Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - STUDENI

1Svi Sveti
1Sluga Božji Josip Lang
2Dušni dan
2Sveti Just iz Trsta
3Sveti Hubert
3Sveti Martín de Porres
4Sveti Karlo Boromejski
4Sveti Malahija iz Armagha
5Sveti Emerik
5Sveti Elizabeta i Zaharija
5Blaženi Serafin Kodić Glasnović i Anton Muzić
6Sveti Leonard
6Sveti Pavao Carigradski
7Sveti Engelbert
7Blaženi Antonio Baldinucci
8Blaženi Ivan Duns Scot
8Sveti Adeodat
9Blaženi Gracija Kotorski
9Sveta Elizabeta od Presvetog Trojstva
10Sveti Leon Veliki
10Sveti Andrija Avellino
11Sveti Martin
11Blaženi Kamen Vičev i bugarski mučenici
12Sveti Jozafat
12Sveti Emilijan
13Sveti Stanislav Kostka
13Sveti Brcko
14Sveti Nikola Tavelić
14Sveti Ivan Trogirski
15Sveti Albert Veliki
15Sveti Josip Pignatelli
16Sveta Margareta Škotska
16Sveta Gertruda
17Sveta Elizabeta Ugarska
17Sveti Dionizije Aleksandrijski
17Sveti Roque González, Alfonso Rodríguez i Juan del Castillo
18Sveta Rose Philippine Duchesne
18Blažena Karolina Kózka
18Sveti Noa
19Sveta Matilda von Hackeborn
19Sveti Rafael Kalinowski
19Sveti Obadija
20Sveti Feliks de Valois
20Sveti Bernward iz Hildesheima
21Prikazanje Blažene Djevice Marije i Gospa od Zdravlja
21Sveti Mauro Porečki
22Sveta Cecilija
22Sveti Filemon, Apija i Arhip
23Sveti Klement
23Sveti Kolumban
23Sveti Spes
24Sveti vijetnamski mučenici
24Sveti Krševan
25Krist Kralj
25Sveta Katarina
25Blažena Elizabeta iz Reutea
26Sveti Leonardo da Porto Maurizio
26Sveti Ivan Berchmans
26Blaženi Giacomo Alberione
27Sveti Virgilije
27Sveti Francesco Antonio Fasani
28Sveti Jakov Markijski
28Sveti Grgur III.
29Sveta Katarina Labouré
29Sveti Saturnin i Sizinije
30Sveti Andrija
30Sveti Silvestar Guzzolini

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani

Sveti Kolumban - 23. studeni

Sveti Kolumban

Sveti Kolumban (Columbanus, irski Columbán, talijanski Colombano), irski misionar i opat, rođen je 543. u tadašnjoj Kraljevini Meath, na zapadu irske pokrajine Leinster. Studirao je teologiju i humanističke znanosti u opatiji Bangor (grofovija Down, Sjeverna Irska), a učitelj mu je bio opat, sveti Comgall. Prošao je strogu monašku školu i živio pokornički, prema najstrožim pravilima, prožetim željeznom stegom, strogim postom i tjelesnim kažnjavanjem. Kasnije su i u irskim samostanima prevladala blaža pravila svetog Benedikta. Kolumban je bio desetak godina u Bangoru duhovni učitelj mladih redovnika. Kao monah djelovao je od 583. u misijama na europskom tlu, zajedno s još dvanaestoricom čuvenih monaha. I Kolumbanovi učenici bili su glasoviti misionari na području današnje Francuske, Njemačke, Belgije i Austrije. Širili su Europom strogi monaški život irskog tipa. Prvi i najslavniji od irskih misionara bio je baš sveti Kolumban, označen u povijesti Crkve kao »div europskog formata«. Djelovao je u mnogim europskim krajevima, dvadesetak godina u Francuskoj i Italiji, a samo u Italiji desetak naselja nose njegovo ime (San Colombano). Bio je izuzetno hrabar čovjek pa se nije ustručavao osuditi razvratni život burgundskog kralja Teuderika II. i njegovog dvora. Bio je zbog toga i proganjan te je 610. morao napustiti svoju opatiju Luxeuil. Na području današnje Švicarske propovijedao je Radosnu vijest Svebima i Alemanima, poganskim germanskim plemenima. U Milano je stigao 612. Neko vrijeme bio je savjetnik langobardskih vladara, a zamjerio im se svojim protivljenjem arijanskom krivovjerju. Tada je ostavio Lombardiju i otišao u ligurske Apenine, u područje između Genove i Pavije.

Utemeljio je mnoge opatije i samostane diljem Europe, u franačkim i langobardskim zemljama, od kojih su naročito poznati Luxeuil u Francuskoj (departman Haute-Saône, Franche-Comté), osnovan 590, i Bobbio u Italiji (provincija Piacenza, Emilia-Romagna), osnovan 614. Taj je samostan postao jedan od središta zapadnog monaštva. Posebno rado Kolumban je boravio u šumama i spiljama, a dok je prolazio šumskim stazama, na njegovim su ramenima uvijek sjedile njegove najdraže prijateljice, ptice i vjeverice. Kolumban je bio i jedan od prvih značajnih pisaca hiberno-latinske književnosti, a njegova su djela odraz duboke duhovnosti. O tome svjedoče njegove „Pouke“, nadahnute Svetim pismom, koje su kasnije ušle u blago latinske patrologije. Među njegovom književnom ostavštinom nalazimo biblijske komentare, pjesme, pisma, propovijedi, redovnička pravila i pokajničke zapise, a sva ta djela dokazuju da je Kolumban bio učen čovjek, dobro upućen u latinske i grčke klasike. Sveti Kolumban umro je 21. studenoga 615, u jednoj spilji nedaleko Bobbija, opatije koju je osnovao. Njegove relikvije počivaju u samostanskoj crkvi u Bobbiju. Pripisuju mu se mnoga čudesa i o njegovom životu kruže brojne legende (ozdravljivanje bolesnika, nalaženje izvora, pripitomljavanje medvjeda, umnožavanje kruha i piva, punjenje praznih žitnica). Zazivaju ga kod poplava i umobolnosti, a zaštitnik je motociklista, Bobbija te mnogih naselja, župa i crkava diljem Europe.

Zahvaljujući djelovanju svetog Patrika, apostola Irske, te drugih irskih monaha, Irska, glasoviti zeleni otok, postao je i otokom svetaca, apostola i misionara. S otoka svetaca došle su nove, mlade i svježe duhovne sile koje su stari kontinent ispunile novim životom. Među njima je primjer svetog Kolumbana naročito značajan. Iako su dolazili iz europske zemlje, zemljopisno udaljene od Rima, premda su imali drugačije tradicije i obrede, irski monasi i misionari bili su duboko odani i vjerni nasljednicima svetog Petra. Papa Ivan Pavao II. posebno je volio Irce koji su kao prvi europski narod primili kršćanstvo već sredinom V. stoljeća, a ostali su vjerni Crkvi Kristovoj i u najtežim danima svoje mukotrpne povijesti. Nije ni čudo da ih je papa Poljak volio i cijenio, jer je sličnu sudbinu minulih stoljeća doživio i njegov poljski narod, baš kao i naš hrvatski narod. Stoga se i mi na dan svetog Kolumbana u našim molitvama prisjetimo prijateljskog i nama bliskog irskog naroda.

Slika: Sveti Kolumban

Slika: Sveti Kolumban

Slika: Sveti Kolumban

Slika: Sveti Kolumban

Slika: Sveti Kolumban

Slika: Sveti Kolumban

Slika: Sveti Kolumban

Slika: Sveti Kolumban

Slika: Sveti Kolumban

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani