Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - RUJAN

1Sveti Egidije
1Sveti Lupus iz Sensa
1Sveti Jošua
2Sveti Salomon Leclercq
2Blaženi mučenici rujanskih progona
2Sveti Vilhelm iz Roskildea
3Sveti Grgur Veliki
3Sveti Marin
3Blažena Laura Vicuna
4Sveta Rozalija
4Sveta Ruža iz Viterba
4Sveti Mojsije
5Sveta Majka Terezija
5Sveti Lovro Giustiniani
5Sveti Boris i Gleb
6Sveti Zaharija
6Sveta Bega
6Sveti Liberat
7Sveti Marko Križevčanin
7Sveti Anastazije (Staš) Solinski
7Blaženi Giovanni Battista Mazzucconi
8Mala Gospa
8Sveti Sergije I.
8Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije
9Sveti Petar Claver
9Blaženi Frédéric Ozanam
9Blaženi Jacques Désiré Laval
10Sveti Nikola iz Tolentina
10Sveta Pulherija
10Sveti Theodard iz Maastrichta
11Sveti Ivan Gabrijel Perboyre
11Sveti Pafnucije iz Tebe
11Sveti Proto i Hijacint
12Ime Marijino
12Sveti Guido iz Anderlechta
12Blaženi Stefan Wyszyński
13Sveti Ivan Zlatousti
13Sveti Amat
13Sveti Tobija
14Uzvišenje svetoga Križa
14Sveta Notburga
14Sluga Božji Ivo Peran
15Gospa Žalosna
15Sveta Katarina Genovska
15Sveti Mirin
16Sveti Kornelije i Ciprijan
16Sveta Eufemija
16Sveta Ljudmila
17Sveti Robert Bellarmino
17Sveta Hildegarda iz Bingena
17Sveti Stanisław Papczyński
18Sveti Josip iz Copertina
18Sveti Ivan Macías
18Sveti Eustorgije
19Sveti Januarije
19Sveta Emilija de Rodat
19Sveti Teodor iz Canterburyja
20Sveti Andrija Kim Taegon
20Sveti Eustahije
20Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher
21Sveti Matej
21Sveti Jona, prorok
21Blaženi Elías del Socorro Nieves
22Sveti Toma iz Villanueve
22Sveti Mauricije i mučenici iz tebanske legije
22Sveti Emeram
23Sveti Lino
23Sveti Pio iz Pietrelcine
23Sveta Tekla
24Gospa od Otkupljenja
24Sveti Gerard Sagredo
24Sveti Pacifik
24Sveti Terencije
24Blaženi Anton Martin Slomšek
25Sveti Nikola von Flüe
25Sveti Vinko Strambi
25Blaženi Vladislav iz Gielniowa
26Sveti Kuzma i Damjan
26Sveta Terezija Couderc
26Sveti Pavao VI
27Sveti Vinko Paulski
27Sveti Elzear i blažena Delfina
27Blaženi Lorenzo iz Ripafratte
28Sveti Vjenceslav
28Sveti Ivan od Dukle
28Sveti Faust iz Rieza
29Sveti Mihael, Gabrijel i Rafael
29Sveti Lovro Ruiz iz Manile
29Službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić
30Sveti Jeronim
30Sveti Honorije iz Canterburyja
30Blaženi Titus Zeman

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Matej

Sveti Matej

Sveti Matej

Današnji zaštitnik sveti Matej, apostol i evanđelist, rodio se u Kafarnaumu oko 5. godine. Prema Evanđeljima sin Alfejev, zvan i Levi, Galilejac, carinik iz Kafarnauma, na području Heroda Antipe, ugostio je u svojoj kući Isusa i nakon tog susreta pridružio se njegovim apostolima. Autor je Matejeva evanđelja, sastavljenog prvotno na aramejskom jeziku (oko 70. godine) i poslije na grčkom (zadnja redakcija 80-90. godine). Prema legendama, nakon Judeje propovijedao je kršćanstvo u Arabiji i Etiopiji, gdje je podnio mučeničku smrt. Od 954. njegove relikvije nalaze se u Salernu (Campania). Njegov je simbol dijete ili anđeo. Matej je pisao svoje evanđelje za Židove u Palestini koji su bili dobro upućeni u Sveto pismo Staroga zavjeta. Njima je htio dokazati da je Isus Bogom obećani Mesija te da se u njemu ostvaruju i obistinjuju sva starozavjetna proročanstva i obećanja. Ta je značajka očita za Matejevo evanđelje od početka do kraja. Rodoslovljem na početku dokazuje da je Isus Davidov potomak po tijelu. Svoju svetost Matej je iskazao spremnošću i radošću, kojom je odgovorio na Spasiteljev poziv, svojom velikodušnošću jer je ostavio sve, priredivši svečanu oproštajnu gozbu za rođake i prijatelje te svojom poniznošću, jer se naziva "carinikom" i "grešnikom".

Za Matejev mentalitet ključna je posljednja stranica njegovog Evanđelja jer prikazuje uskrsno otajstvo, moć Krista koji je umro i uskrsnuo, njegovu moć u Crkvi. "Dana mi je sva vlast, nebeska i zemaljska. Zato idite i učinite sve narode učenicima mojim! Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Učite ih da vrše sve što sam vam zapovjedio! Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta" (Mt 28, 18-20). Tu je, doista, vrhunski trenutak Isusova života. On stoji između Isusove povijesti do tog trenutka, od njegova rodoslovlja, rođenja, propovijedanja, muke, smrti i uskrsnuća te života Crkve koja će propovijedati, naučavati i krštavati sve do konca vremenâ. Sveti Matej zaštitnik je carinika, poreznika, knjigovođa, bankara, burzovnih mešetara, stražara, snaga sigurnosti, Salerna, Triera te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Dugave, Tovarnik, Štitar, Bizovac, Kućanci kod Magadenovca, Viškovci, Londžica kod Našica, Mačkovac kod Vrbja, Garčin, Gundinci, Noskovci kod Čađavice, Široka Kula kod Gospića, Viškovo, Slum kod Lanišća, Sveti Matej-Cere kod Žminja, Mundanije na Rabu, Split-Ravne Njive, Bisko kod Trilja, Mostar-Rudnik, Dobrota kod Kotora).

Sveti Matej

Slika: Sveti Matej

Sveti Matej

Slika: Sveti Matej

Sveti Matej

Slika: Sveti Matej

Sveti Matej

Slika: Sveti Matej

Sveti Matej

Slika: Sveti Matej

Sveti Matej

Slika: Sveti Matej

Sveti Matej-župna crkva u Bizovcu

Slika: Sveti Matej-župna crkva u Bizovcu

Sveti Matej-župna crkva u Širokoj Kuli

Slika: Sveti Matej-župna crkva u Širokoj Kuli

Sveti Matej-župna crkva u Viškovcima

Slika: Sveti Matej-župna crkva u Viškovcima

Sveti Matej-župna crkva u Viškovu

Slika: Sveti Matej-župna crkva u Viškovu

Svetac dana - Sveti Jona, prorok

Sveti Jona, prorok

Sveti Jona, prorok

Danas se Crkva spominje i Jone, starozavjetnog proroka iz VIII. stoljeća prije Krista. Jona je glavni junak istoimene proročke knjige iz Svetog pisma koja pripovijeda o njegovom dramatičnom proročkom pozivu. Živio je u vrijeme kralja Jeroboama II. Rodio se oko 823, a preminuo oko 782. prije Krista. Bježeći od proročkih zadataka, ukrcao se na brod, ali su ga mornari bacili u more. Jonu je progutao kit, a kada se pokajao, kit ga je izbacio nakon tri dana. Knjiga o Joni nastala je u IV. ili III. stoljeću prije Krista pod jakim utjecajem proroka Izaije i Jeremije. Jona je bio Amitajev sin, iz Gat Hefera, udaljenog nekoliko milja sjeverno od Nazareta (2 Kr, 14,25). Prema predaji Jonina majka bila je udovica u Sarfati Sidonskoj. Ona je ugostila proroka Iliju te je dobila blagoslov da joj ne ponestane brašna i ulja za vrijeme suše (1 Kr 17,14). Dok je Ilija još bio kod udovice, razbolio se njezin sin Jona i preminuo. Bog je uslišio usrdnu Ilijinu molbu, u dijete se vratila duša i dječak je oživio. Ilija je predao dječaka majci: "Evo, tvoj sin živi!" (1 Kr 17,23). Kad je Jona odrastao, dobio je ulogu proroka. Knjiga Jonina, za razliku od svih ostalih proročkih knjiga, ne donosi nikakvih prorokovih govora ni protiv Izraela ni protiv susjednih naroda, nego vrlo živopisno ocrtava dramu njegova proročkog poziva i odaziva Božjoj volji. U drugim proročkim knjigama proroci su posvećeni ostvarenju Božje zamisli. Jona nastoji svim silama izbjeći poslanje koje je dobio od Boga. Uistinu, bio je to pretežak zadatak za jednog Izraelca, osobito za Galilejca Jonu u vrijeme kralja Jeroboama II (786-746), kada je bila osobito jaka nacionalna svijest. Jona je naime bio pozvan naviještati spasenje smrtnom neprijatelju Izraela, asirskoj prijestolnici Ninivi. Dramski opisi Jonine pustolovine mogu se nekom činiti slikovitim i nestvarnim, ali Isus uzima baš poroka Jonu kao znak svojeg uskrsnuća i izlaska iz groba: „Kako je Jona bio u utrobi morske nemani tri dana i tri noći, tako će i Sin Čovječji proboraviti u krilu zemlje tri dana i tri noći.“ (Mt 12,40).

Kad je Jona napokon propovijedao u Ninivi, tamošnji stanovnici su se pokajali i pošteđeni su. To je naljutilo proroka koji je sjedio u hladu bršljana i razmišljao. Bršljan je usahnuo na suncu i Jona se zbog toga ražalostio: „Bolje mi je umrijeti nego živjeti.“ Bog je upitao Jonu: „Srdiš li se s pravom zbog bršljana?“ On odgovori: „Da, s pravom sam ljuti nasmrt.“ Bog mu reče: „Tebi je žao žao bršljana oko kojega se nisi trudio, nego je u jednu noć nikao i u jednu noć usahnuo. A meni da ne bude žao Ninive, grada velikoga, u kojem ima više od sto i dvadeset tisuća ljudi koji ne znaju razlikovati desno i lijevo, a uz to i mnogo životinja!“ (Jon 4, 3-11). Izraelci su ponekad teško shvaćali svoj pravi poziv. Ljubav i briga kojom je Bog njih okružio, trebala se protegnuti ne samo na svemir nego i na sve, osobito susjedne narode. To najbolje svjedoči primjer Isusa Krista i njegovom nalog apostolima: „Zato idite i učinite sve narode učenicima mojim! Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga!! Učite ih da vrše sve što sam vam zapovjedio! Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta.“ (Mt 28,19-20). Prorok Jona, današnji slavljenik, na neki način je navjestitelj ove Isusove spasiteljske poruke.

Sveti Jona, prorok

Slika: Sveti Jona, prorok

Sveti Jona, prorok

Slika: Sveti Jona, prorok

Sveti Jona, prorok

Slika: Sveti Jona, prorok

Sveti Jona, prorok

Slika: Sveti Jona, prorok

Sveti Jona, prorok

Slika: Sveti Jona, prorok

Svetac dana - Blaženi Elías del Socorro Nieves

Blaženi Elías del Socorro Nieves

Blaženi Elías del Socorro Nieves

Blaženi Elías del Socorro Nieves, meksički svećenik, redovnik augustinac i mučenik, rođen je 21. rujna 1882. na otoku San Pedro u Laguni de Yuriria, u meksičkom gradu Yuririji (savezna država Guanajuato, središnji Meksiko) kao Mateo Elías Nieves Castillo. u pobožnoj i skromnoj seljačkoj obitelji Ramóna Nievesa i Rite Castillo. Bio je boležljivo dijete, s 12 godina obolio od tuberkuloze i bio na rubu smrti. Ubrzo nakon toga umro je njegov otac pa je Elías već u ranoj mladosti morao voditi brigu o svojoj obitelji. Stupio je 1903. u samostan augustinaca u Yuririji, a 1911. položio vječne zavjete. Tada je uzeo redovničko ime Elías del Socorro (Ilija od Pomoći), u čast Marije Pomoćnice. Za svećenika je zaređen 9. travnja 1916, a 1921. postao je župni vikar u gradiću Canada de Caracheo (općina Cortazar, država Guanajuato). Kad je 1926. započeo progon kršćana od strane meksičke vlade, Elías se sklonio u obližnjim brdima, u spilji Barranca El Lenero.

Svoje svećeničke poslove obavljao je pod okriljem noći. Skupina vojnika krenula je 7. ožujka 1928. u potjeru za nekim lopovima. Među skupinom seljaka ugledali su prerušenog Elíasa. Bio im je sumnjiv zbog crnih svećeničkih hlača pa su ga uhitili. Vojnici su ga namjeravali odvesti u grad Cortazar, ali su putem odlučili da će ga strijeljati. Postavili su ga pred stablo mesquitea uz rub ceste, a on je pozvao vojnike da se naklone na blagoslov i uzviknuo: “Živio Krist kralj!” Prišao mu je satnik Manuel Márquez Cervantes i ispalio mu dva metka u glavu. Dogodilo se to 10. ožujka 1928, nedaleko od naselja Canada de Caracheo. Blaženim ga je proglasio 12. listopada 1997. papa Ivan Pavao II. Blaženi Elías del Socorro Nieves zaštitnik je Meksika, zatvorenika i bolesnika. Njegove relikvije počivaju u župnoj crkvi gradića Canada de Caracheo.

Blaženi Elías del Socorro Nieves

Slika: Blaženi Elías del Socorro Nieves

Blaženi Elías del Socorro Nieves

Slika: Blaženi Elías del Socorro Nieves

Blaženi Elías del Socorro Nieves

Slika: Blaženi Elías del Socorro Nieves

Blaženi Elías del Socorro Nieves

Slika: Blaženi Elías del Socorro Nieves

Blaženi Elías del Socorro Nieves

Slika: Blaženi Elías del Socorro Nieves

Blaženi Elías del Socorro Nieves

Slika: Blaženi Elías del Socorro Nieves

Blaženi Elías del Socorro Nieves

Slika: Blaženi Elías del Socorro Nieves

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani