Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Biskup dr. Dragutin Nežić – zaslužni sin jaskanskoga kraja u Zagrebu i Istri

27.11.2017 20:03:00

Župa svetog Nikole biskupa Jastrebarsko u suradnji s ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom poziva Vas na znanstveni skup Biskup dr. Dragutin Nežić – zaslužni sin jaskanskoga kraja u Zagrebu i Istri subota, 2. prosinca 2017. 9 sati pastoralni centar Jastrebarsko

Veselimo se Vašem dolasku!

PROGRAM

9 - 9:15 h - pozdravi

Glazbeni program

9:15 - 9:40 h - mr. sc. Anđelko Košćak - Korijeni i baština jaskanskoga kraja u životu biskupa Dragutina Nežića

9:40 - 10:05 h - prof. dr. sc. Stjepan Baloban - Zagrebačko razdoblje svećenika Zagrebačke
nadbiskupije dr. Dragutina Nežića (1930-1947)

10:05 - 10:20 h - rasprava

10:20 - 10:45 h - mons. Ivan Milovan - Pastoralno djelovanje biskupa Dragutina Nežića

10:45 - 11:10 h - prof. dr. sc. Josip Grbac - Biskup Nežić i postkoncilska obnova Crkve u Istri

11:10 - 11:30 h - rasprava

12:30 h - euharistijsko slavlje

Porečko-pulski biskup Dragutin Nežić (Donja Reka, 1908 - Pula, 1995) osnovnu školu završio je u Jastrebarskom, studij bogoslovije završio je u Zagrebu, a teologiju je doktorirao u Rimu. Autor je niza članaka i studija, priredio je vrijednu knjigu "Povijest župa i crkvi jastrebarskoga dekanata" (1939) te se bavio crkvenom poviješću (posebno poviješću istarske Crkve). Zaslužan je za ujedinjenje istarske crkve - za njegovog djelovanja sva područja hrvatske Istre postala su jedna biskupija. Od 1960. bio je rezidencijalni biskup Porečko-pulske biskupije, sudjelovao je u radu II. vatikanskog sabora, posebno u komisiji za apostolat laika, a sa svojim suradnicima sustavno je radio na školovanju svećenika. Umirovljen je 1984. i od tada je živio u Poreču.

Prigodom održavanja euharistijskog kongresa u Jastrebarskom (12. i 13. kolovoza 1939.) dr. Dragutin Nežić objavio je knjižicu o povijesti župa i crkvi u Jaskanskom dekanatu: Dragutin NEŽIĆ, Povijest župa i crkvi Jastrebarskog dekanata. Uspomena na euharistijski kongres u Jastrebarskom 12. i 13. VIII. 1939., Zagreb, 1939.

Kao domaći sin rođen u Krašiću, u Jaskanskom dekanatu, zagrebački nadbiskup dr. Alojzije Stepinac u uvodnoj riječi te knjižice znakovito kaže: "Ne bih li morao uskliknuti ovdje još napose, kako je dobar Bog mom dragome rodnome kraju! Kroz stoljeća duga brižno ga je čuvao i sačuvao od svih zabluda duha tako, da je danas jedinstven u vjeri više nego ikoji kraj drage nam hrvatske domovine."

A u svojoj uvodnoj riječi Dragutin Nežić kaže: "Narod našega jastrebarskog kraja dobar je i pobožan. Svetkuju se blagdani, polaze se crkve, obdržavaju se postovi, vjera se poštuje. Sada tu vjeru i čestitost, tako rekavši prirođenu i naslijeđenu, valja produbiti i na sve životne okolnosti primijeniti. Potrebno je da nas prožme vatren katolički zanos, da bude svaki od nas spreman Isusova načela braniti i do zadnjih pojedinosti u život provoditi. Samo tada biti ćemo narod Božji, narod presv. Srca Isusova."


Biskup dr. Dragutin Nežić –  zaslužni sin jaskanskoga kraja u Zagrebu i Istri
Slika: Biskup dr. Dragutin Nežić – zaslužni sin jaskanskoga kraja u Zagrebu i Istri

Biskup dr. Dragutin Nežić –  zaslužni sin jaskanskoga kraja u Zagrebu i Istri
Slika: Biskup dr. Dragutin Nežić – zaslužni sin jaskanskoga kraja u Zagrebu i Istri

Biskup dr. Dragutin Nežić –  zaslužni sin jaskanskoga kraja u Zagrebu i Istri
Slika: Biskup dr. Dragutin Nežić – zaslužni sin jaskanskoga kraja u Zagrebu i Istri

Vezane vijesti
Knjiga o našem jaskancu biskupu Dragutinu Nežiću (20.3.2022 8:09:00)
Održan znanstveni skup o biskupu Dragutinu Nežiću (7.12.2017 9:56:00)


Ostale novosti pročitajte ovdje