Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - OŽUJAK

1Sveti Albin
1Sveti David Velški
1Blaženi Roger le Fort
2Sveta Janja Praška
2Sveti Simplicije
2Sveta Ángela de la Cruz Guerrero
3Sveta Kunigunda
3Blaženi Pierre-René Rogue
3Sveta Katharine Drexel
4Sveti Kazimir
4Blažena Placide Viel
4Sluga Božji Ante Antić
5Sveti Ivan Josip od Križa
5Sveti Lucije
5Sveti Piran
6Sveta Koleta
6Sveti Fridolin
6Sveti Hošea
7Svete Perpetua i Felicita
7Sveta Tereza Margareta od Presvetog Srca Isusovog
7Blaženi José Olallo Valdés
8Sveti Ivan od Boga
8Blaženi Wincenty Kadłubek
8Sveti Joel
9Sveta Franciska Rimska
9Sveta Katarina Bolonjska
9Sveti Cezarije iz Nazijanza
10Sveti Dominik Savio
10Sveti Makarije Jeruzalemski
10Sveti John Ogilvie
10Sveti mučenici iz Sebaste
11Sveti Eulogije iz Córdobe
11Sveti Konstantin Škotski
11Sluga Božji Franjo Kuharić
11Sveti Dominik Cam
12Sveti Maksimilijan
12Blažena Aniela Salawa
12Blaženi Dionizije, kartuzijanac
12Blaženi Jeronim Gherarducci
12Sveti Josip Zhang Dapeng
12Sveti Inocent I
13Sveta Eufrazija
13Sveti Nicefor Carigradski
13Sveti Leander Seviljski
14Sveta Matilda
14Blaženi Jakov iz Viterba
14Blaženi Giacomo Cusmano
15Sveta Lujza de Marillac
15Sveti Longin
15Sveti Zaharija papa
15Sveti Artemide Zatti
16Sveti Klement Marija Hofbauer
16Sveti Heribert
16Sveti Hilarije i Tacijan
17Sveti Patrik
17Sveti Jan Sarkander
17Sveta Gertruda iz Nivellesa
18Sveti Ćiril Jeruzalemski
18Sveti Salvador iz Horte
18Sluga Božji Vendelin Vošnjak
19Sveti Josip
19Blaženi Marcel Callo
19Sveti Cuthbert
20Sveti Vulfram
20Blaženi Hipolit Galantini
20Blaženi Mauricije Csák
21Sveta Benedetta Cambiagio Frassinello
21Sveti Serapion iz Thmuisa
21Sveti Enda od Arana
22Blaženi Clemens August von Galen
22Sveti Nicholas Owen
22Sveti Benvenuto Scotivoli
23Sveti Turibije
23Sveti Josip Oriol
23Sveta Rebeka Libanonska
24Cvjetnica
24Sveta Katarina Švedska
24Sveti Irenej Srijemski
24Sveti Óscar Romero
25Blagovijest
25Sveti Dizma
25Sveta Lucija Filippini
26Sveti Ludger
26Sveti Kastul Rimski
26Sveti Montan i Maksima
27Sveti Ivan Damašćanski
27Blaženi Francesco Faà di Bruno
27Sveti Mihej
28Veliki četvrtak
28Sveti Rupert
28Blažena Ivana Marija de Maillé
28Sveti Stephen Harding
29Veliki petak
29Sveti Bertold
29Sveti Siksto III
29Sveti Sefanija
30Velika subota
30Sveti Leonardo Murialdo
30Sveti Ivan Klimak
30Sveti Zosim iz Siracuse
31Uskrs
31Sveti Benjamin
31Sveti Amos
31Sveta Balbina

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Josip

Sveti Josip

Sveti Josip

Danas slavimo svetog Josipa, tesara iz Galileje, vjerničkom srcu posebno dragog sveca, zaručnika Blažene Djevice Marije, Isusovog poočima i zaštitnika hrvatskog naroda. Bio je kraljevskog podrijetla, „sin Davidov“, iz čijeg je roda trebao poteći i Mesija. Radio je kao stolar, tesar, drvodjelac, a sveti Matej evanđelist spominje ga kao pravednika. Bio je čestit, krepostan i svet čovjek. Svaki njegov čin prožet je ljubavlju, vjerom i vjernošću. Ostao je zbunjen kad je vidio da je njegova zaručnica Marija trudna. Bio je siguran da je poštena djevojka, a da bi je zaštitio od svih mogućih nedaća, odlučio ju je potajno otpustiti. Kad ga je Božji anđeo poučio da je trudna po Duhu Svetome, bez bojazni je prihvatio Božji plan. Pošao je s Marijom u Betlehem na popis pučanstva i bio nazočan Isusovom rođenju. Pred Herodovom smrtnom prijetnjom sklonio se s Marijom i Isusom u Egipat. Kao glava svete obitelji živio je i radio u Nazaretu. Hodočastio je s dvanaestgodišnjim Isusom i Marijom iz Nazareta u Jeruzalem, a kad se Isus izgubio, zabrinuto ga je tražio. Pred zakonom je bio Isusov pravni, zemaljski otac. Prema evanđeljima bio je pravedan muž, čovjek dobra srca, primjeran u svojem pouzdanju u Boga, čovjek vjere i poslušnosti, vjeran i u trenucima kad je poslušnost od njega tražila velike žrtve, zaručnik i čovjek čista srca. S poštovanjem je živio s Marijom Djevicom kao brižan čuvar, skrbnik i otac najsvetije obitelji. Štovanje svetog Josipa započelo je u IX. stoljeću u samostanu Reichenau na Bodenskom jezeru, a kasnije su ga promicali mnogi sveci, među njima i crkveni velikani kao sveti Bernard, sveti Toma Akvinski, sveta Terezija Avilska, sveti Franjo Saleški i mnogi drugi. Naročitu pobožnost prema svetom Josipu razvio je franjevački red.
U hrvatskim krajevima štovanje svetog Josipa osobito su širili isusovci, a na prijedlog zagrebačkog biskupa Martina Borkovića Hrvatski sabor proglasio ga je na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. zaštitnikom Kraljevine Hrvatske. Hrvatski biskupi na svom zasjedanju u Splitu 1972. potvrdili su da je ta odluka i dalje na snazi „jer Sabor nije imao u vidu apstraktno hrvatsko kraljevstvo, nego hrvatski narod, koji nadživljuje sve peripetije oko svoga suvereniteta…“. Kao trajan spomen na tu saborsku odluku, 14. srpnja 2008. na ulazu u Hrvatski sabor postavljen je i blagoslovljen reljef svetog Josipa, rad kipara Šime Vulasa. Na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, održanom u Šibeniku od 5. do 7. studenoga 2008, sveti Josip proglašen je glavnim zaštitnikom Hrvatske. Nacionalno svetište svetog Josipa nalazi se na Dubovcu u Karlovcu. Sveti Josip zaštitnik je Crkve, obitelji, očeva, bolesnika, umirućih, oženjenih osoba, osoba koje sumnjaju i oklijevaju, rizničara, radnika, stolara, tesara, kolara, drvodjelaca, građevinskih inženjera, slastičara, obrtnika, iseljenika, useljenika, putnika, prodavača i kupaca kuća, trudnica, inžinjeraca, pionira, socijalne pravde, nerođene djece, Sjeverne i Južne Amerike, Austrije, Belgije, Češke, Kanade, Koreje, Meksika, Perua, Vijetnama i mnogih krajeva, naselja, učilišta, ustanova, biskupija, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Trešnjevka, Zagreb-Gajnice, Brebrovac kod Jastrebarskog, Črnilovec kod Jastrebarskog, Klinča Sela-Zdenčina kod Jastrebarskog, Vukovar-Borovo Naselje, Popovac u Baranji, Belišće, Dalj kod Erduta, Osijek, Josipovac kod Osijeka, Đurđenovac, Vuka, Vrbje, Slavonski Brod, Grubišno Polje, Slatina, Novo Virje, Stubičke Toplice, Varaždin, Lipovljani, Sisak-Galdovo, Šišljavić kod Karlovca, Karlovac-Dubovac-nacionalno svetište, Završje Netretićko, Josipdol, Lički Osik kod Gospića, Jablanac kod Senja, Karlobag-kapucinski samostan, Rijeka-Podmurvice, Pula, Rovinj, Praputnjak kod Bakra, Ičići kod Opatije, Obrovac, Zadar-Plovanija, Ražine kod Šibenika, Kadina Glavica kod Drniša, Dugi Rat, Split-Mertojak, Split-Sukoišan-samostan franjevaca trećoredaca, Postira na Braču, Vela Luka na Korčuli, Dubrovnik, Kotor, Gornja Dubica kod Odžaka, Drvar, Lištani kod Livna, Nova Topola kod Bosanske Gradiške, Prijedor, Trn kod Laktaša, Teslić, Bosanska Kostajnica, Špionica kod Srebrenika, Zenica, Zavidovići, Rankovići kod Novog Travnika, Turbe kod Travnika, Sarajevo-Marijin Dvor, Pale kod Sarajeva, Lug kod Prozora, Vinjani kod Posušja, Domanovići kod Čapljine, Grljevići kod Ljubuškog, Izbično kod Širokog Brijega, Čerević kod Beočina, Đurđin kod Subotice, Deronje kod Odžaka, Gornji Breg kod Sente, Totovo Selo kod Kanjiže). Sretan imendan čestitamo od srca svim našim Josipama i Josipima!

Sveti Josip u našoj župi, u našem gradu i u jaskanskom kraju

U našoj jaskanskoj župi svetog Josipa osobito štuju žitelji lijepog gradskog naselja Črnilovca, koji su 1992. na čast Majci Božjoj i svetom Josipu kod bunara sagradili i ogradili kapelicu. Kip svetog Josipa darovale su časne sestre Milosrdnice iz Zagreba, a kapelica je blagoslovljena 11. listopada 1992. Proljeće je pred vratima, a današnji blagdan svetog Josipa pruža vam izvrsnu priliku za hodočašće i ugodnu šetnju do Črnilovca.

U našem gradu možemo posjetiti i ljupku kapelu svetog Josipa radnika i zaštitnika Domovine u Brebrovcu (župa Slavetić), koju je 3. svibnja 1997. blagoslovio voljeni sin jaskanskog kraja, kardinal Franjo Kuharić. Inicijatori i voditelji gradnje te kapele bili su domaći sinovi, monsinjori Josip i Stjepan Baloban.

U jaskanskom kraju postoji i župa svetog Josipa Radnika (Klinča Sela-Zdenčina). Gradnja tamošnje župne crkve svetog Josipa i župnog dvora započela je 1971. Nekoć su Klinča Sela i Zdenčina spadali pod okićku župu svete Marije, a tijekom godine 1960. tadašnji okićki župnik Josip Frkin kupio je kuću s gospodarskom zgradom (stajom). Bio je to zapravo temelj nove župne crkve i njezinog središta, a župu je 1961. ustanovio nadbiskup Franjo Šeper. Ta je štala (ne zaboravimo da se i Isus rodio u staji!) sve do 1971. služila kao župna crkva. Tada je srušena i potom je započela gradnja nove crkve i župnog dvora prema projektu glasovitog hrvatskog arhitekta Stjepana Planića. Župna crkva svetog Josipa Radnika jedna je od prvih hrvatskih crkava izgrađenih nakon II. svjetskog rata.

Sveti Josip

Slika: Sveti Josip

Sveti Josip

Slika: Sveti Josip

Sveti Josip

Slika: Sveti Josip

Sveti Josip

Slika: Sveti Josip

Sveti Josip

Slika: Sveti Josip

Sveti Josip

Slika: Sveti Josip

Sveti Josip-župna crkva na zagrebačkoj Trešnjevki

Slika: Sveti Josip-župna crkva na zagrebačkoj Trešnjevki

Sveti Josip-župna crkva u Dalju

Slika: Sveti Josip-župna crkva u Dalju

Sveti Josip-župna crkva u Grubišnom Polju

Slika: Sveti Josip-župna crkva u Grubišnom Polju

Sveti Josip-župna crkva u Rankovićima

Slika: Sveti Josip-župna crkva u Rankovićima

Sveti Josip-župna crkva u Sarajevu

Slika: Sveti Josip-župna crkva u Sarajevu

Sveti Josip-župna crkva u Tesliću

Slika: Sveti Josip-župna crkva u Tesliću

Svetac dana - Blaženi Marcel Callo

Blaženi Marcel Callo

Blaženi Marcel Callo

Blaženi Marcel Callo, francuski mučenik, rodio se 6. prosinca 1921. u Rennesu (Bretanja), kao drugo od devetero djece pobožnih roditelja. Bio je vedar dječak, ministrant i izviđač. S 18 godina postao je voditelj Kršćanske radničke mladeži (Jeunesse ouvrière chrétienne, JOC) u svojoj župi, svaki dan je molio krunicu, bavio se kazalištem i sportom. Izučio je grafičarski zanat i zaručio se s Margueritom Derniaux, ali se nisu uspjeli vjenčati jer je izbio II. svjetski rat. Nakon njemačke okupacije Marcel je mnogim Francuzima pomogao pri bijegu u slobodnu zonu, a sam je 1943. odveden na prisilan rad u Njemačku, u radni logor Zella-Mehlis (okrug Schmalkalden-Meiningen, Thüringen). Tada je u sebi odlučio: „Ne idem tamo kao radnik, idem kao misionar“. Unatoč slabog zdravlja radio 10 do 12 sati na dan u tvornici oružja.

U radnom logoru okupljao je svoje drugove na molitvu i djelovao kao bolničar i zborovođa. Nacistički zlotvori uhitili su ga 19. travnja 1944. zbog pripadnosti Kršćanskoj radničkoj mladeži i vjerske aktivnosti među radnicima. U pismenom obrazloženju su naveli: „Svojom katoličkom i vjerskom aktivnošću pokazao se opasnim za vlast Nacionalsocijalističke partije i sigurnost njemačkog naroda." Najprije je pet mjeseci proveo u zatvoru u Gothi (Thüringen), zatim su ga u listopadu 1944. poslali u koncentracijski logor Flossenbürg (Oberpfalz, Bavarska), a na kraju u zloglasni logor Mauthausen/Gusen (Gornja Austrija). Mučenik Marcel Callo umro je od posljedica zlostavljanja i gladovanja na današnji dan, 19. ožujka 1945. Tijelo mu je spaljeno, a na tom mjestu nalazi se danas veliki križ. Blaženim ga je 4. listopada 1987. proglasio papa Ivan Pavao II. Zaštitnik je katoličke mladeži. Njegovim imenom nazvane su mnoge župe, crkve, ulice, trgovi i udruge u Francuskoj, Austriji i Njemačkoj.

Blaženi Marcel Callo

Slika: Blaženi Marcel Callo

Blaženi Marcel Callo

Slika: Blaženi Marcel Callo

Blaženi Marcel Callo

Slika: Blaženi Marcel Callo

Blaženi Marcel Callo

Slika: Blaženi Marcel Callo

Blaženi Marcel Callo

Slika: Blaženi Marcel Callo

Blaženi Marcel Callo

Slika: Blaženi Marcel Callo

Blaženi Marcel Callo

Slika: Blaženi Marcel Callo

Blaženi Marcel Callo

Slika: Blaženi Marcel Callo

Blaženi Marcel Callo

Slika: Blaženi Marcel Callo

Svetac dana - Sveti Cuthbert

Sveti Cuthbert

Sveti Cuthbert

Sveti Cuthbert, anglosaksonski redovnik benediktinac, biskup i pustinjak, zaštitnik Engleske, rođen je oko 634. u Dunbaru (danas jugoistočna Škotska, East Lothian), u kraljevini Northumbriji. Jedan od najpopularnijih svetaca srednjovjekovne Engleske evangelizirao je kraljevinu Northumbriju (danas sjeverna Engleska i jugoistočna Škotska). Rano je ostao bez roditelja. Kao pastir doživio je viđenje i osjetio duhovni poziv pa je 651. stupio u benediktinski samostan Melrose (danas pokrajina Scottish Borders, južna Škotska). Neko vrijeme bio je prior samostana u Riponu (sjeverni Yorkshire). Melrose je 661. pogodila kuga od koje je umro prior samostana, a Cuthbert ga je naslijedio. Učenik svetog Boisila i bliski suradnik svetog Eate, pomagao je oboljelima i djelovao kao misionar, a bio je na glasu po brojnim čudesima, ozdravljenjima i proročanstvima. Rado je primao siromašne putnike namjernike, a prema legendi jednom je ugostio i anđela prerušenog u prosjaka. Kad su 664. u Northumbriji umjesto keltskih prihvaćeni rimski crkveni obredi, Cuthbert je postavljen za priora velike benediktinske opatije Lindisfarne na Svetom otoku (Holy Island), smještenom uz sjeveroistočnu obalu Engleske. Djelovao je kao misionar i južno od svoje opatije, sve do Durhama.

Po svojoj prirodi pustinjak, Cuthbert se 676. povukao na otok Farne (Inner Farne, Farne Islands) u Sjevernom moru, nedaleko od Bamburgha (engleska grofovija Northumberland). Tamo se posvetio molitvenom životu, sagradio oratorij i pustinjački stan. Čudotvorac na glasu svetosti, uspješno se bavio zaštitom ptica pa ga smatraju jednim od prvih zaštitara prirode i ornitologa (po njemu je nazvana i jedna vrsta pataka gavki, St. Cuthbert's duck). Imenovan je 684. biskupom Hexhama (Northumberland), ali je svoje sjedište 685. premjestio u Lindisfarne. Povukao se 687. ponovno na otok Inner Farne. Preminuo je 20. ožujka 687. na svojem otoku. Na mjestu njegovog pustinjačkog boravišta stoji mala kapela iz 14. stoljeća. Glavno svetište svetog Cuthberta nalazi se danas u katedrali u Durhamu (sjeveroistočna Engleska). Zaštitnik je Engleske, Northumbrije, Durhama, biskupije Hexham i Newcastle, biskupije Lancaster, lađara, mornara, skelara, pastira, a posvećene su mnoge crkve, škole, ustanove i spomenici. Štuju ga i katolici i protestanti.

Sveti Cuthbert

Slika: Sveti Cuthbert

Sveti Cuthbert

Slika: Sveti Cuthbert

Sveti Cuthbert

Slika: Sveti Cuthbert

Sveti Cuthbert

Slika: Sveti Cuthbert

Sveti Cuthbert

Slika: Sveti Cuthbert

Sveti Cuthbert

Slika: Sveti Cuthbert

Sveti Cuthbert

Slika: Sveti Cuthbert

Sveti Cuthbert

Slika: Sveti Cuthbert

Sveti Cuthbert

Slika: Sveti Cuthbert

Sveti Cuthbert

Slika: Sveti Cuthbert

Sveti Cuthbert

Slika: Sveti Cuthbert

Sveti Cuthbert

Slika: Sveti Cuthbert

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani