Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - LIPANJ

1Sveti Justin
1Sveti Gaudencije Osorski
1Sveti Annibale Maria di Francia
2Sveti Marcelin i Petar
2Sveta Blandina
2Sveti Eugen I
3Sveti Charles Lwanga i ugandski mučenici
3Sveta Klotilda
3Sveti Kevin
4Sveti Kvirin Sisački
4Sveti Optat
4Blaženi rumunjski biskupi mučenici
5Sveti Bonifacije
5Blaženi Ferdinand Portugalski
5Sveta Rebeka
6Sveti Norbert
6Blaženi Józef Innocenty Guz
6Sveti Marcellin Champagnat
7Presveto Srce Isusovo
7Sveti Antonio Maria Gianelli
7Blažena Marija Tereza de Soubiran
7Sveti Robert iz Newminstera
8Bezgrešno Srce Marijino
8Sveti Medard
8Blažena Marija od Božanskog Srca
8Sveti Jakov Berthieu
9Sveti Efrem Sirijac
9Sveti Primo i Felicijan
9Sveti Josip de Anchieta
10Blaženi Ivan Dominici
10Blaženi Bogumil iz Gniezna
10Sveti Kolumba
11Sveti Barnaba
11Sveta Maria Rosa Molas i Vallvé
11Sveta Paola Frassinetti
12Sveti Ivan od svetoga Fakunda
12Sveti Leon III
12Sveti Gaspare Bertoni
13Sveti Antun Padovanski
13Sveti Gerard iz Clairvauxa
13Blažena Marianna Biernacka
14Sveti Elizej
14Sveti Metod Carigradski
14Blaženi Teofilius Matulionis
15Sveti Vid
15Sveti Bernard iz Menthona
15Sveti Izak
16Sveta Lutgarda
16Sveta Germaine Cousin
16Blažena Marija Terezija Scherer
17Sveti Grgur Barbarigo
17Sveti Albert Chmielowski
17Sveti Ranieri iz Pise
18Sveti Marko i Marcelijan
18Sveta Elizabeta iz Schönaua
18Sveta Rahela
19Sveti Romuald
19Sveti Gervazije i Protazije
19Sveti Remigije Isoré i Modeste Andlauer
20Sveta Julijana Falconieri
20Sveti Ivan iz Matere
20Blažena Margareta Ebner
20Sveta Mirjam
21Sveti Alojzije Gonzaga
21Sveti Lazar
21Sveti Gideon
22Sveti John Fisher i Thomas More
22Sveti Paulin iz Nole
22Sveti Alban Engleski
23Sveti Josip Cafasso
23Blažena Marija iz Oigniesa
23Blažena María Guggiari Echeverría
24Rođenje svetog Ivana Krstitelja
24Sveti Ivan Hrvatski, pustinjak
24Sluga Božji Gerard Tomo Stantić
25Sveti Vilim iz Vercellija
25Sveti Prosper Akvitanski
25Sluga Božji Ivan Bonifacije Pavletić
26Sveti Ivan i Pavao
26Sveti Vigilije iz Trenta
26Blažene mučenice iz Arrasa
26Sveti Josemaría Escrivá
27Sveti Ćiril Aleksandrijski
27Sveti Ladislav Ugarski
27Sveta Ivana Antiohijska
28Sveti Irenej
28Sveta Ema Krška
28Svete Bartolomea Capitanio i Vincenza Gerosa
28Službenica Božja Elizabeta Golubić (Giacoma Giorgia Colombis)
29Sveti Petar i Pavao
29Blažene Saloma i Judita iz Niederaltaicha
29Blaženi Inocent V
30Sveti rimski prvomučenici
30Blaženi Rajmund Lullus
30Sveti Teobald iz Provinsa

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Justin

Sveti Justin

Sveti Justin

Danas slavimo svetoga Justina, starokršćanskog filozofa, crkvenog oca, apologeta i mučenika. Rodio se godine 103. u rimskom naselju Flavia Neapolis (danas Nablus u Palestini). Učeni filozof platonskog smjera, postao je kršćanin oko 130. Neumorni tražitelj potpune istine, povukao se na samotno mjesto kraj mora u nadi da će u tišini i razmišljanju pronaći pravu sreću i mudrost. Tada se za vrijeme šetnje susreo s tajanstvenim starcem koji mu je otkrio da se prava istina ne nalazi u Platonovoj mudrosti, već u knjigama proroka i u novozavjetnim spisima. Isus Krist je onaj koji donosi spasenje i sreću. Justin se tada svim žarom dao na čitanje i proučavanje knjiga Svetog Pisma, koje su ga tako osvojile i uvjerile u istinitost kršćanstva da je zatražio krštenje. Kristova mudrost nije bila jedini motiv zbog kojega je prihvatio kršćanstvo. Na njega su utjecali i kršćani, s kojima je dolazio u dodir, posebno junaštvo i vjera mučenika. Djelovao je u Efezu i Rimu, gdje je osnovao filozofsku školu.
U sačuvanim djelima dao je važna svjedočanstva o prvoj Crkvi i uveo grčku filozofsku terminologiju. Sačuvane su dvije „Apologije“ upravljene rimskim carevima i vlastima te „Dijalog s Trifonom“ (židovskim rabinom). Vješt pisac i govornik, raspravljao je s poganima i pisao braneći kršćansku nauku kao „jedinu istinitu filozofiju“. Čitav Justinov život poslije obraćenja na kršćanstvo, još više njegova smrt, predstavlja svjedočenje za istinu Isusa Krista Raspetoga. Povod njegovoj smrti vjerojatno je bio ideološki sukob s ciničkim filozofom Krescentom koji je Justina optužio da želi srušiti rimsku vlast. Justin je bačen u tamnicu sa šestoricom svojih učenika, a mučeničku smrt podnijeli su 165, za vrijeme vladavine cara Marka Aurelija. Bičevani su, a potom im je odrubljena glava. Zaštitnik je apologeta, predavača, govornika, filozofa te brojnih naselja, župa i crkava.

Sveti Justin

Slika: Sveti Justin

Sveti Justin

Slika: Sveti Justin

Sveti Justin

Slika: Sveti Justin

Sveti Justin

Slika: Sveti Justin

Sveti Justin

Slika: Sveti Justin

Sveti Justin

Slika: Sveti Justin

Sveti Justin

Slika: Sveti Justin

Svetac dana - Sveti Gaudencije Osorski

Sveti Gaudencije Osorski

Sveti Gaudencije Osorski

Sveti Gaudencije (latinski Gaudentius Auxerensis), osorski biskup, redovnik benediktinac, rodio se krajem X. stoljeća u Tržiću, naselju na otoku Lošinju, nasuprot Osoru, naselju na otoku Cresu, na prevlaci Cresa i Lošinja. Postao je osorskim biskupom oko 1018. Važan je za razvoj Crkve i društva na kvarnerskom području početkom XI. stoljeća. Kulturni i narodni preporoditelj, dao je sagraditi samostan svetog Petra za muškarce i samostan svete Marije od milosti za žene. Osor je postao jaki glagoljaški centar. Biskupovao je do 1042, a tada se morao odreći biskupske službe. Zbog svojeg svetog i revnog života bio je prognan od strane oholih osorskih plemića pa se morao skloniti u jednu špilju na vrhu Osorščice, na sjevernom dijelu Lošinja. Ta špilja postoji i danas te nosi Gaudencijevo ime. Tamo je Gaudencije boravio godinu dana i činio pokoru. Isprosio je od dragog Boga milost da na otocima Cresu i Lošinju nema više zmija otrovnica. Povukao se potom u tišinu samostana Santa Maria di Portonovo, kod Ancone (Marche), gdje je neko vrijeme boravio zajedno sa svetim Petrom Damianijem. Spominje se kao benediktinski redovnik, sljedbenik svetog Romualda i utemeljitelj samostana po uzoru na zapadno monaštvo.

Podatke o svetom Gaudenciju nalazimo i u epistolariju svetog Petra Damianija. Tamo doznajemo da je osorski bisup Gaudencije bio prisiljen odstupiti jer je odbio vjenčati plemićki par koji je bio u krvnom srodstvu. Sveti Petar Damiani piše i ovo: „Časni Gaudencije, osorski biskup, čijeg sam slatkoću prijateljstva i ja uživao, po kojem je Bog učinio veliko čudo, napustio je biskupsku službu, te otploviviši iz slavenskog kraljevstva, pristao uz obalu Ancone. Ondje je nedaleko od grada živio dvije godine i sretno preminuo.“ Prema drugim izvorima Gaudencije je već 1032. putovao u Rim kako bi skinuo ljagu sa svojega imena, a na povratku u Osor razbolio se i zaustavio se zbog oporavka u Anconi. Sveti Gaudencije umro je 31. svibnja 1044. u Anconi. Prema legendi, njegovi posmrtni ostaci vratili su se u Osor na čudesan način, nakon gotovo stotinu godina. Sva zvona u gradu zazvonila su sama od sebe rano prije zore. Ispod gradskih zidina u moru je plutala drvena škrinja, u kojoj se nalazio željezni kovčeg s tijelom svetog Gaudencija. Crkva svetog Gaudencija u Osoru sagrađana je u XIV. stoljeću, nakon pustošenja Genovežana. Pročelje crkvice okrenuto je prema zapadnim vratima. Sveti Gaudencije je zaštitnik grada Osora i otoka Cresa.

Sveti Gaudencije Osorski

Slika: Sveti Gaudencije Osorski

Sveti Gaudencije Osorski

Slika: Sveti Gaudencije Osorski

Sveti Gaudencije Osorski-kapela u Osoru

Slika: Sveti Gaudencije Osorski-kapela u Osoru

Sveti Gaudencije Osorski-kapela u Osoru

Slika: Sveti Gaudencije Osorski-kapela u Osoru

Sveti Gaudencije Osorski-kapela u Osoru

Slika: Sveti Gaudencije Osorski-kapela u Osoru

Svetac dana - Sveti Annibale Maria di Francia

Sveti Annibale Maria di Francia

Sveti Annibale Maria di Francia

Sveti Annibale Maria di Francia, talijanski svećenik, utemeljitelj rogacionista, rođen je 5. srpnja 1851. u talijanskom gradu Messini (sjeveroistočna Sicilija), kao treće od četvero djece Francesca dei marchesi di Santa Caterina dello Ionio, papinskog vicekonzula, počasnog kapetana kraljevske mornarice i njegove supruge Anne Toscano dei marchesi di Montanaro. U ranom djetinjstvu ostao je bez oca i od malih nogu u sebi nosio iskrenu pobožnost prema euharistiji i Blaženoj Djevici Mariji. Školovao se od sedme godine u cistercitskom kolegiju svetog Nikole u Messini, u kojem je predavao njegov stric, cistercitski redovnik Raffaele di Francia. Jedan od njegovih učitelja bio je poznati sicilijanski pjesnik Felice Bisazza. Sa sedamnaest godina Annibale se opredijelio za duhovno zvanje, a za svećenika je zaređen 16. ožujka 1878. Nakon razgovora sa svojim biskupom Giuseppeom Guarinom otišao je živjeti u „geto“, u najsiromašnije područje Messine, u četvrt Avignone. Sve svoje snage usmjerio je u korist nevoljnika i siromaha. Svojim misionarskim duhom želio je zagrliti svu siročad i sve siromahe Messine i svijeta. Na poticaj svetog Ivana Bosca otvorio je večernju školu za dječake i dnevni vrtić za djevojčice od pet do osam godina. Osnovao je 1882. prvo sirotište i nazvao ga po svetom Antunu Padovanskom, nakon toga i mnoga druga, poznata pod nazivom „Antonijanska sirotišta“ („Orfanotrofi Antoniani“). Njemu nije bilo važno da djeca u njegovim ustanovama dobiju samo hranu nego moralni i vjerski odgoj.

Kako bi ostvario svoje ideale, otac di Francia utemeljio je dvije kongregacije. Osnovao je 1887. Kćeri Božanske revnosti (Figle del Divino Zelo), a 16. svibnja 1897. družbu Rogacionista Srca Isusovog (Rogazionisti del Cuore di Gesù), za laike i svećenike. Riječ „rogacionist“ potječe od latinskog „rogare“ što znači „moliti“. Duhovnost te družbe usmjerena je na riječi Isusa Krista u evanđeljima: „Žetva je bogata, ali poslenika malo. Zato molite gospodara žetve da pošalje poslenike u žetvu svoju.“ Otac Annibale bio je baš taj radnik i svećenik iz evanđelja. Apostol molitve za duhovna zvanja, otac siromaha i siročadi, pokrenuo je 1908. mjesečnik „Bog i bližnji“ („Dio e il Prossimo“), koji je dosegao nakladu od pola milijuna primjeraka, s vjernim čitateljima na pet kontinenata. Već su ga za života smatrali svecem. Preminuo je 1. lipnja 1927. u Messini, a pokopan je u svojem svetištu, crkvi svetog Antuna u Messini. Kad je umro, ljudi su govorili: „Usnuo je svetac!“ Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 7. listopada 1990, a svetim 16. svibnja 2004. Njegove kongregacije djeluju i danas diljem svijeta, na pet kontinenata (Europa, Južna i Sjeverna Amerika, Afrika, Azija, Oceanija), te slijede ideje svojeg osnivača u brojnim školama i sirotištima, vodeći brigu o siromasima, nemoćnima, gluhim i nijemim osobama, trudnim djevojkama i samohranim majkama. Družba rogacionista imala je godine 2008. 70 kuća, 420 članova, od toga 278 svećenika, a družba Kćeri Božanske revnosti imala je godine 2005. 604 redovnice u 74 kuća. Sveti Annibale Maria di Francia zaštitnik je siročadi, siromaha, sirotišta i grada Messine. Njegov mlađi brat, svećenik Francesco Maria di Francia (1853-1913), osnivač družbe Kapucinki Presvetog Srca Isusovog, proglašen je 2019. časnim slugom Božjim.

Sveti Annibale Maria di Francia

Slika: Sveti Annibale Maria di Francia

Sveti Annibale Maria di Francia

Slika: Sveti Annibale Maria di Francia

Sveti Annibale Maria di Francia

Slika: Sveti Annibale Maria di Francia

Sveti Annibale Maria di Francia

Slika: Sveti Annibale Maria di Francia

Sveti Annibale Maria di Francia

Slika: Sveti Annibale Maria di Francia

Sveti Annibale Maria di Francia

Slika: Sveti Annibale Maria di Francia

Sveti Annibale Maria di Francia

Slika: Sveti Annibale Maria di Francia

Sveti Annibale Maria di Francia

Slika: Sveti Annibale Maria di Francia

Sveti Annibale Maria di Francia

Slika: Sveti Annibale Maria di Francia

Sveti Annibale Maria di Francia

Slika: Sveti Annibale Maria di Francia

Sveti Annibale Maria di Francia

Slika: Sveti Annibale Maria di Francia

Sveti Annibale Maria di Francia

Slika: Sveti Annibale Maria di Francia

Sveti Annibale Maria di Francia

Slika: Sveti Annibale Maria di Francia

Sveti Annibale Maria di Francia

Slika: Sveti Annibale Maria di Francia

Sveti Annibale Maria di Francia

Slika: Sveti Annibale Maria di Francia

Sveti Annibale Maria di Francia

Slika: Sveti Annibale Maria di Francia

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani