Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - VELJAČA

1Sveta Brigita Irska
1Sveti Sigebert
1Sveti Henry Morse
2Prikazanje Gospodinovo (Svijećnica)
2Sveti Kornelije iz Cezareje
2Sveti Ivan Teofan Vénard
2Sveta Marija Katarina Kasper
2Blaženi Andrea Carlo Ferrari
3Sveti Blaž (Vlaho)
3Sveti Tripun
3Sveti Ansgar
3Sveta Berlinda
3Službenica Božja Klaudija Böllein
4Sveti Andrija Corsini
4Sveta Veronika
4Sveti Ivan de Brito
4Sveti Gilbert
5Sveta Agata
5Sveta Adelheida iz Vilicha
5Sveti Filip od Isusa
6Sveti Pavao Miki i mučenici iz Nagasakija
6Sveti Amand iz Maastrichta
6Sveta Doroteja iz Cezareje
7Sveti Rikard
7Blaženi Pio IX
7Blaženi Nivard
7Sveti Ivan Triorski
8Sveti Jeronim Emiliani
8Sveta Jozefina Bakhita
8Sveti Pavao Verdunski
9Sveta Apolonija
9Sveta Skolastika
9Sveti Miguel Febres Cordero
10Blaženi Alojzije Stepinac
10Blažena Ana Katarina Emmerick
10Blažena Klara Agolanti iz Riminija
11Gospa Lurdska
11Sveti Benedikt iz Anianea
11Sveti Caedmon
12Sveti Grgur II.
12Sveta Eulalija iz Barcelone
12Sveti Ludano
12Blaženi Reginald Orleanski
12Sveti Damjan Afrički
13Sveta Katarina de' Ricci
13Sveti Agab
13Sveti Benigno iz Todija
14Sveti Valentin
14Sveti Adolf iz Osnabrücka
14Sveta Maria Francesca Rubatto
15Sveti Claude de la Colombière
15Sveti Sigfrid Švedski
15Blaženi praški mučenici
16Sveta Julijana
16Sveti Onezim
16Sveti Sirah
17Sedam utemeljitelja Reda slugu Marijinih
17Sveti Evermod iz Ratzeburga
17Sveti Bonozije
18Sveti Šimun Jeruzalemski
18Sveti François-Régis Clet
18Blaženi Angelico
19Sveti Konrad iz Piacenze
19Blažena Elizabeta Picenardi
19Blaženi John Sullivan
20Sveti Eleuterije
20Sveti Euherije iz Orléansa
20Blažena Julia Rodzińska
21Sveti Pier Damiani
21Sveti Robert Southwell
21Sveta Ana Proročica
22Katedra svetog Petra apostola
22Sveta Margareta iz Cortone
22Sveti Maksimijan Ravenski
23Sveti Polikarp
23Blaženi Stefan Wincenty Frelichowski
23Sveti Willigis
24Sveti Modest iz Triera
24Sveti Etelbert
24Sveti Sergije iz Cezareje
25Sveti Donat
25Sveti Luigi Versiglia i Callisto Caravario
25Sveta Walburga
26Sveti Aleksandar
26Sveta Paula od svetog Josipa iz Calasanze
26Sveti Agrikola iz Neversa
26Blažena Edigna
27Sveti Gabrijel od Žalosne Gospe
27Sveti Porfirije iz Gaze
27Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart
28Sveti Roman
28Blaženi Daniel Brottier
28Sluga Božji Ante Gabrić
29Sveti Hilarije papa
29Blažena Villana Delle Botti
29Sveti Suitbert

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Gabrijel od Žalosne Gospe

Sveti Gabrijel od Žalosne Gospe

Sveti Gabrijel od Žalosne Gospe

Današnji zaštitnik je sveti Gabrijel od Žalosne Gospe (San Gabriele dell'Addolorata), talijanski redovnik pasionist. Rodio se 1. ožujka 1838. u Assisiju (Umbrija) kao Francesco Possenti, jedanaesto od trinaestoro djece pobožnih roditelja. Od treće godine obitelj je živjela u Spoletu. Ostao je bez majke u četvrtoj godini života, a školovao se u Spoletu, kod redovnika Kršćanske braće i isusovaca. Kao mladić bio je kicoš, vrlo nestašan, omiljen u društvu, na glasu kao udvarač, odličan plesač, redoviti posjetitelj kazališta i strastveni lovac. Nakon niza tragičnih događaja u njegovoj obitelji i svog čudesnog ozdravljenja, u devetnaestoj godini, 1856, stupio je u red pasionista svetog Pavla od Križa u Morrovalleu (Marche), a sljedeće godine položio zavjete. Nakon novicijata dobio je redovničko ime Gabrijel od Žalosne Gospe. Živio je tiho i samozatajno, najčešće predan dubokoj molitvi, a iznad svega pobožnosti prema Mariji i razmatranju njezinih žalosti zbog Isusovih muka.
Studirao je s velikim uspjehom filozofiju u gradiću Isola del Gran Sasso d'Italia (Abruzzo), iako je obolio od tuberkuloze. Bolest je podnosio spokojno i radosno, a svojim kolegama predstavljao trajnu inspiraciju i čvrstu moralnu podršku. Preminuo je u 24. godini, na današnji dan, 27. veljače 1862, sa smiješkom na licu i sličicom Marije Žalosne u ruci. Po riječima svjedoka u trenutku smrti ugledao je Mariju, pozdravio ju ispruženim rukama, a lice mu je postalo razdragano i nadnaravno sjajno. Pripisuju mu se mnoga čuda, a njegov grob mjesto je hodočašća brojnih vjernika. Blaženim ga je proglasio 1908. papa Pio X, a svetim 1920. papa Benedikt XV. Zaštitnik je pokrajine Abruzzo, katoličke mladeži, klerika, sjemeništaraca i studenata te mnogih župa i crkava diljem Italije i svijeta.

Sveti Gabrijel od Žalosne Gospe

Slika: Sveti Gabrijel od Žalosne Gospe

Sveti Gabrijel od Žalosne Gospe

Slika: Sveti Gabrijel od Žalosne Gospe

Sveti Gabrijel od Žalosne Gospe

Slika: Sveti Gabrijel od Žalosne Gospe

Sveti Gabrijel od Žalosne Gospe

Slika: Sveti Gabrijel od Žalosne Gospe

Sveti Gabrijel od Žalosne Gospe

Slika: Sveti Gabrijel od Žalosne Gospe

Svetac dana - Sveti Porfirije iz Gaze

Sveti Porfirije iz Gaze

Sveti Porfirije iz Gaze

Sveti Porfirije (Porphyrius), biskup Gaze u Palestini, rodio se 347. u grčkom gradu Solunu, u bogatoj obitelji. Porfirijev životopis dugujemo njegovom učeniku i kasnijem đakonu Marku (Marcus Diaconus), koji je zvanjem bio krasnopisac. Oko 378. Porfirije se povukao u egipatsku pustinju, u dolini Wadi El Natrun i tamo provodio monaški život. U pustinji je ostao pet godina, a zatim se uputio u Palestinu, gdje je narednih pet godina živio u jednoj spilji kraj rijeke Jordana. Živio je u strogoj pokori pa se razbolio. S ranama na nogama, otišao je zatim u Jeruzalem i obišao svakom kršćaninu najsvetija i najdraža mjesta. Dok se uspinjao na Kalvariju, ukazao mu se Krist Raspeti, a on je osjetio olakšanje i spoznao da su njegove rane zacijelile. Tada je upoznao Marka, svojeg bliskog suradnika i životopisca. Poslao ga je u Solun da riješi s njegovom braćom pitanje obiteljske baštine. Marko je taj posao uspješno obavio, a kad se vratio, našao je Porfirija potpuno zdravog. Čudesno Porfirijevo ozdravljenje postalo je utjeha za brojne bolesnike s ranama na nogama. Porfirije je bio blag i pobožan čovjek, volio je siromahe i dijelio im svoja dobra, a mnogo toga darovao je i egipatskim samostanima. Zbog svoje darežljivosti je osiromašio pa se neko vrijeme uzdržavao kao postolar. Jeruzalemski biskup Ivan čuo je mnogo o Porfiriju i njegovim vrlinama pa ga je upoznao i 392. zaredio za svećenika. Povjerio mu je čuvanje najsvetije kršćanske relikvije, dijelove Svetog križa, na kojem je naš Spasitelj dovršio djelo otkupljenja.

Nakon smrti biskupa u Gazi, metropolit Cezareje posvetio je godine 395. Porfirija za biskupa Gaze, u kojoj je tada bilo malo kršćana. Biskup Porfirije, koji se dugo opirao biskupskoj časti, izmolio je u vrijeme suše obilnu kišu pa je to čudo djelovalo na ljude te se više od 100 pogana obratilo na kršćanstvo. Protivnici kršćanstva nisu mirovali pa se Porfirije neko vrijeme morao skrivati. Uz potporu svetog Ivana Zlatoustog i carskog sobara Eutropija dobio je 398. iz Carigrada službeno carsko pismo, po kojem su se u Gazi morali zatvoriti i srušiti svi poganski hramovi. Dragi Bog pomogao je Porfiriju novim čudesnim djelima. Spominje se tako njegova pomoć jednoj ženi u teškom porodu i mnoga obraćenja. U društvu cezarejskog mitropolita pošao je 401. u Carigrad i uz pomoć carice Eudoksije isposlovao dekret cara Arkadija o zaštiti kršćana i uništenju poganskih hramova. Porfirije je poživio još mnogo godina, učinio nova dobra djela i brojna čudesa. Preminuo je 26. veljače 420. u Gazi.

Sveti Porfirije iz Gaze

Slika: Sveti Porfirije iz Gaze

Sveti Porfirije iz Gaze

Slika: Sveti Porfirije iz Gaze

Sveti Porfirije iz Gaze

Slika: Sveti Porfirije iz Gaze

Sveti Porfirije iz Gaze

Slika: Sveti Porfirije iz Gaze

Sveti Porfirije iz Gaze

Slika: Sveti Porfirije iz Gaze

Sveti Porfirije iz Gaze

Slika: Sveti Porfirije iz Gaze

Sveti Porfirije iz Gaze

Slika: Sveti Porfirije iz Gaze

Sveti Porfirije iz Gaze

Slika: Sveti Porfirije iz Gaze

Sveti Porfirije iz Gaze

Slika: Sveti Porfirije iz Gaze

Sveti Porfirije-crkva u Gazi

Slika: Sveti Porfirije-crkva u Gazi

Svetac dana - Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart (Marie de l'Incarnation Guyart), kanadska redovnica uršulinka francuskog podrijetla, misionarka i mističarka, rođena je kao Marie Guyart 28. listopada 1599. u francuskom gradu Toursu (departman Indre-et-Loire), kao četvrto od sedmero djece pekara Florenta Guyarta i Jeanne Michelet. Već je kao djevojčica težila za duhovnim zvanjem. Prije odlaska u samostan bila je od 1617. u braku sa svilarskim majstorom Claudeom Martinom, s kojim je imala sina Claudea (rodio se 2. travnja 1619). Šest mjeseci nakon toga njezin muž je umro. Izuzetno darovita i svestrana osoba, Marie je najprije radila kao knjigovođa, a potom i kao ravnateljica u prijevozničkom poduzeću sestrinog supruga Paula Buissona. I tada je živjela intenzivnim duhovnim životom uz strogu pokoru i post. Zamolila je sestru da vodi brigu o njezinom sinu Claudeu koji 1641. postao svećenik benediktinac, kasnije i majčin biograf. Marie je 25. siječnja 1631. stupila u samostan uršulinki u Toursu, a 1633. položila redovničke zavjete. Tada je uzela redovničko ime Marija od Utjelovljenja (Marie de l'Incarnation). Otputovala je 4. svibnja 1639. iz Dieppea zajedno s još dvije uršulinke i tri medicinske sestre u sjevernoameričku koloniju Novu Francusku, kako bi tamo osnovala uršulinsku podružnicu.

Marie je stigla u grad Québec 1. kolovoza 1639. Uskoro je otvorila prvu školu i osnovala prvi uršulinski samostan te postala njegovom poglavaricom. Djelovala je kao misionarka među Indijancima u kanadskoj pokrajini Québecu. Posebnu smetnju njezinom djelovanju predstavljao je sukob indijanskih plemena Irokeza i Hurona, potican od stranih kolonijalista. Majka Marie se naročito posvetila obrazovanju indijanske djece i djevojaka. Otvarala je škole, podizala samostanske zgrade i domove za indijansku mladež, podučavala ih, pisala gramatike, rječnike i katekizme, naviještala evanđelje na četiri indijanska jezika (irokeški, huronski, algonkinski i montagnais/innu). U njezinim školama jednak tretman uživala su djeca francuskih doseljenika i indijanska djeca.

Marie je bila glasovita i po svojim mističnim vizijama. Već je u mladosti doživljavala mistična iskustva sa Svetim Trojstvom i sa Srcem Isusovim. Teolog Henri Brémond nazvao ju je „najznačajnijom francuskom mističarkom“, a biskup Jacques-Bénigne Bossuet „Terezijom Avilskom Novog svijeta“. U svojem duhovnom dnevniku opisala je svoja mistična stanja, teški križni put i očišćenja duše, strahotne kušnje kao i milost mističnog sjedinjenja s Bogom. Djelo je pisano biranim, uzvišenim stilom i prožeto otmjenošću. Svoja iskustva započela je pisati još 1633. prema savjetu svojeg duhovnika Raymonda de Saint-Bernarda (iz cistercitskog reda „Feuillants“), a kasnije i na poticaj sina Claudea, koji je 1654. objavio njezine zapise kao knjigu pod nazivom „Relation“. Knjiga je prevedena i na hrvatski jezik (prof. Klaudija Đuran, uršulinka) i objavljena 2003. pod naslovom „Svjedočanstvo“, u povodu 300. obljetnice dolaska uršulinki na hrvatsko tlo (Varaždin, 1703). Sveta Marija od Utjelovljenja ostavila je za sobom i na tisuće pisama. Preminula je 30. travnja 1672. u Québecu. Blaženom ju je 22. lipnja 1980. proglasio papa Ivan Pavao II (nazvao je Marie „majkom katoličke Crkve u Kanadi“ i „učiteljicom duhovnog života“), a svetom 3. travnja 2014. papa Franjo.

Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Slika: Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Slika: Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Slika: Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Slika: Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Slika: Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Slika: Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Slika: Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Slika: Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Slika: Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Slika: Sveta Marija od Utjelovljenja Guyart

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani