Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - SIJEČANJ

1Blažena Djevica Marija Bogorodica
1Sveti Odilo
1Sveti Josip Marija Tomasi
1Sveti Fulgencije
2Sveti Bazilije Veliki i Grgur Nazijanski
2Sveti Makarije Aleksandrijski
2Sveti Adalard
3Presveto Ime Isusovo
3Sveta Genoveva
3Sveti Henok
4Sveta Angela iz Foligna
4Sveta Elizabeth Ann Seton
4Sveta Zdislava
5Sveti Gerlach
5Sveti Ivan Nepomuk Neumann
5Sveti Simeon Stilit Stariji
6Bogojavljenje (Tri kralja)
6Sveti Andrija Bessette
6Sveta Rafaela Marija od Presvetoga Srca Isusova Porras y Ayllón
7Sveti Rajmund Penjafortski
7Sveti Karlo iz Sezzea
7Sveti Valentin iz Passaua
8Krštenje Gospodinovo
8Gospa brze pomoći
8Sveti Severin
8Sveti Erhard iz Regensburga
8Blažena Eurosia Fabris Barban
9Sveti Adrian
9Blažena Alix Le Clerc
9Blaženi Józef Pawłowski i Kazimierz Grelewski
10Sveti Agaton
10Sveti Vilim iz Bourgesa
10Sveta Nazaria Ignacia March Mesa
11Sveti Higin
11Sveti Teodozije
11Sveti Tommaso iz Corija
12Sveti Arkadije
12Sveta Marguerite Bourgeoys
12Sveta Tatjana Rimska
13Sveti Hilarije
13Sveti Agricije iz Triera
13Sveti Knut
14Sveti Feliks iz Nole
14Blaženi Odorik iz Pordenonea
14Sveti Remigije
14Sveti Devasahayam Pillai
15Sveta Anastazija (Stošija)
15Sveti Pavao pustinjak
15Sveti Habakuk
16Sveti Marcel papa i mučenik
16Sveti Fursa
16Sveti Tozzo
17Sveti Antun opat
17Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo
17Blaženi Peter To Rot
18Sveta Margareta Ugarska
18Sveti Romedije
18Sveti Deikol
19Sveti Henrik iz Uppsale
19Sveti Josip Sebastijan Pelczar
19Sveti Mario, Marta i sinovi
20Sveti Fabijan i Sebastijan
20Blaženi Cyprian Michael Iwene Tansi
20Sveta Eustochia Calafato
21Sveta Agneza
21Sveti Publije
21Sveti Meinrad
22Sveti Vinko đakon i mučenik
22Blaženi László Batthyány-Strattmann
22Sveta Teodolinda
23Sveti Vinko Pallotti
23Sveta Emerencijana
23Sveti Abel
24Sveti Franjo Saleški
24Blaženi ukrajinski mučenici iz Pratulina
24Sveti Arno Salzburški
25Obraćenje svetog Pavla
25Sveti Ananija
25Sveti Poppo
26Sveti Timotej i Tit
26Sveta Paula Rimska
26Sveti José Gabriel del Rosario Brochero
27Sveta Angela Merici
27Blaženi Henrik Suso
27Blaženi Jurgis Matulaitis-Matulevičius
28Sveti Toma Akvinski
28Blaženi Karlo Veliki
28Sveta Devota
29Sveti Gelazije II
29Blaženi Julijan Maunoir
29Blaženi Bronisław Markiewicz
30Sveta Martina
30Sveta Hijacinta Marescotti
30Sveta Aldegunda
31Sveti Ivan Bosco
31Sveti Francesco Saverio Maria Bianchi
31Blaženi Nicholas Bunkerd Kitbamrung

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Obraćenje svetog Pavla

Obraćenje svetog Pavla

Obraćenje svetog Pavla

Danas slavimo važan događaj u povijesti Crkve Kristove, obraćenje svetog Pavla apostola. Pavao se rodio u Tarzu u Ciliciji između 5. i 10. godine. Potječe iz maloazijske židovske obitelji s pravom rimskog građanina pa je uz hebrejsko ime Šaul imao i rimsko Paulus. Helenističko obrazovanje i rabinsko zvanje stekao je u Jeruzalemu, a prema tradiciji židovske dijaspore izučio je i zanat. Kao pripadnik farizejske sljedbe progonio je prve kršćane. Nakon obraćenja, oko godine 34, pridružio se apostolima.
Događaj pred Damaskom na neki se način provlači kroz cijelu povijest jer svaki čovjek proživljava svoj Damask, obraćenje i put do Boga. Nekadašnjeg Savla, pismoznanca, revnitelja židovskoga zakona, Krist je pred Damaskom oborio ne samo s konja, nego i s njegovih svjetonazora i stremljenja. Preobrazio ga je od promatrača do čijih su nogu razjareni Židovi odlagali odjeću kad su kamenovali Stjepana Prvomučenika, u zauzetog radnika Kraljevstva nebeskoga. Krist je Savla toliko preobrazio u Pavla da su ga prozvali Apostolom naroda. Neki mu pripisuju i osnutak Crkve na dugim, napornim, ali iznad svega blagoslovljenim misijskim putovanjima kojima je htio doprijeti na kraj svijeta. Toliko je bilo Pavlovo nastojanje oko naviještanja Kristove riječi, da je sve smatrao 'lošijim' samo da zadobije Krista. Ništa mu nisu mogli ni zmija, ni olujno more, ni oni što su ga htjeli proglasiti bogom. Za svakoga je našao načina kako da ga pridobije za Krista. U štovanju Nepoznatog Boga u Ateni, on prepoznaje čovjekovu neprestanu želju i čežnju za Bogom, Jednim i Jedinim.
Pavao je za svoje obraćenje bio pripremljen proučavanjem Staroga zavjeta, koji je narod pripravljao za dolazak Mesije. Postavljalo se samo pitanje je li taj Mesija Isus iz Nazareta ili nije? Pavao se u to uvjerio u susretu pred Damaskom, koji je za njega bio velika milost, preokret, ali za svoje apostolsko poslanje on se još morao spremati. Nije sve bilo završeno u času obraćenja. U Pavlom životu to je ipak bio izvanredan trenutak, presudan za njegovu budućnost, ali i za povijest kršćanstva, u kojoj je on po milosti Isusa Krista svakako jedan od najzaslužnijih pojedinaca. On je Isusovo ime pronio cijelim svijetom i cijeli svijet ispunio Evanđeljem. Obraćenju svetoga Pavla posvećene su mnoge župe, crkve i kapele u svijetu, među njima i župna crkva u našoj Kukljici na otoku Ugljanu. Današnji blagdan osobito svečano slavi se i u ostalim hrvatskim župama, crkvama i kapelama, posvećenim svetom Pavlu apostolu (Pavlovčani kod Jastrebarskog, Zagreb-Retkovec, Pula, Barban, Split-Pujanke, Sarajevo-Nedžarići, Bač, Kanjiža, Cleveland), ali i u mnogim drugim crkvama, posebno onima koje su posvećene svetim apostolima Petru i Pavlu zajedno (navodimo ih uz njihov blagdan, 29. lipnja).

Kapela svetog Pavla u Pavlovčanima

I naša župa diči se kapelom svetog Pavla apostola u Pavlovčanima, jednom od najljepših u našem gradu i cijelom jaskanskom kraju. Građena je 1668. i najstarija je sačuvana zidana kapela na ovom području, izgrađena na mjestu stare drvene kapele. Prvi put se spominje 1334. na popisu arhiđakona Ivana. Sagrađena je na brijegu zvanom Rakički Vrh, po vlasniku i pokrovitelju Jurju Rakičkom, u čijoj se darovnici spominje 1423. Zanimljiv je način kako je pravokutnoj lađi pridodana mala, niska apsida i polukružni kameni dovratnik s rijetkim primjerom zaglavnog kamena, ukrašenog motivom dijamanta. Oltar iz 1643. najstariji je sačuvani oltar na jastrebarskom području, s velikom slikom Obraćenja sv. Pavla. Na njegovom vrhu nalazi se četvrtasto polje s okruglim medaljonom goluba Duha Svetoga, dok je u podnožju natpis s grbom nepoznate plemićke obitelji i godinom izrade (slike su postavljene 1741). Današnji blagdan pruža vam prigodu da posjetite prekrasno gradsko naselje Pavlovčane, nazvano po orijašu kršćanstva svetom Pavlu i čarobnu kapelu svetog Pavla, istinski dragulj kulturne i povijesne baštine našeg grada i kraja.

Obraćenje svetog Pavla

Slika: Obraćenje svetog Pavla

Obraćenje svetog Pavla

Slika: Obraćenje svetog Pavla

Obraćenje svetog Pavla

Slika: Obraćenje svetog Pavla

Obraćenje svetog Pavla

Slika: Obraćenje svetog Pavla

Obraćenje svetog Pavla

Slika: Obraćenje svetog Pavla

Obraćenje svetog Pavla

Slika: Obraćenje svetog Pavla

Obraćenje svetog Pavla

Slika: Obraćenje svetog Pavla

Sveti Pavao - kapela u Pavlovčanima

Slika: Sveti Pavao - kapela u Pavlovčanima

Obraćenje svetog Pavla - župna crkva u Kukljici

Slika: Obraćenje svetog Pavla - župna crkva u Kukljici

Svetac dana - Sveti Ananija

Sveti Ananija

Sveti Ananija

Sveti Ananija (Ananias) iz Damaska, biskup i mučenik, bio je jedan od sedamdesetorice Isusovih učenika. Istaknuti član prve kršćanske zajednice u Damasku (glavni grad Sirije), spominje se i kao prvi biskup u tom gradu. Dvije godine nakon Isusova uzašašća njegov progonitelj Savao pošao je u Damask progoniti i hvatati kršćane. Pred Damaskom se uskrsli Isus ukazao Savlu i prekorio ga zbog proganjanja njegovih sljedbenika. Savao je izgubio vid i doveden je u Damask. Sveti Luka izvještava u Djelima apostolskim što se kasnije dogodilo: „U Damasku bijaše tada neki učenik imenom Ananija, koga Gospodin u viđenju zovnu: „Ananija!“ „Evo me, Gospodine!“, odazva se on. „Ustani i idi-reče mu Gospodin-u ulicu koja se zove Prava pa u Judinoj kući potraži čovjeka iz Tarza zvanog Savla! On je upravo u molitvi.“ Savao u viđenju vidje nekoga čovjeka imenom Ananiju kako uđe k njemu i položi ruke na nj da bi opet progledao. „Gospodine-odvrati Ananija-od mnogih sam čuo za toga čovjeka kolika je zla nanio tvojim svetima u Jeruzalemu. I ovdje ima vlast od glavara svećeničkih da sveže u lance sve koji zazivlju tvoje ime.“ „Idi-odvrati mu Gospodin-jer je taj čovjek moje izabrano sredstvo da donese moje ime i pred pogane, i kraljeve, i sinove Izraelove. Pokazat ću mu koliko mu treba pretrpjeti za ime moje.“ Ode Ananija, uđe u spomenutu kuću i položi ruke na Savla te reče: „Brate Savle, poslao me Gospodin Isus, koji ti se ukaza na putu kojim si išao ovamo, da progledaš i da se napuniš Duha Svetoga.“ I odmah mu spade s očiju nešto kao ljuska i on progleda. Ustade i bi kršten; nato uze hranu, i vrati mu se snaga. Tada provede neko vrijeme s učenicima u Damasku. I odmah poče propovijedati u sinagogama da je Isus Sin Božji."(Dj 9, 10-20).

Sveti Pavao govori o Ananiji u svojem obraćanju jeruzalemskim Židovima (Dj 22, 12-16): „Neki Ananija, vjeran vršilac Zakona, koji je uživao dobar glas među svim tamošnjim Židovima, dođe k meni, približi se te mi reče: „Brate Savle, progledaj!“ I ja u taj isti čas pogledah u nj. A on nastavi: „Bog otaca naših izabrao te da upoznaš njegovu volju, da vidiš Pravednika i da razumiješ glas iz usta njegovih, jer ćeš mu biti svjedok pred svim ljudima za ono što si vidio i čuo. A sada na što još čekaš? Ustani, primi krštenje i očisti se od svojih grijeha zazivljući njegovo ime!“ U Damasku i danas postoji kod istočnih vrata kuća koja se časti kao Ananijina. Na mjestu podruma nalazi se podzemna kapela. Tamo je Savao neko vrijeme boravio nakon obraćenja. Sveti Ananija propovijedao je evanđelje od Damaska do juga Palestine. U gradu Eleutheropolisu (danas Bayt Jibrin, južna Palestina) Ananija je po nalogu gradskog upravitelja Licijana Mucijana zbog svojeg propovijedanja bačen u tamnicu, bičevan i kamenovan 10. listopada godine 40. Na tom mjestu kasnije je podignut samostan, o čemu svjedoče arapski srednjovjekovni pisci. Ananijino tijelo kršćani su najprije prenijeli u Damask, a kasnije u Carigrad.

Sveti Ananija

Slika: Sveti Ananija

Sveti Ananija

Slika: Sveti Ananija

Sveti Ananija

Slika: Sveti Ananija

Sveti Ananija

Slika: Sveti Ananija

Sveti Ananija

Slika: Sveti Ananija

Sveti Ananija

Slika: Sveti Ananija

Sveti Ananija

Slika: Sveti Ananija

Sveti Ananija

Slika: Sveti Ananija

Sveti Ananija

Slika: Sveti Ananija

Svetac dana - Sveti Poppo

Sveti Poppo

Sveti Poppo

Sveti Poppo (Poppon) iz Stavelota, flamanski redovnik benediktinac, rođen je 978. u belgijskom gradu Deinzeu (provincija Istočna Flandrija), u pobožnoj plemićkoj obitelji, kao sin jedinac Tizekina i Adelvive. Poppov otac poginuo je 978. u ratu s francuskim kraljem. Kad je Poppo odrastao, njegova majka Adelviva postala je redovnicom u Verdunu. Profesionalni vojnik, vitez, hodočastio je godine 1000. najprije u Svetu zemlju, a potom na grobove apostola Petra i Pavla u Rim. Jedne noći iznenada se iznad njegove glave pojavio plamen, a njegovo koplje zasjalo je blještavim svjetlom. Poppo je to doživio kao znak Duha Svetoga i počeo razmišljati o duhovnom zvanju. Nije pristao na već dogovorenu prestižnu ženidbu i odlučio se za redovnički život. Godine 1005. stupio je u samostan Saint Thierry u Reimsu (departman Marne, sjeveroistočna Francuska). Od 1008. surađivao je s Richardom, opatom samostana Saint-Vanne u Verdunu (departman Meuse), u uspostavljanju discipline i poštivanju redovničkih pravila u pojedinim samostanima sjeverne Francuske. Postao je 1013. priorom samostana Saint-Vaast u Arrasu (departman Pas-de-Calais, sjeverna Francuska), a 1016. priorom u Vaslogesu (Beaulieu, biskupija Verdun). Car Henrik II. Sveti imenovao ga je 1020. poglavarom glasovitih sestrinskih opatija Stavelot-Malmedy (provincija Liège, Valonija, južna Belgija), a od 1023. i poglavarom opatije St. Maximin u Trieru (Rheinland-Pfalz. zapadna Njemačka).

Zastupnik clunyjevske redovničke reforme, pokrenuo je monašku obnovu koja se proširila i na druge samostane, a zasnivala se na povratku asketskim idealima, strogom isposništvu, molitvama, disciplini i privrženosti vlastitom redu i samostanu, te na uspostavljanju bratske ljubavi među redovnicima i vjernicima laicima. Prema legendi oživio je jednog pastira kojeg je usmrtio vuk. Umješni poduzetnik i marljivi graditelj, bio je savjetnik cara Henrika II. Svetog u pitanjima vjere, politike i diplomacije. U vrijeme vladavine Henrika II. i Konrada II. bio je generalni poglavar sedamnaest benediktinskih samostana u pokrajini Loreni (sjeveroistočna Francuska, južna Belgija, zapadna Njemačka). Dolaskom na vlast Henrika III. izgubio je svoj utjecaj na dvoru. Preminuo je 25. siječnja 1048. na službenom putu u Marchiennesu (departman Nord, Hauts-de-France), a pokopan je u opatiji Stavelot. Poppov životopis (Vita Popponis) napisali su ubrzo nakon njegove smrti monah Onulf i opat Everhelm iz opatije Hautmont u sjevernoj Francuskoj. Njegovu svetost službeno je potvrdio 1624. papa Urban VIII. Relikvije svetog Poppa časte se u župnoj crkvi u Stavelotu.

Sveti Poppo

Slika: Sveti Poppo

Sveti Poppo

Slika: Sveti Poppo

Sveti Poppo

Slika: Sveti Poppo

Sveti Poppo

Slika: Sveti Poppo

Sveti Poppo

Slika: Sveti Poppo

Sveti Poppo

Slika: Sveti Poppo

Sveti Poppo

Slika: Sveti Poppo

Sveti Poppo

Slika: Sveti Poppo

Sveti Poppo

Slika: Sveti Poppo

Sveti Poppo

Slika: Sveti Poppo

Sveti Poppo

Slika: Sveti Poppo

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani