Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani

Sveti Pantaleon - 27. srpanj

Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon, liječnik i mučenik, rođen je oko 275. u Nikomediji, antičkom gradu u maloazijskoj pokrajini Bitiniji, na istočnoj obali Mramornog mora, u blizini današnjeg turskog grada İzmita. On je uz svetog Luku i svetu braću Kuzmu i Damjana najpoznatiji liječnik među kršćanskim svecima. O njemu kruže brojne, često prijeporne legende. Bio je sin bogatog neznabošca Eustorgija, visokog carskog dužnosnika i majke Eubule, kršćanke, koja je sina odgojila u kršćanskom duhu, ali ga nije pokrstila. Nakon majčine smrti Pantaleon je najprije studirao filozofiju i retoriku, a potom medicinu u školi poznatog carskog liječnika Eufrozina. Kao njegov najbolji učenik, Pantaleon je uskoro postao jedan od najuspješnijih liječnika u Bitiniji pa je imenovan liječnikom cara Maksimijana. Jednog dana prišao mu je biskup Hermolaus, starac koji je obratio brojne pogane i pozvao ga na razgovor. Taj razgovor potpuno je promijenio Pantaleonov život jer je shvatio da je istinski liječnik tijela i duše Krist te da s njegovim imenom može izliječiti svako zlo. Uskoro je to provjerio i u praksi kad je kratkom molitvom čudesno ozdravio dječaka kojeg je ujela zmija otrovnica. Nakon toga je Pantaleon otišao kod biskupa Hermolausa i dao se pokrstiti, a uskoro je to učinio i njegov otac te ubrzo nakon toga umro. Pantaleon je razdijelio očev imetak, oslobodio njegove robove i nastavio besplatno liječiti bolesnike molitvama, ljekovitim biljem i čudotvornim mastima. Njegova čudesna ozdravljenja privlačila su ljude iz svih krajeva Bitinije što je razljutilo ostale liječnike i oni su Pantaleona prijavili zbog krivovjerstva. Bilo je to razdoblje progona kršćana od strane careva Dioklecijana i Maksimijana.

Pantaleona je u sudnici ispitivao sam car Maksimijan. Kad je jedan svjedok potvrdio da mu je Pantaleon uz Kristovu pomoć vratio vid, razbješnjeli car dao mu je odsjeći glavu. Zatim je car naredio da donesu jednog bolesnika koji je dugo ležao nepokretan u krevetu. Pozvao je Pantaleona da na njemu primijeni svoje čarolije. Pantaleon je izgovorio jednostavnu molitvu i oduzeti čovjek se u trenu uspravio, zahvalio liječniku i sretan napustio sudnicu. Tada je Maksimijan pozvao Pantaleona da se odrekne svoje kršćanske vjere. Kad je on to odbio, ljutiti car osudio ga je na smrtnu kaznu s najtežim mukama. Prikovan je za stup, a zatim je uslijedilo grozno mučenje (žarenje bakljama, deranje kože trnjem. gušenje, uranjanje u rastaljeno olovo), ali Pantaleon je sve to s lakoćom podnosio. Njegove su rane nakon svakog mučenja nestajale. Divlje zvijeri koje su ga trebale rastrgati, pred njim su postale pitome. Na kraju je Pantaleon na gubilištu kleknuo na molitvu. Krvnik ga je udario mačem po vratu da mu odrubi glavu, ali mač se slomio. Kad je dovršio molitvu, Pantaleon je dao znak krvniku da ga smakne. Iz mučenikovog vrata umjesto krvi poteklo je mlijeko, a stup uz koji je bio prikovan, pretvorio se u maslinovo stablo puno plodova. Dogodilo se to oko 305. u Nikomediji, a ne zna se gdje je točno pokopano mučenikovo tijelo. Neke Pantaleonove relikvije dospjele su u Carigrad, a danas se čuvaju u Parizu, Lyonu i Kölnu i mnogim drugim gradovima. Prema predaji, neka pobožna žena krišom je uspjela u bočicu spremiti malo svečeve krvi. Nakon mnogo godina, 1112, mornari su tu bočicu donijeli u Ravello (provincija Salerno, Campania) u južnoj Italiji, gdje se i danas čuva u samostanskoj crkvi. U međuvremenu je izdvojeno po nekoliko kapi krvi i stavljeno u ampulice koje se čuvaju u crkvama u Rimu, Bariju, Napulju, Veneciji, Lancianu (Abruzzo) i Madridu. Svake godine, otprilike oko 27. srpnja, da dan svetog Pantaleona, pa do 14. rujna, blagdana Uzvišenja svetog Križa, tamna masa u tim bočicama pretvara se u pjenušavu crvenkastu tekućinu koja se nakon toga opet vraća u prvotni oblik.

Sveti Pantaleon ubraja se među četrnaest svetih pomoćnika u nevoljama, a zaštitnik je liječnika, babica, primalja, dadilja, ljekarnika, neženja, stoke, igara na sreću i žrtava mučenja. Njegovo štovanje rašireno je i na Istoku i na Zapadu. Zazivaju ga kod različitih bolesti, posebno kod grčeva u trbuhu, hernije (kile), glavobolje i sušice, kod najezde skakavaca. osamljenosti i plača djece. Posvećene su mnoge župe, crkve i kapele diljem svijeta, a crkva svetog Pantaleona nalazi se i u našem Tićanu (općina Višnjan, župa Sveti Vital-Brig, Istra), poznatom i po glasovitoj zvjezdarnici.

Slika: Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon - crkva u Tićanu

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani