Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - STUDENI

1Svi Sveti
1Sluga Božji Josip Lang
2Dušni dan
2Sveti Just iz Trsta
3Sveti Hubert
3Sveti Martín de Porres
4Sveti Karlo Boromejski
4Sveti Malahija iz Armagha
5Sveti Emerik
5Sveti Elizabeta i Zaharija
5Blaženi Serafin Kodić Glasnović i Anton Muzić
6Sveti Leonard
6Sveti Pavao Carigradski
7Sveti Engelbert
7Blaženi Antonio Baldinucci
8Blaženi Ivan Duns Scot
8Sveti Adeodat
9Blaženi Gracija Kotorski
9Sveta Elizabeta od Presvetog Trojstva
10Sveti Leon Veliki
10Sveti Andrija Avellino
11Sveti Martin
11Blaženi Kamen Vičev i bugarski mučenici
12Sveti Jozafat
12Sveti Emilijan
13Sveti Stanislav Kostka
13Sveti Brcko
14Sveti Nikola Tavelić
14Sveti Ivan Trogirski
15Sveti Albert Veliki
15Sveti Josip Pignatelli
16Sveta Margareta Škotska
16Sveta Gertruda
17Sveta Elizabeta Ugarska
17Sveti Dionizije Aleksandrijski
17Sveti Roque González, Alfonso Rodríguez i Juan del Castillo
18Sveta Rose Philippine Duchesne
18Blažena Karolina Kózka
18Sveti Noa
19Sveta Matilda von Hackeborn
19Sveti Rafael Kalinowski
19Sveti Obadija
20Sveti Feliks de Valois
20Sveti Bernward iz Hildesheima
21Prikazanje Blažene Djevice Marije i Gospa od Zdravlja
21Sveti Mauro Porečki
22Sveta Cecilija
22Sveti Filemon, Apija i Arhip
23Sveti Klement
23Sveti Kolumban
23Sveti Spes
24Sveti vijetnamski mučenici
24Sveti Krševan
25Krist Kralj
25Sveta Katarina
25Blažena Elizabeta iz Reutea
26Sveti Leonardo da Porto Maurizio
26Sveti Ivan Berchmans
26Blaženi Giacomo Alberione
27Sveti Virgilije
27Sveti Francesco Antonio Fasani
28Sveti Jakov Markijski
28Sveti Grgur III.
29Sveta Katarina Labouré
29Sveti Saturnin i Sizinije
30Sveti Andrija
30Sveti Silvestar Guzzolini

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani

Sluga Božji Josip Lang - 1. studeni

Sluga Božji Josip Lang

Sluga Božji Josip Lang, zagrebački biskup, prijatelj sirotinje i dobrotvor, čiji spomendan slavimo uz blagdan Svih Svetih, rođen je 25. siječnja 1857. u Lepšiću kod Ivanić-Grada, ali je djetinjstvo proveo u Novakima kod Jastrebarskog (župa Petrovina), gdje je njegov otac Karlo (Dragutin) bio mlinar. Karlo Lang preminuo je mlad, u svibnju 1864, i kao prvi pokojnik pokopan je na današnjem jaskanskom groblju. Njegov grob sa spomenikom i danas stoji u uglu groblja. Za sobom je ostavio udovicu Mariju s petero djece. Uz Josipa kasnije se proslavio i njegov mlađi brat Milan Lang (Volavje, 1863-Samobor, 1953), legendarni samoborski učitelj.

Osnovnu školu Josip Lang, od milja zvani „Pepek“, polazio je u Jastrebarskom. Svaki dan pješke je iz Novaka odlazio u školu, četiri kilometra u jednom smjeru pa četiri kilometra u drugom. Dijete bez oca, bio je štićenik učitelja i ravnatelja Luke Vranka, čovjeka izuzetno zaslužnog u povijesti prosvjete i kulture grada Jastrebarskog. Kad bi „Pepeka“ u Jastrebarskom zatekla oluja ili jaka kiša, ostao bi u Jaski i prenoćio kod Vrankovih. Često se hranio i kod obitelji Štetner. Zanimljivo da je u isto vrijeme jaskansku školu, viši razred, polazio i Antun Bauer (1856-1937), sin špana grofa Erdödyja, kasniji zagrebački nadbiskup. Posebno je dirljiva priča o njihovom prijateljstvu, kada je Bauer prilikom jednog službenog fotografiranja u školi siromašnom Langu posudio svoj kaputić. Mali „Pepek“ je osobito rado i često posjećivao svetišta Marije Snježne u Volavju i Gospe Karmelske u jaskanskom franjevačkom samostanu. U Jastrebarskom je Josip Lang završio tri razreda pučke škole, a četvrti razred već je polazio u Zagrebu, gdje je završio i gimnaziju.
Bogosloviju je studirao u Rimu i doktorirao na papinskom sveučilištu Gregorianum. Za svećenika je zaređen 1883. u Zagrebu. Bio je kapelan u Zlataru, a od 1885. duhovnik u Bolnici sestara milosrdnica u Zagrebu, duhovnik i propovjednik u matičnoj kući sestara u Frankopanskoj ulici, odgajatelj i rektor Bogoslovnog sjemeništa te župnik katedralne župe svete Marije na Dolcu. Trajno zauzet pastoralnim i karitativnim radom, imenovan je kanonikom, a 1914. pomoćnim zagrebačkim biskupom. Stalno je posjećivao bolesnike, većinom sirotinju i dijelio obilnu duhovnu i materijalnu pomoć. Silazio je u vlažne podrume, penjao se na tavane i potkrovlja da pomogne ljudima u teškoj materijalnoj situaciji. Svoju je mjesečnu plaću podijelio siromasima i često se morao zadužiti. Jednom je usred Zagreba za snježne vijavice skinuo cipele i poklonio ih bosom siromahu. Svjetionik svoga vremena, omiljeni propovjednik i ispovjednik, objavljivao je članke u „Hrvatskom učitelju“ i „Kršćanskoj školi“. Josip Lang preminuo je 1. studenoga 1924. u Zagrebu i pokopan je u crkvi svete Marije na Dolcu. Narod je Josipa Langa poštivao kao sveca i u Rimu se vodi postupak za njegovo proglašenje blaženim. U Zagrebu djeluje Zaklada „Biskup Josip Lang“ za stare, bolesne i napuštene osobe, koju su osnovali i vode je oci isusovci (http://www.zbjl.hr), a zagrebački bogoslovi već 40 godina izdaju i uspješno uređuju „Vjesnik biskupa Langa“. Datum Langove smrti prilika je za usrdnu molitvu da Crkva u Hrvata uskoro dobije novog blaženika i sveca.

Slika: Sluga Božji Josip Lang

Slika: Sluga Božji Josip Lang

Slika: Zaklada biskup Josip Lang

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani