Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani

Sveti Pellegrino Laziosi - 1. svibanj

Sveti Pellegrino Laziosi

Sveti Pellegrino Laziosi (latinski Peregrinus Latiosus), u Italiji poznat i kao Pellegrino iz Forlìja (Pellegrino da Forlì), a u drugim kršćanskim krajevima kao Peregrin (Peregrinus), talijanski redovnik servit, rođen je 1. studenoga 1265. u Forlìju (Romagna), u bogatoj gibelinskoj antipapinskoj obitelji, kao sin Berengarija Laziosija i Flore Aspini. Sveti Filip Benizi (pišemo o njemu u prilogu od 23. kolovoza), generalni poglavar Slugu Marijinih, došao je 1284. kao izaslanik pape Martina III. i mirotvorac u Forlì, ali je izbačen iz grada udarcima i uvredama. Među napadačima nalazio se i mladić Pellegrino koji je Filipa ošamario. Svetac mu je podmetnuo drugi obraz i pomolio se za njega. Kad je Pellegrino vidio, kako Filip moli za njega i svoje progonitelje, pokajao se, pao do njegovih nogu i zatražio oprost. Filip je taj njegov čin prihvatio s ljubavlju, a Pellegrino se potpuno obratio i postao uzoran vjernik. Ukazala mu se Majka Božja i preporučila mu da kao novak uđe u samostan Slugu Marijinih (servita) u Sieni. U Sieni se školovao i postao svećenik, a nakon nekog vremena poglavari su ga poslali u rodni Forlì, gdje je utemeljio novi servitski samostan. Uz uobičajene redovničke aktivnosti (molitve, čitanje Biblije, bdjenje, post) isticao se naročitom brigom za sirotinju i bolesnike. Bio je na glasu kao vrstan propovjednik, govornik i ispovjednik. Prema legendi čudesno je umnožio žito i vino, a narod ga je prozvao „anđelom dobrog savjeta“. Živio je asketski i trapio svoje tijelo. Kad god je mogao sjesti, on je za pokoru ostao stajati. Nije spavao u krevetu već na goloj zemlji. Sa 60 godina obolio je od proširenja vena, a na njegovoj desnoj nozi pojavila se gangrena. Bolest je toliko uznapredovala da je liječnik Paolo Salaghi, koji ga je obišao u samostanu, odlučio da Pellegrinu mora čim prije amputirati nogu.

Pellegrino se noć prija dogovorenog zahvata oduvukao na molitvu pred križ u kapitulskoj dvorani i tamo od umora zaspao. Sanjao je da je Isus sišao s križa i dotaknuo njegovu bolesnu nogu. Dan kasnije došao je liječnik s namjerom da Pellegrinu amputira nogu, ali nije našao ni traga gangreni niti ožiljku. Zapanjen tim čudom proširio je vijest po čitavom gradu, a poštovanje prema bratu Pellegrinu još se više pojačalo. Preminuo je 1. svibnja 1345. u Forlìju, iscrpljen groznicom. Pripisuju mu se mnoga čudesa. Papa Pavao V. proglasio ga je 15. travnja 1609. blaženim, a papa Benedikt XIII. 27. prosinca 1726. svetim. Njegovo tijelo počiva u bazilici svetog Pellegrina Laziosijia, crkvi Slugu Marijinih u centru Forlìja. Glavnim zaštitnikom grada Forlìja proglasio ga je 1942. papa Pio XII. Zaštitnik je oboljelih od raka kože i AIDS-a, rodilja, trudnica i kočijaša, biskupije Forlì-Bertinoro, a zazivaju ga kod reumatskih i kožnih bolesti, otvorenih rana, gihta, sifilisa, kuge i bolesti nogu. Posvećene su mu mnoge crkve diljem svijeta.

Osim svetog Pellegrina Laziosija Crkva slavi i neke druge svece s tim imenom: svetog Peregrina, rimskog mučenika iz 2. stoljeća, svetog Peregrina iz Auxerrea, mučenika iz 3. stoljeća, svetog Peregrina iz Modene, keltskog pustinjaka iz 7. stoljeća i svetog Nikolu Peregrina iz Tranija, čudotvorca iz 11. stoljeća.

Nama je najbliži sveti Peregrin, đakon i mučenik, zaštitnik lijepog istarskog grada Umaga. Povijesni tragovi i legende govore nam da je on upravo kod Umaga sišao s lađe i stupio na istarsko tlo. Prema predaji, za vrijeme velikih oseka na rtu Rožac, gdje se Peregrin iskrcao, može se vidjeti otisak njegove noge, koja ukazuje da je on na ovom mjestu po prvi puta stupio na naše tlo. Kršćanstvo se na tom području počelo širiti već u drugom stoljeću. Sveti Peregrin je došao naviještati Evanđelje u naše krajeve na prijelazu iz trećeg u četvrto stoljeće. Došao je iz Akvileje, u to vrijeme, a i stoljećima poslije, vrlo važnog središta kršćanske vjere. To je vrijeme kada je Rimsko carstvo progonilo kršćane. Oni koji su pritom izgubili živote posvjedočivši svoju vjeru, postali su mučenici. I sveti Peregrin je mučenik, te ga kao i druge mučenike prepoznajemo na slikama i kipovima po tome što u jednoj ruci drži maslinovu grančicu, simbol mučeništva Kristove crkve, a u drugoj ruci model grada. Sveti Peregrin pogubljen je kraj Umaga na današnjem rtu Rožac. Na tom mjestu je u 12. stoljeću sagrađena crkva i posvećena svetom Peregrinu, đakonu i mučeniku. Crkva je obnovljena oko 1400. i ponovno 1830, kada su ispod oltara pronađene kosti. Kako je Peregrin na tom mjestu umro mučeničkom smrću, kosti pronađene u 19. stoljeću, mogle bi biti njegove relikvije. Sveti Peregrin zaštitnik je grada i župe Umag, a uz Uznesenje Blažene Djevice Marije posvećena mu je i župna crkva. Dan grada Umaga slavi se 6. svibnja.

Slika: Sveti Pellegrino Laziosi

Slika: Sveti Pellegrino Laziosi

Slika: Sveti Pellegrino Laziosi

Slika: Sveti Pellegrino Laziosi

Slika: Sveti Pellegrino Laziosi

Slika: Sveti Pellegrino Laziosi

Slika: Sveti Pellegrino Laziosi

Slika: Sveti Pellegrino Laziosi

Slika: Sveti Pellegrino Laziosi

Slika: Sveti Pellegrino Laziosi

Slika: Sveti Pellegrino Laziosi

Slika: Sveti Pellegrino Laziosi

Slika: Sveti Peregrin - Umaški

Slika: Sveti Peregrin - crkva u Umagu

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani