Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Jaskanska knjiga u knjižnicama diljem Hrvatske!

17.11.2017. 17:51:00

Velebna knjiga "Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja" ("Svećenička i redovnička zvanja rimokatoličkih župa Jaskanskoga dekanata") autora Anđelka Košćaka, rektora Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, uglednog pisca i urednika brojnih zapaženih knjiga, člana Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, svečano je predstavljena u Jastrebarskom u svibnju 2017, a od tada ova vrijedna monografija dobiva samo priznanja i pohvale. Nakladnici knjige su Župa Svetog Nikole biskupa, Kršćanska sadašnjost i Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom.

Već na predstavljanju u Jastrebarskom o vrijednosti i kvaliteti ove knjige govorili su biskupi Ivan Šaško i Juraj Jezerinac, monsinjori prof. dr. Josip i prof. dr. Stjepan Baloban, povjesničar prof. dr. Slavko Slišković, direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti dr. Stjepan Brebrić te književnik prof. Nino Škrabe, a s njima su se složili i brojni vjernici i uglednici iz cijelog jaskanskog kraja koji su u međuvremenu nabavili i pročitali knjigu.

Posebno priznanje ova knjiga je dobila krajem prošloga mjeseca kada ju je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske otkupilo za potrebe 130 hrvatskih knjižnica i čitaonica, od Dubrovnika, Imotskog i Šibenika pa sve do Osijeka, Vinkovaca i Vukovara.

Knjiga "Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja" govori o svećeničkim i redovničkim zvanjima s područja svih župa Jastrebarskoga dekanata (Jastrebarsko, Petrovina, Sveta Jana, Krašić, Pribić, Slavetić, Plešivica, Gornje Prekrižje, Desinec, Draganić, Oštrc, Žumberak, Kalje). Jastrebarski dekanat prostire se danas na području Grada Jastrebarskog i općina Krašić, Žumberak i Draganić. Jaskanski kraj dao je Zagrebačkoj nadbiskupiji i hrvatskom narodu dvojicu kardinala i zagrebačkih nadbiskupa - blaženog Alojzija Stepinca i Slugu Božjeg Franju Kuharića, potom nadbiskupa ohridskoga, fra Rafaela Levakovića, trojicu zagrebačkih biskupa - Benedikta Vinkovića, Petra Petretića i Martina Borkovića, zatim porečko-pulskog biskupa Dragutina Nežića, vojnog ordinarija Jurja Jezerinca, varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, naslovnog skradinskog biskupa Mihaela Matkovića i Službenicu Božju Žarku Ivasić. U nizu svećenika, redovnika i redovnica, o kojima detaljno izvještava ova knjiga, bilo je mučenika, kanonika, profesora teologije i znanstvenika, književnika i pjesnika, glazbenika, kateheta, istaknutih pastoralnih djelatnika, vrijednih pučkih misionara i evangelizatora, zaslužnih i omiljenih redovnika i redovnica.

Prikupljena građa sabrana je i sistematizirana na više od 300 stranica teksta koji je upotpunjen s oko 1100 bilješki i velikim brojem fotografija. U ovoj bogato ilustriranoj knjizi izneseni su mnogi dosad nepoznati podaci, temeljeni na znanstvenom istraživanju arhivske građe pa knjiga ima sve značajke izvornog znanstvenog rada.

I Vi možete nabaviti ovu knjigu po povoljnoj promotivnoj cijeni u župnom uredu Župe Svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom.

MH

Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja
Slika: Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja

Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja
Slika: Anđelko Košćak

Vezane vijesti
Predstavljena knjiga “Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja” (30.05.2017. 14:30:00)
Predstavljanje knjige „Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja“ (20.05.2017. 07:13:00)
Predstavljanje knjiga mons. Stjepana Balobana (12.04.2011. 15:20:40)


Ostale novosti pročitajte ovdje