Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - RUJAN

1Sveti Egidije
1Sveti Lupus iz Sensa
1Sveti Jošua
2Sveti Salomon Leclercq
2Blaženi mučenici rujanskih progona
2Sveti Vilhelm iz Roskildea
3Sveti Grgur Veliki
3Sveti Marin
3Blažena Laura Vicuna
4Sveta Rozalija
4Sveta Ruža iz Viterba
4Sveti Mojsije
5Sveta Majka Terezija
5Sveti Lovro Giustiniani
5Sveti Boris i Gleb
6Sveti Zaharija
6Sveta Bega
6Sveti Liberat
7Sveti Marko Križevčanin
7Sveti Anastazije (Staš) Solinski
7Blaženi Giovanni Battista Mazzucconi
8Mala Gospa
8Sveti Sergije I.
8Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije
9Sveti Petar Claver
9Blaženi Frédéric Ozanam
9Blaženi Jacques Désiré Laval
10Sveti Nikola iz Tolentina
10Sveta Pulherija
10Sveti Theodard iz Maastrichta
11Sveti Ivan Gabrijel Perboyre
11Sveti Pafnucije iz Tebe
11Sveti Proto i Hijacint
12Ime Marijino
12Sveti Guido iz Anderlechta
12Blaženi Stefan Wyszyński
13Sveti Ivan Zlatousti
13Sveti Amat
13Sveti Tobija
14Uzvišenje svetoga Križa
14Sveta Notburga
14Sluga Božji Ivo Peran
15Gospa Žalosna
15Sveta Katarina Genovska
15Sveti Mirin
16Sveti Kornelije i Ciprijan
16Sveta Eufemija
16Sveta Ljudmila
17Sveti Robert Bellarmino
17Sveta Hildegarda iz Bingena
17Sveti Stanisław Papczyński
18Sveti Josip iz Copertina
18Sveti Ivan Macías
18Sveti Eustorgije
19Sveti Januarije
19Sveta Emilija de Rodat
19Sveti Teodor iz Canterburyja
20Sveti Andrija Kim Taegon
20Sveti Eustahije
20Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher
21Sveti Matej
21Sveti Jona, prorok
21Blaženi Elías del Socorro Nieves
22Sveti Toma iz Villanueve
22Sveti Mauricije i mučenici iz tebanske legije
22Sveti Emeram
23Sveti Lino
23Sveti Pio iz Pietrelcine
23Sveta Tekla
24Gospa od Otkupljenja
24Sveti Gerard Sagredo
24Sveti Pacifik
24Sveti Terencije
24Blaženi Anton Martin Slomšek
25Sveti Nikola von Flüe
25Sveti Vinko Strambi
25Blaženi Vladislav iz Gielniowa
26Sveti Kuzma i Damjan
26Sveta Terezija Couderc
26Sveti Pavao VI
27Sveti Vinko Paulski
27Sveti Elzear i blažena Delfina
27Blaženi Lorenzo iz Ripafratte
28Sveti Vjenceslav
28Sveti Ivan od Dukle
28Sveti Faust iz Rieza
29Sveti Mihael, Gabrijel i Rafael
29Sveti Lovro Ruiz iz Manile
29Službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić
30Sveti Jeronim
30Sveti Honorije iz Canterburyja
30Blaženi Titus Zeman

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Mala Gospa

Mala Gospa

Mala Gospa

Niz omiljenih marijanskih blagdana danas nastavljamo Malom Gospom, spomendanom rođenja Blažene Djevice Marije, kojeg Crkva slavi barem od VI. stoljeća. Marijino rođenje naviješteno je u Starom zavjetu. Nakon pada Adama i Eve u grijeh, Bog im se ukazuje, prekorava ih i tjera iz zemaljskog raja. Bog govori zmiji: "Neprijateljstvo ja zamećem izmedu tebe i žene, izmedu roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu" (Post 3,15). Drugi vatikanski sabor naučava da je Marija proročki označena u tome obećanju o pobjedi nad zmijom. Rođendan Marijin je rođendan veličanstvenog Božjeg hrama, presvete Bogorodice i Bogomajke. Mariju naviješta prorok Izaija: „Evo, začet će djevica i roditi sina, i nadjenut će mu ime Emanuel!“ (7, 14). Prorok Mihej, govoreći o nevolji i slavi doma Davidova, napominje: „Zato će ih Jahve ostaviti, dok ne rodi ona koja ima roditi“ (5, 2). Drugi vatikanski sabor uči: „S Marijom, uzvišenom kćeri sionskom, poslije dugog čekanja obećanja, ispunjaju se vremena i ustanovljuje se nova Ekonomija, kad je Sin Božji od nje uzeo ljudsku narav, da otajstvima svoga tijela oslobodi čovjeka od grijeha.“ Marija je Božje remek-djelo, naviješteno unaprijed tolikim slikama, simbolima i poredbama. Svoje bogoslužje na današnji dan Crkva je ovako sažela u popričesnoj molitvi: „Klicala, Gospodine tvoja Crkva, okrijepljena otajstvima i obradovana Rođenjem blažene Marije Djevice, koja svemu svijetu bijaše nada i zora spasenja!“

Mala Gospa zaštitnica je mnogih hrvatskih župa, crkava, kapela i naselja (Zagreb-Granešina, Zagreb-Šanci-Savica, Sveta Marija pod Okićem kod Jastrebarskog, Višnjevac kod Osijeka, Torjanci kod Petlovca, Podravska Moslavina, Semeljci, Kruševica kod Slavonskog Šamca, Ruščica kod Klakara, Kaniža kod Bebrine, Kutjevo, Voćin, Drnje, Mala Subotica, Čakovec, Selnica, Svetice kod Ozlja, Bunić kod Udbine, Baderna kod Poreča, Rakalj kod Marčane, Labin Gornji, Zarečje kod Pazina, Završje kod Grožnjana, Njivice na Krku, Polje kod Dobrinja na Krku, Lopar na Rabu, Mali Lošinj, Seline kod Starigrada Paklenica, Novigrad Dalmatinski, Privlaka, Pašman, Silba, Zapuntel na Molatu, Zaton kod Nina, Benkovac, Skradin, Bitelić kod Hrvaca, Donji Muć, Grabovac kod Šestanovca, Tugare kod Omiša, Srinjine kod Splita, Solin, Selca na Hvaru, Podšpilje na Visu, Topolo u Dubrovačkom primorju, Kotor Varoš, Kulaši kod Prnjavora, Brusnica kod Bosanskog Broda, Modriča, Sasina kod Sanskog Mosta, Bežlja kod Teslića, Ključ, Ulice kod Brčkog, Husino kod Tuzle, Brestovsko kod Fojnice, Ljubunčić kod Livna, Trebinje-katedrala, Ravno kod Trebinja, Vinica kod Tomislavgrada, Polog kod Mostara, Gornja Lastva kod Tivta, Prčanj kod Kotora, Sušanj kod Bara, Novi Banovci kod Stare Pazove u Srijemu, Lemeš kod Sombora, Gunaroš kod Bačke Topole). Posjetimo danas najbliže Marijino svetište i povjerimo Maloj Gospi naše brige i nevolje, koje će se njezinim zagovorom sasvim sigurno pretvoriti u radosti i nade.

Župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije u Okiću

Omiljena i glasovita okićka župna crkva posvećena je Rođenju Blažene Djevice Marije, dakle Maloj Gospi. Godine 1622. spominje se prvi puta u povijesti kao građevina. Izvjestitelj zapisuje da je omanja i dosta niska, dobro pokrivena, sa zazidanim glavnim oltarom i jednostavnim pokrajnim oltarima. U crkvi se 1888. dogodio požar, u kojem je izgorjelo cijelo svetište sa glavnim oltarom kao i slike u cijeloj crkvi. Nacrte za obnovu zidova i oltara izradio je majstor Augustin Posilović, a zlatarske i slikarske radove izveo je 1890. slikar Ferdo Quiquerez. Iste je godine radionica orgulja Heferer iz Zagreba obnovila orgulje. Crkva je pregrađena 1893, a pred glavnim pročeljem je oktogonalni zvonik s predvorjem. U crkvi se nalazi vrijedni barokni inventar (oltari, propovjedaonica, krstionica), a pred crkvom figuralno ukrašena ulazna vrata iz 1691. Današnji blagdan pruža priliku ua hodočasnički pohod prekrasnom okićkom kraju.

Mala Gospa

Slika: Mala Gospa

Mala Gospa

Slika: Mala Gospa

Mala Gospa

Slika: Mala Gospa

Mala Gospa

Slika: Mala Gospa

Mala Gospa

Slika: Mala Gospa

Župna crkva rođenja Blažene Djevice Marije pod Okićem

Slika: Župna crkva rođenja Blažene Djevice Marije pod Okićem

Mala Gospa-župna crkva u Granešini

Slika: Mala Gospa-župna crkva u Granešini

Mala Gospa-župna crkva u Kutjevu

Slika: Mala Gospa-župna crkva u Kutjevu

Mala Gospa-župna crkva u Labinu

Slika: Mala Gospa-župna crkva u Labinu

Mala Gospa-župna crkva u Lemešu

Slika: Mala Gospa-župna crkva u Lemešu

Mala Gospa-župna crkva u Njivicama

Slika: Mala Gospa-župna crkva u Njivicama

Mala Gospa-župna crkva u Polju

Slika: Mala Gospa-župna crkva u Polju

Svetac dana - Sveti Sergije I.

Sveti Sergije I.

Sveti Sergije I.

Današnji svetac zaštitnik je i papa Sergije I, koji je Crkvom Kristovom upravljao od 687. do 701. Rođen je oko 650. na Siciliji, ali je podrijetlom bio iz sirijske Antiohije. Školovao se u Palermu, a u Rimu je zaređen za svećenika. U želji da riješi sukob dvojice protupapa, Teodora i Paskala, rimski kler je 15. prosinca 687. za papu izabrao Sergija, čovjeka čvrste vjere i molitve. Pod bizantskim utjecajem uveo je u crkveni kalendar niz i danas omiljenih, osobito marijanskih blagdana: Uzvišenje svetog Križa, Svijećnicu, Blagovijest, Veliku i Malu Gospu. Odbio je potpisati zaključke drugog Trullskog sabora (692) koji je Crkvi htio nametnuti istočno kanonsko pravo. Car Justinijan II. koji je želio upravljati i Crkvom, naredio je da papu uhite i dovedu u Carigrad, ali je papu Sergija zaštitila carska vojska. Mnogi carevi vojnici u Rimu i Ravenni pobunili su se i stali na papinu stranu. Kako bi spriječili hegemoniju Istoka, otada se pape sve više oslanjaju na franačke vladare.

Papa Sergije I. spriječio je otpad Crkve u Akvileji od Rima, zalagao se za pomirenje s armenskom Crkvom, poslao misionare u Friziju i Njemačku, uveo u službu Božju molitvu „Agnus Dei-Jaganjče Božji“, pokrenuo procesije rimskim ulicama na dane velikih blagdana, pokrstio 689. Caedwallu, kralja Wessexa, posvetio 695. svetog Willibrorda za nadbiskupa Utrechta, dao popraviti i ukrasiti mnoge crkve, zaredio 96 biskupa. Preminuo je 8. rujna 701. u Rimu.

Sveti Sergije I.

Slika: Sveti Sergije I.

Sveti Sergije I.

Slika: Sveti Sergije I.

Sveti Sergije I.

Slika: Sveti Sergije I.

Svetac dana - Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Sveti Adrijan (Hadrian), mučenik, i njegova supruga Natalija, rođeni su u III. stoljeću u Nikomediji, drevnom gradu na obali Mramornog mora (danas turski grad Izmit, oko 100 kilometara istočno od Carigrada), u rimskoj pokrajini Bitiniji (sjeveroistok Male Azije). Bili su plemenitog i bogatog roda. Adrijan, poganin, bio je mladi časnik pretorijanske garde u Nikomediji, a Natalija je potajno ispovijedala krššćansku vjeru. Kad su ukazom rimskog cara Galerija 303. započeli progoni kršćana i kad je Adrijan vidio kako kršćani s radošću, pjesmom i dostojanstvom podnose bičevanja i mučenja, zadivio se njihovom hrabrošću i žarkom vjerom te se javno obratio na kršćanstvo. Zlotvori su ga odmah okovali i strpali u tamnicu, zajedno s još 23 kršćana. Natalija se razveselila da je Adrijan postao kršćanin i pridružila mu se u tamnici. Poučavala ga je u vjeri, hrabrila ga i pružala mu podršku u teškim trenucima tamnovanja.

Nakon dugih muka, krvnici su Adrijanu na nakovnju čekićem prebili noge i ruke, a on je izdahnuo i predao dušu Kristu Gospodinu. Po nekim izvorima dogodilo se to 4. ožujka 306. Mučitelji su zapalili Adrijanovo tijelo, ali je oluja ugasila vatru. Natalija je to promatrala preobučena u muško, a nazočni kršćani spriječili su je u pokušaju da se i sama baci na lomaču. Adrijanove relikvije Natalija je dala prenijeti u Argyropolis (danas turski grad Gümüşhane) i tamo ih pokopala. U tom gradu vjerna Natalija je i preminula, 3. prosinca 311. Svetog Adrijana zazivaju kod kuge i epilepsije, a zaštitnik je vojnika, ratnih veterana, zatvorskih stražara, trgovaca oružjem, mesara, belgijskog grada Geraardsbergena, Flandrije te brojnih naselja, župa, crkvi i kapela diljem svijeta. U Rimu je godine 630. papa Honorije I. svetom Adrijanu u čast pretvorio kuriju rimskog senata u crkvu Sant'Adriano al Foro. Sveti Adrijan bio je dugi niz godina u sjevernoj Europi uz svetog Jurja glavni zaštitnik vojnika, a naročito su ga častili u Flandriji, Njemačkoj i sjevernoj Francuskoj.

Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Slika: Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Slika: Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Slika: Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Slika: Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Slika: Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Slika: Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Slika: Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Slika: Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije

Sveta Natalija iz Nikomedije

Slika: Sveta Natalija iz Nikomedije

Sveti Adrijan iz Nikomedije

Slika: Sveti Adrijan iz Nikomedije

Sveti Adrijan iz Nikomedije

Slika: Sveti Adrijan iz Nikomedije

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani