Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - LIPANJ

1Sveti Justin
1Sveti Gaudencije Osorski
1Sveti Annibale Maria di Francia
2Sveti Marcelin i Petar
2Sveta Blandina
2Sveti Eugen I
3Sveti Charles Lwanga i ugandski mučenici
3Sveta Klotilda
3Sveti Kevin
4Presveto Trojstvo
4Sveti Kvirin Sisački
4Sveti Optat
4Blaženi rumunjski biskupi mučenici
5Sveti Bonifacije
5Blaženi Ferdinand Portugalski
5Sveta Rebeka
6Sveti Norbert
6Blaženi Józef Innocenty Guz
6Sveti Marcellin Champagnat
7Sveti Antonio Maria Gianelli
7Blažena Marija Tereza de Soubiran
7Sveti Robert iz Newminstera
8Tijelovo
8Sveti Medard
8Blažena Marija od Božanskog Srca
8Sveti Jakov Berthieu
9Sveti Efrem Sirijac
9Sveti Primo i Felicijan
9Sveti Josip de Anchieta
10Blaženi Ivan Dominici
10Blaženi Bogumil iz Gniezna
10Sveti Kolumba
11Sveti Barnaba
11Sveta Maria Rosa Molas i Vallvé
11Sveta Paola Frassinetti
12Sveti Ivan od svetoga Fakunda
12Sveti Leon III
12Sveti Gaspare Bertoni
13Sveti Antun Padovanski
13Sveti Gerard iz Clairvauxa
13Blažena Marianna Biernacka
14Sveti Elizej
14Sveti Metod Carigradski
14Blaženi Teofilius Matulionis
15Sveti Vid
15Sveti Bernard iz Menthona
15Sveti Izak
16Presveto Srce Isusovo
16Sveta Lutgarda
16Sveta Germaine Cousin
16Blažena Marija Terezija Scherer
17Bezgrešno Srce Marijino
17Sveti Grgur Barbarigo
17Sveti Albert Chmielowski
17Sveti Ranieri iz Pise
18Sveti Marko i Marcelijan
18Sveta Elizabeta iz Schönaua
18Sveta Rahela
19Sveti Romuald
19Sveti Gervazije i Protazije
19Sveti Remigije Isoré i Modeste Andlauer
20Sveta Julijana Falconieri
20Sveti Ivan iz Matere
20Blažena Margareta Ebner
20Sveta Mirjam
21Sveti Alojzije Gonzaga
21Sveti Lazar
21Sveti Gideon
22Sveti John Fisher i Thomas More
22Sveti Paulin iz Nole
22Sveti Alban Engleski
23Sveti Josip Cafasso
23Blažena Marija iz Oigniesa
23Blažena María Guggiari Echeverría
24Rođenje svetog Ivana Krstitelja
24Sveti Ivan Hrvatski, pustinjak
24Sluga Božji Gerard Tomo Stantić
25Sveti Vilim iz Vercellija
25Sveti Prosper Akvitanski
25Sluga Božji Ivan Bonifacije Pavletić
26Sveti Ivan i Pavao
26Sveti Vigilije iz Trenta
26Blažene mučenice iz Arrasa
26Sveti Josemaría Escrivá
27Sveti Ćiril Aleksandrijski
27Sveti Ladislav Ugarski
27Sveta Ivana Antiohijska
28Sveti Irenej
28Sveta Ema Krška
28Svete Bartolomea Capitanio i Vincenza Gerosa
29Sveti Petar i Pavao
29Blažene Saloma i Judita iz Niederaltaicha
29Blaženi Inocent V
30Sveti rimski prvomučenici
30Blaženi Rajmund Lullus
30Sveti Teobald iz Provinsa

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Alojzije Gonzaga

Sveti Alojzije Gonzaga

Sveti Alojzije Gonzaga

Današnji je sveti zaštitnik Alojzije (Luigi) Gonzaga, talijanski isusovac i zaštitnik mladeži. Potomak glasovite plemićke obitelji, rodio se 9. ožujka 1568. u obiteljskom dvorcu u gradu Castiglione delle Stiviere (provincija Mantova, Lombardija), kao prvorođeni sin nasljednik. Od malih nogu spremali su ga za karijeru vojnika i dvoranina. Živahan dječak, sanjao je o vojničkom pozivu, ali ga je majka Marta naučila važnosti molitve i ljubavi prema dragom Bogu i siromasima. Boravio je od 1576. u Firenci s mlađim bratom Rodolfom kao paž na dvoru Medicijevih, učio latinski i francuski, plesao i odlazio u lov. Kad ga je bolest bubrega prikovala za krevet, prihvatio je to kao blagoslov, mnogo molio i čitao životopise svetaca. Od 1579. boravio je na dvoru vojvode od Mantove i ostao zaprepašten nasilnim i lakoumnim dvorskim životom. Kad se vratio u obiteljski dom, primio je 1580. prvu pričest od svetog Karla Boromejskog. Divio se doživljajima isusovačkih misionara u Indiji, poučavao vjeronauku dječake u Castiglioneu i redovito pohađao crkve kapucina i barnabita u Casaleu Monferrato, gdje je njegova obitelj provodila zime. Od 1582. boravio je kao paž i na kraljevskom dvoru u Madridu i doživio njegov sjaj i raskoš. Ipak se sa 17 godina odrekao naslova markiza i vlasništva nad imanjem u korist mlađega brata Rodolfa te 1585. u Rimu stupio u novicijat Družbe Isusove. Sjaj kneževskih i kraljevskih dvorova zamijenio je poniznim, jednostavnim i redovničkim životom, živio asketski, patio od kožnih bolesti, glavobolje i besanice.

Nakon svršetka novicijata studirao je od 1588. teologiju i filozofiju na glasovitom rimskom kolegiju uz duhovno vodstvo Roberta Bellarmina, kasnijeg kardinala i sveca, koji je napisao njegov životopis. Godine 1591. u Rimu je izbila epidemija kuge. Isusovci su otvorili bolnicu za oboljele, a Luigi se dobrovoljno javio da ih njeguje i dvori. Dvorio je kužne bolesnike, zarazio se i preminuo u 23. godini života, na današnji dan, 21. lipnja 1591, u Rimu. Blaženim ga je proglasio 1605. papa Pavao V, a svetim 1726. papa Benedikt XIII. Zaštitnik je mladeži, studenata, očnih bolesnika i slabovidnih osoba, osoba koje boluju od AIDS-a i osoba koje o njima brinu, katoličke mladeži, isusovačkih novaka, kužnih bolesnika, tinejdžera te mnogih naselja, učilišta, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Čaglin, Popovača, Grkaveščak kod Svetog Martina na Muri, Pećnik kod Modriče, Gornja Dubica kod Odžaka, Travnik-sjemenište). Sretan imendan od srca čestitamo svim našim Alojzijama, Alojzijima, Vjekoslavama, Vjekoslavima, Slavicama i Slavkima!

Sveti Alojzije Gonzaga

Slika: Sveti Alojzije Gonzaga

Sveti Alojzije Gonzaga

Slika: Sveti Alojzije Gonzaga

Sveti Alojzije Gonzaga

Slika: Sveti Alojzije Gonzaga

Sveti Alojzije Gonzaga

Slika: Sveti Alojzije Gonzaga

Sveti Alojzije Gonzaga

Slika: Sveti Alojzije Gonzaga

Sveti Alojzije Gonzaga

Slika: Sveti Alojzije Gonzaga

Sveti Alojzije Gonzaga

Slika: Sveti Alojzije Gonzaga

Sveti Alojzije Gonzaga-župna crkva u Pećniku

Slika: Sveti Alojzije Gonzaga-župna crkva u Pećniku

Sveti Alojzije Gonzaga-župna crkva u Popovači

Slika: Sveti Alojzije Gonzaga-župna crkva u Popovači

Svetac dana - Sveti Lazar

Sveti Lazar

Sveti Lazar

Sveti Lazar je gubavac, siromah u Isusovoj prispodobi, koji je prema evanđelju svetog Luke (Luka 16, 19-31) uzalud prosio pred vratima škrtog bogataša. U srednjem vijeku sveti Lazar se smatrao zaštitnikom gubavaca, pa su po njemu nazvane ustanove za smještaj gubavaca i drugih zaraznih bolesti-lazareti. U kasnijoj terminologiji lazaret je naziv za vojno previjalište ili vojnu bolnicu u blizini bojišnice. U pučkom govoru izraz „lazar“ postao je sinonom za bogalja, bijednika i prosjaka. Viteški red svetog Lazara Jeruzalemskog osnovali su križari u XII. stoljeću u svrhu liječenja gubavaca, a sveti Lazar je njihov zaštitnik. Red svetog Lazara prvi put se spominje 1142. I među vitezovima osnivačima reda bilo je gubavaca. Osim liječenja bolesnika i osnivanja bolnica vitezovi svetog Lazara obavljali su i vojničke dužnosti. Sveti Lazar je zaštitnik mnogih župa, crkava i kapela diljem svijeta, a njegov primjer spominje se u mnogim značajnim književnim i glazbenim djelima. Ponekad ga miješaju s Lazarom iz Betanije, Isusovim prijateljem, bratom Marije i Marte, o kojem izvještava sveti Ivan u svojem evanđelju.

Donosimo i biblijski izvještaj svetog Luke: „Bijaše neki bogataš koji se oblačio u grimiz i skupocjeni lan a iz dana se u dan sjajno gostio. Neki siromah imenom Lazar ležao je sav u čirevima do njegovih vrata, čeznući da se nasiti onim što je padalo s bogataševa stola... Čak su i psi dolazili i lizali mu čireve. I umrije siromah i anđeli ga odnesoše u krilo Abrahamovo. Umrije i bogataš i bijaše pokopan. Kad je bio u paklu, usred strašnih muka, podiže oči te izdaleka opazi Abrahama i Lazara u njegovu krilu pa povika: "Oče Abrahame, smiluj mi se, te pošalji Lazara neka namoči vrh prsta vodom da mi rashladi jezik, jer se strašno mučim u ovom plamenu!“ Abraham mu reče: „Sjeti se, sine, da si ti primio svoje dobro za svoga života, a Lazar zlo! On je sad ovdje utješen, a ti se mučiš. Osim toga, između nas i vas velik je bezdan, te ni oni koji bi htjeli ne mogu prijeći k vama niti odatle k nama.“ „Onda, molim te, oče-reče bogataš-pošalji ga u kuću mog oca; imam petero braće, neka ih ozbiljno opomene da ne bi i oni došli u ovo mjesto muka!“A Abraham reče: „Imaju Mojsija i Proroke. Neka njih slušaju!“ Onaj nastavi: „Neće, oče Abrahame! Ali ako im tko dođe od mrtvih, obratit će se.“ Tada reče Abraham: „Ako zaista ne slušaju Mojsija i Proroka, neće vjerovati ni ako tko od mrtvih uskrsne.“

Sveti Lazar

Slika: Sveti Lazar

Sveti Lazar

Slika: Sveti Lazar

Sveti Lazar

Slika: Sveti Lazar

Sveti Lazar

Slika: Sveti Lazar

Sveti Lazar

Slika: Sveti Lazar

Sveti Lazar

Slika: Sveti Lazar

Sveti Lazar

Slika: Sveti Lazar

Sveti Lazar

Slika: Sveti Lazar

Sveti Lazar

Slika: Sveti Lazar

Sveti Lazar

Slika: Sveti Lazar

Sveti Lazar

Slika: Sveti Lazar

Sveti Lazar

Slika: Sveti Lazar

Sveti Lazar

Slika: Sveti Lazar

Svetac dana - Sveti Gideon

Sveti Gideon

Sveti Gideon

Sveti Gideon (Gedeon, Jerubbaal ili Jerobaal), starozavjetni izraelski junak, sin Joašev iz plemena Manašeovog, bio je sudac i osloboditelj Izraelaca. Živio je i djelovao u 11. stoljeću prije Krista. Njegova su djela opisana u biblijskoj Knjizi o sucima. Dok je potajno vršio pšenicu, Bog je preko svojeg Anđela pozvao Gideona da oslobodi Izraelce od ugnjetavanja Midjanaca. Gideon je srušio žrtvenik kumira Baala i posjekao gaj pored njega. Dobio je nadimak Jerubaal jer se govorilo: „Neka sam Baal s njim obračuna što mu je srušio žrtvenik.“ Kako bi ustanovio je li poziv od Boga, Gideon je učinio provjeru. Bog mu je dvaput dao znak koji je tražio. Jednom je rosa je bila samo na ovčjem runu, a zemlja na gumnu ostala je suha, a potom je samo runo bilo suho, a po svoj zemlji pala je rosa. Gideon je s 300 vojnika napao i pobijedio Midjance. Izabrao je tri stotine ljudi od mnogih tisuća koji su pošli za njim. Podijelio ih je u tri čete. Oboružani praznim vrčem, luči u vrču i rogom, iznenadili su neprijatelja u noći uz gromoglasni povik „Za Jahvu i Gideona!“ Nastali su metež i zbrka u midijanskom taboru. Okrenuli su se jedni na druge pa onda pobjegli, dok su ih Izraelci žestoko gonili. Pobjeda je bila potpuna, a Gideon je donio zemlji mir u razdoblju od četrdeset godina, sve do svoje smrti.

Sveti Pavao u poslanici Hebrejima veliča hrabrost Gideonovu. Pojedinosti iz Gideonove priče (čudesni znakovi, runo) poprimili su simbolično značenje u srednjovjekovnoj književnosti i ikonografiji. Gideon je za svoju bitku odabrao ljude koji su na potoku poput pasa laptali vodu jezikom i prinosili je rukom k ustima. To je bio znak da su ti ljudi slabi i Gideon ih je prepoznao kao najslabije. Naše rane su naše slabosti. U tome što proživljavamo, u našoj nemogućnosti da izađemo iz grijeha, iz određenih situacija u našoj obitelji, na poslu, kod kuće, Gospodin nas poziva na suradnju i kaže „Možeš“. „Pokupi svojih 300 slabosti i dođi kod mene, jer ti ćeš pobijediti kao što je Gideon pobijedio. Dobit ćeš bitku.“ Pobijedit ćemo uz pomoć Božje riječi, uz pomoć samog Boga, kao što je to učinio Gideon.

Sveti Gideon

Slika: Sveti Gideon

Sveti Gideon

Slika: Sveti Gideon

Sveti Gideon

Slika: Sveti Gideon

Sveti Gideon

Slika: Sveti Gideon

Sveti Gideon

Slika: Sveti Gideon

Sveti Gideon

Slika: Sveti Gideon

Sveti Gideon

Slika: Sveti Gideon

Sveti Gideon

Slika: Sveti Gideon

Sveti Gideon

Slika: Sveti Gideon

Sveti Gideon

Slika: Sveti Gideon

Sveti Gideon

Slika: Sveti Gideon

Sveti Gideon

Slika: Sveti Gideon

Sveti Gideon

Slika: Sveti Gideon

Sveti Gideon

Slika: Sveti Gideon

Sveti Gideon

Slika: Sveti Gideon

Sveti Gideon

Slika: Sveti Gideon

Sveti Gideon

Slika: Sveti Gideon

Sveti Gideon

Slika: Sveti Gideon

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani