Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

JASLIČARI I OKIĆKA TREŠNJA U RIMU

28.11.2012. 00:41:50

U ponedjeljak, 19. studenoga, članovi udruge „Jasličari Jaska“ i članovi Kulturno-umjetničkog društva „Okićka trešnja“ krenuli su na hodočašće kod Svetog Oca u Rim, kao i na otvorenje svjetske izložbe "100 PRESEPI" („100 JASLICA“). Sveti Otac Benedikt XVI. u listopadu ove godine, prigodom 50. obljetnice otvaranja Drugog vatikanskog sabora i 20. obljetnice objavljivanja katekizma Katoličke crkve, proglasio je godinu vjere. To je i nama bio poticaj da produbimo svoju vjeru, ponovno otkrijemo njeno bogatstvo, ljepotu i radost vjerovanja, što će nam pomoći da od vjere vjerovane dođemo do vjere življene. Već na samom početku smo blagoslovljeni mogućnošću potpunog oprosta jer je uvjete bilo lako ispuniti na svetom mjestu. Razgledali smo sve važne i vrijedne građevine vječnoga grada. Uz bazilike, katakombe i svu njihovu ljepotu i važnost, vrlo dojmljiv susret bio je s našim veleposlanikom Filipom Vučakom i njegovim tajnikom Hrvojem Franušićem koji su nas srdačno i toplo dočekali, s puno pažnje i brižnosti, kao predstavnike naše domovine. Darovali smo ih darom od srca što su s radošću prihvatili. Gospodin Franušić nam je mnogo pomogao kod organizacije svih zbivanja kojima smo željeli prisustvovati, a pratio nas je i tokom audijencije i otvorenja izložbe, radujući se zajedno s nama. Dana 21. studenoga krenuli smo na susret sa Svetim Ocem u narodnim nošnjama, s hrvatskom zastavom, radosna srca. U dvorani sa 6000 hodočasnika dočekali smo Svetog Oca koji nas je pozdravio na hrvatskom jeziku, a mi smo uzvratili pjesmom koju su otpjevali naši Okićanci. Popratio ih je pljesak radosti. Vjerujem da su sva naša srca jednako zadrhtala. Na kraju audijencije gospođa Đurđa Medvedovski-Hočevar ponijela je dar Svetom Ocu, male a tako velike jaslice. izrađene vještom rukom naše članice gospođe Danice Divjak. Kao da smo svi s njom koračali onim stepenicama. "Jasle!", rekao je Sveti Otac i sve to popratio velikim toplim osmijehom. Uz jaslice u tikvici predano je i ovo pismo:

Sveti Oče!

U godini vjere došli smo k Vama radosna i otvorena srca. Članovi smo udruge Jasličara koja postoji tri godine. Iako mlada po godinama postojanja, udruga je okupila vjernike svih dobi koje je Gospodin obdario mnogim blagoslovima, a posebno mogućnošću da darove koje smo primili izrazimo na kreativan način i njima iskažemo ljubav našem Stvoritelju, ali i svima koje s radošću susrećemo. Središte našeg rada je Sveta Obitelj u jaslicama kroz razne tehnike i u raznim materijalima. Radimo tokom cijele godine, organiziramo radionice u župi, izrađeno darujemo Caritasu za pomoć bližnjima, a u vrijeme Adventa pred sam Božić svake godine organiziramo izložbu jaslica u Pastoralnom centru naše župe Sv.Nikole u Jastrebarskom. Raduje nas što svoju ljubav, sve molitve i sva naša nadanja možemo iskazati i na ovakav način. Stoga danas poklanjamo dio naše ljubavi i privrženosti našem Gospodinu, Crkvi i Vama u obliku jaslica koje su ručno izrađene s puno pažnje od prirodnog materijala sakupljenog na našim poljima.


Vjerujemo da će Vam pogled na ovaj skroman dar ljubavi ogrijati srce. Dragi naš Sveti Oče, s Vama smo u molitvi. Neka Vas čuva dragi Bog i Blažena Djevica Marija!

Dana 22. studenoga prisustvovali smo otvorenju izložbe „100 jaslica svijeta“. Tamo nas je opet dočekao gospodin Hrvoje Franušić koji nas je uveo na izložbu. Posebno smo ponosni što su na izložbi izlagali i naši članovi:gospodin Nikola Lukšić sa svojim jaslicama od drva johe, izrezbarenim nožićem te prof. Vjekoslav Skrbin, s jaslicama izrađenim od maslinovog drva, starog platna i kozje kože. Uz njih su bile izložene još jedne hrvatske jaslice od slame, autorice gospođe Marije Nimčević.

To su bili čarobni trenuci, vidjeti jaslice izrađene od svih mogućih materija, boje, veličine, količine, zvuka i pokreta. Bilo je tu jaslica od slame, kukuruzovine, kukuruza od zrnja do kokica, kave, šećera, biskvita, metala, tjestenine (makarona), tkanine, žice, voska, keramike, starinskih, modernih, nježnih i sitnih te onih koje vladaju prostorom brojem dijelova, svjetlosti i zvukova. To je nezaboravno iskustvo za sve koji će se tamo naći. Posjetili smo i našu hrvatsku crkvu i Zavod Svetog Jeronima gdje smo se susreli s našim mladim svećenicima koji tamo studiraju. S njima smo zajedno slavili Misu, koju je opet svojim pjevom popratila „Okićka trešnja“. SVE U SVEMU, BILO JE TO PUTOVANJE RADOSTI I BLAGOSLOVA!

Autorica teksta i pisma Svetom Ocu:

Smiljana Popović


Slika: Jasličari i Okićka trešnja u Rimu


Slika: Jasličari i Okićka trešnja u Rimu


Slika: Papa prima poklon


Slika: Poklon Sv. Ocu


Slika: Jaslice, Nikola Lukšić


Slika: Jaslice, Vjekoslav Skrbin

Vezane vijesti
Udruga jasličara organizira radionice (06.11.2015. 22:04:00)
Spavaj mali Božiću (17.12.2014. 21:05:00)
Izložba božićnih jaslica (05.12.2014. 20:42:00)
Božićne radionice (15.11.2014.)
JASKANSKE JASLICE NAJBOLJE U RIMU (10.01.2014. 13:56:00)
Izložba božićnih jaslica (14.12.2013. 15:43:00)
Jaskanske jasličarke u Rimu (04.12.2013. 20:11:00)
Božićni koncert udruge Jasličara i Okićke trešnje u zagrebačkoj zračnoj luci (27.12.2012. 17:40:00)
JASLICE (21.12.2012. 20:25:00)
Pozivnica na otvorenje V. izložbe božićnih jaslica (11.12.2012. 21:31:00)
Otvorenje IV. izložbe božićnih jaslica (04.12.2011. 08:49:00)


Ostale novosti pročitajte ovdje