Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - RUJAN

1Sveti Egidije
1Sveti Lupus iz Sensa
1Sveti Jošua
2Sveti Salomon Leclercq
2Blaženi mučenici rujanskih progona
2Sveti Vilhelm iz Roskildea
3Sveti Grgur Veliki
3Sveti Marin
3Blažena Laura Vicuna
4Sveta Rozalija
4Sveta Ruža iz Viterba
4Sveti Mojsije
5Sveta Majka Terezija
5Sveti Lovro Giustiniani
5Sveti Boris i Gleb
6Sveti Zaharija
6Sveta Bega
6Sveti Liberat
7Sveti Marko Križevčanin
7Sveti Anastazije (Staš) Solinski
7Blaženi Giovanni Battista Mazzucconi
8Mala Gospa
8Sveti Sergije I.
8Sveti Adrijan i Natalija iz Nikomedije
9Sveti Petar Claver
9Blaženi Frédéric Ozanam
9Blaženi Jacques Désiré Laval
10Sveti Nikola iz Tolentina
10Sveta Pulherija
10Sveti Theodard iz Maastrichta
11Sveti Ivan Gabrijel Perboyre
11Sveti Pafnucije iz Tebe
11Sveti Proto i Hijacint
12Ime Marijino
12Sveti Guido iz Anderlechta
12Blaženi Stefan Wyszyński
13Sveti Ivan Zlatousti
13Sveti Amat
13Sveti Tobija
14Uzvišenje svetoga Križa
14Sveta Notburga
14Sluga Božji Ivo Peran
15Gospa Žalosna
15Sveta Katarina Genovska
15Sveti Mirin
16Sveti Kornelije i Ciprijan
16Sveta Eufemija
16Sveta Ljudmila
17Sveti Robert Bellarmino
17Sveta Hildegarda iz Bingena
17Sveti Stanisław Papczyński
18Sveti Josip iz Copertina
18Sveti Ivan Macías
18Sveti Eustorgije
19Sveti Januarije
19Sveta Emilija de Rodat
19Sveti Teodor iz Canterburyja
20Sveti Andrija Kim Taegon
20Sveti Eustahije
20Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher
21Sveti Matej
21Sveti Jona, prorok
21Blaženi Elías del Socorro Nieves
22Sveti Toma iz Villanueve
22Sveti Mauricije i mučenici iz tebanske legije
22Sveti Emeram
23Sveti Lino
23Sveti Pio iz Pietrelcine
23Sveta Tekla
24Gospa od Otkupljenja
24Sveti Gerard Sagredo
24Sveti Pacifik
24Sveti Terencije
24Blaženi Anton Martin Slomšek
25Sveti Nikola von Flüe
25Sveti Vinko Strambi
25Blaženi Vladislav iz Gielniowa
26Sveti Kuzma i Damjan
26Sveta Terezija Couderc
26Sveti Pavao VI
27Sveti Vinko Paulski
27Sveti Elzear i blažena Delfina
27Blaženi Lorenzo iz Ripafratte
28Sveti Vjenceslav
28Sveti Ivan od Dukle
28Sveti Faust iz Rieza
29Sveti Mihael, Gabrijel i Rafael
29Sveti Lovro Ruiz iz Manile
29Službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić
30Sveti Jeronim
30Sveti Honorije iz Canterburyja
30Blaženi Titus Zeman

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Uzvišenje svetoga Križa

Uzvišenje svetoga Križa

Uzvišenje svetoga Križa

Blagdan Uzvišenja svetoga Križa, koji danas slavimo, potječe iz Jeruzalema. Car Konstantin dao je izgraditi baziliku Uskrsnuća nad grobom Isusovim i ona je bila posvećena 13. rujna 335. Carica Jelena pronašla je prema predaji dio izvornog Kristovog križa 326. te ga povjerila na čuvanje u toj bazilici. Kršćani Jeruzalema, dan nakon godišnjice posvete te bazilike, 14. rujna, izlagali su tu svetu relikviju te joj se klanjali. Perzijska je vojska otela relikviju 614, ali ju je car Heraklije uspio vratiti te ju je 3. svibnja 628. svečano donio u Jeruzalem. Iz Jeruzalema blagdan se vremenom proširio na kršćanski Zapad. Za sve kršćane Kristov križ je simbol spasenja. Križ je do Isusovog raspeća bio smrtna kazna za političke buntovnike i najteže zločince. Od tada je on znak pobjede nad grijehom i smrću, znak uzvišenja Krista i nade njegovih sljedbenika. Tko s vjerom i nadom prihvaća zagonetku križa, može se nadati duhovnom preporodu i uzvišenju u trajnu sreću s Bogom.

Hrvatski narod vjekovima se borio za „krst časni“, za križ kao simbol našeg spasenja i kršćanstva uopće. Naša povijest već od svojih početaka stoji u znaku svetoga Križa, koji je bio i ostao najveća čast i slava te povijesti. Uzvišenju svetoga Križa posvećene su mnoga naselja, župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Siget, Kerestinec kod Svete Nedelje, Kravarsko, Križ, Dugo Selo, Osijek-Retfala, Branjin Vrh kod Belog Manastira, Ladimirevci kod Valpova, Oprisavci, Šemovci kod Virja, Križevci-konkatedrala, Sveti Križ Začretje, Križovljan kod Martijanca, Vratišinec, Kotoriba, Sisak-katedrala, Trebež kod Jasenovca, Završje Netretićko, Ogulin, Križpolje kod Brinja, Perušić, Prozor kod Otočca, Vaganac kod Gospića, Turke kod Delnica, Rijeka-Srdoči, Draguć kod Cerovlja, Krapanj-Brodarica kod Šibenika, Šibenik-Dolac, Split-Veli Varoš, Okrug Gornji na Čiovu, Živogošće kod Podgore, Dubrovnik-Gruž, Bosanska Dubica, Bistrica kod Žepča, Jelaške kod Olova, Klopče kod Zenice, Sarajevo-Kovačići, Međugorje, Ruma, Petrovaradin, Sveti Tomo/Senttomaš u Bačkoj, Pačir kod Bačke Topole, Miletić kod Odžaka), a posvećena mu je i slavna franjevačka provincija Bosna Srebrena.

Uzvišenje svetoga Križa

Slika: Uzvišenje svetoga Križa

Uzvišenje svetoga Križa

Slika: Uzvišenje svetoga Križa

Uzvišenje svetoga Križa

Slika: Uzvišenje svetoga Križa

Uzvišenje svetoga Križa

Slika: Uzvišenje svetoga Križa

Uzvišenje svetoga Križa

Slika: Uzvišenje svetoga Križa

Uzvišenje svetoga Križa-katedrala u Sisku

Slika: Uzvišenje svetoga Križa-katedrala u Sisku

Uzvišenje svetoga Križa-župna crkva u Ogulinu

Slika: Uzvišenje svetoga Križa-župna crkva u Ogulinu

Uzvišenje svetoga Križa-župna crkva u Okrugu

Slika: Uzvišenje svetoga Križa-župna crkva u Okrugu

Uzvišenje svetoga Križa-župna crkva u Osijeku

Slika: Uzvišenje svetoga Križa-župna crkva u Osijeku

Uzvišenje svetoga Križa-župna crkva u Perušiću

Slika: Uzvišenje svetoga Križa-župna crkva u Perušiću

Svetac dana - Sveta Notburga

Sveta Notburga

Sveta Notburga

Današnja zaštitnica je i sveta Notburga, omiljena austrijska i tirolska svetica, poznata i kao Notburga iz Rattenberga ili Notburga iz Ebena. Rođena je oko 1265. u Rattenbergu (Tirol) kao klobučareva kći. Kao osamnaestogodišnja djevojka radila je u kuhinji na dvoru grofa Heinricha od Rottenburga (Buch in Tirol). Grofova žena Ottilia naredila je Notburgi da ostacima od jela hrani svinje, ali je Notburga umjesto toga hranu dijelila siromasima. Kad je zbog toga ukorena, ostatke hrane bacala je svinjama, a siromasima je dijelila svoje vlastite obroke. Ottilia je to ocijenila kao neposluh i otpustila je Notburgu iz službe. Notburga se zatim zaposlila kao služavka kod jednog seljaka u susjednom tirolskom naselju Eben am Achensee. Kad je grofica Ottilia umrla, grof Heinrich je ponovno zaposlio Notburgu u svojem dvorcu Rottenburgu. Notburga je ustrajno pomagala siromasima, bolesnicima i nevoljnicima. Pripisuju joj se mnoga čudesa već za njezina života. Prema legendi, kad je jednom optužena da u svojoj pregači nosi siromasima hranu i vino, tamo su njezini gospodari pronašli samo piljevinu i ocat. Seljak u Ebenu nije joj jednom prilikom dozvolio odlazak na misu jer mora požeti žito. Notburga je tada svoj srp bacila u vis i srp je ostao lebdjeti u zraku, obješen na sunčevoj zraci. Zapanjeni seljak tada joj je dozvolio odlazak u crkvu.

Sveta Notburga preminula je 16. rujna 1313. u dvorcu Rottenburgu. Neposredno prije smrti zamolila je grofa Heinricha da njezino mrtvo tijelo stavi u volovska kola i da je pokopa na mjestu gdje će se volovi svojevoljno zaustaviti. Volovi su kola odvezli ravno u kapelu svetog Ruperta u Ebenu, gdje je pokopana. I na njezinom grobu zbivala su se mnoga čuda. Notburginu svetost potvrdio je 1862. papa Pio IX. U povodu 700. obljetnice Notburgine smrti (2013) papa Franjo uputio je biskupu Innsbrucka Manfredu Scheueru toplu prigodnu poruku. Sveta Notburga je zaštitnica služavki, slugu, seljaka, farmera, težaka, poljodjelaca, stočara, žetelica, poslužitelja, rodilja, nositelja i ljubitelja narodnih nošnji, konobarica i konobara, počinka i blagdana, a osobito je časte poljodjelci u Tirolu, Štajerskoj, Bavarskoj i Sloveniji. Nazivaju je i “sveticom Caritasa”, a njezini se kipovi, slike i oltari nalaze i u hrvatskim crkvama (Gornji Draganec, Molve, Sveti Juraj na Bregu, Pazin). Umjetnici je često prikazuju s klasjem, kukuruzovinom, žitom, cvijećem i sa srpom u njezinoj ruci ili u zraku.

Sveta Notburga

Slika: Sveta Notburga

Sveta Notburga

Slika: Sveta Notburga

Sveta Notburga

Slika: Sveta Notburga

Sveta Notburga

Slika: Sveta Notburga

Svetac dana - Sluga Božji Ivo Peran

Sluga Božji Ivo Peran

Sluga Božji Ivo Peran

Sluga Božji Ivo Peran, hrvatski svećenik i franjevac, rođen je 25. lipnja 1920. u Kaštel Starom (Splitsko-dalmatinska županija) kao Srećko Peran, prvo dijete Ivana i Nedjeljke, rođene Piljić (imao je još tri sestre). Osnovnu školu s odličnim uspjehom završio je u Kaštel Novom. Kao dječak želio je pohađati redovničku gimnaziju pa je otac uputio molbu dominikancima u Bolu na Braču. Oni su molbu odbili jer je mali Srećko bio jedino muško dijete u obitelji. Na ustrajnu želju sina, otac se obratio franjevcima na Poljud pa je Srećko primljen u franjevačku klasičnu gimnaziju na Badiju kod Korčule. Tada se počeo baviti i glazbom, a poučavali su ga poznati glazbenici, franjevci fra Bernardin Sokol i fra Kvirin Orlić. Višu gimnaziju polazio je kod Male braće u Dubrovniku, a potom je išao u novicijat na Košljun, otočić u Puntarskoj dragi, pred Punatom (otok Krk), gdje je uzeo redovničko ime Ivo. Nakon završenog novicijata, položio je 1937. prve zavjete te ponovno pošao u gimnaziju u Dubrovnik gdje je 1940. položio ispit zrelosti. Teologiju je započeo studirati 1940. u velikom biskupskom sjemeništu u Splitu, a nakon prisilnog zatvaranje te ustanove od strane talijanskih okupatora, nastavio je sa studijem u Dubrovniku. Svečane redovničke zavjete položio je u Splitu, na Poljudu, 4. listopada 1941. Za svećenika je fra Ivo zaređen 8. kolovoza 1943. u Dubrovniku, a mladu misu slavio je u Kaštel Starom. Teologiju je diplomirao u Splitu, gdje je predavao glazbu u biskupskom sjemeništu i bio odgojitelj mladih sjemeništaraca. U jesen 1946. fra Ivo je pozvan u vojsku. Kao vojnik je zatvoren i od vojnog divizijskog suda u Ljubljani lažno optužen da je kao „intelektualni vođa zločinačke grupe“ sudjelovao u organiziranom rušenju komunističke države te je osuđen na smrt strijeljanjem. Čudesnom snagom u samici je pjevao gregorijanske napjeve, molio za svoje neprijatelje i u dubokom žaru vjere bio spreman s Kristom poći i u smrt. Nakon njegove žalbe smrtna osuda je u Beogradu preinačena na pet godina strogog zatvora s prisilnim radom. Po izlasku iz zatvora, morao je nadoknaditi vojni rok u Zemunu (1954-1955). Nakon izlaska iz vojske obavljao je različite službe u svojoj franjevačkoj Provinciji svetog Jeronima. Bio je učitelj novaka na Košljunu (1955-1959, 1960-1966) i profesor na biskupskoj gimnaziji u Pazinu (1959-1960). Predavao je glazbu u franjevačkoj gimnaziji na Poljudu (1966-1967), a zatim je izabran za gvardijana Male braće u Dubrovniku (1967-1973), gdje je istovremeno predavao glazbu na tadašnjoj franjevačkoj teologiji i vodio crkveni zbor.

U više navrata bio je član uprave Franjevačke provincije svetog Jeronima, a 1973. izabran je za provincijala. Tu službu je obavljao u dva mandata, od 1973. do 1979. i od 1979. do 1982. Zatim je opet izabran za magistra novaka na Košljunu (1982-1994). Od 1986. do 2000. bio je profesor glazbe na teologiji u Rijeci. Na Košljunu je boravio do pretkraj života. Tamo je s franjevačkom radošću dočekivao i ispraćao brojne posjetitelje, koje je često razveselio svojim motetima na orguljama. Ostao je poznat i kao česti putnik auto-stopom, uvijek u habitu, svima darujući „Mir i dobro!“ U tom razdoblju fra Ivo je u Područnoj školi Punat desetak godina vodio školski zbor "Bonaventurianum". Fra Ivo Peran preminuo je na glasi svetosti 14. rujna 2003, u Splitu. Kao čovjek, franjevac i svećenik bio je obdaren velikim sposobnostima i prožet žarom za navještaj evanđelja. Napisao je veliki broj sakralnih skladbi, od kojih su najvažnije objavljene u velikoj glazbenoj monografiji pod naslovom „Brat Ivo Peran- franjevac i glazbenik“ (Zadar, 2004). Njegova „Pučka misa“ izvrsno je prihvaćena u domovini i u inozemstvu. Fra Ivo Peran napisao je brojne igrokaze, recitale i liturgijske meditacije. Objavljene su mu knjige „S Kristom i u smrt“ (zatvorski zapisi), „Mali cvijet iz Istre“ (romanizirani životopis) i „U tajnu zagledan“ (zbirka pjesama). O njegovom životu snimljen je dokumentarni film „Radosni slavitelj Kristova evanđelja“ (2014) redatelja Sanjina Badurine. U travnju 2011. pokrenut je postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim u Nadbiskupijskom ordinarijatu u Splitu. Svečani završetak biskupijskog postupka proslavljen je 3. listopada 2021. u Kaštel Starom, rodnom mjestu sluge Božjeg fra Ive Perana.

Sluga Božji Ivo Peran

Slika: Sluga Božji Ivo Peran

Sluga Božji Ivo Peran

Slika: Sluga Božji Ivo Peran

Sluga Božji Ivo Peran

Slika: Sluga Božji Ivo Peran

Sluga Božji Ivo Peran

Slika: Sluga Božji Ivo Peran

Sluga Božji Ivo Peran

Slika: Sluga Božji Ivo Peran

Sluga Božji Ivo Peran

Slika: Sluga Božji Ivo Peran

Sluga Božji Ivo Peran

Slika: Sluga Božji Ivo Peran

Sluga Božji Ivo Peran

Slika: Sluga Božji Ivo Peran

Sluga Božji Ivo Peran

Slika: Sluga Božji Ivo Peran

Sluga Božji Ivo Peran

Slika: Sluga Božji Ivo Peran

Sluga Božji Ivo Peran

Slika: Sluga Božji Ivo Peran

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani