Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Proslava svetkovine svetog Nikole u našoj župi

15.12.2015 19:43:00

U nedjelju, 6. prosinca 2015, župljani župe svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom svečano su proslavili zaštitnika svoje župe.

Svetu misu u 9 sati predvodio je prečasni Anđelko Koščak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. U svojoj propovijedi istaknuo je važnost služenja Gospodinu. Poučeni primjerom svetog Nikole biskupa te brojnih mučenika, svetaca i apostola moramo svjedočiti vjeru u Isusa Krista, ne nasilno, već ljubeći jedni druge.

Poslije svete mise mladi naše izveli su uprizorenje iz života svetog Nikole pod vodstvom časne sestre Miroslave Crljenković. Vjernicima su ostavili na razmišljanje žele li se i oni promijeniti kao i vojnik koji ismijavao vjeru u Krista. Taj vojnik je za vrijeme cara Dioklecijana biskupa Nikolu uhapsio i strpao u tamnicu. Tada mu je rekao: „Ako je tvoj Bog svemoćan i velik, onda mu dajemo mjesec dana da te spasi.“ Nikola je molio i postio, a onda su se odjednom otvorila vrata tamnice, ušao je onaj vojnik i skinuo mu okove govoreći: „Umro je car Dioklecijan. Sada je na carskom tronu u Rimu car Konstantin Veliki koji je dao slobodu kršćanima. Slobodan si, biskupe! Tvoj Bog pokazao se većim od rimskoga cara. Da budem iskren, i ja bih rado za prijatelja imao takvoga Boga, samo, pitam se, gdje bih ga mogao naći?“ Na to pitanje biskup Nikola mu je odgovorio da Boga može pronaći svatko, samo ako je spreman služiti drugima ljubeći Boga i čovjeka. Vojniku je tada srce omekšalo pa je rekao: „Hoću od sada služiti jedinom pravom gospodaru-tvome Bogu, Isusu iz Nazareta, koji je postao i moj Bog.“

Mladi su ovim uprizorenjem prikazali važnost služenja u ljubavi i predanja Bogu u potpunosti. Poslije uprizorenja došao je u crkvu i sveti Nikola koji je darivao najmlađe. Poučeni primjerom svetog Nikole i potaknuti primjerom Isusa Krista vjernici su se vratili svojim kućama ispunjeni radošću milosti Božje.

Svečanu svetu misu u 11 sati u koncelebraciji s brojnim svećenicima Jastrebarskog dekanata i prijateljima naše župe predvodio je također prečasni Anđelko Koščak.

U 18 sati svetu misu je predvodio velečasni Ivica Budinšćak, donedavni povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. U svojoj propovijedi istaknuo je važnost lijepog i uljudnog ponašanja. Iako smo često izmoreni teškim životnim brigama i nedaćama, ne smijemo zaboraviti važnost riječi poput molim, oprosti, hvala i izvoli. Tim riječima možemo uljepšati život i drugima i sebi te tako svakodnevno svjedočiti našu vjeru u Isusa Krista.

Robert Sokač

Vezane vijesti
Ususret svetom Nikoli moleći psalme (2.12.2018 21:42:00)
Proslava župnog blagdana u Jastrebarskom (15.12.2017 15:55:00)
Sveti Niko svijetom šeta (14.12.2014 10:26:00)
Spomen-ploča Stjepanu Bakšiću u Cvetkoviću (18.12.2012 19:48:00)
DOĐI SVETI NIKOLA ! (11.12.2012 21:43:00)
Kruh naš svagdanji daj nam danas (21.10.2012 10:00:00)
Blagoslov kruha i plodova zemlje (19.10.2011 19:04:00)


Ostale novosti pročitajte ovdje