Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani

Sveti Josip - 19. ožujak

Sveti Josip

Danas slavimo svetog Josipa, tesara iz Galileje, vjerničkom srcu posebno dragog sveca, zaručnika Blažene Djevice Marije, Isusovog poočima i zaštitnika hrvatskog naroda. Bio je kraljevskog podrijetla, „sin Davidov“, iz čijeg je roda trebao poteći i Mesija. Radio je kao stolar, tesar, drvodjelac, a sveti Matej evanđelist spominje ga kao pravednika. Bio je čestit, krepostan i svet čovjek. Svaki njegov čin prožet je ljubavlju, vjerom i vjernošću. Ostao je zbunjen kad je vidio da je njegova zaručnica Marija trudna. Bio je siguran da je poštena djevojka, a da bi je zaštitio od svih mogućih nedaća, odlučio ju je potajno otpustiti. Kad ga je Božji anđeo poučio da je trudna po Duhu Svetome, bez bojazni je prihvatio Božji plan. Pošao je s Marijom u Betlehem na popis pučanstva i bio nazočan Isusovom rođenju. Pred Herodovom smrtnom prijetnjom sklonio se s Marijom i Isusom u Egipat. Kao glava svete obitelji živio je i radio u Nazaretu. Hodočastio je s dvanaestgodišnjim Isusom i Marijom iz Nazareta u Jeruzalem, a kad se Isus izgubio, zabrinuto ga je tražio. Pred zakonom je bio Isusov pravni, zemaljski otac. Prema evanđeljima bio je pravedan muž, čovjek dobra srca, primjeran u svojem pouzdanju u Boga, čovjek vjere i poslušnosti, vjeran i u trenucima kad je poslušnost od njega tražila velike žrtve, zaručnik i čovjek čista srca. S poštovanjem je živio s Marijom Djevicom kao brižan čuvar, skrbnik i otac najsvetije obitelji. Štovanje svetog Josipa započelo je u IX. stoljeću u samostanu Reichenau na Bodenskom jezeru, a kasnije su ga promicali mnogi sveci, među njima i crkveni velikani kao sveti Bernard, sveti Toma Akvinski, sveta Terezija Avilska, sveti Franjo Saleški i mnogi drugi. Naročitu pobožnost prema svetom Josipu razvio je franjevački red.
U hrvatskim krajevima štovanje svetog Josipa osobito su širili isusovci, a na prijedlog zagrebačkog biskupa Martina Borkovića Hrvatski sabor proglasio ga je na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. zaštitnikom Kraljevine Hrvatske. Hrvatski biskupi na svom zasjedanju u Splitu 1972. potvrdili su da je ta odluka i dalje na snazi „jer Sabor nije imao u vidu apstraktno hrvatsko kraljevstvo, nego hrvatski narod, koji nadživljuje sve peripetije oko svoga suvereniteta…“. Kao trajan spomen na tu saborsku odluku, 14. srpnja 2008. na ulazu u Hrvatski sabor postavljen je i blagoslovljen reljef svetog Josipa, rad kipara Šime Vulasa. Na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, održanom u Šibeniku od 5. do 7. studenoga 2008, sveti Josip proglašen je glavnim zaštitnikom Hrvatske. Nacionalno svetište svetog Josipa nalazi se na Dubovcu u Karlovcu. Sveti Josip zaštitnik je Crkve, obitelji, očeva, bolesnika, umirućih, oženjenih osoba, osoba koje sumnjaju i oklijevaju, rizničara, radnika, stolara, tesara, kolara, drvodjelaca, građevinskih inženjera, slastičara, obrtnika, iseljenika, useljenika, putnika, prodavača i kupaca kuća, trudnica, inžinjeraca, pionira, socijalne pravde, nerođene djece, Sjeverne i Južne Amerike, Austrije, Belgije, Češke, Kanade, Koreje, Meksika, Perua, Vijetnama i mnogih krajeva, naselja, učilišta, ustanova, biskupija, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Trešnjevka, Zagreb-Gajnice, Brebrovac kod Jastrebarskog, Črnilovec kod Jastrebarskog, Klinča Sela-Zdenčina kod Jastrebarskog, Vukovar-Borovo Naselje, Popovac u Baranji, Belišće, Dalj kod Erduta, Osijek, Josipovac kod Osijeka, Đurđenovac, Vuka, Vrbje, Slavonski Brod, Grubišno Polje, Slatina, Novo Virje, Stubičke Toplice, Varaždin, Lipovljani, Sisak-Galdovo, Šišljavić kod Karlovca, Karlovac-Dubovac-nacionalno svetište, Završje Netretićko, Josipdol, Lički Osik kod Gospića, Jablanac kod Senja, Karlobag-kapucinski samostan, Rijeka-Podmurvice, Pula, Rovinj, Praputnjak kod Bakra, Ičići kod Opatije, Obrovac, Zadar-Plovanija, Ražine kod Šibenika, Kadina Glavica kod Drniša, Dugi Rat, Split-Mertojak, Split-Sukoišan-samostan franjevaca trećoredaca, Postira na Braču, Vela Luka na Korčuli, Dubrovnik, Kotor, Gornja Dubica kod Odžaka, Drvar, Lištani kod Livna, Nova Topola kod Bosanske Gradiške, Prijedor, Trn kod Laktaša, Teslić, Bosanska Kostajnica, Špionica kod Srebrenika, Zenica, Zavidovići, Rankovići kod Novog Travnika, Turbe kod Travnika, Sarajevo-Marijin Dvor, Pale kod Sarajeva, Lug kod Prozora, Vinjani kod Posušja, Domanovići kod Čapljine, Grljevići kod Ljubuškog, Izbično kod Širokog Brijega, Čerević kod Beočina, Đurđin kod Subotice, Deronje kod Odžaka, Gornji Breg kod Sente, Totovo Selo kod Kanjiže). Sretan imendan čestitamo od srca svim našim Josipama i Josipima!

Sveti Josip u našoj župi, u našem gradu i u jaskanskom kraju

U našoj jaskanskoj župi svetog Josipa osobito štuju žitelji lijepog gradskog naselja Črnilovca, koji su 1992. na čast Majci Božjoj i svetom Josipu kod bunara sagradili i ogradili kapelicu. Kip svetog Josipa darovale su časne sestre Milosrdnice iz Zagreba, a kapelica je blagoslovljena 11. listopada 1992. Proljeće je pred vratima, a današnji blagdan svetog Josipa pruža vam izvrsnu priliku za hodočašće i ugodnu šetnju do Črnilovca.

U našem gradu možemo posjetiti i ljupku kapelu svetog Josipa radnika i zaštitnika Domovine u Brebrovcu (župa Slavetić), koju je 3. svibnja 1997. blagoslovio voljeni sin jaskanskog kraja, kardinal Franjo Kuharić. Inicijatori i voditelji gradnje te kapele bili su domaći sinovi, monsinjori Josip i Stjepan Baloban.

U jaskanskom kraju postoji i župa svetog Josipa Radnika (Klinča Sela-Zdenčina). Gradnja tamošnje župne crkve svetog Josipa i župnog dvora započela je 1971. Nekoć su Klinča Sela i Zdenčina spadali pod okićku župu svete Marije, a tijekom godine 1960. tadašnji okićki župnik Josip Frkin kupio je kuću s gospodarskom zgradom (stajom). Bio je to zapravo temelj nove župne crkve i njezinog središta, a župu je 1961. ustanovio nadbiskup Franjo Šeper. Ta je štala (ne zaboravimo da se i Isus rodio u staji!) sve do 1971. služila kao župna crkva. Tada je srušena i potom je započela gradnja nove crkve i župnog dvora prema projektu glasovitog hrvatskog arhitekta Stjepana Planića. Župna crkva svetog Josipa Radnika jedna je od prvih hrvatskih crkava izgrađenih nakon II. svjetskog rata.

Slika: Sveti Josip

Slika: Sveti Josip

Slika: Sveti Josip

Slika: Sveti Josip

Slika: Sveti Josip

Slika: Sveti Josip

Slika: Sveti Josip-župna crkva na zagrebačkoj Trešnjevki

Slika: Sveti Josip-župna crkva u Dalju

Slika: Sveti Josip-župna crkva u Grubišnom Polju

Slika: Sveti Josip-župna crkva u Rankovićima

Slika: Sveti Josip-župna crkva u Sarajevu

Slika: Sveti Josip-župna crkva u Tesliću

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani