Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - TRAVANJ

1Sveti Hugo
1Sveta Marija Egipatska
1Sveti Venancije
1Blaženi Karlo Austrijski
2Sveti Franjo Paolski
2Sveti Franjo Coll Guitart
2Sveti Dominik Tuoc
3Sveti Richard iz Chichestera
3Blaženi Piotr Edward Dańkowski
3Sveti Pedro Calungsod
4Sveti Izidor Seviljski
4Blažena Aleta
5Cvjetnica
5Sveti Vinko Ferrer
5Sveta Julijana iz Liègea
5Sveta Maria Crescentia Höss
6Sveti Celestin I.
6Blaženi Michele Rua
7Sveti Ivan de La Salle
7Sveti Hermann Joseph
8Sveti Albert Jeruzalemski
8Sveta Julija Billiart
8Blaženi August Czartoryski
9Veliki četvrtak
9Sveta Marija Kleofina
9Blaženi Toma iz Tolentina
10Veliki petak
10Sveti Mihael de Sanctis
10Sveti Ezekijel
10Sveta Magdalena od Canosse
11Velika subota
11Sveti Stanislav
11Sveta Gemma Galgani
11Blažena Elena Guerra
12Uskrs
12Sveti Josip Moscati
12Sveti Zeno iz Verone
13Uskrsni ponedjeljak
13Sveti Hermenegildo
13Sveti Martin I
14Sveta Lidvina
14Sveta Terezija de Los Andes
15Sveti Benedikt Josip Labré
15Sveti Damjan De Veuster
16Sveta Bernardica Soubirous
16Blaženi Arcangelo Canetoli
17Sveta Kateri Tekakwitha
17Blažena Mariana od Isusa Navarro
17Blaženi Rudolf iz Berna
17Sveti Inocent iz Tortone
18Blažena Marija od Utjelovljenja
18Blažena Marija Ana Blondin
19Bijela nedjelja
19Sveti Leon IX.
19Sveti Ekspedit iz Melitene
20Sveta Agneza iz Montepulciana
20Blaženi Simone Rinalducci
21Sveti Anzelmo
21Sveti Román Adame Rosales
22Sveti Konrad von Parzham
22Sveti Kajo I, papa
22Sveti Leonida
22Sveti Teodor Sikeot
23Sveti Juraj
23Sveti Adalbert Praški
23Blaženi Egidije Asiški
23Blažena Terezija Marija od Križa Manetti
24Sveti Fidelis
24Sveta Marija Eufrazija Pelletier
25Sveti Marko
25Sveti Petar od svetog Josipa Betancur
25Blaženi Benedikt XII
26Blaženi Jakov Zadranin
26Majka dobrog savjeta
26Sveti Pashazije Radbert
26Sveti Anaklet
27Blažena Ozana Kotorska
27Sveta Zita
27Sveti Antim iz Nikomedije
28Sveti Petar Chanel
28Sveti Ljudevit Montfortski
28Sveti Pavao Pham Khac Khoan
29Sveta Katarina Sijenska
29Sveti Petar Veronski
30Sveti Pio V.
30Sveti Josip Benedikt Cottolengo
30Blažena Paulina von Mallinckrodt

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Franjo Paolski

Sveti Franjo Paolski

Sveti Franjo Paolski

Današnji sveti zaštitnik je Franjo Paolski (Franciscus de Paula, Francesco di Paola), talijanski pustinjak i redovnik prosjak, osnivač Reda Najmanjih (Ordo Minimorum, Ordine dei Minimi). Rodio se 27. ožujka 1416. u Paoli (provincija Cosenza, Kalabrija). U djetinjstvu se školovao kod franjevaca u Paoli. Nakon hodočašća u Rim i Assisi počeo je živjeti kao pustinjak u jednoj spilji kraj Paole. Već prije dvadesete godine počeo je okupljati sljedbenike, koji su uskoro postali sve brojniji. Franjevačkoj redovničkoj zajednici koju je osnovao, propisao je stroga pravila, neprestani post i odricanje od mesa i vina. Ta je zajednica najprije bila poznata pod imenom Pustinjaci svetog Franje Asiškog, njezino djelovanje odobrio je 1474. papa Siksto IV, a 1492. dobila je ime Red Najmanjih (Minimi). Njegov život bio je ispunjen radom, šutnjom, postom i noćnim bdjenjima. Smatrao je da će ljubav najbolje ostvariti potpunim odricanjem i stalnom žrtvom.
Bio je neumorni radnik, branitelj siromašnih i potlačenih, osnivač brojnih samostana, muških i ženskih (drugi red), a osnovao je i treći red za svjetovnjake. Pripisuju mu se mnoga čudesa, proročanstva i čitanje misli. Prema legendi jednom je preplovio Messinski tjesnac na vlastitom ogrtaču. Papa Siksto IV. poslao ga je 1483. u Pariz kako bi pomogao francuskom kralju Louisu XI. da se pripremi za smrt. Ostao je u Francuskoj, postao savjetnik kralja Charlesa VIII. i posredovao u uspostavi mira između Francuske i Bretanje te Francuske i Španjolske. Preminuo je u kraljevskom dvorcu Plessis-lès-Tours (La Riche, departman Indre-et-Loire, središnja Francuska) na današnji dan, 2. travnja 1507, u 92. godini. Svetim ga je proglasio 1519. papa Leon X. Zazivaju ga kod vatre, kuge i neplodnosti, a zaštitnik je Kalabrije, lađara, mornara, pomorskih časnika, putnika, ribara te mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta. Njegovi sljedbenici, Najmanja braća (Minimi), i danas uspješno djeluju u Europi, Južnoj i Sjevernoj Americi.

Sveti Franjo Paolski

Slika: Sveti Franjo Paolski

Sveti Franjo Paolski

Slika: Sveti Franjo Paolski

Sveti Franjo Paolski

Slika: Sveti Franjo Paolski

Sveti Franjo Paolski

Slika: Sveti Franjo Paolski

Sveti Franjo Paolski

Slika: Sveti Franjo Paolski

Sveti Franjo Paolski

Slika: Sveti Franjo Paolski

Svetac dana - Sveti Franjo Coll Guitart

Sveti Franjo Coll Guitart

Sveti Franjo Coll Guitart

Sveti Franjo Coll Guitart (katalonski Francesc Coll i Guitart), katalonski svećenik, dominikanac, osnivač Kongregacije sestara dominikanki Navještenja Blažene Djevice Marije, rođen je 18. svibnja 1812. u Gombrènu (okrug Ripollès, provincija Girona, Katalonija), kao deseto dijete grebenara vune Pedra i njegove supruge Magdalene. Sa četiri godine ostao je bez oca pa je majka sama brinula o brojnoj djeci. Već kao dječak davao je poduke da bi mogao plaćati školovanje. Jedan od njegovih prijatelja i kolega bio je i budući svetac, Antun Marija Claret. Školovanje ja započeo u biskupijskom sjemeništu u Vicu (okrug Osona, provincija Barcelona), a u dominikanski red stupio 15. listopada 1830. i započeo novicijat u Gironi. Godinu dana kasnije položio je redovničke zavjete i nastavio studij teologije u Gironi. Za đakona je zaređen 4. travnja 1835. u Barceloni. Tada je u Španjolskoj na vlast došla antiklerikalna struja koja je zabranila redovnički život i ukinula sve redovničke zajednice. Stoga je i Francesc bio primoran živjeti kao „sekularizirani dominikanac“. Ostao je vjeran svojim redovničkim zavjetima i svojem dominikanskom redu. Unatoč represivnim građanskim zakonima, zaređen je za svećenika 28. svibnja 1836. u Solsoni (provincija Lleida). Iako je bilo zabranjeno živjeti u samostanima i nositi dominikanski habit, otac Francesc djelovao je kao pučki misionar u biskupijama Vic, Girona i Urgell. Bio je duhovnik duboke vjere i čovjek radosne nade, pun sućuti i ljubavi, neumorni propovjednik i apostol Radosne vijesti. Živio je kao siromah, strogim pokorničkim životom. Veliki apostol krunice, neumorni misionar, trideset godina propovijedao je narodu i obilazio katalonska sela i gradove.

Otvorio je 1850. nekadašnji dominikanski samostan, a u studenom te godine postao je voditelj Trećeg reda svetog Dominika za Kataloniju. Posvetio se naročito obiteljima pogođenim epidemijom kolere, 1854. Osnovao je 1856. Kongregaciju sestara dominikanki Navještenja Blažene Djevice Marije (Congregació de Germanes Dominiques de l'Anunciata), sa željom da se ta družba bavi odgojem djevojaka te brigom za siromašne i odbačene ljude. Kad su se 1872. dominikanci vratili u Španjolsku, plodovi rada i pastoralnog žara Francesca Colla bili su itekako vidljivi. Otac Francesc Coll iznenada je oslijepio 2. prosinca 1869, za vrijeme propovijedi u gradiću Sallentu, a na današnji dan, 2. travnja 1875, preminuo je u Vicu. U trenutku Francescove smrti, u njegovoj kongregaciji djelovalo je oko 300 redovnica dominikanki u 50 zajednica, posvećenih kršćanskom odgoju djece. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je 1979. blaženim, a papa Benedikt XVI. 2009. svetim. Njegove redovnice, njih više od 1100, i danas djeluju u više od 140 zajednica u Europi, Latinskoj Americi, Africi i Aziji.

Sveti Franjo Coll Guitart

Slika: Sveti Franjo Coll Guitart

Sveti Franjo Coll Guitart

Slika: Sveti Franjo Coll Guitart

Sveti Franjo Coll Guitart

Slika: Sveti Franjo Coll Guitart

Sveti Franjo Coll Guitart

Slika: Sveti Franjo Coll Guitart

Sveti Franjo Coll Guitart

Slika: Sveti Franjo Coll Guitart

Sveti Franjo Coll Guitart

Slika: Sveti Franjo Coll Guitart

Svetac dana - Sveti Dominik Tuoc

Sveti Dominik Tuoc

Sveti Dominik Tuoc

Sveti Dominik Tuoc (Ðaminh Vũ Đình Tước), vijetnamski svećenik, dominikanac i mučenik, rođen je 1775. u naselju Trung Lao (provincija Nam Định), u sjevernom Vijetnamu, na ušću Crvene rijeke. Stupio je 18. travnja 1812. u dominikanski red i primio bijeli redovnički habit iz ruku svetog Ignacija-Clementea Delgada, biskupa mučenika. Kad je vijetnamski kralj Minh Mạng iz dinastije Nguyễn počeo 1838. okrutno progoniti kršćane i misionare, Đaminh, tada već svećenik, morao je bježati iz skloništa u sklonište. Naposljetku se sakrio u kući jednog dobrog i vjernog kršćanina. Tamo ga je na današnji dan, 2. travnja 1839, u gradu Nam Địnhu pronašla i uhvatila razularena rulja od 40 nepomirljivih mrzitelja kršćana.

Vjernici su ga pokušali osloboditi iz ruku krvnika, ali je jedan od mrzitelja Krista, pun mržnje navalio na dominikanca i umlatio ga željeznom toljagom. U agoniji mučenik je zahvalio dragom Bogu što mu je omogućio umrijeti za vjeru. Tako je nedužni Ðaminh Vũ Đình Tước poginuo kao žrtva svoje svećeničke vjernosti i kršćanskog dostojanstva. Uvrstio se među one koji su svoju voljenu zemlju zalili mučeničkom krvlju kako bi u njoj rasli plodovi kršćanskog života. Papa Leon XIII. proglasio ga je 27. svibnja 1900. blaženim, a papa Ivan Pavao II. 19. lipnja 1988. svetim, kao jednog 117 vijetnamskih mučenika. O svetim vijetnamskim mučenicima pišemo u prilogu od 24. studenoga.

Sveti Dominik Tuoc

Slika: Sveti Dominik Tuoc

Sveti Dominik Tuoc

Slika: Sveti Dominik Tuoc

Sveti Dominik Tuoc

Slika: Sveti Dominik Tuoc

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani