Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika - Hvarsko pučko kazalište u Jastrebarskom

18.11.2016 20:11:00

Župa svetog Nikole biskupa Jastrebarsko,
Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazalište Škrabe
s velikim zadovoljstvom pozivaju Vas na predstavu
 
PRIKAZANJE ŽIVOTA SVETOGA LOVRINCA MUČENIKA
 
Hvarskog pučkog kazališta
 
utorak, 22. studenog 2016. u 19 sati
župna crkva svetog Nikole biskupa
ulaz besplatan
 
Veselimo se Vašem dolasku!
 
---------------------------------------------------
 
Nadaleko slavno i hvaljeno Hvarsko pučko kazalište u Jaski će izvesti svoju legendarnu predstavu, "Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika", koju neprekidno igraju od 1969. godine, a s kojom su gostovali na pozornicama diljem Hrvatske i Europe, ali i u Brazilu, Urugvaju i Argentini. U Jaski završavaju svoju europsku turneju (Njemačka, Austrija, Hrvatska).
 
Tako će se obnoviti staro prijateljstvo i veza između Hvarskog pučkog kazališta i Nine Škrabea. Naime, u studenom 1994. Hvarani su u Jaski izveli predstave "Ribanje i ribarsko prigovaranje" i "Stori letrat", a u svibnju 1995. jaskanski su kazalištarci gostovali na otoku Hvaru, ''kolijevci hrvatskog teatra''. Jaskanci su tada doživjeli izvanrednu gostoljubivost domaćina, tadašnjeg hvarskog gradonačelnika, već desetljećima voditelja i proslavljenog glumca hvarskog kazališta Milana Lakoša te svih članova Hvarskog pučkog kazališta. U gradu Hvaru prikazane su jaskanske predstave ''Dobri vojak Švejk'' i ''Za kunu nade'', a u Starom Gradu ''Švejk''. Jaskanski glumci bili su posebno inspirirani igrajući ''Kunu'' u najstarijoj hrvatskoj kazališnoj zgradi kada su prema riječima svih sudionika ''nadmašili sami sebe''.
 
Hvarsko pučko kazalište osnovano je 1969. godine te od tada njeguje i predstavlja hvarsku kazališnu baštinu, sudjelujući na svim manifestacijama u gradu Hvaru, na otoku Hvaru, diljem Hrvatske i inozemstvu.
 
Predstava "Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika" igra se prema zapisima iz 15. stoljeća, uvijek u crkvama, a režirao ju je prerano preminuli glasoviti hrvatski redatelj, Hvaranin Marin Carić. Priča o svetom Lovrincu govori o vječnoj tematici smisla života i vrijednosti moralnih načela u vremenu duhovne i gospodarske krize. Kritičarka Marija Grgičević o predstavi je rekla: "Neugasivom je vedrinom zasjala ova predstava iz riznice kazališne baštine... Jednostavnost njezine poetike, u kojoj je bilo mjesta i za izvornu naivnost i nenametljivu ironiju, osvaja neugasivom vitalnošću istinske kreativnosti, koja kao da iz drevnih daljina donosi ohrabrenje i nadu."  
 
Kritičar Tin Kolumbić u "Vijencu" je napisao: "Crkvena prikazanja zauzimaju naročito mjesto u hrvatskom crkvenom teatru, napisana su u doba duhovne krize kada je strogo poštivanje kanona kršćanskog morala izgledalo kao zadnja nada u spas. To je itekako aktualno i danas, kada smo svjedoci duhovne i gospodarske krize, a slojevima velikog dijela obespravljenog i osiromašenog čovječanstva bogaćenje bez ikakvih moralnih ograničenja povlaštenog sloja ljudi nije donijelo ni duhovno ni materijalno blagostanje." 
 
Jaskanci ovu kultnu predstavu mogu pogledati u župnoj crkvi sv. Nikole te se uvjeriti zašto ona plijeni pozornost i dobiva pohvale već skoro 50 godina od Hvara, Gradišća i Pariza pa sve do Brasilije, Montevidea i Buenos Airesa. Zanimljivo je da u predstavi jedan glumac igra od njezinih početka pa sve do danas - dugogodišnji hvarski gradonačelnik Milan Lakoš.

Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika - Hvarsko pučko kazalište
Slika: Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika - Hvarsko pučko kazalište

Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika - Hvarsko pučko kazalište
Slika: Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika - Hvarsko pučko kazalište

Vezane vijesti
Mjuzikl "Svetac svega svijeta" u Jastrebarskom! (5.3.2020 21:41:00)
Sjajan nastup Hvarskog pučkog kazališta u jaskanskoj župnoj crkvi (5.12.2016 19:03:00)


Ostale novosti pročitajte ovdje