Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

O djelatnosti Caritasa župe Svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom

21.05.2013. 20:00:00

Uskrsno vrijeme je završilo. Krist je uskrsnuo, objavio se svojim učenicima, a preko njih i svima nama, uzašao je na nebo i poslao Duha Svetoga na njih i preko njih i njihovih sljedbenika na sve nas, kako bi nas ojačao u svjedočanstvu i propovijedanju Njegovog nauka, nauka ljubavi i darivanja sve do smrti. Podao je nadu čovječanstvu u novo vrijeme, vrijeme novih nadanja u bolje sutra, za sve nas, našu djecu, unuke, buduće naraštaje...

Novoizabrani papa Franjo poručio nam je u homiliji tijekom svečane mise na Cvjetnicu: “Molim vas ne dajte da vam ukradu nadu, onu, koju nam daje Isus...“. I još jedna od njegovih poruka: „Muškarci i žene, nemojte nikada biti tužni. Kršćanin nikada ne može biti tužan. Nemojte da vas svlada obeshrabrenje. Naša radost ne nastaje zbog posjedovanja toliko stvari, već zbog susreta s jednom osobom, Isusom, koji je među nama i s njim nikada nismo sami, pa ni u teškim trenucima kada se nalazimo pred problemima i preprekama koje izgledaju nepremostive.“

Dakle, treba imati nade, ali svakodnevni život i neimaština, kada se ne posjeduje i ono najosnovnije za život, nažalost je naša stvarnost i sve češća pojava u našem okruženju, bližem i daljem.

Tu treba uskočiti u pomoć ljudska solidarnost, ili kao neposredna pomoć pojedinca pojedincu ili kao djelovanje organiziranih skupina i udruga, koje trebaju organizirano djelovati i usmjeravati pomoć prema stvarno potrebitim pojedincima ili obiteljima, uvažavajući stvarne socijalne potrebe i pritom se rukovoditi nedeskriminirajućim kriterijima u pogledu vjere i nacionalne pripadnosti. Ima nažalost slučajeva da u Caritas dolaze pojedinci tražeći da im se plate računi čak i za telefon dok drugi nemaju niti za kruh.

Kao što je poznato u našoj župi djeluje župni Caritas, u kojem se nekolicina volontera organizirano, prema svojim mogućnostima, brine o pojedincima i obiteljima koje su u potrebi. Nažalost, svjedoci smo da je takvih sve više. Svakim danom raste broj nezaposlenih, još uvijek ima velik broj onih koji su mjesecima radili, a nisu dobili plaće, kao i onih koji još uvijek rade, a ne dobivaju plaću.

S druge strane velik broj onih koji još rade, imaju plaće s kojima žive na rubu siromaštva. A da se ne govori o umirovljenicima i njihovim mirovinama koje su za većinu mizerne i to da paradoks bude veći, upravo su male mirovine onih koji su odradili svoj puni mirovinski staž.

Caritas naše župe djeluje cijele godine, ali nije u mogućnosti kontinuirano pomagati svima, već se pomoć u obliku paketa s namirnicama te kućnim i higijenskim potrepštinama dijeli potrebitima nakon organiziranih akcija tijekom nedjelja u došašću i tijekom korizmenih nedjelja. Tijekom tih nedjelja u župnoj crkvi i u crkvi svetog Emerika u Cvetkoviću postavljena je „košara dobrote“, u koju vjernici mogu odložiti svoj prilog ili u obliku namirnica ili novcu.

Ovo je prilika da naš Caritas zahvali na razumijevanju rukovodstvu trgovačkog centra „Konzum“ u Jaski, gdje takva košara stoji gotovo cijele godine. Zahvalu valja uputiti i rukovodstvu trgovačkog centra „Lidl“, gdje je tijekom prošlog adventskog vremena postavljena odgovarajuća polica s istom namjenom. Posebno zahvaljujemo našim sugrađanima koji su u te košare stavili i još uvijek stavljaju svoje priloge, ili u namirnicama ili artiklima za široku uporabu te na taj način pokazuju svoju solidarnost s potrebitima u našem okruženju.

Dugogodišnji financijski sponzor akcija Caritasa je sam Grad Jastrebarsko, koji već automatizmom, dva puta godišnje, donira određena finacijska sredstva. Ima primjera i redovitih financijskih sponzoriranja od strane neimenovanih pojedinaca i privatnih tvrtki. Već je spomenuto kako pred Božić u akcijama prikupljanja namirnica samoinicijativno aktivno sudjeluje i ogranak mladeži HDZ-a iz Jastrebarskog.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije uz suglasnost Nadbiskupskog duhovnog stola i u suradnji sa župama Zagrebačke nadbiskupije i ove godine je u korizmenom vremenu organizirao dvije karitativne akcije, »Srcem se najviše daje« i »Maslinova grančica nade«.

Ciljevi akcija su bili:
    a) potaknuti vjernike da u svetom vremenu korizme obnavljaju i jačaju svoju vjeru djelima ljubavi i milosrđa
    b) prikupiti financijska sredstva koja će se namijeniti za pružanje pomoći socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima o kojima skrbe nadbiskupijski i župni Caritasi
    c) potrebitima kroz djela milosrđa osnažiti nadu na njihovom životnom putu

U akciji »Srcem se najviše daje« Caritas je župama besplatno osigurao korizmene kutijice za prikupljanje dobrotvornih priloga u župama. Za akciju »Maslinova grančica nade« Caritas je zainteresiranim župama pribavio i pripremio potrebnu količinu maslinovih grančica, koje su volonteri župnih Caritasa na Cvjetnicu dijelili vjernicima i za njih prikupljali dobrotvorne priloge. U našoj župi je svježe maslinove grančice dopremio i ove godine iz svog maslinika naš župljanin Marko Golem, na čemu mu od srca zahvaljujemo.

Kao vrhunac uskrsnog razdoblja došao je blagdan Duhova. Sada slijedi takozvano crkveno vrijeme kroz godinu, ali to ne znači da sada prestaje briga za potrebite.

Molimo Vas da i dalje, svako prema svojim mogućnostima, djelujete karitativno, ne samo posredno, preko župskog Caritasa, već i neposredno bez posrednika, u svojoj okolini i „neka vaša ljevica ne vodi brigu što će vaša desnica udijeliti nekom od potrebitih”.


U Jastrebarskom, 20. svibnja 2013.

Voditeljica župskog Caritasa:

Jasna Klemenić

Vezane vijesti
POZIV GRAĐANIMA GRADA JASTREBARSKOG I OKOLICE (19.05.2014. 07:26:00)
Akcija župnog Caritasa kroz korizmu (03.05.2014. 10:21:00)
Posjet učenika Osnovne škole „ Ljubo Babić“ CARITASOVOM Dječjem domu Brezovica (03.01.2014. 23:39:00)
Akcija župnog Caritasa (22.12.2013. 09:05:00)
Izborna sjednica župnog Caritasa (04.12.2013. 19:02:00)
Caritasov susret za mlade (01.11.2013. 13:14:00)


Ostale novosti pročitajte ovdje