Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani

Sluga Božji Josip Lang - 1. studeni

Sluga Božji Josip Lang

Sluga Božji Josip Lang, zagrebački biskup, prijatelj sirotinje i dobrotvor, čiji spomendan slavimo uz blagdan Svih Svetih, rođen je 25. siječnja 1857. u Lepšiću kod Ivanić-Grada, ali je djetinjstvo proveo u Novakima kod Jastrebarskog (župa Petrovina), gdje je njegov otac Karlo (Dragutin) bio mlinar. Karlo Lang preminuo je mlad, u svibnju 1864, i kao prvi pokojnik pokopan je na današnjem jaskanskom groblju. Njegov grob sa spomenikom i danas stoji u uglu groblja. Za sobom je ostavio udovicu Mariju s petero djece. Uz Josipa kasnije se proslavio i njegov mlađi brat Milan Lang (Volavje, 1863-Samobor, 1953), legendarni samoborski učitelj.

Osnovnu školu Josip Lang, od milja zvani „Pepek“, polazio je u Jastrebarskom. Svaki dan pješke je iz Novaka odlazio u školu, četiri kilometra u jednom smjeru pa četiri kilometra u drugom. Dijete bez oca, bio je štićenik učitelja i ravnatelja Luke Vranka, čovjeka izuzetno zaslužnog u povijesti prosvjete i kulture grada Jastrebarskog. Kad bi „Pepeka“ u Jastrebarskom zatekla oluja ili jaka kiša, ostao bi u Jaski i prenoćio kod Vrankovih. Često se hranio i kod obitelji Štetner. Zanimljivo da je u isto vrijeme jaskansku školu, viši razred, polazio i Antun Bauer (1856-1937), sin špana grofa Erdödyja, kasniji zagrebački nadbiskup. Posebno je dirljiva priča o njihovom prijateljstvu, kada je Bauer prilikom jednog službenog fotografiranja u školi siromašnom Langu posudio svoj kaputić. Mali „Pepek“ je osobito rado i često posjećivao svetišta Marije Snježne u Volavju i Gospe Karmelske u jaskanskom franjevačkom samostanu. U Jastrebarskom je Josip Lang završio tri razreda pučke škole, a četvrti razred već je polazio u Zagrebu, gdje je završio i gimnaziju.
Bogosloviju je studirao u Rimu i doktorirao na papinskom sveučilištu Gregorianum. Za svećenika je zaređen 1883. u Zagrebu. Bio je kapelan u Zlataru, a od 1885. duhovnik u Bolnici sestara milosrdnica u Zagrebu, duhovnik i propovjednik u matičnoj kući sestara u Frankopanskoj ulici, odgajatelj i rektor Bogoslovnog sjemeništa te župnik katedralne župe svete Marije na Dolcu. Trajno zauzet pastoralnim i karitativnim radom, imenovan je kanonikom, a 1914. pomoćnim zagrebačkim biskupom. Stalno je posjećivao bolesnike, većinom sirotinju i dijelio obilnu duhovnu i materijalnu pomoć. Silazio je u vlažne podrume, penjao se na tavane i potkrovlja da pomogne ljudima u teškoj materijalnoj situaciji. Svoju je mjesečnu plaću podijelio siromasima i često se morao zadužiti. Jednom je usred Zagreba za snježne vijavice skinuo cipele i poklonio ih bosom siromahu. Svjetionik svoga vremena, omiljeni propovjednik i ispovjednik, objavljivao je članke u „Hrvatskom učitelju“ i „Kršćanskoj školi“. Josip Lang preminuo je 1. studenoga 1924. u Zagrebu i pokopan je u crkvi svete Marije na Dolcu. Narod je Josipa Langa poštivao kao sveca i u Rimu se vodi postupak za njegovo proglašenje blaženim. U Zagrebu djeluje Zaklada „Biskup Josip Lang“ za stare, bolesne i napuštene osobe, koju su osnovali i vode je oci isusovci (http://www.zbjl.hr), a zagrebački bogoslovi već 40 godina izdaju i uspješno uređuju „Vjesnik biskupa Langa“. Datum Langove smrti prilika je za usrdnu molitvu da Crkva u Hrvata uskoro dobije novog blaženika i sveca.

Slika: Sluga Božji Josip Lang

Slika: Sluga Božji Josip Lang

Slika: Zaklada biskup Josip Lang

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani