Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Dokumentarni film "Sveta Hrvatska" u Jastrebarskom

14.06.2016. 21:25:00

Župa svetog Nikole biskupa Jastrebarsko i Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom pozivaju Vas na svečano prikazivanje filma "SVETA HRVATSKA".

U petak, 17. lipnja 2016. u 20:30 sati u dvorani Pastoralnog centra u Jastrebarskom bit će prikazan dokumentarni film "Sveta Hrvatska" redatelja Jakova Sedlara. Scenarij za ovaj hvaljeni film o hrvatskim svecima i blaženicima napisao je Jaskanac Nino Škrabe, produkciju potpisuje Dominik Sedlar, a tekst interpretiraju dramski umjetnici Sanja Marin i Dragan Despot.

Film je premijerno izveden u ožujku 2015. u Australiji (Canberra, Melbourne), a hrvatsku premijeru doživio je u studenom 2015. u Histrionskom domu u Zagrebu. Početkom ove godine prikazan je u Krašiću i Pribiću.

"Svetu Hrvatsku" predstavit će u Jastrebarskom autori Jakov Sedlar i Nino Škrabe te mons. prof. dr. sc. Stjepan Baloban, pročelnik Katedre socijalnog nauka Crkve na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

Mons. prof. dr. Stjepan Baloban o filmu kaže:
"Sveta Hrvatska prikazuje duhovne velikane koji i danas pokazuju putove: ekumenizma i suživota s različitima, snagu vjerničkog praštanja za naneseno zlo u Hrvatskom domovinskom ratu, a djeci i mladim ljudima bogatstvo vjere koja se sve više gubi u suvremenim ponudama trenutaka i površnosti. Film "Sveta Hrvatska" nadilazi granice isključivo crkvenog prostora i trebao bi ući i u svjetovne i u crkvene prostore; kako u školske učionice i vjeronaučne dvorane i crkve, tako i u hrvatske domove preko Hrvatske televizije."

Predstojnica Ureda za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije prof. dr. sc. s. Valentina Mandarić rekla je o Svetoj Hrvatskoj:
"Gledajući film možemo vidjeti da on objedinjuje tri važne komponente: evangelizacijsku, kulturnu i odgojnu, a naša želja je da vjeronauk ostvaruje ta tri cilja. Film sam doživjela informativno bogatim, vizualno dojmljivim, a formativno snažno svjedočkim. Povijesni raspon od sveca do sveca je zaista velik, i kad ih gledamo u njihovim životnim kontekstima, i povijesnim i političkim, zamijetili smo kako oni promiču vrijednosti koje su aktualne, bez obzira na povijesni odmak. Sve ono što su živjeli i promicali nama je i danas itekako važno i potrebno. Jedan je pisac rekao da su sveci zvijezde koji ne zalaze. Mislim da i ovaj film doprinosi tome da naše sjajne zvijezde hrvatske kulture i kršćanstva i povijesti ne budu zaboravljene i da zaista sjaje, a sjat će punim sjajem ako naša djeca i mladi u njima prepoznaju svoje uzore."

Veselimo se Vašem dolasku!

Dokumentarni film Sveta Hrvatska - naslovnica
Slika: Dokumentarni film Sveta Hrvatska - naslovnica


Ostale novosti pročitajte ovdje