Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani

Presveto Trojstvo - 4. lipanj

Presveto Trojstvo

Danas slavimo blagdan Presvetog Trojstva, jedan od najvažnijih u crkvenoj godini. Bog je u svojoj naravi jedan, ali su u njemu tri osobe (Bog, Sin, Duh Sveti). Ta je vjerska dogma, jedna od temeljnih istina kršćanstva, proglašena 325. na Nicejskom saboru. Božanska bit postoji u tri osobe, i to tako što je druga osoba (Sin) rođena od Oca, a treća, Dug Sveti, izlazi od Oca i Sina. Presveto Trojstvo najčešće je simbolizirano u liku starca (Otac), mlada čovjeka (Sin) i goluba (Duh Sveti). Bog kao Presveto Trojstvo, objavio se prilikom Isusova krštenja na rijeci Jordan: "Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: "Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!“ (Lk 3,21-22). Većina kršćanskih crkava vjeru u Trojstvo drže definicijom kršćanstva: kršćanin je onaj tko vjeruje u Presveto Trojstvo i tko je kršten u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Presvetom Trojstvu posvećene su mnoge župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Prečko, Sveta Nedelja, Krašić kod Jastrebarskog, Moravče kod Sesveta, Gladovec Pokupski kod Pokupskog, Kravljak kod Stojdrage u Žumberku, Posavski Podgajci kod Drenovaca, Tordinci, Budimci kod Podgorača, Ernestinovo, Čepin, Gornji Lipovac kod Nove Kapele, Slavonski Brod, Čačinci, Turnašica kod Pitomače, Daruvar, Veliko Trojstvo, Rovišće, Donja Stubica, Kraljevec na Sutli, Krapinske Toplice, Radoboj, Legrad, Ludbreg, Reka kod Koprivnice, Ždala kod Gole, Križevci-grkokatolička katedrala, Visoko kod Varaždina, Varaždin, Klenovnik, Nedelišće, Hrvatska Dubica, Karlovac, Barilovićki Cerovac kod Barilovića, Slunj, Modruš kod Josipdola, Otočac, Brinje, Plešce kod Čabra, Punat na Krku, Račice kod Buzeta, Brest kod Lanišća, Čepić kod Kršana, Sveta Nedelja kod Labina, Rovinj, Vrgada kod Biograda, Sedramić kod Drniša, Donje Sitno kod Splita, Slivno kod Runovića, Majkovi u Dubrovačkom primorju, Gruda u Konavlima, Rogotin kod Ploča, Bosanski Novi, Novo Sarajevo, Novi Travnik, Blagaj-Buna kod Mostara, Gabela kod Čapljine, Buhovo kod Širokog Brijega, Mala Bosna kod Subotice, Sombor, Selenča kod Bača, Ada, Kukujevci kod Šida, Srijemski Karlovci, Surčin u Srijemu, Oakville u Ontariju, Kanada).

Župna crkva Presvetog Trojstva u Krašiću

Krašić se ponosi svojom kasnogotičkom crkvom Presvetog Trojstva iz 1334, koja je barokizirana vjerojatno 1759, sa zvonikom podignutim 1771. Crkva je proširena od 1911. do 1913, prema nacrtima arhitekta Stjepana Podhorskog, pri čemu je ostalo sačuvano gotičko svetište, nadsvođeno mrežastim svodom, a povišen je zvonik. Vrijedan je monumentalni barokni oltar iz 1743, s impozantnim kipovima četvorice evanđelista i sa slikom sveta Tri Kralja, slike Marka Rašice, rokoko monstranca (pokaznica) te prekrasni drveni reljef Golgote u stilu rokokoa. U starom župnom dvoru uređen je memorijalni centar blaženog Alojzija Stepinca.

Krašićka župna crkva usko je povezana s hrvatskim blaženikom i mučenikom, zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Alojzijem Stepincem. On je rođen u Brezariću, naselju krašićke župe, 8. svibnja 1898. Posljednje godine života proveo je u župnom dvoru u Krašiću, u kućnom zatvoru. Komunističke vlasti osudile su ga na izdržavanje kazne u trajanju od 16 godina. U Krašiću je i umro, 10. veljače 1960. Stota godišnjica kardinalova rođenja svečano je obilježena 8. svibnja 1998. otkrivanjem spomenika na novouređenom trgu ispred crkve Presvetog Trojstva. Od godine 1994. datum rođenja blaženog Alojzija Stepinca, 8. svibnja, slavi se i kao Dan općine Krašić.

Blagdan Presvetog Trojstva idealna je prilika za hodočasnički pohod Krašiću, posebno dragom naselju za svakog žitelja jaskanskog kraja i Jastrebarskog dekanata.

Slika: Presveto Trojstvo

Slika: Presveto Trojstvo

Slika: Presveto Trojstvo

Slika: Presveto Trojstvo

Slika: Presveto Trojstvo

Slika: Presveto Trojstvo

Slika: Presveto Trojstvo-župna crkva u Karlovcu

Slika: Presveto Trojstvo-župna crkva u Kraljevcu na Sutli

Slika: Presveto Trojstvo-župna crkva u Krašiću

Slika: Presveto Trojstvo-župna crkva u Turnašici

Slika: Presveto Trojstvo-župna crkva u Velikom Trojstvu

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani