Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Pečat dara Duha Svetoga

24.5.2018 22:10:00

„Rijeke žive vode potecite,
Neka Duh se razlije,
Svakom žednom srcu donesite
Božju ljubav zauvijek!“

Vjerujem da su te nedjelje 13. svibnja, u srcu svakog roditelja, kuma, krizmanika, svećenika i ostalih župljana riječi ove pjesme živo plamtjele u srcu.

Šezdeset dvoje mladih ljudi u svojim crvenim haljinama kao živa rijeka krenuli su prema oltaru gdje ih je čekao pastir Gospodinov biskup Mijo Gorski koji im je podijelio sakrament potvrde. Mene kao roditelja je posebno dirnulo kada se biskup spustio do krizmanika i obraćao im se osobito osobno i vjerujem da su njegove riječi poticaja i ohrabrenja, kao i upute za život koji ih sada očekuje, posijale sjeme u srca tih mladih ljudi. I mi odrasli smo mogli dosta toga vrijednoga čuti. Pa evo da se svi zajedno prisjetimo darova koje nismo ničim zaslužili, već smo ih dobili na dar, a lijepo su objašnjeni na http://molitvenik-hr.weebly.com/7-darova-duha-svetoga.html

MUDROST: “Mudar” je čovjek sposoban razlikovati važno od nevažnoga u životu; sposoban je uživjeti se u drugoga i iznutra “vidjeti” i “čuti” ono najdublje u njemu; “mudar” je čovjek sposoban u Božjem svjetlu “gledati” i “prosuđivati” cjelokupnu stvarnost.

RAZUM: “Razuman” čovjek “otvoren” je i kritičan u razumijevanju sebe, svijeta i ljudi; sposoban je “čuti” i razumjeti Božju riječ koja nam se na različite načine objavljuje (osobito Riječ koja nam je objavljena u Isusu Kristu).

SAVJET: Čovjek koji ima “dar savjeta” sposoban je savjetom pomoći drugome u donošenju njegova osobnog mišljenja i osobne odluke, osobito u važnim trenucima njegova života (za to je sposoban onaj koji drugoga zna “iznutra” slušati te mu se ne nameće svojim “savjetima” nego mu ostavlja mogućnost za slobodan izbor); imati “dar savjeta” znači također biti sposoban primati savjet od drugoga i, osobito, tražiti “savjet” u slušanju Božje riječi.

JAKOST: “Jak” čovjek sposoban je hrabro živjeti ljudsku i kršćansku istinu; dosljedan je i sposoban izdržati i onda kad je teško vjerovati i nadati se; svoje povjerenje i svoju ljubav prema Bogu i ljudima temelji na Božjoj vjernosti i ljubavi.

ZNANJE: Čovjek s “darom znanja” traži i radosno prihvaća istinu; prepoznaje i “zna” ljude, svijet i Boga u njihovoj najdubljoj stvarnosti; “priznaje” drugoga i raduje se kad nasluti bogatstvo njegove osobe.

POBOŽNOST: Istinski “pobožan čovjek” živi u najintimnijoj povezanosti s Bogom. Bog je za njega Otac kome se smije bez straha i s ljubavlju obraćati.

STRAH BOŽJI: “Dar straha Božjega” (“strahopoštovanja”) čini nas sposobnima da shvaćamo i doživljavamo Boga kao najdublju i najveću Tajnu, kao “Prisutnog” i kao “Nedostupnog” (Bog nam je “bliži od nas samih” ali nam je i neizrecivo “dalek” jer je neizrecivo “drugačiji” i “veći” od nas); biti ispunjen “strahom Božjim” znači također biti ispunjen “strahom od grijeha”, tj. ne biti ravnodušan prema grijehu i zlu nego se svim snagama zalagati za stvaranje novog, Božjeg svijeta među ljudima. Mogli bismo reći da je “dar straha Božjega” i novo ime za ljubav prema Bogu: bojimo se uvrijediti Boga i izgubiti njegovo prijateljstvo jer ga ljubimo; ljubav je pažljiva.

Molitva za sedam darova Duha Svetog
Gospodine, Bože moj, Ti svojim Duhom proničeš sve, pa i dubine moga srca. Daruj mi mudrost da Tvoju Riječ mogu primiti u svakodnevnom životu, razum da spoznam Tvoj put, da te uvijek mogu slijediti. Daj mi znanje da uvijek tražim ono što je gore, da ne potratim svoj život tražeći samo ono što je svjetsko. Ispuni moj um darom savjeta da pronađem istinu koju ću darivati drugima, ispuni me pobožnošću da Te ljubim, moj Bože, svim svojim srcem i da Ti se klanjam u Duhu i Istini. Daj mi jakosti da stojim čvrsto i hrabro kad dođu đavolski napadi svijeta i tijela. Na kraju, obdari me i strahom Božjim da nikada ne odem od Tebe, već da Ti ostanem blizu uvijek, u vrijeme radosti i u vrijeme tuge. Uvijek i u svemu daruj mi svoje misli, Spasitelju, da mogu kročiti prema Tvome kraljevstvu čineći Tvoju svetu volju. Amen.

Smiljana Popović


Slika: Kliknite na link za veću sliku Krizma 2018., župa sv. Nikole biskupa Jastrebarsko


Slika: Kliknite na link za veću sliku Krizma 2018., župa sv. Nikole biskupa Jastrebarsko


Slika: Kliknite na link za veću sliku Krizma 2018., župa sv. Nikole biskupa Jastrebarsko


Slika: Kliknite na link za veću sliku Krizma 2018., župa sv. Nikole biskupa Jastrebarsko

Vezane vijesti
Mladi primili sakramenat Sv. Potvrde (19.6.2014 8:51:00)
Sakrament Svete Potvrde (19.5.2012 21:21:00)


Ostale novosti pročitajte ovdje