Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Sretan Vam blagdan svetog Nikole!

06.12.2021. 16:48:00

Danas slavimo blagdan zaštitnika jaskanske župe, svetog Nikole.
Sveti Nikola iznad svega je poznat kao zaštitnik i ljubimac djece, koja se iz godine u godinu i u našoj župi vesele njegovom dolasku.

Prema legendi jaskanska crkva posvećena je svetom Nikoli zbog toga jer se jedan bogati građanin Jastrebarskog u nevolji na moru zavjetovao da će u slučaju spasa iz oluje podići u svom rodnom gradu crkvu svetom Nikoli. Župna crkva svetog Nikole u Jastrebarskom spominje se već u povelji Bele IV. iz 1257, a nalazi se i u popisu arciđakona goričkog iz 1334. Na mjestu današnje sakristije nalazila se prebendarska kapela svetog Petra, koju je 1561. dao prizidati hrvatski ban Petar Erdödy. Crkva je u današnjem obliku sagrađena od 1771. do 1776, a posvećena je 1786. u vrijeme župnika Stjepana Arbanasa.

Nakon provedenih konzervatorsko-restauratorskih istraživanja tijekom 2019. i 2020, otkriven je prvi izvorni slikani sloj. Pregledom povijesnih zapisa i kanonskih vizitacija uz 1668, zaključuno je da je crkva vjerojatno prvi put oslikana u tom razdoblju. Pretpostavlja se da je između 1771. i 1776. zidove crkve oslikao Anton Lerchinger, najpoznatiji majstor zidnog oslika u Sloveniji i Hrvatskoj u drugoj polovici 18. stoljeća.

Crkva je, nažalost, stradala u potresu 29.12.2020. te se trenutno u njoj ne mogu održavati mise. Po mišljenju nadležnih stručnjaka, nakon predviđene obnove, jaskanska crkva svetog Nikole bit će jedna od najljepših i najvrednijih sakralnih građevina u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Osim prekrasnih zidnih oslika, crkva je oslikana i brojnim sitnim detaljima, uključujući strop i kor.

Želimo sretan imendan svim Nikolinama i Nikolama, a zajedno sa svim žiteljima Jastrebarskog nadamo se i molimo da čim prije započne i završi predviđena obnova te da se za godinu dana opet okupimo u našoj dragoj, staroj župnoj crkvi svetog Nikole!

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Župna crkva svetog Nikole Jastrebarsko
Slika: Župna crkva svetog Nikole Jastrebarsko

Župna crkva svetog Nikole Jastrebarsko
Slika: Župna crkva svetog Nikole Jastrebarsko

Župna crkva svetog Nikole Jastrebarsko
Slika: Župna crkva svetog Nikole Jastrebarsko


Ostale novosti pročitajte ovdje