sveti Feliks de Valois
20Sveti Bernward iz Hildesheima
21Prikazanje Blažene Djevice Marije i Gospa od Zdravlja
21Sveti Mauro Porečki
22Sveta Cecilija
22Sveti Filemon, Apija i Arhip
23Sveti Klement
23Sveti Kolumban
23Sveti Spes
24Sveti vijetnamski mučenici
24Sveti Krševan
25Krist Kralj
25Sveta Katarina
25Blažena Elizabeta iz Reutea
26Sveti Leonardo da Porto Maurizio
26Sveti Ivan Berchmans
26Blaženi Giacomo Alberione
27Sveti Virgilije
27Sveti Francesco Antonio Fasani
28Sveti Jakov Markijski
28Sveti Grgur III.
29Sveta Katarina Labouré
29Sveti Saturnin i Sizinije
30Sveti Andrija
30Sveti Silvestar Guzzolini

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani

Blaženi Kamen Vičev i bugarski mučenici - 11. studeni

Blaženi Kamen Vičev i bugarski mučenici

Blaženi Kamen Vičev, blaženi Pavel Džidžov i blaženi Jozafat Šiškov, bugarski mučenici, svećenici, augustinci asumpcionisti, dali su 1952. život za Krista Gospodina kao žrtve bezbožnog komunizma. Asumpcionisti su crkveni red što ga je osnovao Emmanuel d'Alzon 1845. u Nîmesu kao Kongregaciju augustinaca od Uznesenja, za obranu i širenje kršćanske vjere te ujedinjenje odijeljenih crkava. Od početka XX. stoljeća uspješno su djelovali u Rusiji, Turskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Srbiji. Blaženi Kamen rođen je kao Petar Vičev 23. svibnja 1893. u selu Sremu nedaleko Topolovgrada (oblast Haskovo) u Bugarskoj. Potječe iz pobožne pravoslavne seljačke obitelji, a školovao se u rodnom Sremu i u Odrinu (danas Edirne u Turskoj). Ušao je 1910. u novicijat augustinaca asumpcionista u Gempeu kod Sint-Joris-Wingea (Belgija) i uzeo redovničko ime Kamen. Studirao je filozofiju i teologiju u belgijskom gradu Leuvenu (Louvainu). Nakon završetka studija, 1918, postao je profesor u Visokoj školi svetog Augustina u Plovdivu. Bio je od 1920. profesor teologije u istanbulskom sjemeništu. Za svećenika istočnog obreda zaređen je 22. prosinca 1921. u Istanbulu. Nastavio je sa školovanjem u Rimu i Strasbourgu, gdje je 1929. doktorirao teologiju. Vratio se 1930. u Plovdiv, gdje je djelovao kao rektor, dekan i profesor filozofije. Bio je istaknuti ekumenist i ustrajno je radio na poboljšanju međureligijskih odnosa. U katoličkoj školi, na čijem je bio čelu, studirali su osim katolika istočnog i zapadnog obreda i pripadnici drugih vjera, pravoslavci, muslimani i Židovi. Uz profesorski posao objavljivao je znanstvene i publicističke radove u mnogim časopisima, često pod pseudonimom. Tako je bilo sve do 2. kolovoza 1948, kada su komunističke vlasti zatvorile školu. Tada je otac Vičev postavljen za rektora sjemeništa u Plovdivu. Iste godine otjerani su iz Bugarske svi stranci, pripadnici vjerskih redova, pa i augustinci asumpcionisti, te je ostalo samo dvadesetak Bugara. Vodili su brigu o pet župa istočnog obreda i o četiri župe zapadnog obreda. Otac Kamen Vičev imenovan je za njihovog provincijala. Bio je izuzetno cijenjen i omiljen kod mladih sjemeništaraca, što komunistima nikako nije odgovaralo. Bilo je to vrijeme surovog progona Crkve, svećenika i crkvenih velikodostojnika u svim komunističkim državama.

Otac Kamen uhićen je 4. srpnja 1952. i optužen za zavjeru Crkve protiv države. Na montiranom procesu proglašen je krivim zbog organizacije špijuniranja za Vatikan te za poticanje rata protiv Sovjetskog Saveza i Bugarske. Osuđen je na smrt strijeljanjem, a kazna je izvršena na današnji dan, 11. studenoga 1952, u centralnom zatvoru u Sofiji. S ocem Kamenom uhićeni su, mučeni i pogubljeni i njegova subraća, augustinci asumpcionisti, svećenici zapadnog obreda, Pavel Džidžov (1919-1952) i Jozafat Šiškov (1884-1952), obojica rodom iz Plovdiva. Tada je strijeljan i biskup Nikopolisa Evgenij Bosiljkov (1900-1952), redovnik pasionist. Njihova tijela komunistički zlotvori bacili su u masovnu grobnicu. Trojicu augustinaca blaženima je proglasio 26. svibnja 2002. u Plovdivu papa Ivan Pavao II. Biskup Bosiljkov proglažen je blaženim 1998. u Rimu. Bugarski parlament službeno je rehabilitirao sve mučenike komunističkog režima 28. srpnja 2010. Ovo je prilika da se u svojim molitvama sjetimo prijateljskog bugarskog naroda, katoličke Crkve u Bugarskoj i svih bugarskih kršćana.

Pomolimo se i za hrvatsku etničku skupinu koja od davnine živi u Bugarskoj. Prema raspoloživim podacima u Bugarskoj živi danas oko 1500 osoba hrvatskog podrijetla. Hrvati u Bugarskoj spominju se već u XVIII. stoljeću, a o njima je 1858. pisao i fra Grgo Martić.

Slika: Blaženi Kamen Vičev

Slika: Blaženi Kamen Vičev i bugarski mučenici

Slika: Blaženi Kamen Vičev i bugarski mučenici

Slika: Blaženi Kamen Vičev i bugarski mučenici

Slika: Blaženi Jozafat Šiškov

Slika: Blaženi Pavel Džidžov

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani