Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - STUDENI

1Svi Sveti
1Sluga Božji Josip Lang
1Sveti Zygmunt Gorazdowski
2Dušni dan
2Sveti Just iz Trsta
2Sveta Ruta
3Sveti Hubert
3Sveti Martín de Porres
3Sluga Božji Placido Cortese
4Sveti Karlo Boromejski
4Sveti Malahija iz Armagha
4Blaženi Pavol Peter Gojdič
5Sveti Emerik
5Sveti Elizabeta i Zaharija
5Blaženi Serafin Kodić Glasnović i Anton Muzić
6Sveti Leonard
6Sveti Pavao Carigradski
6Sveti Willibrord
7Sveti Engelbert
7Blaženi Antonio Baldinucci
7Sveti Prosdocim
8Blaženi Ivan Duns Scot
8Sveti Adeodat
8Sveti Geoffroy iz Amiensa
9Blaženi Gracija Kotorski
9Sveta Elizabeta od Presvetog Trojstva
9Sveti Teodor iz Amasije
10Sveti Leon Veliki
10Sveti Andrija Avellino
10Blažena Odette Prévost
11Sveti Martin
11Blaženi Kamen Vičev i bugarski mučenici
11Sveti Ivan Milosrdni
12Sveti Jozafat
12Sveti Emilijan
12Sveti Astrik
13Sveti Stanislav Kostka
13Sveti Brcko
13Sveta Agostina Pietrantoni
14Sveti Nikola Tavelić
14Sveti Ivan Trogirski
14Sveti Laurence O'Toole
15Sveti Albert Veliki
15Sveti Josip Pignatelli
15Sveti Leopold Austrijski Pobožni
16Sveta Margareta Škotska
16Sveta Gertruda
16Sveti Edmund Rich
17Sveta Elizabeta Ugarska
17Sveti Dionizije Aleksandrijski
17Sveti Roque González, Alfonso Rodríguez i Juan del Castillo
17Blažena Salomea Krakovska
18Sveta Rose Philippine Duchesne
18Blažena Karolina Kózka
18Sveti Noa
19Sveta Matilda von Hackeborn
19Sveti Rafael Kalinowski
19Sveti Obadija
19Sveti Faust Aleksandrijski
20Sveti Feliks de Valois
20Sveti Bernward iz Hildesheima
20Blažena Anna Kolesárová
21Prikazanje Blažene Djevice Marije i Gospa od Zdravlja
21Sveti Mauro Porečki
21Sveti Gelazije I
22Sveta Cecilija
22Sveti Filemon, Apija i Arhip
22Sveti Pedro Esqueda Ramírez
23Sveti Klement
23Sveti Kolumban
23Sveti Spes
24Sveti vijetnamski mučenici
24Sveti Krševan
24Sveti Albert iz Leuvena
25Sveta Katarina
25Sluga Božji Ante Josip Tomičić
25Blažena Elizabeta iz Reutea
26Krist Kralj
26Sveti Leonardo da Porto Maurizio
26Sveti Ivan Berchmans
26Blaženi Giacomo Alberione
27Sveti Virgilije
27Sveti Francesco Antonio Fasani
27Blaženi Bernardino iz Fosse
28Sveti Jakov Markijski
28Sveti Grgur III.
28Sveti Grgur Nisenski
29Sveta Katarina Labouré
29Sveti Saturnin i Sizinije
29Sveti Krispin i Krispinijan
30Sveti Andrija
30Sveti Silvestar Guzzolini
30Sveti Cuthbert Mayne

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Nikola Tavelić

Sveti Nikola Tavelić

Sveti Nikola Tavelić

Danas s posebnim ponosom i radošću slavimo prvoga hrvatskoga sveca, Nikolu Tavelića, franjevca, misionara i mučenika. Rodio se u Šibeniku oko 1340, iako se ponekad kao njegovo rodno mjesto spominje i Velim kod Stankovaca. Iz plemićke obitelji, studirao je filozofiju i teologiju u Zadru ili Splitu. Franjevcem je postao u Bribiru, a za svećenika je zaređen oko 1365. Kad je fra Bartul Alverenski, bosanski vikar, na poticaj pape Grgura XI, pozvao 1372. iz raznih franjevačkih provincija oko 60 redovnika kao misionare u Bosni, među njima je bio i Nikola. Punih 12 godina prolazio je područjem Bosne propovijedajući i svjedočeći Evanđelje. Kasnije je Bartul izvijestio papu Bonifacija IX. da su misionari obratili oko 50 tisuća bosanskih krivovjeraca, bogumila.

Godine 1384. Nikola je otišao u Svetu zemlju i nastanio se u samostanu na brdu Sionu. Tamo je učio arapski jezik, obilazio sveta mjesta i pripremao se za misionarski rad. U Jeruzalemu je držao propovijedi i nastojao preobratiti muslimane na kršćanstvo. Zajedno s Deodatom iz Rodeza i Petrom iz Narbonnea (Francuska) te Stjepanom iz Cunea (Italija) nastupio je pred jeruzalemskim kadijom i svjedočio vjeru u Krista Gospodina. Osuđeni su na smrtnu kaznu, te su sva četvorica u Jeruzalemu podnijeli mučeničku smrt na današnji dan, 14. studenoga 1391. Zlostavljani su tri dana, sasječeni i spaljeni. Izvještaj u Europu poslali su franjevac Martin iz Šibenika i Gerard Chalvet, gvardijan sionski, koji je bio nazočan izvršenju smrtne presude. Nikolu Tavelića slavili su kao sveca i mučenika u franjevačkom redu i u njegovom rodnom Šibeniku. Blaženim ga je proglasio 1889. papa Leon XIII, a svetim 21. lipnja 1970, zajedno s njegovim drugovima mučenicima, papa Pavao VI. u Vatikanu, u nazočnosti više od 20 tisuća Hrvata iz domovine i svih strana svijeta. Zaštitnik je hrvatskog naroda te brojnih naselja, župa, zajednica, crkava i kapela diljem hrvatskih krajeva i svijeta (Hartje u Žumberku, Zagreb-Kustošija, Županja, Mohovo kod Iloka, Ivankovo, Cerovac kod Jakšića, Slavonski Brod, Podgorje kod Virovitice, Repušnica kod Kutine, Rijeka-Krnjevo, Lišane Ostrovičke, Banjevci kod Stankovaca, Jovići kod Ražanca, Sitno Donje kod Šibenika, Šibenik, Donji Vinjani kod Imotskog, Brnaze kod Sinja, Tučepi, Laništa kod Brčkog, Brgule kod Tuzle, Križani kod Tuzle, Sarajevo-Kovačići, Majdan kod Mrkonjić Grada, Omanjska kod Usore, Kaćuni-Čep kod Busovače, Bugojno-Čaušlije, Tomislavgrad, Orašac u Rami, Dobrkovići kod Širokog Brijega, Radišići kod Ljubuškog, Buna kod Mostara, Sombor, Rotterdam (Nizozemska), Sydney i Melbourne (Australija), Hurlingham, Buenos Aires (Argentina), Montreal i Winnipeg (Kanada), brojne hrvatske katoličke zajednice u Njemačkoj).

Sveti Nikola Tavelić

Slika: Sveti Nikola Tavelić

Sveti Nikola Tavelić

Slika: Sveti Nikola Tavelić

Sveti Nikola Tavelić

Slika: Sveti Nikola Tavelić

Sveti Nikola Tavelić

Slika: Sveti Nikola Tavelić

Sveti Nikola Tavelić

Slika: Sveti Nikola Tavelić

Sveti Nikola Tavelić - župna crkva u Lišanima Ostrovičkim

Slika: Sveti Nikola Tavelić - župna crkva u Lišanima Ostrovičkim

Svetac dana - Sveti Ivan Trogirski

Sveti Ivan Trogirski

Sveti Ivan Trogirski

Sveti Ivan Trogirski (talijanski Giovanni da Traù) bio je biskup drevnog hrvatskog grada Trogira u XI. i XII. stoljeću. Bio je redovnik pustinjak, benediktinac kamaldoljanin, u samostanu svetog Petra u Osoru, na otoku Cresu. Zbog toga ga u ispravama nazivaju i Auserinus ili Osorinus, pa se javila pogrešna tvrdnja da je potjecao iz poznate rimske obitelji Orsini. Bio je u pratnji poslanika pape Aleksandra II, koji je u XI. stoljeću prolazio južnohrvatskim krajevima, pored ostalog i Trogirom. Tada su ga Trogirani zamolili da im za biskupa postavi Ivana, svetog i učenog svećenika, jer je njihova biskupska stolica bila ispražnjena. Poslanik je uslišao njihove molbe, a Ivana je za trogirskog biskupa posvetio splitski nadbiskup Lovro, također negdašnji redovnik u osorskom benediktinskom samostanu svetog Petra.

Biskup Ivan razvio je živu pastoralnu djelatnost, provodio savjesno obnovu Crkve u duhu svetog Grgura i zastupao hrvatsku orijentaciju dalmatinskih gradova. Zbog toga se Ivan Trogiranin i splitski nadbiskup Lovro javljaju i u ispravama hrvatskih kraljeva Krešimira, Zvonimira i Stjepana II. Ivanovom zaslugom hrvatsko-ugarski kralj Koloman nije 1105. razorio Trogir, jer ga je sveti biskup uspio odvratiti od tog nauma. Biskup Ivan bio je blag čovjek, pozivao je neprestano na mir, zalagao se za pravednost i ljudske živote, mirio zavađene. Među brojnim legendama o biskupu Ivanu spominje se i ona prema kojoj mu je za vrijeme misnog slavlja na glavu sletjela golubica kao znak Duha Svetoga i njegovog mirotvorstva. Najpoznatija legenda govori o njegovom putu u Šibenik, kada je doživio brodolom, nakon kojeg je hodao po valovima, a po njegovom zagovoru spašeni su mornari i sav teret. Osnovao je u Trogiru i samostan benediktinki. Službu trogirskog biskupa obavljao je prema nekim izvorima više od 40 godina, od 1064. do 1111. Preminuo je u Trogiru, vjerojatno prije 1111. Pripisivala su mu se mnoga čudesa pa ga je narod u Trogiru i okolici izuzetno štovao, a to se štovanje zadržalo do današnjeg dana. Ivanov grob nalazi se u prekrasnoj trogirskoj katedrali svetog Lovre, u kapeli svetog Ivana Trogiranina. Sveti Ivan je zaštitnik grada Trogira, a njegov blagdan svečano se slavi na današnji dan, 14. studenoga. Našim Trogirankama i Trogiranima stoga od srca čestitamo njihov veliki dan!

Sveti Ivan Trogirski

Slika: Sveti Ivan Trogirski

Sveti Ivan Trogirski

Slika: Sveti Ivan Trogirski

Sveti Ivan Trogirski

Slika: Sveti Ivan Trogirski

Sveti Ivan Trogirski

Slika: Sveti Ivan Trogirski

Sveti Ivan Trogirski-kapela u trogirskoj katedrali

Slika: Sveti Ivan Trogirski-kapela u trogirskoj katedrali

Sveti Ivan Trogirski-sarkofag u trogirskoj katedrali

Slika: Sveti Ivan Trogirski-sarkofag u trogirskoj katedrali

Svetac dana - Sveti Laurence O'Toole

Sveti Laurence O'Toole

Sveti Laurence O'Toole

Sveti Laurence O'Toole (irski Lorcán Ua Tuathail, francuski Laurent d'Eu), irski monah i svećenik, nadbiskup Dublina, rođen je 1128. u Castledermotu (grofovija Kildare, jugoistočna Irska) kao sin Murtagha, poglavara klana Murray. Kao desetogodišnjeg dječaka zarobio ga je 1138. kao taoca kralj Leinstera Dermot MacMurrough. Kasnije je Dermot oženio Laurenceovu sestru Mór. Laurence je pušten iz zatočeništva 1140. i predan na odgoj biskupu Glendalougha (grofovija Wicklow, istočna Irska). Tamo je odrastao i školovao se u monaškoj školi. U Glendaloughu je postao monah, a 1154. opat. Trebao je 1160. postati biskup Glendalougha, ali je otklonio s obrazloženjem da nije vrijedan te časti. Prihvatio je naredbu nadređenih i postao 1162. nadbiskup Dublina, kao prvi Irac na tom položaju. Znatno je reformirao način upravljanja i život svećenstva u svojoj nadbiskupiji, obnovio dublinsku Kristovu katedralu te niz župnih crkava, otvarao utočišta za siromahe i napuštenu djecu. Prihvatio je 1172. uvođenje engleskog obreda u liturgiji. Visok i naočit muškarac, bio je poznat po asketskom načinu života, ispod crkvene odjeće nosio košulju od kostrijeti, svake godine u vrijeme korizme povlačio se na 40 dana u spilju svetog Kevina u Glendaloughu, te nikada nije jeo meso i pio vino. Dao bi obojiti svoju vodu, kako ne bi druge za stolom priječio da piju vino.

Bio je glasoviti mirotvorac i posrednik među protivničkim stranama prigodom druge anglonormanske opsade Dublina (1170). Nadbiskupu Laurenceu vjerovali su i poštivali ga predstavnici svih suprotstavljenih strana na tadašnjoj burnoj irskoj javnoj sceni (Irci, Vikinzi, Normani). Boravio je 1171. u Canterburyju (Kent, jugoistočna Engleska). Pripremao se na služenje mise u svetištu Thomasa Becketa, kad ga je napao neki umobolni fanatik i snažno ga opalio toljagom po glavi. Svi u crkvi su pomislili da je Laurence zbog jačine udarca ubijen. On je zatražio da mu donesu vode, blagoslovio je i isprao svoju ranu. Krvarenje se zaustavilo i nadbiskup je odslužio misu.

Laurence O'Toole sudjelovao je 1175. u postizanju sporazuma u Windsoru, kojim je irski kralj Rory O'Conor (Ruairí Ó Conchúir) postao vazalom engleskog kralja Henrika II (isti onaj čiji su pristaše 1070. umorili svetog Thomasa Becketa). Pridonio je kao posrednik prestanku rata. Sudjelovao je 1179. na Trećem lateranskom saboru u Rimu, a papa Aleksandar III. imenovao ga je svojim legatom u Irskoj. Kao uspješni mirotvorac uputio se kralju Henriku II, kako bi se založio za njegov sporazum s irskim poglavarom Roryjem O'Conorom. Preminuo je na povratku, 14. studenoga 1180, od posljedica groznice, u opatiji svetog Viktora u francuskom naselju Eu (danas departman Seine-Maritime, biskupija Rouen, Normandija). Pokopan je u tamošnjoj samostanskoj crkvi, a na njegovom grobu dogodila su se mnoga čudesa. Na tom mjestu podignuta je prekrasna crkva Naše Gospe i svetog Laurencea iz Eua (Collégiale Notre-Dame-et-Saint-Laurent d'Eu). Laurenceovo srce preneseno je u Kristovu katedralu u Dublinu. Svetim ga je 11. prosinca 1225. proglasio papa Honorije III. Zaštitnik je Dublina.

Sveti Laurence O'Toole

Slika: Sveti Laurence O'Toole

Sveti Laurence O'Toole

Slika: Sveti Laurence O'Toole

Sveti Laurence O'Toole

Slika: Sveti Laurence O'Toole

Sveti Laurence O'Toole

Slika: Sveti Laurence O'Toole

Sveti Laurence O'Toole

Slika: Sveti Laurence O'Toole

Sveti Laurence O'Toole

Slika: Sveti Laurence O'Toole

Sveti Laurence O'Toole

Slika: Sveti Laurence O'Toole

Sveti Laurence O'Toole

Slika: Sveti Laurence O'Toole

Sveti Laurence O'Toole

Slika: Sveti Laurence O'Toole

Sveti Laurence O'Toole

Slika: Sveti Laurence O'Toole

Sveti Laurence O'Toole

Slika: Sveti Laurence O'Toole

Sveti Laurence O'Toole

Slika: Sveti Laurence O'Toole

Sveti Laurence O'Toole

Slika: Sveti Laurence O'Toole

Sveti Laurence O'Toole

Slika: Sveti Laurence O'Toole

Sveti Laurence O'Toole - crkva u Euu

Slika: Sveti Laurence O'Toole - crkva u Euu

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani