Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - SRPANJ

1Sveti Junipero Serra
1Sveti Mutien-Marie Wiaux
1Blaženi Antonio Rosmini
2Sveti Oton Bamberški
2Sveti Bernardino Realino
2Službenica Božja Klara Žižić
3Sveti Toma
3Sveti Leon II
3Sveti Anatolij Carigradski
3Službenica Božja Antonietta Meo
4Sveta Elizabeta Portugalska
4Sveta Berta iz Blangya
4Sveti Ulrich
5Sveti Ćiril i Metodije
5Sveti Antun Marija Zaccaria
5Blaženi laoski mučenici
6Sveta Marija Goretti
6Blažena Marija Terezija Ledóchowska
6Blaženi Metoděj Dominik Trčka
7Sveti Vilibald
7Blaženi Benedikt XI
7Blažena María Romero Meneses
8Sveti Akvila i Priscila
8Sveti Kilian, Colman i Totnan
8Sveti Hadrijan III
9Blažena Marija Propetog Isusa Petković
9Sveta Veronika Giuliani
9Sveti gorkumski mučenici
10Sveta Amalija
10Blaženi damašćanski mučenici
10Svete Rufina Rimska i Sekunda
11Sveti Benedikt
11Sveti Oliver Plunkett
11Sveta Olga Kijevska
12Sveti Ivan Gualberto
12Sveti Louis i Zélie Martin
12Sveti Ignacio-Clemente Delgado Cebrián
13Majka Božja Bistrička
13Sveti Henrik
13Sveti Eugen iz Kartage
13Sveti Ezra
13Sveti Nehemija
14Sveti Kamilo de Lellis
14Sveti Francisco Solano
14Sveti Prokop
15Sveti Bonaventura
15Sveti Vladimir
15Sveti Plechelm
16Gospa Karmelska
16Sveta Marija Magdalena Postel
16Sveti Antioh
17Sveti Aleksije
17Sveta Jadviga
17Blažene karmelićanke iz Compiègnea
17Sveti Svorad i sveti Benedikt iz Skalke
18Sveti Bruno, biskup Segnija
18Sveti Frederik iz Utrechta
18Sveti Šimun iz Lipnice
19Sveta Justa i sveta Rufina
19Blaženi Hermann iz Reichenaua
19Sveta Makrina
20Sveti Ilija
20Sveta Margareta
20Sveti Torlak
21Sveti Lovro iz Brindisija
21Sveti Danijel prorok
21Sveti Arbogast
22Sveta Marija Magdalena
22Sveti Apolinar
22Sveti John Lloyd i Philip Evans
23Sveta Brigita
23Sveti Liborije (Liberan)
23Blaženi Vasiľ Hopko
24Sveta Kristina
24Sveti Ivan Kasijan
24Sveta Kinga
25Sveti Jakov stariji
25Blaženi Toma Kempenac
25Blaženi Antonio Lucci
26Sveti Ana i Joakim
26Sveti Titus Brandsma
26Sveti George Preca
27Sveti mučenici iz Córdobe
27Sveti Klement Ohridski
27Sveti Pantaleon
28Sveti Nazarije i Celzo
28Sveti Viktor
28Blaženi Stanley Rother
29Sveta Marta
29Blaženi Urban II
29Sveti Olav
30Sveti Petar Krizolog
30Sveti Abdon i Senen
30Blažena Zdenka Schelingová
31Sveti Ignacije Loyola
31Sveti Giustino de Jacobis
31Sveti Kalimero Milanski

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Nazarije i Celzo

Sveti Nazarije i Celzo

Sveti Nazarije i Celzo

Sveti Nazarije i Celzo, mučenici

Slavni milanski biskup sveti Ambrozije otkrio je grobove s tijelima ove dvojice mučenika u jednom vrtu izvan milanskih gradskih zidina, godine 395. Nazarijevo tijelo bilo je nakvašeno svježom krvlju. Nazarije je bio sin rimskog časnika i svete Perpetue Rimske, učenik svetog Petra, prijatelj i suradnik Celzov, s kojim je djelovao u Milanu i Lombardiji, a prema predaji propovijedali su i u Galiji, Alpama, Ženevi i Trieru.

Mučenici, dali su život za Krista kao žrtve Neronovih progona. Glava im je odrubljena oko godine 68. u Milanu. Nazarija umjetnici uvijek prikazuju kao starijeg, s bradom, a Celza kao mladića. Često su prikazani u rimskim vojnim odorama s mačem u ruci, kojim su pogubljeni, i s palmom, znakom svoga mučeništva. Posvećene su im crkve i kapele u mnogim talijanskim gradovima.

Sveti Nazarije i Celzo

Slika: Sveti Nazarije i Celzo

Sveti Nazarije i Celzo

Slika: Sveti Nazarije i Celzo

Sveti Nazarije i Celzo

Slika: Sveti Nazarije i Celzo

Sveti Nazarije i Celzo

Slika: Sveti Nazarije i Celzo

Sveti Nazarije i Celzo

Slika: Sveti Nazarije i Celzo

Sveti Nazarije i Celzo

Slika: Sveti Nazarije i Celzo

Svetac dana - Sveti Viktor

Sveti Viktor

Sveti Viktor

Sveti Viktor (Victor, talijanski Vittore) I, četrnaesti rimski papa, mučenik, sin Feliksa, vjerojatno berberskog podrijetla, vladao je Crkvom od 189. do 199. Bio je prvi rimski biskup koji se rodio u Africi, vjerojatno u gradu Leptis Magna (danas Khoms, okrug Murqub, Libija), 130 kilometara istočno od Tripolija. U vrijeme cara Komoda (Commodusa) koji je vladao do 192, Crkva je uživala razdoblje mira, što se pripisuje carevoj ženi Marciji koja je bila sklona kršćanima, a možda je i sama bila kršćanka. Ona je čak pozvala papu Viktora I. u carsku palaču i tražila od njega popis kršćana koji su osuđeni na prisilni rad u sardinijskim rudnicima, kako bi ih car oslobodio. Papa i Marcija poslali su tada prezbitera Hijacinta na Sardiniju da tu odluku provede u djelo. Među kažnjenicima je bio i budući papa Kalist I. U prvim godinama svoga vladanja i car Septimije Sever štitio je kršćane od poganskih napada, a mnogi članovi bogatih i plemenitih rimskih obitelji postali su kršćani. Papa Viktor pokušao je smiriti oštru raspravu oko slavljenja Uskrsa. Kršćani koji su se u Rim doselili iz azijskih provincija slavili su Uskrs četrnaestog dana židovskog mjeseca nisana, bez obzira na dan u tjednu. Zbog toga su ih nazivali „quartodecimani“ („četrnaestnici“). U Rimu se pak Uskrs uvijek slavio u nedjelju pa je zbog došlo do nesuglasica.

Papa Viktor nastojao je uvjeriti došljake da prihvate rimski običaj. Sazvao je tada i sinodu talijanskih biskupa u Rimu, a pozvao je sve ostale biskupe, posebno one u Aziji i Africi, da u svojim pokrajinama rasprave to pitanje. Sve su se kršćanske zajednice postupno usuglasile i javile papi Viktoru da Uskrs treba slaviti nedjeljom. Viktor se ustrajno borio i protiv raznoraznih krivovjeraca pa je tako iz Crkve izopćio Teodota Bizantinca zvanog Teodot Kožar koji je tvrdio da je Isus bio samo čovjek a ne Bog. Sveti Jeronim spominje papu Viktora kao prvog koji je pisao teološka djela na latinskom. Vjerojatno je u njegovo vrijeme započelo i održavanje liturgije na latinskom jeziku, a ne više na grčkom. Viktor je po nekim izvorima donio i odluku da u hitnom slučaju svaka voda može poslužiti za krštenje. Na kraju je papa Viktor podnio mučeničku smrt u vrijeme progona cara Septimija Severa, koji je u početku svoje vladavine bio sklon kršćanima. U Rimskom martirologiju piše: „28. srpnja-u Rimu mučeništvo svetog Viktora prvog, pape i mučenika.“ Dogodilo se to godine 199, a Viktor je pokopan u blizini groba svetog Petra. Njegove relikvije čuvaju se u rimskoj bazilici svetih Silvestra i Martina.

Sveti Viktor

Slika: Sveti Viktor

Sveti Viktor

Slika: Sveti Viktor

Sveti Viktor

Slika: Sveti Viktor

Sveti Viktor

Slika: Sveti Viktor

Sveti Viktor

Slika: Sveti Viktor

Sveti Viktor

Slika: Sveti Viktor

Sveti Viktor

Slika: Sveti Viktor

Sveti Viktor

Slika: Sveti Viktor

Sveti Viktor

Slika: Sveti Viktor

Sveti Viktor

Slika: Sveti Viktor

Sveti Viktor

Slika: Sveti Viktor

Svetac dana - Blaženi Stanley Rother

Blaženi Stanley Rother

Blaženi Stanley Rother

Blaženi Stanley Francis Rother, američki i gvatemalski svećenik, misionar i mučenik, rođen je 27. ožujka 1935. u američkom gradiću Okarcheu (Oklahoma, središnji dio SAD-a) kao najstarije od četvero djece Franza i Gertrude Rother. Pohađao je katoličku školu Svetog Trojstva u rodnom gradu i od malih nogu ministrirao. Volio je sport, a odrastao je na obiteljskoj farmi radeći najteže poslove. U srednjoj školi osjetio je želju za svećeničkim pozivom. Neko vrijeme školovao se u sjemeništu u San Antoniju (Texas), a potom na katoličkom sveučilištu Mount Saint Mary’s (Emmitsburg, Maryland). Za svećenika ga je 25. svibnja 1963. zaredio biskup Oklahoma Cityja Victor Reed. Najprije je kao svećenik djelovao na župama u Oklahomi (Durant, Tulsa, Oklahomy City). Zatim je 1968. kao misionar krenuo u Gvatemalu, u Santiago Atitlán (kotar Sololá), seosko općinsko središte u brdima jugozapadne Gvatemale. Tamo je trinaest godina djelovao kao misionar u mayanskom domorodačkom plemenu Tz'utujil. Osim španjolskog govorio je i njihovim plemenskim jezikom, na kojem je nakon nekog vremena služio i mise. Misionar iz Oklahome preveo je na taj jezik i Novi zavjet. Otac Rother živio je jednostavnim životom, u velikom siromaštvu i u nastambi koja je imala samo jednu sobu. Posjećivao je župljane u njihovim kućama, jeo s njima, pomagao bolesnicima, poučavao ih poljodjelstvu i gradio im sustav za navodnjavanje. Svaki dan je na misijskoj radijskoj postaji držao predavanja, a podučavao je svoje vjernike i matematici. Krajem šezdesetih godina osnovao je u obližnjem selu Panabaju malu bolnicu. Bjeloput, uvijek s lulom u ruci, među svojim vjernicima bio je omiljen pod imenom „Padre Apla's“. U vrijeme njegovog djelovanja u Gvatemali je bjesnio građanski rat između vladinih snaga i gerile, u kojem je ubijeno na tisuće ljudi. Nasilje se proširilo i na područje misije Santiago Atitlán i ljudi su počeli nestajati. Kad su pronađena njihova tijela, na njima su se vidjeli tragovi mučenja. Uništena je misijska radijska postaja, a njezin ravnatelj je umoren. Neki su spavali u crkvi kako bi spasili život, a počeli su kružiti i popisi na smrt osuđenih osoba.

Na tom popisu desničarskih odreda smrti našlo se početkom 1981. i ime oca Stanleyja Rothera pa se zbog sigurnosnih razloga vratio u Oklahomu. Nije tamo ostao dugo jer je odlučio život potpuno posvetiti svojem narodu tvrdeći da „pastir ne može pobjeći kad mu je stado u opasnosti“. Želio je sa svojim stadom proslaviti Uskrs pa se u travnju vratio u Santiago Atitlán i nastavio radom u svojoj misiji. Trojica muškaraca upala su negdje iza ponoći 28. srpnja 1981. u njegov župni stan i ubili ga s dva hica u glavu. Mučenikovo tijelo otpremljeno je u Oklahomu i 3. kolovoza 1981. pokopano na groblju Resurrection Memorial Cemetery u Oklahoma Cityju. Smrt oca Stanleyja Rothera šokirala je svijet. Nakon nekoliko tjedana lažno su optužena tri tobožnja provalnika, ali je ta optužba kasnije odbačena. Te godine u Gvatemali je umoreno deset svećenika. Mučenikovo srce nalazi se pod oltarom crkve u njegovom voljenom Santiago Atitlánu gdje mještani s ponosom čuvaju sjećanje na svojeg pastira i prijatelja. Papa Franjo službeno je 1. prosinca 2016. priznao oca Stanleyja kao mučenika za vjeru, a proglasio ga je blaženim 23. rujna 2017. U Cox Convention Centeru u Oklahoma Cityju obred beatifikacije predvodio je kardinal Angelo Amato pred oko 20 tisuća vjernika. Stanley Rother prvi je mučenik rođen u Sjedinjenim Državama i prvi američki svećenik koji je proglašen blaženim.

Blaženi Stanley Rother

Slika: Blaženi Stanley Rother

Blaženi Stanley Rother

Slika: Blaženi Stanley Rother

Blaženi Stanley Rother

Slika: Blaženi Stanley Rother

Blaženi Stanley Rother

Slika: Blaženi Stanley Rother

Blaženi Stanley Rother

Slika: Blaženi Stanley Rother

Blaženi Stanley Rother

Slika: Blaženi Stanley Rother

Blaženi Stanley Rother

Slika: Blaženi Stanley Rother

Blaženi Stanley Rother

Slika: Blaženi Stanley Rother

Blaženi Stanley Rother

Slika: Blaženi Stanley Rother

Blaženi Stanley Rother

Slika: Blaženi Stanley Rother

Blaženi Stanley Rother

Slika: Blaženi Stanley Rother

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani