Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - RUJAN

1Sveti Egidije
1Sveti Lupus iz Sensa
1Sveti Jošua
2Sveti Salomon Leclercq
2Blaženi mučenici rujanskih progona
2Sveti Vilhelm iz Roskildea
3Sveti Grgur Veliki
3Sveti Marin
3Blažena Laura Vicuna
4Sveta Rozalija
4Sveta Ruža iz Viterba
4Sveti Mojsije
5Sveta Majka Terezija
5Sveti Lovro Giustiniani
5Sveti Boris i Gleb
6Sveti Zaharija
6Sveta Bega
6Sveti Liberat
7Sveti Marko Križevčanin
7Sveti Anastazije (Staš) Solinski
7Blaženi Giovanni Battista Mazzucconi
8Mala Gospa
8Sveti Sergije I.
8Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije
9Sveti Petar Claver
9Blaženi Frédéric Ozanam
9Blaženi Jacques Désiré Laval
10Sveti Nikola iz Tolentina
10Sveta Pulherija
10Sveti Theodard iz Maastrichta
11Sveti Ivan Gabrijel Perboyre
11Sveti Pafnucije iz Tebe
11Sveti Proto i Hijacint
12Ime Marijino
12Sveti Guido iz Anderlechta
12Blaženi Stefan Wyszyński
13Sveti Ivan Zlatousti
13Sveti Amat
13Sveti Tobija
14Uzvišenje svetoga Križa
14Sveta Notburga
14Sluga Božji Ivo Peran
15Gospa Žalosna
15Sveta Katarina Genovska
15Sveti Mirin
16Sveti Kornelije i Ciprijan
16Sveta Eufemija
16Sveta Ljudmila
17Sveti Robert Bellarmino
17Sveta Hildegarda iz Bingena
17Sveti Stanisław Papczyński
18Sveti Josip iz Copertina
18Sveti Ivan Macías
18Sveti Eustorgije
19Sveti Januarije
19Sveta Emilija de Rodat
19Sveti Teodor iz Canterburyja
20Sveti Andrija Kim Taegon
20Sveti Eustahije
20Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher
21Sveti Matej
21Sveti Jona, prorok
21Blaženi Elías del Socorro Nieves
22Sveti Toma iz Villanueve
22Sveti Mauricije i mučenici iz tebanske legije
22Sveti Emeram
23Sveti Lino
23Sveti Pio iz Pietrelcine
23Sveta Tekla
24Gospa od Otkupljenja
24Sveti Gerard Sagredo
24Sveti Pacifik
24Sveti Terencije
24Blaženi Anton Martin Slomšek
25Sveti Nikola von Flüe
25Sveti Vinko Strambi
25Blaženi Vladislav iz Gielniowa
26Sveti Kuzma i Damjan
26Sveta Terezija Couderc
26Sveti Pavao VI
27Sveti Vinko Paulski
27Sveti Elzear i blažena Delfina
27Blaženi Lorenzo iz Ripafratte
28Sveti Vjenceslav
28Sveti Ivan od Dukle
28Sveti Faust iz Rieza
29Sveti Mihael, Gabrijel i Rafael
29Sveti Lovro Ruiz iz Manile
29Službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić
30Sveti Jeronim
30Sveti Honorije iz Canterburyja
30Blaženi Titus Zeman

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Andrija Kim Taegon

Sveti Andrija Kim Taegon

Sveti Andrija Kim Taegon

Današnji sveti zaštitnik Andrija Kim Taegon, mučenik, prvi je korejski svećenik, a ujedno i prvi svećenik koji je u Koreji umro za vjeru. Rođen je 21. kolovoza 1821. u plemićkoj obitelji („yangban“), kao sin roditelja obraćenika. Njegov otac Ignatius Kim, također je umro mučenički, 1835. Andrija je kršten u petnaestoj godini, a u želji da postane svećenik putovao je 1300 milja do najbližeg katoličkog sjemeništa u portugalskoj koloniji Macao. Za svećenika ga je zaredio 1845. u Shanghaiu francuski biskup Jean-Joseph Ferréol. Vratio se u Koreju kako bi djelovao među svojim narodom. Za vrijeme vladavine dinastije Joseon došlo je do strašnih progona kršćana, a nekoliko tisuća je umoreno, među njima i Kim Taegon. Mučen je i glava mu je odrubljena 16. rujna 1846. na rijeci Han, nedaleko korejske prijestolnice Seoula. Blaženim ga je 1925. proglasio papa Pio XI, a papa Ivan Pavao II. proglasio ga je svetim 6. svibnja 1984, s još 103 korejska mučenika, za vrijeme svojeg pastirskog pohoda Koreji. Tom prigodom papa je kazao: „Korejska Crkva jedinstvena je jer su je u potpunosti osnovali laici. Ova nova Crkva, tako mlada, ali ipak tako snažna u vjeri, izdržala je valove i valove progona. Zato, za manje od jednog stoljeća, može se pohvaliti s 10 tisuća mučenika. Smrt tih mučenika postala je kvasac Crkve i potakla današnji procvat Crkve u Koreji. Dan danas njihov besmrtni duh podržava kršćane Crkve u „sjevernoj tišini“ ove nesretne i podijeljene zemlje.“ U Koreji danas živi gotovo 5 milijuna katolika. Sveti Andrija Kim Taegon zaštitnik je korejskih svećenika. Pomolimo se za tako daleku, a tako blisku korejsku Crkvu, svetu i mučeničku!

Sveti Andrija Kim Taegon

Slika: Sveti Andrija Kim Taegon

Sveti Andrija Kim Taegon

Slika: Sveti Andrija Kim Taegon

Sveti Andrija Kim Taegon

Slika: Sveti Andrija Kim Taegon

Sveti Andrija Kim Taegon

Slika: Sveti Andrija Kim Taegon

Sveti Andrija Kim Taegon

Slika: Sveti Andrija Kim Taegon

Korejski mučenici

Slika: Korejski mučenici

Korejski mučenici

Slika: Korejski mučenici

Korejski mučenici

Slika: Korejski mučenici

Korejski mučenici

Slika: Korejski mučenici

Svetac dana - Sveti Eustahije

Sveti Eustahije

Sveti Eustahije

Današnji sveti zaštitnik je i Eustahije, rimski mučenik iz II. stoljeća. Dao je život za Krista Gospodina zajedno sa suprugom Teopistom i sinovima Agapijem i Teopistom. Zvao se Placid i bio visoki časnik tjelesne straže rimskog cara Trajana. Premda poganin, javno je iskazivao milosrđe i tako postajao sve nepoćudniji vlastima. To mu je na kraju životnog puta donijelo mučeništvo i smrt. Sve je počelo onog dana, kad mu se u lovu iznenada ukazao bijeli jelen svjetlećih rogova, sa znakom križa i likom Krista raspetoga. Čuo je glas koji mu je poručio da ga ne progoni jer je on Krist kojem je i dosad služio, premda ga nije poznavao. Istovremeno su mu najavljeni teško iskušenje, duga patnja i okrutna smrt. Placid je ipak poveo ženu i sinove do biskupa te se cijela obitelj pokrstila. Tada je Placid dobio i novo ime-Eustahije. Uskoro je započela dugogodišnja muka za Eustahijevu obitelj. Pokraden je, kućanstvo mu je poharala kuga, njegova žena oteta je i odvedena u roblje, jednog sina ugrabio je lav, a drugog vuk. Nesretnik se tada odlučio na isposnički, molitveni život u osami usred pustinje. Nakon teških petnaest godina, njegove molitve su uslišane i cijela se obitelj opet našla na okupu.

Nedugo nakon toga, Trajanov nasljednik Hadrijan želio je proslaviti jednu od svojih pobjeda i odlučio počastiti poganske bogove. Eustahije i njegova obitelj odbili su sudjelovati u poganskom slavlju pa su osuđeni na smrt. Najprije su ih bacili lavovima, ali ih velike mačke nisu ni taknule. Zatim su ih zatvorili u utrobu velikog mjedenog bika, a ispod njega zapalili vatru. Mučenička smrt Eustahijeve obitelji u Rimu dogodila se prema predaji godine 188. Svetog Eustahija prikazuju na slikama kao konjanika ili viteza, često je uz njega naslikan jelen sa svjetlećim rogovima i znakom križa ili mjedeni bik kao simbol mučeništva. Časte ga kao jednog od četrnaest svetih pomoćnika. Zazivaju ga kod vatre, mučenja i teških situacija, a zaštitnik je lovaca, lovočuvara, šumara, vatrogasaca, trapera i žrtava mučenja te mnogih gradova (na primjer Madrida), župa i crkava diljem svijeta, među njima i župne crkve u Dobroti kod Kotora i kapele na Krbanu u Trogiru.

Sveti Eustahije

Slika: Sveti Eustahije

Sveti Eustahije

Slika: Sveti Eustahije

Sveti Eustahije

Slika: Sveti Eustahije

Sveti Eustahije

Slika: Sveti Eustahije

Sveti Eustahije s obitelji

Slika: Sveti Eustahije s obitelji

Sveti Eustahije-župna crkva u Dobroti

Slika: Sveti Eustahije-župna crkva u Dobroti

Svetac dana - Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Blažena Marija Terezija od svetog Josipa (Maria-Teresa vom heiligen Josef), njemačka redovnica, utemeljiteljica Karmelićanki Božanskog Srca Isusova, rođena je 19. lipnja 1855. u Sandowu (danas Sądów, općina Cybinka, zapadna Poljska), kao Anna Maria Tauscher van den Bosch, najstarija od osmero djece evangeličkog pastora Hermanna Traugotta Tauschera i Pauline van den Bosch (rodom iz Haarlema u Nizozemskoj). Već kao djevojčica postala je mali Božji apostol i naviještala vjeru svojim vršnjacima. Zajedno sa svojom majkom okupljala je u njihovom domu djecu (vodile su biblijsku grupu) i pomagala majci u služenju siromasima i prikupljanju pomoći za misionare. Nakon majčine smrti Anna Maria je s 19 godina preuzela brigu za obitelj i nastavila s dobrotvornim radom. Tražila je svoj životni put i u želji da dragom Bogu dokaže svoju ljubav zaposlila se 1885. u Kölnu kao voditeljica psihijatrijske bolnice. Tamo je upoznala katoličku vjeru i 30. listopada 1888. stupila u Katoličku Crkvu. Tada je odbačena od obitelji i prijatelja te je ostala bez posla i krova nad glavom. Kao beskućnicu primile su je redovnice u jednom samostanu, gdje je radila kao čistačica i provodila dane u radu, pokori i molitvi. Anna Maria oduševila se životom u Karmelu i tada je odabrala svetu Tereziju Avilsku za svoj uzor i svoju duhovnu majku. U njoj je sve više sazrijevala misao da osnuje novu redovničku zajednicu, u kojoj bi povezala duhovnost svete Terezije Avilske s djelima milosrđa prema siromasima. U Berlinu je 1891. otvorila prihvatilište svetog Josipa za djecu i tako postavila temelj Karmelu Božanskog Srca Isusova. Uskoro su joj se pridružile mnoge djevojke i tako je 2. srpnja 1891. nastala nova družba, pripojena Redu bosonogih karmelićana kao samostalni ogranak. Anna Maria je uzela redovničko ime Marija Terezija od svetog Josipa, a svoj Karmel posvetila je Božanskom Srcu Isusovom. Njezine sestre posvetile su se odgoju siromašne i ostavljene djece te brizi za stare i nemoćne ljude. Odlaskom u kućne misije dolazile su do duhovno i materijalno zapuštenih obitelji, nastojale im pomoći i potaknuti ih na vjerski i sakramentalni život. Karmel Božanskog Srca Isusova proširio se ubrzo diljem Europe, a od 1912. djeluje i u Americi. Majka Marija Terezija susrela se u Americi s djecom i obiteljima hrvatskih iseljenika koji su je potakli na dolazak njezinih sestara u Hrvatsku.

U dogovoru sa zagrebačkim nadbiskupom Antunom Bauerom karmelićanke Božanskog Srca Isusova sigle su 1917. iz Beča u Hrvatsku, najprije na zagrebački Ksaver, a 1919. u Hrvatski Leskovac, nedaleko od Zagreba. Majka Marija Terezija Tauscher i sama je 1920. posjetila je Hrvatski Leskovac. Mnogim putovanjima te osnivanjem brojnih samostana i domova iskazala je svoju veliku revnost i ljubav za Boga te apostolski žar u nasljedovanju Isusa Krista. Preminula je na današnji dan, 20. rujna 1938, u nizozemskom gradu Sittardu (provincija Limburg, južna Nizozemska), gdje se nalazi njezin grob i generalna kuća Karmela Božanskog Srca Isusova. U vrijeme njezine smrti djelovalo je više od 1000 njezinih sestara u 58 samostana. Blaženom ju je proglasio papa Benedikt XVI, a svečano proglašenje uslijedilo je 13. svibnja 2006. u katedrali u Roermondu (jugoistočna Nizozemska). Karmelićanke Božanskog Srca Isusova djeluju danas uspješno diljem svijeta (Europa, Sjeverna i Južna Amerika, Afrika), s više od 5 tisuća sestara. U hrvatskim krajevima djeluje desetak njihovih zajednica s više od 100 sestara, a vode dječje domove i dječje vrtiće, domove za starije i nemoćne, kućne misije, katehizaciju, duhovne vježbe te obnove za obitelji i mlade. Družba je osnovala i Zajednicu karmelskih laika (ZKL) te Zajednicu mladih BSI, vjernika koji žive i djeluju u duhu Karmela BSI.

Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Slika: Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Slika: Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Slika: Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Slika: Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Slika: Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Slika: Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Slika: Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Slika: Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Slika: Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Slika: Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani