Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - PROSINAC

1Sveti Edmund Campion
1Sveti Eligije
1Sveti Šimun Cirenac
1Blaženi Charles de Foucauld
1Sveti Nahum
2Sveta Bibijana
2Blaženi Ivan Ruysbroeck
3Sveti Franjo Ksaverski
3Blaženi Rafael Chyliński
3Sveti Modest Karantanski
4Sveta Barbara
4Blaženi Adolph Kolping
5Sveti Saba
5Blaženi Niels Stensen
6Sveti Nikola
6Blaženi János Scheffler
7Sveti Ambrozije
7Sveta Marija Josipa Rossello
7Blaženi Marin iz Kotora
8Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije
8Sveta Gorgonija
9Sveti Petar Fourier
9Sveta Valerija iz Limogesa
10Loretska Gospa
10Sveti Miltijad
11Sveti Damaz
11Sveti Sabin iz Piacenze
12Gospa od Guadalupe
12Sveta Ivana Franciska de Chantal
13Sveta Lucija
13Sveta Odilija
14Sveti Ivan od Križa
14Sveti Spiridon
15Blažene Drinske mučenice
15Sveta Kristijana Gruzijska
16Sveta Adela
16Sveta Marija Crocifissa Di Rosa
17Sveti Josip Manyanet
17Sveti Ivan de Matha
18Sveti Gracijan Tourški
18Sveti Malahija prorok
19Blaženi Urban V.
19Sveti Anastazije I.
20Sveti Dominik iz Silosa
20Sveti Filogonije
21Sveti Petar Kanizije
21Blaženi Oton Pulski
22Sveta Francesca Cabrini
22Blažena Jutta iz Sponheima
23Sveti Ivan Kentski
23Sveti Antun od Svete Ane Galvão
23Sveti Dagobert
24Badnjak
24Sveti Charbel Makhlouf
25Božić
25Sveti Petar Nolasco
26Sveti Stjepan
26Sveti Dionizije papa
27Sveti Ivan Evanđelist
27Blaženi Francesco Spoto
28Nevina dječica
28Sveta Fabiola Rimska
29Sveti Toma Becket
29Sveti David, prorok i kralj
30Sveta Obitelj
30Blažena Eugenia Ravasco
30Blažena Margherita Colonna
31Sveti Silvestar
31Sveti Ivan Franjo Régis

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani

Blaženi János Scheffler - 6. prosinac

Blaženi János Scheffler

Blaženi János Scheffler, mađarski i rumunjski biskup i mučenik, rođen je 29. listopada 1887. u Kálmándu (Căminu), tada mađarskom, a kasnije rumunjskom selu, u biskupiji Szatmár (Satu Mare). Rođen je kao drugo od desetero djece u mađarskoj seljačkoj obitelji njemačkog podrijetla (Podunavski Švabe, Donauschwaben). Već kao dječak isticao se svojom inteligencijom, ozbiljnošću i obzirnošću, a vrlo rano osjetio je duhovni poziv kojem se rado odazvao. Završio je gimnaziju u Szatmáru. Od 1906. studirao je teologiju u Budimpešti, a za svećenika je zaređen 6. srpnja 1910. Nastavio je u Rimu studirati kanonsko pravo i doktorirao 1912. na Gregorijanskom sveučilištu. Omiljeni vjeroučitelj i glasoviti propovjednik, postao je 1914. profesor teologije i dekan na teološkom seminaru u Szatmáru, a teologiju je doktorirao 1915. Mirovnim ugovorom u Versaillesu Mađarska je 1920. ostala bez trećine svojeg teritorija i velečasni Scheffler postao je rumunjskim građaninom. Od 1922. predavao je kanonsko pravo, crkvenu povijest i teologiju, a 1923. postao župnikom u Nagymajtényju (Moftinu Mare). Posvetio se pastoralnom radu, organizirao brojna hodočašća i pisao vjeronaučne knjige. Izbijanjem II. svjetskog rata, u Mađarskoj i Rumunjskoj zavladale su teške prilike. János Scheffler imenovan je 26. ožujka 1942. biskupom svoje rodne biskupije Szatmár (Satu Mare), koja je od 1940. opet bila pod mađarskom vlašću, a po završetku rata vraćena Rumunjskoj. Imenovan je 1948. i biskupom Nagyvárada (Oradea Mare).

Položaj Katoličke crkve u Rumunjskoj pogoršavao se nakon završetka rata iz dana u dan. Biskup Scheffler nije se slagao s vlastima i prosvjedovao je protiv progonstva njemačke manjine u Sovjetski Savez. Tražio je i puštanje iz zatvora Alexandrua Rusua, grkokatoličkog biskupa Maramureșa. Rumunjski komunisti započeli su 1947. žestoko progoniti katolike i Katoličku crkvu, a 1948. zabranili su djelovanje rumunjskih grkokatolika i naredili im da se moraju pripojiti rumunjskoj pravoslavnoj crkvi. Komunistički režim želio je prekinuti sve odnose katolika sa Svetom Stolicom i prisiljavao vjernike, svećenike i biskupe na stvaranje nacionalne Crkve, bez povezanosti s Rimom i papom. Slične pokušaje komunisti su u to vrijeme poduzimali i u Hrvatskoj. Do 1950. komunistički zlotvori uhitili su sve katoličke biskupe u Rumunjskoj, a biskup Scheffler uhićen je 23. svibnja 1950. i smješten u kućni pritvor u jednom franjevačkom samostanu. Ponudili su mu da postane patrijarh nacionalne rumunjske katoličke crkve. On je to odbio pa je osuđen na zatvor s prisilnim radom. U zloglasnom zatvoru u Jilavi bio je izvrgnut mučenjima i stalnim ponižavanjima. Pored ostalog ulijevali su u njega kipuću vodu. Preminuo je na današnji dan, 6. prosinca 1952, u zatvoru u Jilavi, nedaleko Bukurešta. Pokopali su ga na zatvorskom groblju, a njegovo tijelo preneseno je 1965. u kriptu rimokatoličke katedrale u Satu Mareu. Blaženim ga je 2011. proglasio papa Benedikt XVI, a beatifikaciju je 3. srpnja 2011. na glavnom trgu u Satu Mareu predvodio kardinal Angelo Amato, u nazočnosti 15 tisuća vjernika. Ovo je prigoda da se u našim molitvama sjetimo rumunjskog naroda, a naročito rumunjskih katolika. Prema posljednjim podacima u Rumunjskoj na 20 milijuna stanovnika živi gotovo 900 tisuća rimokatolika i oko 150 tisuća grkokatolika. Grkokatolici su većinom Rumunji, a rimokatolici Mađari, Rumunji, Nijemci i Romi te niz manjih nacionalnih skupina, među njima i Hrvati.

U Rumunjskoj od davnine žive Hrvati, prema posljednjim podacima njih oko 7 tisuća. Osim dvije manje skupine koje žive istočno i zapadno od grada Temišvara, područje u kojem ih ima najviše, nalazi se na jugozapadu Rumunjske, u okrugu Caraș-Severin, u općinama Carașova (Karaševo) i Lupac (Lupak). U tim općinama hrvatski je službeni jezik, koristi se u školama i crkvama, a službeni natpisi su i na hrvatskom jeziku. Hrvati u Rumunjskoj priznati su kao posebna nacionalna manjina i stoga uživaju mnoga prava, imaju svoje udruge, kulturno-umjetnička i sportska društva, svoje novine i radijske emije te tri značajne župe: Karaševo, Lupak i Klokotić. Za opstanak nacionalne i vjerske svijesti hrvatske manjine u Rumunjskoj prije svega je zaslužna Crkva. Nama preostaje da se za te naše zemljopisno tako daleke, a našim srcima tako bliske sunarodnjake, iskreno pomolimo!

Slika: Blaženi János Scheffler

Slika: Blaženi János Scheffler

Slika: Blaženi János Scheffler

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani