Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - SRPANJ

1Sveti Junipero Serra
1Sveti Mutien-Marie Wiaux
1Blaženi Antonio Rosmini
2Sveti Oton Bamberški
2Sveti Bernardino Realino
2Službenica Božja Klara Žižić
3Sveti Toma
3Sveti Leon II
3Sveti Anatolij Carigradski
3Službenica Božja Antonietta Meo
4Sveta Elizabeta Portugalska
4Sveta Berta iz Blangya
4Sveti Ulrich
5Sveti Ćiril i Metodije
5Sveti Antun Marija Zaccaria
5Blaženi laoski mučenici
6Sveta Marija Goretti
6Blažena Marija Terezija Ledóchowska
6Blaženi Metoděj Dominik Trčka
7Sveti Vilibald
7Blaženi Benedikt XI
7Blažena María Romero Meneses
8Sveti Akvila i Priscila
8Sveti Kilian, Colman i Totnan
8Sveti Hadrijan III
9Blažena Marija Propetog Isusa Petković
9Sveta Veronika Giuliani
9Sveti gorkumski mučenici
10Sveta Amalija
10Blaženi damašćanski mučenici
10Svete Rufina Rimska i Sekunda
11Sveti Benedikt
11Sveti Oliver Plunkett
11Sveta Olga Kijevska
12Sveti Ivan Gualberto
12Sveti Louis i Zélie Martin
12Sveti Ignacio-Clemente Delgado Cebrián
13Majka Božja Bistrička
13Sveti Henrik
13Sveti Eugen iz Kartage
13Sveti Ezra
13Sveti Nehemija
14Sveti Kamilo de Lellis
14Sveti Francisco Solano
14Sveti Prokop
15Sveti Bonaventura
15Sveti Vladimir
15Sveti Plechelm
16Gospa Karmelska
16Sveta Marija Magdalena Postel
16Sveti Antioh
17Sveti Aleksije
17Sveta Jadviga
17Blažene karmelićanke iz Compiègnea
17Sveti Svorad i sveti Benedikt iz Skalke
18Sveti Bruno, biskup Segnija
18Sveti Frederik iz Utrechta
18Sveti Šimun iz Lipnice
19Sveta Justa i sveta Rufina
19Blaženi Hermann iz Reichenaua
19Sveta Makrina
20Sveti Ilija
20Sveta Margareta
20Sveti Torlak
21Sveti Lovro iz Brindisija
21Sveti Danijel prorok
21Sveti Arbogast
22Sveta Marija Magdalena
22Sveti Apolinar
22Sveti John Lloyd i Philip Evans
23Sveta Brigita
23Sveti Liborije (Liberan)
23Blaženi Vasiľ Hopko
24Sveta Kristina
24Sveti Ivan Kasijan
24Sveta Kinga
25Sveti Jakov stariji
25Blaženi Toma Kempenac
25Blaženi Antonio Lucci
26Sveti Ana i Joakim
26Sveti Titus Brandsma
26Sveti George Preca
27Sveti mučenici iz Córdobe
27Sveti Klement Ohridski
27Sveti Pantaleon
28Sveti Nazarije i Celzo
28Sveti Viktor
28Blaženi Stanley Rother
29Sveta Marta
29Blaženi Urban II
29Sveti Olav
30Sveti Petar Krizolog
30Sveti Abdon i Senen
30Blažena Zdenka Schelingová
31Sveti Ignacije Loyola
31Sveti Giustino de Jacobis
31Sveti Kalimero Milanski

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveta Brigita

Sveta Brigita

Sveta Brigita

Današnja sveta zaštitnica, Brigita Švedska ili Birgitta iz Vadstene, kći suca i zemljoposjednika Birgera Perssona, rodila se 1302. ili 1303. u dvorcu Finsta, u švedskoj pokrajini Uppland. Već sa 7 godina doživljavala je vizije muke i raspeća Kristova. Kad joj je bilo deset godina slušala je propovijed o muci Isusovoj, koja je na nju silno djelovala i pod njezinim je dojmom ostala cijeloga života. Udala se po očevoj volji vrlo mlada za Ulfa Gudmarssona, rodila mu osmero djece, postavši uzornom suprugom i majkom. U braku je provela 28 godina. Imala je sreću da je i njezin muž bio dobar čovjek, po naravi blag i bogobojazan. Brigita je svoju djecu lijepo odgojila. U jednom viđenju rekla joj je Blažena Gospa: "Nastoj oko toga da tvoja djeca postanu i moja!" Ona je tu preporuku savršeno ispunila pa u jednom drevnom spisu čitamo: "Brigita Švedska imala je četvero muške i četvero ženske djece, i sve ih je imala svete." Jedna od njezinih kćeri je sveta Katarina iz Vadstene. Brigita je bila srce i duša brojne obitelji, velike kuće s brojnom služinčadi te bogatog imanja. Na sve je stigla, za sve se brinula, ali je našla vremena i za molitvu i razmatranje Kristove muke. Da se što više suobliči s Kristom patnikom, činila je pokoru, mnogo postila, a osobito strogo u korizmi. Uz to je neprestano brinula za siromašne, bolesne, patnike, posrnule djevojke. Nakon smrti supruga Ulfa Brigita je osnovala 1346. u Vadsteni žensku redovničku zajednicu, Red Presvetog Otkupitelja, čije grane djeluju i danas diljem svijeta. Sve više ulazila je u javni život Crkve i Europe svoga vremena. Među zavađenim kraljevima obavljala je mirotovornu posredničku ulogu, zauzimala se za povratak papa iz Avignona u Rim i za poboljšanje ćudorednoga života biskupa i svećenika. Godinama je živjela u Rimu i vodila brigu o hodočasnicima koji su dolazili u Rim s europskog sjevera. Brinula se za njihov smještaj, a naročito da im svećenici propovijedaju i ispovijedaju na njihovom jeziku.
Godine 1372. Brigita je pošla na hodočašće u Svetu zemlju. U Jeruzalem je stigla 13. svibnja i nastanila se u franjevačkom svratištu za hodočasnike. U Isusovoj je domovini ostala četiri i pol mjeseca i pohodila mjesta Isusova rođenja, krštenja, muke i smrti. U Svetoj zemlji kao majka doživjela je veliku radost i utjehu jer su franjevci samostana na brdu Sionu njezinog sina Birgera posvetili za viteza Svetoga groba. Dvorska dama, prijateljica i savjetnica trojice papa, mnogih svećenika, teologa, kraljeva i kraljica, bila je mirotvorka, hodočasnica, mističarka, vizionarka, autorica mističnih Objava, franjevačka trećorednica i cistercistkinja. Objave svete Brigite književno su i mistično remek-djelo, a pisane su latinskim jezikom te živim, slikovitim i dramatskim stilom. Brigita razmatra o Božjem gospodstvu i njegovoj pravednosti, ali su njezine misli uvijek prožete preobilnim Božjim milosrđem. U tom djelu do izražaja dolazi velika srednjovjekovna pobožnost, osobito ona prema Kristovu čovještvu i Presvetoj Djevici. Mnogo govori i o anđelima, osobito o anđelima čuvarima. Brigita je preminula na današnji dan, 23. srpnja 1373. u Rimu, a pokopana je 1374. u Vadsteni, u samostanu kojeg je osnovala. Svetom ju je proglasio 1391. papa Bonifacije IX. Zaštitinica je udovica, Europe i Švedske te mnogih župa i crkava širom svijeta.

Sveta Brigita

Slika: Sveta Brigita

Sveta Brigita

Slika: Sveta Brigita

Sveta Brigita

Slika: Sveta Brigita

Sveta Brigita

Slika: Sveta Brigita

Sveta Brigita

Slika: Sveta Brigita

Sveta Brigita

Slika: Sveta Brigita

Svetac dana - Sveti Liborije (Liberan)

Sveti Liborije (Liberan)

Sveti Liborije (Liberan)

Sveti Liborije (latinski Liborius, francuski Liboire, talijanski Liborio), u hrvatskim krajevima poznat kao sveti Liberan, biskup Le Mansa, djelovao je u IV. stoljeću, a rođen je oko 320. kao plemićki sin u Galiji. Biskup Cénomana, Gala koji su živjeli na području današnjeg Le Mansa (departman Sarthe), grada glasovitog po automobilskim utrkama („24 sata Le Mansa), bio je od 348. do 397. Nadaleko poznat po svojoj svetosti, pastoralnom žaru, pokorničkom životu i milosrđu prema siromasima, podigao je mnoge crkve. Prema predaji zaredio je 217 svećenika i 186 đakona. Bio je suvremenik i prijatelj svetog Martina, biskupa Toursa. Pripisuju mu se mnoga čudesa, među njima i oživljavanje svetog Martina. Na kraju njegovog života baš mu je sveti Martin podijelio sakramente umirućih i vodio njegov sprovod. Preminuo je na današnji dan, 23. srpnja 397, u Le Mansu, a pokopan je u gradskoj bazilici.

Njegove relikvije svečano su na molbu kralja Ljudevita Pobožnog 836. prenesene u njemački grad Paderborn (Nordrhein-Westfalen). Sveti Liborije postao je zaštitnik toga grada, njegove katedrale i biskupije Paderborn. Zbog toga je nazvan „europskim graditeljem mostova“. Prema legendi svečanu povorku s Liborijevim tijelom svojim je kliktanjem na ulasku u Paderborn predvodio paun pa slikari svetog Liborija često prikazuju s paunom. Zazivaju ga kod vrućice, vodene bolesti, kolika, mokraćnog pijeska, žučnih i bubrežnih kamenaca, a zaštitnik je mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem Europe i svijeta. Sveti Liberan omiljen je u južnoj Hrvatskoj (posebno u neretvanskom kraju) i zaštitnik je brojnih dalmatinskih naselja, župa, crkava, kapela, udruga, sportskih natjecanja, brodova i zemljopisnih odredišta (Split-Mejaši, Podgora, Bogomolje kod Sućurja na Hvaru, Ston, Brijesta kod Stona, Vidonje kod Zažablja, Slivno-Ravno-Vlaka, Komin kod Ploča, Desne kod Kule Norinske, Metković, Ratac u Dubrovačkom primorju, Vela Luka-Zdračevo na Korčuli, Orebić na Pelješcu).

Sveti Liborije (Liberan)

Slika: Sveti Liborije (Liberan)

Sveti Liborije (Liberan)

Slika: Sveti Liborije (Liberan)

Sveti Liborije (Liberan)

Slika: Sveti Liborije (Liberan)

Sveti Liborije (Liberan)

Slika: Sveti Liborije (Liberan)

Sveti Liborije (Liberan)

Slika: Sveti Liborije (Liberan)

Sveti Liborije (Liberan)

Slika: Sveti Liborije (Liberan)

Sveti Liborije (Liberan)

Slika: Sveti Liborije (Liberan)

Sveti Liborije (Liberan)

Slika: Sveti Liborije (Liberan)

Sveti Liborije (Liberan)

Slika: Sveti Liborije (Liberan)

Sveti Liborije (Liberan)

Slika: Sveti Liborije (Liberan)

Sveti Liborije (Liberan)

Slika: Sveti Liborije (Liberan)

Sveti Liborije (Liberan)

Slika: Sveti Liborije (Liberan)

Sveti Liberan (Liborije) - crkva u Brijesti

Slika: Sveti Liberan (Liborije) - crkva u Brijesti

Sveti Liberan (Liborije) - crkva u Metkoviću

Slika: Sveti Liberan (Liborije) - crkva u Metkoviću

Sveti Liberan (Liborije) - župna crkva u Splitu - Mejaši

Slika: Sveti Liberan (Liborije) - župna crkva u Splitu - Mejaši

Svetac dana - Blaženi Vasiľ Hopko

Blaženi Vasiľ Hopko

Blaženi Vasiľ Hopko

Blaženi Vasiľ Hopko, Rusin, slovački grkokatolički biskup, mučenik, rođen je 21. travnja 1904. u rusinskom selu Hrabské (okrug Bardejov, Prešovský kraj) kao sin siromašnih seljaka bezemljaša, Vasiľa Hopka i Anne Petrenko. Otac je umro kad je dječak imao samo godinu dana, a kad je navršio četiri godine njegova majka je 1908. u potrazi za poslom emigrirala u Sjedinjene Države. Od sedme godine živio je kod ujaka Demetera Petrenka, grkokatoličkog svećenika u Oľšavici, a osnovnu školu polazio u Bardejovu. Vasiľ je 1923. s uspjehom završio gimnaziju u Prešovu. Bio je pitomac grkokatoličkog biskupskog sjemeništa u Prešovu (sjeveroistočna Slovačka), s nadom da će se prije ili kasnije pridružiti svojoj majci u Americi, ali u tome su ga spriječili zdravstveni problemi. Odličan student, s vremenom je osjetio želju da sve planove i želju za svećeničkim pozivom ostvari u zavičaju. Za svećenika je zaređen 3. veljače 1929. Kao grkokatolički župnik djelovao je od 1929. do 1936. u Pragu, gdje je bio poznat po svojoj brizi za siromahe, nezaposlene i studente. Njegova majka vratila se nakon 22 godine iz Amerike, pridružila se Vasil'u u Pragu i služila mu kao domaćica u župnom dvoru. Od 1936. Vasil' je bio duhovnik i profesor u biskupijskom sjemeništu u Prešovu, a te godine odlikovan je i titulom monsinjora. Teologiju je doktorirao 1940. u Bratislavi. U Prešovu je do kraja rata bio biskupov tajnik i ravnao biskupijskom nakladničkom djelatnošću.

Papa Pio XII. imenovao ga je 11. svibnja 1947. pomoćnim grkokatoličkim biskupom u Prešovu. Komunističke vlasti ubrzo su ukinule su Grkokatoličku crkvu u Slovačkoj, a svu njezinu imovinu predale Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Grkokatolički biskup Pavol Peter Gojdič uhićen je i osuđen na doživotnu robiju, a njegov pomoćni biskup Hopko uhićen 28. travnja 1950. U tamnici su ga zlotvori izgladnjivali i tjednima mučili. Naposljetku su ga na montiranom procesu 1951. osudili na 15 godina zatvora zbog „subverzivne djelatnosti“ i vjernosti Rimu. Selili su ga iz zatvora u zatvor i neprestano ga zlostavljali. Narušili su njegovo fizičko i psihičko zdravlje, a 1964. smjestili su ga u starački dom, negdašnju opatiju Osek (sjeverozapadna Češka) i tamo ga držali pod stražom. Biskup Vasil' uspio je s vremenom prevladati ozbiljnu depresiju i služio kao duhovnik za 160 starijih redovnica, protjeranih iz samostana u Slovačkoj, Mađarskoj i Češkoj, zatočenih u tom istom domu. Fizički se nikad nije oporavio. Nakon Praškog proljeća ponovno je 13. lipnja 1968. uspostavljena grkokatolička eparhija u Prešovu, a monsinjor Hopko pušten iz pritvora. Mučenik i žrtva komunističkog režima, nije ipak vraćen na svoj položaj vladike. Preminuo je 23. srpnja 1976. u Prešovu i pokopan u grkolatoličkoj katedrali u Prešovu. Blaženim ga je proglasio 14. rujna 2003. u Bratislavi papa Ivan Pavao II.

Blaženi Vasiľ Hopko

Slika: Blaženi Vasiľ Hopko

Blaženi Vasiľ Hopko

Slika: Blaženi Vasiľ Hopko

Blaženi Vasiľ Hopko

Slika: Blaženi Vasiľ Hopko

Blaženi Vasiľ Hopko

Slika: Blaženi Vasiľ Hopko

Blaženi Vasiľ Hopko

Slika: Blaženi Vasiľ Hopko

Blaženi Vasiľ Hopko

Slika: Blaženi Vasiľ Hopko

Blaženi Vasiľ Hopko

Slika: Blaženi Vasiľ Hopko

Blaženi Vasiľ Hopko

Slika: Blaženi Vasiľ Hopko

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani