Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Kardinal ljubavi i dobrote

21.4.2017 20:17:00

U organizaciji Župe svetog Siksta u Pribiću, Turističke zajednice općine Krašić i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, na uskrsni ponedjeljak, 17. travnja 2017, u Vatrogasnom doma u Pribiću svečano je prikazan dokumentarni film "Kardinal ljubavi i dobrote" redatelja Jakova Sedlara. Svečanost je priređena u čast 98. obljetnice rođenja kardinala Franje Kuharića, istinskog velikana hrvatske povijesti i Crkve u Hrvata.

U prepunom vatrogasnom domu među brojnim gostima bili su i jaskanski župnik i dekan Stjepan Rožanković, Vlado Horina, predstavnik župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, predsjednica jaskanskog Ogranka Matice hrvatske Klementina Škrabe, potpredsjednik Ogranka Želimir Hrković i zamjenik načelnika Općine Krašić Josip Špoljar.

Prisutnima su o životu i djelu kardinala Kuharića govorili pročelnik Katedre za socijalni nauk Crkve zagrebačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta, monsinjor prof. dr. Stjepan Baloban, redatelj filma Jakov Sedlar i književnik prof. Nino Škrabe.

Uz mladu voditeljicu Anamariju Kuharić, u pribićkoj narodnoj nošnji, na početku su kratke pozdravne govore održali domaćini: pribićki župnik, velečasni Stjepan Dijaneš, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pribić Josip Bucković, pribićki i dolski pjesnik Josip Bakalas te načelnik Općine Krašić i predsjednik Turističke zajednice općine Krašić Josip Petković Fajnik.

U svom obraćanju Pribićancima i njihovim gostima redatelj Jakov Sedlar prisjetio se svojih brojnih susreta s kardinalom Kuharićem kojeg je izuzetno cijenio te naglasio ovu misao: kardinalu Alojziju Stepincu ljudi se dive, kardinala Franju Šepera poštuju, a kardinala Franju Kuharića vole.

Monsinjor prof. dr. Stjepan Baloban naglasio je važnost lika i djela kardinala Franje Kuharića za povijest i sadašnjost hrvatske crkve, a iz prve ruke posvjedočio je i o njegovom velikom doprinosu kod osnivanja brojnih župa u Zagrebu, gdje su se misna slavlja održavala i u običnim stanovima.

Nino Škrabe, član Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom govorio je o velikoj ljubavi Franje Kuharića prema njegovom jaskanskom zavičaju koji je uvijek s radošću posjećivao, a ljude iz svog kraja uvijek je i svuda srdačno dočekivao i s njima razgovarao.

Sluga Božji Franjo Kuharić bez sumnje je najveći sin pribićkog kraja. Rodio se 15. travnja 1919. u Gornjem Pribiću, a preminuo 11. ožujka 2002. u Zagrebu. Teologiju je studirao u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 1945. Bio je župnik u Svetom Martinu pod Okićem, Rakovom Potoku i Samoboru. Imenovan je 1964. pomoćnim biskupom, 1970. zagrebačkim nadbiskupom a 1983. kardinalom. Bio je moralni autoritet u teškim, olovnim vremenima, zaštitnik Crkve za komunističke vladavine, branitelj dostojanstva hrvatskog naroda i snažan oslonac demokratskih promjena u doba stjecanja hrvatske neovisnosti. U Domovinskom ratu bio je nazočan među stradalnicima, izbjeglicama i prognanicima, a zauzimao se za obranu Hrvatske pozivajući na pridržavanje moralnih načela. Bio je domaćin pape Ivana Pavla II. za njegova posjeta Hrvatskoj 1994.

Počasnim građaninom Jastrebarskog proglašen je 20. listopada 1990. i tada je u jaskanskom Domu kulture održao nezaboravan govor o svojoj ljubavi prema zavičaju. U toku je postupak za proglašenje kardinala Kuharića blaženim, a nadamo se da će uskoro dobiti i svoju ulicu u Jaski, gradu koji je toliko volio.

MH

Franjo Kuharić - Kardinal ljubavi i dobrote
Slika: Franjo Kuharić - Kardinal ljubavi i dobrote

Franjo Kuharić - Kardinal ljubavi i dobrote
Slika: Franjo Kuharić - Kardinal ljubavi i dobrote

Franjo Kuharić - Kardinal ljubavi i dobrote
Slika: Franjo Kuharić - Kardinal ljubavi i dobrote

Vezane vijesti
Život i djelo kardinala Franje Kuharića (28.6.2022 21:27:00)


Ostale novosti pročitajte ovdje