Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani

Blaženi Józef Pawłowski i Kazimierz Grelewski - 9. siječanj

Blaženi Józef Pawłowski i Kazimierz Grelewski

Blaženi Józef Pawłowski i blaženi Kazimierz Grelewski, poljski svećenici i mučenici, dali su svoj život za Krista Gospodina na današnji dan, 9. siječnja 1942, u koncentracijskom logoru Dachau, kao žrtve zlikovačkog nacističkog režima. Umoreni su samo zbog toga što su bili katolički svećenici i poljski domoljubi.

Blaženi Józef Pawłowski rođen je 12. kolovoza 1890. u Proszowicama (Malopoljsko vojvodstvo), kao sin Franciszka Pawlowskog i Jadwige Kubacke. Osnovnu školu polazio je u Proszowicama, a srednju školu od 1901. u Pińczówu i od 1906. u sjemeništu u Kielcama. Od 1911. do 1915. studirao je teologiju u austrijskom gradu Innsbrucku, a za svećenika je zaređen 13. srpnja 1913. Imenovan je u rujnu 1916. profesorom sjemeništa u biskupiji Kielce (Svetokriško vojvodstvo). Od 1918. do 1936. djelovao je kao vicerektor, a od 1936. do 1939. kao rektor toga sjemeništa. Kanonik, papinski komornik i upravitelj katedralne župe u Kielcama, vodio je brigu o siromašnim bogoslovima, bolesnicima i misijama. Nakon njemačkog napada na Poljsku posvetio se karitativnoj djelatnosti, a kao kapelan poljskog Crvenog križa posjećivao je zatvorenike, tješio nevoljnike, širio domoljubni duh, budio nadu, pomagao i skrivao bolesne i ranjene pripadnike poljskog pokreta otpora, i Poljake i Židove. Nacistički zločinci uhitili su ga 10. veljače 1941. i najprije ga zatvorili ga u tamnicu u Kielcama. Zatim su ga 15. travnja otpremili u koncentracijski logor Auschwitz (Oświęcim, Malopoljsko vojvodstvo), a 4. svibnja u koncentracijski logor Dachau (Gornja Bavarska). Obješen je u logoru 9. siječnja 1942. Blaženom Józefu Pawłowskom posvećena je jedna župa u Włoszczowi (Svetokriško vojvodstvo).

Blaženi Kazimierz Grelewski rođen je 20. siječnja 1907. u selu Dwikozy (kotar Sandomierz, Svetokriško vojvodstvo), kao sin Michała Grelewskog i Eufrozyne Jarzyna. Osnovnu školu završio je u obližnjem naselju Góry Wysokie, a gimnaziju u Sandomierzu. Od 1923. školovao se i sandomierskom sjemeništu, a u kolovozu 1929. zaređen je za svećenika. Djelovao je kao svećenik u biskupiji Sandomierz te trinaest godina kao prefekt i vjeroučitelj u osnovnoj školi u Radomu (Mazovjecko vojvodstvo). Za njemačke okupacije posvetio se dobrotvornom radu, a naročito brizi za djecu i siromahe. Nacisti su ga uhitili 24. siječnja 1941, zajedno s njegovim starijim bratom, svećenikom Stefanom Grelewskim. Najprije su ga mučili u Radomu, a zatim ga zatvorili i sustavno mučili u gradu Skarżysko-Kamienna (Svetokriško vojvodstvo). Nakon toga su ga otpremili u koncentracijski logor Auschwitz, a u travnju 1941. u Dachau. Tamo mu je na rukama 9. svibnja 1941. od gladi i iscrpljenosti preminuo njegov brat, blaženi Stefan Grelewski, svećenik i mučenik. Velečasnog Kazimierza zlikovci su objesili 9. siječnja 1942, isti dan kad i blaženog Józefa Pawłowskog.

Blaženima ih je obojicu proglasio 13. lipnja 1999. u Varšavi njihov veliki sunarodnjak papa Ivan Pavao II, zajedno s još 106 poljskih mučenika iz II. svjetskog rata. Tada je blaženim proglašen i Kazimierzov brat Stefan Grelewski (Dwikozy, 3. VIII. 1898-Dachau, 9. V. 1941).

Slika: Blaženi Józef Pawłowski

Slika: Blaženi Józef Pawłowski

Slika: Blaženi Józef Pawłowski

Slika: Blaženi Józef Pawłowski

Slika: Blaženi Józef Pawłowski

Slika: Blaženi Kazimierz Grelewski

Slika: Blaženi Kazimierz Grelewski

Slika: Blaženi Kazimierz Grelewski

Slika: Blaženi Stefan Grelewski

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani