Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - PROSINAC

1Sveti Edmund Campion
1Sveti Eligije
1Sveti Šimun Cirenac
1Blaženi Charles de Foucauld
1Sveti Nahum
2Sveta Bibijana
2Blaženi Ivan Ruysbroeck
3Sveti Franjo Ksaverski
3Blaženi Rafael Chyliński
3Sveti Modest Karantanski
4Sveta Barbara
4Blaženi Adolph Kolping
5Sveti Saba
5Blaženi Niels Stensen
6Sveti Nikola
6Blaženi János Scheffler
7Sveti Ambrozije
7Sveta Marija Josipa Rossello
7Blaženi Marin iz Kotora
8Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije
8Sveta Gorgonija
9Sveti Petar Fourier
9Sveta Valerija iz Limogesa
10Loretska Gospa
10Sveti Miltijad
11Sveti Damaz
11Sveti Sabin iz Piacenze
12Gospa od Guadalupe
12Sveta Ivana Franciska de Chantal
13Sveta Lucija
13Sveta Odilija
14Sveti Ivan od Križa
14Sveti Spiridon
15Blažene Drinske mučenice
15Sveta Kristijana Gruzijska
16Sveta Adela
16Sveta Marija Crocifissa Di Rosa
17Sveti Josip Manyanet
17Sveti Ivan de Matha
18Sveti Gracijan Tourški
18Sveti Malahija prorok
19Blaženi Urban V.
19Sveti Anastazije I.
20Sveti Dominik iz Silosa
20Sveti Filogonije
21Sveti Petar Kanizije
21Blaženi Oton Pulski
22Sveta Francesca Cabrini
22Blažena Jutta iz Sponheima
23Sveti Ivan Kentski
23Sveti Antun od Svete Ane Galvão
23Sveti Dagobert
24Badnjak
24Sveti Charbel Makhlouf
25Božić
25Sveti Petar Nolasco
26Sveti Stjepan
26Sveti Dionizije papa
27Sveti Ivan Evanđelist
27Blaženi Francesco Spoto
28Nevina dječica
28Sveta Fabiola Rimska
29Sveti Toma Becket
29Sveti David, prorok i kralj
30Sveta Obitelj
30Blažena Eugenia Ravasco
30Blažena Margherita Colonna
31Sveti Silvestar
31Sveti Ivan Franjo Régis

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani

Sveti Nikola - 6. prosinac

Sveti Nikola

Sretan imendan želimo svim Nikolinama i Nikolama! Danas slavimo izuzetno omiljenog zaštitnika, svetog Nikolu biskupa. Rodio se oko 270. u Patari, na jugozapadnoj obali Licije (Mala Azija, danas Antalya, Turska). Grk, biskup Mire u Liciji, sudjelovao je 325. na I. ekumenskom saboru u Nikeji. Bio je poznat po mudrosti i plemenitosti, a iz ljubavi prema ljudima prodao je sav svoj imetak i podijelio novac siromasima. O njegovu životu i radu predaja iznosi obilje legendarnih podataka: utišao je oluju na moru, spasio hodočasnike u brodolomu, opremio mirazom tri nevoljne djevojke, darivao novac, spašavao djecu, oživio jednog dječaka… Među tim anegdotama i pričama zacijelo su mnoge zasnovane na istinitim događajima. Preminuo je na današnji dan, 6. prosinca, oko 350. u Miri (Licija, danas Demre u Turskoj). Njegovo tijelo preneseno je 1087. zbog turskih osvajanja iz Mire u talijanski grad Bari, gdje se nalazi njegovo veliko svetište.

Posebno je štovan na kršćanskom Istoku. Zaštitnik je Rusije, Grčke, Sicilije, djece, pomoraca, ribara, trgovaca, pekara, ljekarnika, farmaceuta, putnika, bačvara, badnjara, zatvorenika, zarobljenika, nekadašnjih kradljivaca, lučkih radnika, strijelaca, lađara, pivara, čistača cipela, sudaca, konjušara, pokajničkih ubojica, mladenaca, crkvenjaka, vlasnika zalagaonica, trgovaca i proizvođača parfema, hodočasnika, radijskih i televizijskih djelatnika, studenata i udavača te mnogih zemalja, biskupija, gradova, naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Jastrebarsko, Žumberak, Badovinci kod Kašta u Žumberku, Donja Zelina, Lijevi Dubrovčak kod Ivanić-Grada, Bistra, Zagreb-Stenjevec, Vinkovci, Budrovci kod Đakova, Podgorač, Sikirevci, Pleternica, Gornji Miklouš kod Čazme, Krapina, Hrašćina, Koprivnica, Varaždin, Čakovec, Novo Selo na Dravi kod Čakovca, Hrvatska Kostajnica, Gušće kod Siska, Žažina kod Lekenika, Međurić kod Kutine, Lipa kod Generalskog Stola, Cvitović kod Slunja, Ogulin, Brod Moravice, Udbina, Trnovac kod Gospića, Stajnica kod Brinja, Kaluđerovac kod Perušića, Rijeka-Krnjevo, Susak, Kraljevica, Pula, Pazin, Barban, Ćunski na Lošinju, Islam Latinski kod Posedarja, Crno kod Zadra, Poličnik, Božava na Dugom otoku, Ist, Bruška kod Benkovca, Mandalina kod Šibenika, Lozica kod Rogoznice, Bajagić kod Sinja, Ostrvica kod Omiša, Gornji Humac na Braču, Zastražišće na Hvaru, Komiža na Visu, Račišće na Korčuli, Metković, Borovci kod Kule Norinske, Cavtat, Čilipi u Konavlima, Dubravka u Konavlima, Otrić-Struge u Pojezerju, Krašići kod Tivta, Perast kod Kotora, Đenovići kod Herceg-Novog).

Nadamo se da jučer navečer niste zaboravili postaviti čizmice u svoj prozor i sigurni smo da vam je sveti Nikola protekle noći ostavio poneki darak, možda i šibu. Čuvajte se Krampusa, i danas i sve ostale dane ovog došašća!

Danas radosna srca slavimo blagdan zaštitnika naše župe, svetog Nikola biskupa. Župa svetog Nikole u Jastrebarskom spominje se 1257. u povelji Bele IV. i nalazi se u popisu arhiđakona goričkog Ivana iz 1334. U današnjem obliku građena je na mjestu gdje je stajala od starine. Nakon potresa 1880. crkva je restaurirana, pročelje preoblikovano, a ostao je ulaz uokviren kamenim baroknim dovratkom s polukružnim nadvratnikom i godinom 1775.

U crkvi se nalazi nadgrobna ploča bana Petra Erdödyja iz 1567. te vrijedna barokna propovjedaonica iz 1759. Glavni oltar svetog Nikole iz 1913. rađen je po nacrtu Hermana Bolléa, a bočni oltari svetog Roka i svetog Florijana iz 1922. po nacrtu Stjepana Podhorskog. Slike svetog Ćirila i Metoda i sveta Tri kralja rad su Marka Rašice iz 1922, a u crkvi su i Hefererove orgulje iz 1894.

Sveti Nikola iznad svega je poznat kao zaštitnik i ljubimac djece, koja se iz godine u godinu i u našoj župi vesele njegovom dolasku. Prema legendi naša crkva posvećena je svetom Nikoli zbog toga jer se jedan bogati građanin Jastrebarskom u nevolji na moru zavjetovao da će u slučaju spasa iz oluje podići u svom rodnom gradu crkvu svetom Nikoli. Posjetimo danas našu župnu crkvu i povjerimo naše radosti i tuge zagovoru svetog Nikole!

Molitva Svetom Nikoli

BOŽE, OČE NAŠ!
KOJI PO ZAGOVORU SV. NIKOLE
TRAJNO ČUVAŠ, ŠTITIŠ,
POMAŽEŠ NAŠU DJECU, MLADEŽ,
POMORCE I PUTNIKE.
I DANAS ŠTITI NAŠU DJECU,
POMOZI IM DA SIGURNI U
LJUBAVI ODRASTAJU.
MLADE OJAČAJ SVOJIM DUHOM
DA ODOLE LOŠIM IZAZOVIMA
I U RADOSTI BUDU TVOJI.
POMORCE I PUTNIKE POMOZI
U OLUJI I SVAKOJ OPASNOSTI I
DAJ DA SE ŽIVI, ZDRAVI I SRETNI DOMA VRATE.
SVIM TVOJIM VJERNIMA DARUJ ZAHVALNO SRCE.
PO KRISTU GOSPODINU NAŠEMU,

Amen.

Slika: Sveti Nikola

Slika: Sveti Nikola

Slika: Sveti Nikola

Slika: Sveti Nikola

Slika: Sveti Nikola

Slika: Sveti Nikola

Slika: Sveti Nikola - župna crkva u Jastrebarskom

Slika: Sveti Nikola - župna crkva u Čakovcu

Slika: Sveti Nikola - župna crkva u Stenjevcu

Slika: Sveti Nikola-župna crkva u Kistanjama

Slika: Sveti Nikola-župna crkva u Koprivnici

Slika: Sveti Nikola-župna crkva u Krapini

Slika: Sveti Nikola-župna crkva u Metkoviću

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani