Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - TRAVANJ

1Sveti Hugo
1Sveta Marija Egipatska
1Sveti Venancije
1Blaženi Karlo Austrijski
2Sveti Franjo Paolski
2Sveti Franjo Coll Guitart
2Sveti Dominik Tuoc
3Sveti Richard iz Chichestera
3Blaženi Piotr Edward Dańkowski
3Sveti Pedro Calungsod
4Sveti Izidor Seviljski
4Blažena Aleta
4Sveti Benedikt Moro
5Sveti Vinko Ferrer
5Sveta Julijana iz Liègea
5Sveta Maria Crescentia Höss
6Sveti Celestin I.
6Sveti Eutihije
6Blaženi Michele Rua
7Sveti Ivan de La Salle
7Sveti Hermann Joseph
7Sveti Henry Walpole
8Sveta Julija Billiart
8Sveti Albert Jeruzalemski
8Blaženi August Czartoryski
9Sveta Marija Kleofina
9Blaženi Toma iz Tolentina
9Sveti Hagaj
10Cvjetnica
10Sveti Mihael de Sanctis
10Sveti Ezekijel
10Sveta Magdalena od Canosse
11Sveti Stanislav
11Sveta Gemma Galgani
11Blažena Elena Guerra
12Sveti Josip Moscati
12Sveti Julije I
12Sveti Zeno iz Verone
13Sveti Hermenegildo
13Sveti Martin I
13Blažena Margherita iz Castella
14Veliki četvrtak
14Sveta Lidvina
14Sveta Terezija de Los Andes
14Sluga Božji Alojzije Palić
15Veliki petak
15Sveti Benedikt Josip Labré
15Sveti Damjan De Veuster
15Sluga Božji Petar Barbarić
16Velika subota
16Sveta Bernardica Soubirous
16Blaženi Arcangelo Canetoli
16Sveti Aron
17Uskrs
17Sveta Kateri Tekakwitha
17Blažena Mariana od Isusa Navarro
17Blaženi Rudolf iz Berna
17Sveti Inocent iz Tortone
18Uskrsni ponedjeljak
18Blažena Marija od Utjelovljenja
18Blažena Marija Ana Blondin
18Sveta Debora
19Sveti Leon IX.
19Sveti Ekspedit iz Melitene
19Sveti Natan
20Sveta Agneza iz Montepulciana
20Blaženi Simone Rinalducci
20Sveti Anicet
21Sveti Anzelmo
21Sveti Román Adame Rosales
21Sveti Joseph Vaz
22Sveti Konrad von Parzham
22Sveti Kajo I, papa
22Sveti Leonida
22Sveti Teodor Sikeot
23Sveti Juraj
23Sveti Adalbert Praški
23Blaženi Egidije Asiški
23Blažena Terezija Marija od Križa Manetti
24Bijela nedjelja
24Sveti Fidelis
24Sveta Marija Eufrazija Pelletier
24Sluga Božji Egidije Bulešić
25Sveti Marko
25Sveti Petar od svetog Josipa Betancur
25Blaženi Benedikt XII
26Blaženi Jakov Zadranin
26Majka dobrog savjeta
26Sveti Pashazije Radbert
26Sveti Anaklet
27Blažena Ozana Kotorska
27Sveta Zita
27Sveti Antim iz Nikomedije
28Sveti Petar Chanel
28Sveti Ljudevit Montfortski
28Sveti Pavao Pham Khac Khoan
29Sveta Katarina Sijenska
29Sveti Petar Veronski
29Sveti Hugo iz Clunyja
30Sveti Pio V.
30Sveti Josip Benedikt Cottolengo
30Blažena Paulina von Mallinckrodt

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Richard iz Chichestera

Sveti Richard iz Chichestera

Sveti Richard iz Chichestera

Današnji sveti zaštitnik je Richard de Wych, biskup engleskog grada Chichestera (grofovija West Sussex). Rođen je 1197. u Droitwichu (Worcestershire) kao sin malog posjednika. Rano je ostao bez oca pa su brigu za njega preuzeli skrbnici. Želio je postati svećenik, a za vrijeme studija marljivo je radio kako bi osigurao potrebna sredstva za školovanje. Školovao se u Oxfordu, a potom u Parizu i Bologni, gdje je sedam godina studirao kanonsko pravo. Vratio se 1235. u Oxford i uskoro je imenovan rektorom sveučilišta. Kao kancelar u službi engleskog primasa, nadbiskupa Canterburyja, svetog Edmunda Richa (od 1236), posebno se trudio oko obnove klera i borio se protiv kraljevog miješanja u crkvene poslove. Želio je postati svećenik pa je još dvije godine studirao teologiju kod dominikanaca u Orléansu. Nakon svećeničkog ređenja 1242., vratio se u domovinu i neko vrijeme djelovao kao župnik. Ponovno je postao nadbiskupijski kancelar u službi svetog Bonifacija iz Savoje, a 1244. izabran je za biskupa u Chichesteru. Richard je bio pristalica crkvenih reformi pa je protiv njegovog izbora bio kralj Henrik III, ali je 1245. papa Inocent IV. u Lyonu osobno posvetio novog biskupa. Kralj je tvrdokorno odbijao Richarda, a kad mu je papa zaprijetio izopćenjem, napokon je popustio. Richard je kao biskup bio uzoran, čovjek ljubavi, milosrđa i samilosti. Uslužan, prijazan i gostoljubiv, naročitu brigu vodio je o siromasima, nevoljnicima i bolesnicima.
Prijatelj redovnika, kao biskup tražio je od svojih svećenika da svojim dostojnim ponašanjem budu vjernicima uzor i trajna potpora, da sa strahopoštovanjem služe misu, da održavaju celibat i da nose svećeničku odjeću. Brinuo se za njihovu trajnu izobrazbu i odgoj, a svoju imovinu namijenio je dobrotvornim svrhama, za pomoć sirotama i udovicama, ali i za izgradnju cesta i mostova. Iscrpljen neprekidnim radom, razbolio se i preminuo na današnji dan, 3. travnja 1253, u Doveru. Papa Urban IV. proglasio ga je 1262. svetim. Pripisuju mu se mnoga čudesa i ozdravljenja, a njegov grob u chichesterskoj katedrali posjećivali su mnogi hodočasnici. Kao mladić posebno je volio konje, rado i vješto upravljao raznim zapregama i vozovima na bratovom imanju pa ga kao svoga zaštitnika štuju kočijaši i kirijaši. Zaštitnik je i biskupije Chichester, grofovije Sussex te mnogih župa i crkava diljem svijeta.

Sveti Richard iz Chichestera

Slika: Sveti Richard iz Chichestera

Sveti Richard iz Chichestera

Slika: Sveti Richard iz Chichestera

Sveti Richard iz Chichestera

Slika: Sveti Richard iz Chichestera

Sveti Richard iz Chichestera

Slika: Sveti Richard iz Chichestera

Sveti Richard iz Chichestera

Slika: Sveti Richard iz Chichestera

Svetac dana - Blaženi Piotr Edward Dańkowski

Blaženi Piotr Edward Dańkowski

Blaženi Piotr Edward Dańkowski

Blaženi Piotr Edward Dańkowski, poljski svećenik i mučenik, rođen je 21. lipnja 1908. u Jordanówu (suski okrug, malopoljsko vojvodstvo) u seljačkoj obitelji, kao sin postolara Jana Dańkowskog i Anne Fulińske. Gimnaziju je završio u Nowom Targu, a 1926. stupio u sjemenište krakówske nadbiskupije. Teologiju i filozofiju studirao je na Jagiellońskom sveučilištu u Krakówu, a za svećenika je zaređen 2. veljače 1931. u crkvi svete Ane u Krakówu. Kao svećenik djelovao je u krakówskoj nadbiskupiji, u župama Pobiedrze (danas Paszkówka, 1931-1932), Sucha Beskidzka (1932-1935) i Zakopane (1935-1941). U Zakopanima je bio i gimnazijski vjeroučitelj te ispovjednik sestara albertinki. Svesrdno je pomagao ljudima, a naročito siromasima i nevoljnicima. Za vrijeme II. svjetskog rata i njemačke okupacije pomagao je bjeguncima i progonjenim osobama, a pod pseudonimom „Jordan“ uključio se u poljski pokret otpora zajedno s bratom Stanisławom. Nacistički zlotvori uhitili su ga u svibnju 1941. Nakon preslušavanja i mučenja u Zakopanima i Tarnówu otpremili su ga u koncentracijski logor Auschwitz (Oświęcim, malopoljsko vojvodstvo) na prisilni rad.

U logoru je podvrgnut mukama i poniženjima. Zajedno s njim u logoru je boravio i Władysław Puczka, upravitelj župe Biały Dunajec, koji je kasnije dao iskaz o mučenikovoj smrti. Velečasnog Piotra Dańkowskog osudili su na smrt u veljači 1942. Na Cvjetnu nedjelju Piotr je priopćio velečasnom Puczki da su mu navijestili križni put i smrt tijekom Velikog tjedna. Preminuo je s kladom na ramenima na Veliki petak, 3. travnja 1942, u logoru Auschwitz-Birkenau. Od prijatelja se oprostio riječima: „Doviđenja u nebu!“ Mučenikovo tijelo spalili su u logorskom krematoriju. Blaženim ga je proglasio 13. lipnja 1999. u Varšavi njegov veliki zemljak, papa Ivan Pavao II, kao jednog od 108 mučenika iz II. svjetskog rata. Imenom blaženog Piotra Dańkowskog nazvana je škola u njegovom rodnom Jordanówu.

Blaženi Piotr Edward Dańkowski

Slika: Blaženi Piotr Edward Dańkowski

Blaženi Piotr Edward Dańkowski

Slika: Blaženi Piotr Edward Dańkowski

Blaženi Piotr Edward Dańkowski

Slika: Blaženi Piotr Edward Dańkowski

Blaženi Piotr Edward Dańkowski

Slika: Blaženi Piotr Edward Dańkowski

Svetac dana - Sveti Pedro Calungsod

Sveti Pedro Calungsod

Sveti Pedro Calungsod

Sveti Pedro Calungsod (Calúngsod, Calonsor), filipinski misionar, vjeroučitelj i mučenik, rođen je 21. srpnja 1654. u filipinskom gradu Ginatilanu (provincija Cebu, otočna skupina Visayas). Zanimljivo je da su se nakon Pedrovog proglašenja svetim javila mnoga filipinska naselja s tvrdnjom da je Pedro zapravo rođen u njihovom kraju. Gotovo je sigurno da je rođen na području današnje nadbiskupije Cebu. U najstarijim dokumentima spomenut je kao „el Visayo“, Visajanac, pripadnik filipinske etnolingvističke skupine koja živi na otočju Visayas. Pedro se školovao kod isusovaca. Govorio je tri jezika, volio slikati, crtati, glumiti i pjevati. Izučio je stolarski zanat, a kasnije postao vjeroučitelj i misionar. Djelovao je od 1688. kao vjeroučitelj zajedno sa španjolskim misionarem, isusovcem Diegom Luisom de San Vitoresom, kod plemena Chamorro na Marijanskom otočju (Tihi ocean). Misionarski život na Marijanskim otocima bio je težak jer misionari nisu redovito dobivali nužnu opskrbu, teren pokriven džunglom bio je težak za kretanje, a otočje je često stradavalo od orkanskih vjetrova. Misionari su ipak obratili mnoge domoroce na kršćanstvo.

Kinez Choco, kriminalac iz Manile, protjeran na otok Guam, širio je među domorocima lažne optužbe da misioniri prigodom krštenja zatrovanom vodom ubijaju djecu. Kako su neka krštena djeca zbog bolesti umrla, plemenski vračevi i buntovni mladići, koji su prezirali misionare, poduprli su Chocove optužbe. Zajedno s ocem Diegom Luisom de San Vitoresom Pedro je ubijen 2. travnja 1672. u selu Tumonu (Tomhomu), na sjeveroistoku otoka Guama. Nakon krštenja kćerke seoskog poglavice Mata'panga, čija je žena bila kršćanka, misionari su s vjernicima i djecom slavili i pjevali na obali mora. Kad je poglavica doznao da je krštena njegova kći, napao je oca Diega kopljem. Pedro je pokušao obraniti svećenika pa je uboden kopljem u prsa, a zatim ga je poglavičin pristaša Hurao udario mačetom u glavu i umorio ga. Nakon toga umoren je i otac Diego. Mata'pang je tada njegovo raspelo smrvio kamenom, a tijela mučenika bačena su u more. Sveti Pedro Calungsod zaštitnik je Filipina, Guama, otočja Visayas, nadbiskupije Cebu, katekumena, ministranata, filipinske mladeži i iseljenih Filipinaca. Blaženim ga je 5. ožujka 2000. proglasio papa Ivan Pavao II, a svetim 21. listopada 2012. papa Benedikt XVI. Pedro Calungsod drugi je filipinski svetac nakon svetog Lorenza Ruiza iz Manile (pišemo o njemu u prilogu od 29. rujna). Posvećene su mu mnoge filipinske crkve, župe, škole. ustanove i umjetnička djela. Njegov najbliži suradnik, otac Diego Luis de San Vitores, postao je blaženikom 6. listopada 1985, a blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II.

Sveti Pedro Calungsod

Slika: Sveti Pedro Calungsod

Sveti Pedro Calungsod

Slika: Sveti Pedro Calungsod

Sveti Pedro Calungsod

Slika: Sveti Pedro Calungsod

Sveti Pedro Calungsod

Slika: Sveti Pedro Calungsod

Sveti Pedro Calungsod

Slika: Sveti Pedro Calungsod

Sveti Pedro Calungsod

Slika: Sveti Pedro Calungsod

Sveti Pedro Calungsod

Slika: Sveti Pedro Calungsod

Sveti Pedro Calungsod

Slika: Sveti Pedro Calungsod

Sveti Pedro Calungsod

Slika: Sveti Pedro Calungsod

Sveti Pedro Calungsod

Slika: Sveti Pedro Calungsod

Sveti Pedro Calungsod

Slika: Sveti Pedro Calungsod

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani