Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Život i djelo kardinala Franje Kuharića

28.6.2022 21:27:00

U Zagrebu će se 1. i 2. srpnja 2022. u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta (Kaptol 29 a) održati znanstveno-teološki simpozij „Život i djelo kardinala Franje Kuharića“. U Programskom odboru Simpozija nalazi se i član našeg ogranka monsinjor prof. dr. sc. Stjepan Baloban, a predavanja će, uz njega, između ostalih održati i članovi našeg ogranka Anđelko Košćak, monsinjor prof. dr. sc. Josip Baloban te član Predsjedništva našeg ogranka Nino Škrabe. U petak, 1. srpnja program Simpozija trajat će od 8:30 do 19:15 h, a u subotu, 2. srpnja od 8:30 do 13 sati.

Prečasni Anđelko Košćak održat će izlaganje pod nazivom „Nadbiskup Franjo Kuharić – glavne biografske crtice“ 1. srpnja u 9 sati, mons. Stjepan Baloban predavanje „Nadbiskup Franjo Kuharić kao crkveni i moralni autoritet u vremenu komunizma“ 1. srpnja u 9:20 sati, a mons. Josip Baloban 1. srpnja u 15:20 sati pod nazivom „Nadbiskup Franjo Kuharić i Crkva u Novom Zagrebu“. Nino Škrabe na redu je 2. srpnja u 12:05, a govorit će na temu „Nabiskup Franjo Kuharić – sin jaskanskog kraja“.

Kardinal i zagrebački nadbiskup, Sluga Božji Franjo Kuharić bez sumnje je jedan od najznačajnijih sinova jaskanskog kraja. Rodio se 15. travnja 1919. u Gornjem Pribiću, a preminuo 11. ožujka 2002. u Zagrebu. Teologiju je studirao u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 1945. Bio je župnik u Svetom Martinu pod Okićem, Rakovom Potoku i Samoboru. Imenovan je 1964. pomoćnim biskupom, 1970. zagrebačkim nadbiskupom a 1983. kardinalom. Bio je sudionik Drugog vatikanskoga koncila, član Kongregacije za kler, Međunarodne papinske marijanske akademije i počasni doktor teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta. U više je navrata posjećivao hrvatske iseljenike na svim kontinentima.

Bio je moralni autoritet u teškim, olovnim vremenima, zaštitnik Crkve za komunističke vladavine, branitelj dostojanstva hrvatskog naroda i snažan oslonac demokratskih promjena u doba stjecanja hrvatske neovisnosti. U Domovinskom ratu bio je nazočan među stradalnicima, izbjeglicama i prognanicima, a zauzimao se za obranu Hrvatske pozivajući na pridržavanje moralnih načela. Bio je domaćin pape Ivana Pavla II. za njegova posjeta Hrvatskoj 1994. Počasnim građaninom Jastrebarskog proglašen je 1990. i tada je u jaskanskom Domu kulture održao nezaboravan govor o svojoj ljubavi prema zavičaju. U toku je postupak za proglašenje kardinala Kuharića blaženim, a nadamo se da će uskoro dobiti i svoju ulicu u Jaski, koju je toliko volio.

Sretni smo i zahvalni što će ovaj značajni Simpozij na kojem sudjeluju i naši Jaskanci Josip i Stjepan Baloban te Nino Škrabe dodatno osvjetlati osobu i djelo kardinala Franje Kuharića te na neki način pridonijeti, nadamo se, njegovom skorom proglašenju blaženim.

MH

Kardinal Franjo Kuharić
Slika: Kardinal Franjo Kuharić

Simpozij - Život i djelo kardinala Franje Kuharića
Slika: Simpozij - Život i djelo kardinala Franje Kuharića

Simpozij - Život i djelo kardinala Franje Kuharića
Slika: Simpozij - Život i djelo kardinala Franje Kuharića

Simpozij - Život i djelo kardinala Franje Kuharića
Slika: Simpozij - Život i djelo kardinala Franje Kuharića

Simpozij - Život i djelo kardinala Franje Kuharića
Slika: Simpozij - Život i djelo kardinala Franje Kuharića

Vezane vijesti
Kardinal ljubavi i dobrote (21.4.2017 20:17:00)


Ostale novosti pročitajte ovdje