Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Župno godišnje klanjanje

15.11.2020. 11:08:00

U utorak 17. studenoga je ŽUPNO GODIŠNJE KLANJANJE (KLEČANJE). Taj dan je svetkovina za našu župu kada u ime cijele Nadbiskupije Bogu prikazujemo molitve. Svete mise toga dana bit će u 7h i 8h. Večernju svečanu svetu misu predslavi vlč. Danijel Hačko, upravitelj župe sv. Vida u Brdovcu. Za jutarnje sv. mise bit će izložen Presveti oltarski sakrament te će crkva bit otvorena tijekom cijeloga dana. Iskoristimo ovu milosnu ponudu i odvojimo vrijeme za susret s Bogom živim!

ŠTO JE TO GODIŠNJE ŽUPNO KLANJANJE ILI KLEČANJE?

Župno klanjanje ili klečanje je župni blagdan Tijelova. To je svetkovina svete mise i Pričesti, dviju velikih tajna kršćanske vjere. Da bi neprestano trajala pobožnost i molitva svetotajstvenom Spasitelju, zagrebački biskup Josip Galjuf 1773. godine izdao je naredbu, po kojoj se tijekom cijele godine u svim samostanskim i župnim crkvama, tada velike zagrebačke biskupije, imalo obavljati svagdašnje klečanje.

Po unaprijed načinjenom rasporedu svih župnih crkava, svake godine naša župna zajednica ima termin 17. studenoga. Toga dana svetkovina je za našu župu, i, rekli bi stari, ne bi se trebalo raditi u zemlji. Svi župljani pozvani su u župnu crkvu, da pred izloženim Presvetim Sakramentom mole za kako za sebe, tako i za čitavu župu i biskupiju. U ovoj svetkovini na osobit način slavimo prisutnost Gospodina našega, što je za sve nas neizrecivi dar. Danas možemo reći da nam je dragocjena i spasonosna istina da je Isus vjeran sam sebi i da je, po snazi svoga uskrsnuća, slobodan u odnosu na prostor i vrijeme, prisutan u svakome u sve dane do svršetka svijeta. Na njega nitko i nikada ne treba čekati, u svakome času je prisutan, a da bi to mogao ostvariti i na nama ljudima opipljiv i prepoznatljiv način, ustanovio je euharistiju, sakrament intenzivne prisutne ljubavi. Njegova prisutnost je u osobnom odnosu na svakoga od nas kada s vjerom sudjelujemo na misi, kada s vjerom primamo taj kruh života, i jedino s vjerom je Isus prisutnost za nas. No, ta njegova prisutnost koja nam se stalno daruje je obveza da i mi postanemo dar drugima.

„Blago onima koji su pozvani na gozbu jaganjčevu“ je poziv da uložimo svoj život po Isusovu primjeru. Jer ukoliko se euharistijsko slavlje ne održava u našem životu, onda je to za nas samo jedan prazan znak. Pravi smisao euharistije je uvijek okrenut
prema djelatnoj ljubavi. Tek u predanju ostvarujemo program kojeg nam predlaže Isus. Župno klanjanje je svetkovina i poziv da probudimo svoju vjeru u ljubav prema euharistiji u kojoj primamo hranu, ali i postajemo hrana za druge.


Ostale novosti pročitajte ovdje