Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - SRPANJ

1Sveti Junipero Serra
1Sveti Mutien-Marie Wiaux
1Blaženi Antonio Rosmini
2Sveti Oton Bamberški
2Sveti Bernardino Realino
2Službenica Božja Klara Žižić
3Sveti Toma
3Sveti Leon II
3Sveti Anatolij Carigradski
3Službenica Božja Antonietta Meo
4Sveta Elizabeta Portugalska
4Sveta Berta iz Blangya
4Sveti Ulrich
5Sveti Ćiril i Metodije
5Sveti Antun Marija Zaccaria
5Blaženi laoski mučenici
6Sveta Marija Goretti
6Blažena Marija Terezija Ledóchowska
6Blaženi Metoděj Dominik Trčka
7Sveti Vilibald
7Blaženi Benedikt XI
7Blažena María Romero Meneses
8Sveti Akvila i Priscila
8Sveti Kilian, Colman i Totnan
8Sveti Hadrijan III
9Blažena Marija Propetog Isusa Petković
9Sveta Veronika Giuliani
9Sveti gorkumski mučenici
10Sveta Amalija
10Blaženi damašćanski mučenici
10Svete Rufina Rimska i Sekunda
11Sveti Benedikt
11Sveti Oliver Plunkett
11Sveta Olga Kijevska
12Sveti Ivan Gualberto
12Sveti Louis i Zélie Martin
12Sveti Ignacio-Clemente Delgado Cebrián
13Majka Božja Bistrička
13Sveti Henrik
13Sveti Eugen iz Kartage
13Sveti Ezra
13Sveti Nehemija
14Sveti Kamilo de Lellis
14Sveti Francisco Solano
14Sveti Prokop
15Sveti Bonaventura
15Sveti Vladimir
15Sveti Plechelm
16Gospa Karmelska
16Sveta Marija Magdalena Postel
16Sveti Antioh
17Sveti Aleksije
17Sveta Jadviga
17Blažene karmelićanke iz Compiègnea
17Sveti Svorad i sveti Benedikt iz Skalke
18Sveti Bruno, biskup Segnija
18Sveti Frederik iz Utrechta
18Sveti Šimun iz Lipnice
19Sveta Justa i sveta Rufina
19Blaženi Hermann iz Reichenaua
19Sveta Makrina
20Sveti Ilija
20Sveta Margareta
20Sveti Torlak
21Sveti Lovro iz Brindisija
21Sveti Danijel prorok
21Sveti Arbogast
22Sveta Marija Magdalena
22Sveti Apolinar
22Sveti John Lloyd i Philip Evans
23Sveta Brigita
23Sveti Liborije (Liberan)
23Blaženi Vasiľ Hopko
24Sveta Kristina
24Sveti Ivan Kasijan
24Sveta Kinga
25Sveti Jakov stariji
25Blaženi Toma Kempenac
25Blaženi Antonio Lucci
26Sveti Ana i Joakim
26Sveti Titus Brandsma
26Sveti George Preca
27Sveti mučenici iz Córdobe
27Sveti Klement Ohridski
27Sveti Pantaleon
28Sveti Nazarije i Celzo
28Sveti Viktor
28Blaženi Stanley Rother
29Sveta Marta
29Blaženi Urban II
29Sveti Olav
30Sveti Petar Krizolog
30Sveti Abdon i Senen
30Blažena Zdenka Schelingová
31Sveti Ignacije Loyola
31Sveti Giustino de Jacobis
31Sveti Kalimero Milanski

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti mučenici iz Córdobe

Sveti mučenici iz Córdobe

Sveti mučenici iz Córdobe

Danas slavimo spomen na mučenike iz španjolskog grada Córdobe, koji su dali život za Krista Gospodina na današnji godine, 27. srpnja 852. kao žrtve progona maurskog kalifa Abd ar-Rahmana II. Uz dva bračna para, Aurelija i Nataliju te Feliksa i Liliosu, pogubljen je i Juraj, monah iz samostana svetog Sabe u Jeruzalemu. Aurelije i Natalija, po očevima iz maurskih obitelji, imali su dvije malodobne kćerke, za čiju su se budućnost pobrinuli prije svoje mučeničke smrti, povjerivši ih brizi obližnjeg samostana.

Potaknuti progonom i mučenjima kršćana, s Feliksom i Liliosom, koji su također potjecali iz maurskih obitelji, javno su propovijedali kršćansku vjeru i brinuli za bolesnike i siromahe. Nisu željeli prihvatiti muslimansku vjeru pa im je odrubljena glava. Monahu Jurju kao strancu ponuđen je oprost, ali on se radije pridružio svojoj kršćanskoj braći u mučeništvu. Zaštitnici su siročadi. U Córdobi je između 850. i 859. mučeničkom smrću stradalo 48 kršćana (odrubljene su im glave).

Sveti mučenici iz Córdobe

Slika: Sveti mučenici iz Córdobe

Sveti mučenici iz Córdobe

Slika: Sveti mučenici iz Córdobe

Sveti mučenici iz Córdobe

Slika: Sveti mučenici iz Córdobe

Svetac dana - Sveti Klement Ohridski

Sveti Klement Ohridski

Sveti Klement Ohridski

Današnji slavljenik je i sveti Klement (Kliment) Ohridski. Rodio se između 830. i 840, a preminuo na današnji dan, 27. srpnja 916, u Ohridu. Bio je učenik svetog Metoda i s njim djelovao u Velikoj Moravskoj. Nakon njegove smrti godine 885. protjeran je s ostalim učenicima. Došao je na bugarski dvor, odakle su ga poslali u Makedoniju, a 893. postavljen je za veličkog (ohridskog) biskupa. Pisao je pouke, pohvale i propovijedi, a značajni su njegovi prijevodi s grčkoga. Pripisuju mu se djela “Pohvala svetom Ćirilu Filozofu”, "Žitije svetog Metodija", jedna od dviju "Panonskih legendi" i prijevod "Sinajskoga psaltira".

Razvio je veliku prosvjetnu, književnu, glazbenu i crkvenu djelatnost. Izgradio je na obali Ohridskog jezera manastir i crkvu svetog Pantelejmona, u kojoj je i pokopan. Utemeljio je Ohridsku književnu školu, koja se zasnivala na izvornom pismu (obloj glagoljici), općeslavenskom književnom jeziku i književnim djelima koja su postala temelj makedonske književnosti i kulture. Njegovo književno i kulturno djelovanje iznimno je važno za razvoj slavenske pismenosti i književnosti. "Žitije" o njemu sastavio je ohridski arhiepiskop Teofilakt. Zaštitnik je Makedonije i Ohrida.

Sveti Klement Ohridski

Slika: Sveti Klement Ohridski

Sveti Klement Ohridski

Slika: Sveti Klement Ohridski

Sveti Klement Ohridski

Slika: Sveti Klement Ohridski

Sveti Klement Ohridski

Slika: Sveti Klement Ohridski

Sveti Klement Ohridski

Slika: Sveti Klement Ohridski

Sveti Klement Ohridski

Slika: Sveti Klement Ohridski

Sveti Klement Ohridski-spomenik u Skopju

Slika: Sveti Klement Ohridski-spomenik u Skopju

Svetac dana - Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon, liječnik i mučenik, rođen je oko 275. u Nikomediji, antičkom gradu u maloazijskoj pokrajini Bitiniji, na istočnoj obali Mramornog mora, u blizini današnjeg turskog grada İzmita. On je uz svetog Luku i svetu braću Kuzmu i Damjana najpoznatiji liječnik među kršćanskim svecima. O njemu kruže brojne, često prijeporne legende. Bio je sin bogatog neznabošca Eustorgija, visokog carskog dužnosnika i majke Eubule, kršćanke, koja je sina odgojila u kršćanskom duhu, ali ga nije pokrstila. Nakon majčine smrti Pantaleon je najprije studirao filozofiju i retoriku, a potom medicinu u školi poznatog carskog liječnika Eufrozina. Kao njegov najbolji učenik, Pantaleon je uskoro postao jedan od najuspješnijih liječnika u Bitiniji pa je imenovan liječnikom cara Maksimijana. Jednog dana prišao mu je biskup Hermolaus, starac koji je obratio brojne pogane i pozvao ga na razgovor. Taj razgovor potpuno je promijenio Pantaleonov život jer je shvatio da je istinski liječnik tijela i duše Krist te da s njegovim imenom može izliječiti svako zlo. Uskoro je to provjerio i u praksi kad je kratkom molitvom čudesno ozdravio dječaka kojeg je ujela zmija otrovnica. Nakon toga je Pantaleon otišao kod biskupa Hermolausa i dao se pokrstiti, a uskoro je to učinio i njegov otac te ubrzo nakon toga umro. Pantaleon je razdijelio očev imetak, oslobodio njegove robove i nastavio besplatno liječiti bolesnike molitvama, ljekovitim biljem i čudotvornim mastima. Njegova čudesna ozdravljenja privlačila su ljude iz svih krajeva Bitinije što je razljutilo ostale liječnike i oni su Pantaleona prijavili zbog krivovjerstva. Bilo je to razdoblje progona kršćana od strane careva Dioklecijana i Maksimijana.

Pantaleona je u sudnici ispitivao sam car Maksimijan. Kad je jedan svjedok potvrdio da mu je Pantaleon uz Kristovu pomoć vratio vid, razbješnjeli car dao mu je odsjeći glavu. Zatim je car naredio da donesu jednog bolesnika koji je dugo ležao nepokretan u krevetu. Pozvao je Pantaleona da na njemu primijeni svoje čarolije. Pantaleon je izgovorio jednostavnu molitvu i oduzeti čovjek se u trenu uspravio, zahvalio liječniku i sretan napustio sudnicu. Tada je Maksimijan pozvao Pantaleona da se odrekne svoje kršćanske vjere. Kad je on to odbio, ljutiti car osudio ga je na smrtnu kaznu s najtežim mukama. Prikovan je za stup, a zatim je uslijedilo grozno mučenje (žarenje bakljama, deranje kože trnjem. gušenje, uranjanje u rastaljeno olovo), ali Pantaleon je sve to s lakoćom podnosio. Njegove su rane nakon svakog mučenja nestajale. Divlje zvijeri koje su ga trebale rastrgati, pred njim su postale pitome. Na kraju je Pantaleon na gubilištu kleknuo na molitvu. Krvnik ga je udario mačem po vratu da mu odrubi glavu, ali mač se slomio. Kad je dovršio molitvu, Pantaleon je dao znak krvniku da ga smakne. Iz mučenikovog vrata umjesto krvi poteklo je mlijeko, a stup uz koji je bio prikovan, pretvorio se u maslinovo stablo puno plodova. Dogodilo se to oko 305. u Nikomediji, a ne zna se gdje je točno pokopano mučenikovo tijelo. Neke Pantaleonove relikvije dospjele su u Carigrad, a danas se čuvaju u Parizu, Lyonu i Kölnu i mnogim drugim gradovima. Prema predaji, neka pobožna žena krišom je uspjela u bočicu spremiti malo svečeve krvi. Nakon mnogo godina, 1112, mornari su tu bočicu donijeli u Ravello (provincija Salerno, Campania) u južnoj Italiji, gdje se i danas čuva u samostanskoj crkvi. U međuvremenu je izdvojeno po nekoliko kapi krvi i stavljeno u ampulice koje se čuvaju u crkvama u Rimu, Bariju, Napulju, Veneciji, Lancianu (Abruzzo) i Madridu. Svake godine, otprilike oko 27. srpnja, da dan svetog Pantaleona, pa do 14. rujna, blagdana Uzvišenja svetog Križa, tamna masa u tim bočicama pretvara se u pjenušavu crvenkastu tekućinu koja se nakon toga opet vraća u prvotni oblik.

Sveti Pantaleon ubraja se među četrnaest svetih pomoćnika u nevoljama, a zaštitnik je liječnika, babica, primalja, dadilja, ljekarnika, neženja, stoke, igara na sreću i žrtava mučenja. Njegovo štovanje rašireno je i na Istoku i na Zapadu. Zazivaju ga kod različitih bolesti, posebno kod grčeva u trbuhu, hernije (kile), glavobolje i sušice, kod najezde skakavaca. osamljenosti i plača djece. Posvećene su mnoge župe, crkve i kapele diljem svijeta, a crkva svetog Pantaleona nalazi se i u našem Tićanu (općina Višnjan, župa Sveti Vital-Brig, Istra), poznatom i po glasovitoj zvjezdarnici.

Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon

Slika: Sveti Pantaleon

Sveti Pantaleon - crkva u Tićanu

Slika: Sveti Pantaleon - crkva u Tićanu

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani