Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - STUDENI

1Svi Sveti
1Sluga Božji Josip Lang
1Sveti Zygmunt Gorazdowski
2Dušni dan
2Sveti Just iz Trsta
2Sveta Ruta
3Sveti Hubert
3Sveti Martín de Porres
3Sluga Božji Placido Cortese
4Sveti Karlo Boromejski
4Sveti Malahija iz Armagha
4Blaženi Pavol Peter Gojdič
5Sveti Emerik
5Sveti Elizabeta i Zaharija
5Blaženi Serafin Kodić Glasnović i Anton Muzić
6Sveti Leonard
6Sveti Pavao Carigradski
6Sveti Willibrord
7Sveti Engelbert
7Blaženi Antonio Baldinucci
7Sveti Prosdocim
8Blaženi Ivan Duns Scot
8Sveti Adeodat
8Sveti Geoffroy iz Amiensa
9Blaženi Gracija Kotorski
9Sveta Elizabeta od Presvetog Trojstva
9Sveti Teodor iz Amasije
10Sveti Leon Veliki
10Sveti Andrija Avellino
10Blažena Odette Prévost
11Sveti Martin
11Blaženi Kamen Vičev i bugarski mučenici
11Sveti Ivan Milosrdni
12Sveti Jozafat
12Sveti Emilijan
12Sveti Astrik
13Sveti Stanislav Kostka
13Sveti Brcko
13Sveta Agostina Pietrantoni
14Sveti Nikola Tavelić
14Sveti Ivan Trogirski
14Sveti Laurence O'Toole
15Sveti Albert Veliki
15Sveti Josip Pignatelli
15Sveti Leopold Austrijski Pobožni
16Sveta Margareta Škotska
16Sveta Gertruda
16Sveti Edmund Rich
17Sveta Elizabeta Ugarska
17Sveti Dionizije Aleksandrijski
17Sveti Roque González, Alfonso Rodríguez i Juan del Castillo
17Blažena Salomea Krakovska
18Sveta Rose Philippine Duchesne
18Blažena Karolina Kózka
18Sveti Noa
19Sveta Matilda von Hackeborn
19Sveti Rafael Kalinowski
19Sveti Obadija
19Sveti Faust Aleksandrijski
20Sveti Feliks de Valois
20Sveti Bernward iz Hildesheima
20Blažena Anna Kolesárová
21Prikazanje Blažene Djevice Marije i Gospa od Zdravlja
21Sveti Mauro Porečki
21Sveti Gelazije I
22Sveta Cecilija
22Sveti Filemon, Apija i Arhip
22Sveti Pedro Esqueda Ramírez
23Sveti Klement
23Sveti Kolumban
23Sveti Spes
24Krist Kralj
24Sveti vijetnamski mučenici
24Sveti Krševan
24Sveti Albert iz Leuvena
25Sveta Katarina
25Sluga Božji Ante Josip Tomičić
25Blažena Elizabeta iz Reutea
26Sveti Leonardo da Porto Maurizio
26Sveti Ivan Berchmans
26Blaženi Giacomo Alberione
27Sveti Virgilije
27Sveti Francesco Antonio Fasani
27Blaženi Bernardino iz Fosse
28Sveti Jakov Markijski
28Sveti Grgur III.
28Sveti Grgur Nisenski
29Sveta Katarina Labouré
29Sveti Saturnin i Sizinije
29Sveti Krispin i Krispinijan
30Sveti Andrija
30Sveti Silvestar Guzzolini
30Sveti Cuthbert Mayne

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Svi Sveti

Svi Sveti

Svi Sveti

Danas slavimo Sve Svete (latinski Sollemnitas Omnium Sanctorum, pučki Sisveti i Sisvete), svetkovinu kojom Crkva slavi sve svece, znane i neznane, one koji su već kanonizirani, dakle proglašeni svetima, ali i one koji to još nisu. Spomen na mučenike počeo se slaviti na Istoku od IV. stoljeća, a prvi tragovi slavlja Svih Svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji, u nedjelju nakon Duhova. Taj običaj spomenut je i u jednoj homiliji svetog Ivana Zlatoustog iz godine 407. U zapadnoj Crkvi njegovi su korijeni u posvećenju rimskog Pantheona u čast Blažene Djevice Marije i svih mučenika, od strane pape Bonifacija IV, 13. svibnja 608. ili 609. Papa Grgur III. (731-741) premjestio je ovaj blagdan na 1. studenoga, po svoj prilici na zahtjev irskih redovnika, kako bi se poklopio s proslavom keltske Nove godine. Izabran je datum godišnjice posvete jedne kapele u bazilici sv. Petra relikvijama »svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika, i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru po čitavome svijetu.« Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve, iako se spomen na sve vjerne mrtve, Dušni dan, slavi dan kasnije, 2. studenoga.

Mnoštvo Svih Svetih je veliko, kako to svjedoči i sveti Ivan u svom Otkrivenju: »Vidjeh: evo velikog mnoštva, što ga nitko ne mogaše izbrojiti, iz svakoga naroda gdje stoji pred prijestoljem.« Sve to silno, neprebrojivo mnoštvo u radosti stoji »pred licem Jaganjca«. Gospodin je u svome govoru na gori svečano obećao i zajamčio blaženstvo svima siromašnima u duhu koji nisu robovi prolaznih dobara, krotkima, onima koji gladuju i žeđaju za pravdom, milosrdnima, onima koji su čista srca, tolikima u povijesti progonjenima zbog pravde, tolikima potlačenima, obespravljenima, oklevetanima. Svi koji su vjerovali u Kristova blaženstva bit će doista i blaženi. Svi koji su morali gledati kako zlo trijumfira nad dobrom, nepravda nad pravdom, ropstvo nad slobodom, klicat će zbog konačnog trijumfa dobra nad zlim. U tom se mnoštvu nalaze i mnogu sinovi i kćeri iz našega, hrvatskoga naroda, među njima, vjerujemo, i zagrebački pomoćni biskup, sluga Božji Josip Lang (1857-1924), omiljeni propovjednik i prijatelj siromaha, koji je umro baš na današnji dan. Svima Svetima posvećena su mnoga naselja, župe, crkve i kapele diljem svijeta i u hrvatskim krajevima (Sesvete kod Zagreba, Bedenica, Đakovo, Erdut, Donja Motičina, Požeške Sesvete kod Pleternice, Veliki i Mali Zdenci kod Grubišnog Polja, Podravske Sesvete, Beletinec kod Svetog Ilije, Dekanovec u Međimurju, Karojba u Istri, Zmijavci, Aržano kod Ciste Provo, Piramatovci kod Skradina, Zlopolje kod Muća, Neorić kod Muća, Hrvace, Gala-Gljev kod Sinja, Zagvozd, Koprivno kod Dugopolja, Podgora, Blato na Korčuli, Korčula, Livno, Drežnica kod Mostara, Jare kod Širokog Brijega, Aladinići kod Stoca, Irig u Srijemu, Čonoplja kod Sombora, Bačko Petrovo Selo kod Bečeja, Kucura kod Vrbasa).

Svi Sveti

Slika: Svi Sveti

Svi Sveti

Slika: Svi Sveti

Svi Sveti

Slika: Svi Sveti

Svi Sveti

Slika: Svi Sveti

Svi Sveti

Slika: Svi Sveti

Svi Sveti - župna crkva u Đakovu

Slika: Svi Sveti - župna crkva u Đakovu

Svi Sveti - župna crkva u Sesvetama

Slika: Svi Sveti - župna crkva u Sesvetama

Svetac dana - Sluga Božji Josip Lang

Sluga Božji Josip Lang

Sluga Božji Josip Lang

Sluga Božji Josip Lang, zagrebački biskup, prijatelj sirotinje i dobrotvor, čiji spomendan slavimo uz blagdan Svih Svetih, rođen je 25. siječnja 1857. u Lepšiću kod Ivanić-Grada, ali je djetinjstvo proveo u Novakima kod Jastrebarskog (župa Petrovina), gdje je njegov otac Karlo (Dragutin) bio mlinar. Karlo Lang preminuo je mlad, u svibnju 1864, i kao prvi pokojnik pokopan je na današnjem jaskanskom groblju. Njegov grob sa spomenikom i danas stoji u uglu groblja. Za sobom je ostavio udovicu Mariju s petero djece. Uz Josipa kasnije se proslavio i njegov mlađi brat Milan Lang (Volavje, 1863-Samobor, 1953), legendarni samoborski učitelj.

Osnovnu školu Josip Lang, od milja zvani „Pepek“, polazio je u Jastrebarskom. Svaki dan pješke je iz Novaka odlazio u školu, četiri kilometra u jednom smjeru pa četiri kilometra u drugom. Dijete bez oca, bio je štićenik učitelja i ravnatelja Luke Vranka, čovjeka izuzetno zaslužnog u povijesti prosvjete i kulture grada Jastrebarskog. Kad bi „Pepeka“ u Jastrebarskom zatekla oluja ili jaka kiša, ostao bi u Jaski i prenoćio kod Vrankovih. Često se hranio i kod obitelji Štetner. Zanimljivo da je u isto vrijeme jaskansku školu, viši razred, polazio i Antun Bauer (1856-1937), sin špana grofa Erdödyja, kasniji zagrebački nadbiskup. Posebno je dirljiva priča o njihovom prijateljstvu, kada je Bauer prilikom jednog službenog fotografiranja u školi siromašnom Langu posudio svoj kaputić. Mali „Pepek“ je osobito rado i često posjećivao svetišta Marije Snježne u Volavju i Gospe Karmelske u jaskanskom franjevačkom samostanu. U Jastrebarskom je Josip Lang završio tri razreda pučke škole, a četvrti razred već je polazio u Zagrebu, gdje je završio i gimnaziju.
Bogosloviju je studirao u Rimu i doktorirao na papinskom sveučilištu Gregorianum. Za svećenika je zaređen 1883. u Zagrebu. Bio je kapelan u Zlataru, a od 1885. duhovnik u Bolnici sestara milosrdnica u Zagrebu, duhovnik i propovjednik u matičnoj kući sestara u Frankopanskoj ulici, odgajatelj i rektor Bogoslovnog sjemeništa te župnik katedralne župe svete Marije na Dolcu. Trajno zauzet pastoralnim i karitativnim radom, imenovan je kanonikom, a 1914. pomoćnim zagrebačkim biskupom. Stalno je posjećivao bolesnike, većinom sirotinju i dijelio obilnu duhovnu i materijalnu pomoć. Silazio je u vlažne podrume, penjao se na tavane i potkrovlja da pomogne ljudima u teškoj materijalnoj situaciji. Svoju je mjesečnu plaću podijelio siromasima i često se morao zadužiti. Jednom je usred Zagreba za snježne vijavice skinuo cipele i poklonio ih bosom siromahu. Svjetionik svoga vremena, omiljeni propovjednik i ispovjednik, objavljivao je članke u „Hrvatskom učitelju“ i „Kršćanskoj školi“. Josip Lang preminuo je 1. studenoga 1924. u Zagrebu i pokopan je u crkvi svete Marije na Dolcu. Narod je Josipa Langa poštivao kao sveca i u Rimu se vodi postupak za njegovo proglašenje blaženim. U Zagrebu djeluje Zaklada „Biskup Josip Lang“ za stare, bolesne i napuštene osobe, koju su osnovali i vode je oci isusovci (http://www.zbjl.hr), a zagrebački bogoslovi već 40 godina izdaju i uspješno uređuju „Vjesnik biskupa Langa“. Datum Langove smrti prilika je za usrdnu molitvu da Crkva u Hrvata uskoro dobije novog blaženika i sveca.

Sluga Božji Josip Lang

Slika: Sluga Božji Josip Lang

Sluga Božji Josip Lang

Slika: Sluga Božji Josip Lang

Zaklada biskup Josip Lang

Slika: Zaklada biskup Josip Lang

Svetac dana - Sveti Zygmunt Gorazdowski

Sveti Zygmunt Gorazdowski

Sveti Zygmunt Gorazdowski

Sveti Zygmunt Karol Gorazdowski, poljski i ukrajinski svećenik, osnivač Družbe sestara svetog Josipa, rođen je 1. studenog 1845. u Sanoku (Podkarpatsko vojvodstvo, jugoistočna Poljska) u pobožnoj plemićkoj obitelji, kao drugo od sedmero djece političara Feliksa (Szczęsnyja) Gorazdowskog i Aleksandre Łazowske. Kao dijete bolovao je od plućne bolesti, koja se kasnije razvila u tuberkulozu od koje je patio cijeli život. Nakon završene srednje škole u Przemyślu (Podkarpatsko vojvodstvo) upisao je 1864. pravni fakultet u Lavovu (L’vivu), u zapadnoj Ukrajini. Poslije druge godine studija ušao je 1866. u lavovsko sjemenište, a 25. srpnja 1871. zaređen je za svećenika u lavovskoj katedrali. Do 1877. služio je kao kapelan u mnogim ukrajinskim župama, a u vrijeme epidemije kolere u Wojniłówu junački je pomagao bolesnicima i umirućima.

Vratio se 1877. u Lavov i djelovao 40 godina kao župnik u župi svetog Nikole u Lavovu. Istinski dobrotvor, osnivao je domove i pučke kuhinje za siromahe, bolesnike i radnike, skloništa za beskućnike, prenoćišta za siromašne studente, školu svetog Josipa za siromašnu djecu te Dom Djeteta Isusa za napuštenu djecu i samohrane majke. Utemeljio je 17. veljače 1884. Družbu sestara svetog Josipa (Zgromadzenie Sióstr Świętego Józefa). Te su sestre vodile brigu o starcima i bolesnicima te o spomenutim domovima i ustanovama. Napisao je 1875. omiljeni pučki katekizam. Prozvan „ocem siromaha i svećenikom beskućnika“, Zygmunt Gorazdowski preminuo je u Lavovu 1. siječnja 1920. Blaženim ga je 26. lipnja 2001. na lavovskom hipodromu proglasio njegov veliki zemljak, papa Ivan Pavao II, a svetim 23. listopada 2005. na rimskom Trgu svetog Petra papa Benedikt XVI. Zaštitnik je rodnog grada Sanoka i Družbe sestara svetog Josipa. I danas Zygmuntove Józefitke djeluju u mnogim zemljama Europe, Južne Amerike i Afrike (oko 500 redovnica u oko 70 samostana).

Sveti Zygmunt Gorazdowski

Slika: Sveti Zygmunt Gorazdowski

Sveti Zygmunt Gorazdowski

Slika: Sveti Zygmunt Gorazdowski

Sveti Zygmunt Gorazdowski

Slika: Sveti Zygmunt Gorazdowski

Sveti Zygmunt Gorazdowski

Slika: Sveti Zygmunt Gorazdowski

Sveti Zygmunt Gorazdowski

Slika: Sveti Zygmunt Gorazdowski

Sveti Zygmunt Gorazdowski

Slika: Sveti Zygmunt Gorazdowski

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani