Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani

Sveti Ana i Joakim - 26. srpanj

Sveti Ana i Joakim

Sveta Ana i Sveti Joakim su roditelji Marije, Majke Božje, dakle Isusovi baka i djed. Prema predaji bili su pobožni, pravedni i imućni ljudi, a Marija, njihova jedinica, rodila im se već kad su bili u poodmakloj dobi. Joakim je polovicu prihoda dijelio siromasima, a polovicu davao u hram. Kad se oženio Anom, 40 dana molio je u pustinji za svoje potomstvo. Tradicija govori da ih je o Aninoj trudnoći svakog zasebno obavijestio Božji anđeo, a oni su Mariju zahvalni zbog ukazane milosti, u trećoj godini prikazali Gospodinu u njegovom jeruzalemskom hramu. Pobožnost prema Marijinim roditeljima bila je raširena na Istoku od prvih dana kršćanstva, dok se na Zapadu rasplamsala od kraja XII. stoljeća.

U Europi i u hrvatskim krajevima posebno je omiljena sveta Ana. Zazivaju je kod neplodnosti i izgubljenih stvari, a zaštitnica je majki i baka, roditelja bez djece, trudnica, kućanica, švelji, čipkarica, jahačica, jahača, stajskih slugu, tesara, metlara, tokara, rudara, konjušara, zlatara, rezbara, siromaha, Kanade, Francuske, Bretanje, Quebeca te mnogih krajeva i naselja, biskupija, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Sveta Jana kod Jastrebarskog, Gornje Prekrižje kod Krašića, Bratina kod Pisarovine, Samobor, Rozga kod Dubravice, Zagreb-Rudeš, Odranski Obrež kod Zagreba, Šiškovci kod Cerne, Slakovci kod Starih Jankovaca, Tenja kod Osijeka, Brođanci kod Bizovca, Bistrinci kod Belišća, Radikovci kod Donjeg Miholjca, Slavonski Brod-Tvrđava, Šumetlica kod Cernika, Skenderovci kod Lipika, Bjelovar, Križevci, Sveta Ana kod Đurđevca, Lobor, Završje Začretsko, Sutlanska Poljana kod Zagorskih Sela, Struga kod Svetog Đurđa, Vinica, Novakovec kod Jalžabeta, Hlapičina kod Murskog Središća, Mihovljan kod Čakovca, Osekovo kod Popovače, Plaški, Rijeka-Gornja Vežica, Volosko kod Opatije, Veprinac kod Opatije, Čista Velika kod Vodica, Kosovo kod Knina, Žaborić kod Šibenika, Poljica kod Podbablja, Dol kod Starog Grada na Hvaru, Brgat u Župi dubrovačkoj, Đurići kod Herceg Novog, Prčanj kod Kotora, Domaljevac u Bosanskoj Posavini, Grebnice u Bosanskoj Posavini, Damjanovac kod Ivanjske, Par Selo kod Tuzle, Banbrdo-Lepenica kod Kiseljaka, Radunice kod Žepča, Vijaka kod Vareša, Otigošće kod Fojnice, Podkraj kod Travnika, Žabljak (Usora), Voljice kod Uskoplja, Ljuti Dolac kod Širokog Brijega, Crnići kod Čapljine, Gradac kod Neuma, Ulog kod Kalinovika, Laćarak kod Srijemske Mitrovice, Maradik kod Inđije, Neštin kod Bačke Palanke, Novo Selo kod Bača, Mali Iđoš, Kupusina kod Apatina). Svetog Joakima naročito štuju očevi i djedovi. Svetima Joakimu i Ani zajedno posvećena je župna crkva u Čakovcima kod Tompojevaca (zapadni Srijem) te crkve u Milaševcima kod Dobretića i u Drvetinama kod Bugojna u središnjoj Bosni.

Svim našim dragim Anama i Joakimima želimo sretan i radostan imendan!

Sveta Ana u Svetoj Jani

U našem gradu sveta Ana osobito svečano slavi se u Svetoj Jani, koja je po njoj dobila i ime. Svetoj Ani posvećena je svetojanska župna crkva, koja se spominje 1501. na popisu župnih crkava. Podignuta je oko 1687. kao zidana kapela, na mjestu gdje su nekada stajale 3 crkve. Sadašnja crkva nastala je na kapeli Blažene Djevice Marije, uz koju je podignut zvonik dok je nekadašnja župna crkva svete Ane srušena 1757, a njezino ime preuzela je kapela. Znatno su je oštetili potresi 1868. i 1877, nakon čega je obnovljena. Posebno je vrijedan glavni oltar svete Ane (kraj 18. stoljeća), s izvornim kipovima Boga Oca i anđela na atici, svetohraništem i kasnobaroknom ornamentikom te novijim kipovima Srca Isusova i Srca Marijina. U lađi se nalaze barokni oltari svete Barbare i sveta Tri Kralja. Ističu se i klesarski radovi na stropovima pjevališta, kamene škropionice i dovratnici. Današnja svetkovina pruža sjajnu prigodu za hodočašće u čarobni svetojanski kraj i sudjelovanje u glasovitom proštenju.

Sveta Ana u Gornjem Prekrižju

U našem jastrebarskom dekanatu blagdan svete Ane slavi se i u župi Prekrižje. U Gornjem Prekrižju (općina Krašić) nalazi se omiljena župna crkva svete Ane i svetog Mihaela, svedena 1683, s baroknim svodom i dovratnikom s lisnatim zaglavnim kamenom i poligonalnim zvonikom iz 1750, kad je crkva obnovljena. Proglašena je župnom crkvom 1789, a do tada su prekriška sela spadala u župu Pribić. Glasoviti hrvatski arhitekt Tomislav Premerl umješno je dogradio 1967. crkvu svete Ane uz baroknu crkvu svetog Mihaela. Topli srpanjski dan i blagdan svete Ane dovoljan su razlog za hodočasnički odlazak na proštenje u Gornje Prekrižje i uživanje u ljepotama prekriškog krajolika.

Slika: Sveti Ana i Joakim

Slika: Sveti Ana i Joakim

Slika: Sveti Ana i Joakim

Slika: Sveti Ana i Joakim

Slika: Sveti Ana i Joakim

Slika: Sveti Ana i Joakim

Slika: Sveta Ana-župna crkva u Križevcima

Slika: Sveta Ana-župna crkva u Svetoj Jani

Slika: Sveta Ana - kapela u Bratini

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani